• „Sans élégance du coeur il n’y a pas d’ élégance” - Yves Saint-Laurent

2014 în cărți

2014 în cărți

Deși nu mi-am terminat challenge-ul de pe Goodreads (pusesem, mai mult în joacă, 101 cărți și am reușit să citesc 76, adică 75% din cât mi-am propus), anul ăsta a fost plin de cărți bune și interesante. Pentru că e al doilea an la rând când nu mai sunt înregistrată în nici o formă de învățământ, am avut parte de o mai mare libertate în alegerea titlurilor. De când am început facultatea, lecturile mele s-au împărțit între cărți pe care trebuia să le citesc și cărți pe care voiam să le citesc. Evident că primele erau mereu cele mai multe. Acum am terminat și cu facultatea, și cu masterul, și cu doctoratul, așa că mi-am recâștigat libertatea de a citi ce vreau, aproape ca în liceu, când citeam și mult și amestecat.

Libertatea asta se vede mai ales în faptul că, pentru prima oară de mult timp, cărțile de ficțiune le-au depășit cu mult pe cele de non-ficțiune. Deși am citit în continuare și cărți de specialitate, și memorii, și cărți de istorie, preponderent am citit romane. Și mi-a plăcut asta.

Tot în 2014 am reînceput să recitesc, după o pauză destul de mare, literatură română și cărți pentru copii. Abia după ce mi s-a propus să fac parte din juriul de bloggeri pentru Premiul literar „Augustin Frățilă” 2014, mi-am dat seama că nu am mai citit de prea mult timp scriitori români și că ar fi cazul să fac asta constant. Cât despre cărțile pentru copii, declanșatorul a fost altul: Planeta de Aur de K.J. Mecklenfeld. M-am împrietenit cu autorul pe Facebook, am început să urmăresc pagina Planeta de Aur și, apoi, am primit și cartea. Am început s-o citesc într-o dimineață de iarnă (când afară încă nu ningea) și mi-a dat o stare de bine, de cald și de veselie cum nu mai avusesem de mult timp. Și-atunci mi-am adus aminte că poveștile pentru copii sunt și pentru oameni mari (sau copii mari, cum vreți).

Așadar, multă ficțiune, literatură română și cărți pentru copii. Cam ăsta a fost pentru mine 2014 în cărți. Mai jos am făcut o listă cu ce mi-a plăcut cel mai mult și mai mult din ce am citit, cu mențiunea că este o listă, nu un clasament (nu prea cred că poți pune într-un clasament cărți diferite și să le compari). La final, am pus și o listă mai mică cu cărțile care, din diferite motive, nu mi-au plăcut. Despre cele mai multe am și scris, așa că am alăturat și linkurile unde puteți găsi recenzii sau fragmente.

 

Cele mai bune cărți de ficțiune citite în 2014

 

Andrew Nicoll – A fost odată ca niciodată (mi-a plăcut și Dacă citești asta înseamnă că am murit, dar cel mai mult A fost odată ca niciodată; vezi fragmentul Cum trebuie băută cafeaua de dimineață) (All; trad. rom. Ioana Văcărescu)

José Saramago – Eseu despre orbire (Polirom; trad. rom. Mioara Caragea)

Gillian Flynn – Fata dispărută (Trei; trad. rom. Bogdan Perdivară)

Adrian Schiop – Soldații. Poveste din Ferentari (Polirom)

Gabriel Osmonde – Lucrarea iubirii (dar și Călătoria unei femei care nu se mai temea de îmbătrânire) (Univers; trad. rom. pentru ambele cărți Irinel Antoniu)

Pierre Lemaitre – La revedere acolo sus (Trei; trad. rom. Tristana Ir)

Zeruya Shalev – Fărâme de viață (dar și Soț și soție) (Polirom; trad. rom. pentru ambele cărți Ioana Petridean)

Margaret Atwood – Femeia-oracol (dar și Mireasa hoțomană, pe care am recitit-o și mi-a plăcut la fel de mult ca prima oară) (Leda; trad. rom. pentru ambele cărți Gabriela Nedelea)

Donna Tartt – Micul prieten (abia aștept să citesc și ultimul ei roman, The Goldfinch, care va apărea în primăvară la Editura Litera) (Polirom; trad. rom. Magda Groza)

Emmanuel Carrère – Limonov (și Un roman rus) (Trei; trad. rom. pentru ambele cărți Doru Mareș)

Thomas Mann – Alesul (Humanitas Fiction; trad. rom. Corneliu Papadopol)

Kate Atkinson – Viața ca un joc de crochet (Leda; trad. rom. Ioana Gabriela Dumitrescu)

John Williams – Stoner (Polirom; trad. rom. Ariadna Ponta)

Evgheni Vodolazkin – Laur (Humanitas Fiction; trad. rom. Adriana Liciu)

Shalom Auslander – Speranța: o tragedie (vezi fragmentul Cel mai mare optimist; Univers; trad. rom. Carmen Scarlet)

Lola Lafon – Fetița care nu zâmbea niciodată (Trei; trad. rom. Viorel Vișan)

 

Cele mai bune cărți de non-ficțiune citite în 2014

 

Oscar Wilde – De Profundis (Humanitas; trad. rom. Luana Schidu)

Franny Moyle – Constance: Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde (Humanitas; trad. rom. Cristina Jinga)

Julían Fuks – Istorii despre literatură și orbire: Borges, João Cabral și Joyce (Univers; trad. rom. Anca Ferro)

Mike Dash – Mania lalelelor (Humanitas; trad. rom. Andreea Stănescu)

Bill Bryson – Acasă: O istorie a vieții private (absolut superbă) (Polirom; trad. rom. Ciprian Șiulea)

Edward O. Wilson – Cucerirea socială a pământului (una dintre cele mai bune cărți despre ce înseamnă să fii om pe care le-am citit) (Humanitas; trad. rom. Dan Crăciun)

Kristine Barnett – Scânteia: Povestea mamei care a crescut un geniu (Publica; trad. rom. Paul „Slayer” Grigoriu)

Reza Aslan – Zelotul: Viața și epoca lui Isus din Nazaret (până acum, cea mai bună carte despre omul istoric Isus și despre cum l-a transformat Biserica creștină într-un personaj mitic) (Trei; trad. rom. Mihnea Columbeanu, Filip-Iosif Columbeanu)

Stephen Greenblatt – Clinamen: Cum a început Renașterea (mi-a plăcut la nebunie să rătăcesc prin biblioteci și pe drumuri medievale cu Poggio Bracciolini) (Humanitas; trad. rom. Adina-Camelia Avramescu)

Julian Barnes – Nimicul de temut (Nemira; trad. rom. Radu Paraschivescu)

Umberto Eco – Istoria tărâmurilor și locurilor legendare (Rao; trad. rom. Oana Sălișteanu)

J.R. Moehringer – Dulcele bar: Memorii (Publica; trad. rom. Paul „Slayer” Grigoriu)

Georges Vigarello, Jean-Jacques Courtine, Alain Corbin (ed.) – Istoria corpului III. Mutațiile privirii. Secolul XX (Art; trad. rom. Simona Manolache, Muguraş Constantinescu)

 

Cărțile citite în 2014 care nu mi-au plăcut

 

Bujor Nedelcovici – Jurnalul unui cântăreț de jazz (All)

Margaret Mazzantini – Nimeni nu se salvează singur (Polirom; trad. rom. Gabriela Lungu)

Lucía Puenzo – Copilul-pește (Univers; trad. rom. Lavinia Similaru)

Knut Hamsun – Pan. Victoria (Humanitas Fiction; trad. rom. Valeriu Munteanu)

Kristi Skomsvold – Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică (All; trad. rom. Ivona Berceanu)

Ingvar Ambjørnsen – Vedere spre Paradis (All; trad. rom. Ivona Berceanu)

Marc Levy – Hoțul de umbre (Trei; trad. rom. Marie-Jeanne Vasiloiu)

Boris Vian – Spuma zilelor (Univers; trad. rom. Diana Crupenschi)

 

De asemenea, 2014 a fost pentru mine și anul când am fost și cititor și autor. Nu prea-mi vine să spun că am scris o carte, pentru că, practic, am scris o lucrare de doctorat pe care am publicat-o. Dacă mi-aș propune să scriu o carte, în momentul ăsta al vieții, nu aș ști de unde să încep și despre ce să scriu. Nu știu ce anume te face scriitor, dar eu nu m-am simțit scriitoare doar pentru că a apărut o carte cu numele meu pe ea și cu ISBN. Dar mă bucur că am terminat-o, că a apărut și că există. Mi-a luat mult timp să duc la capăt cercetarea, de multe ori am vrut să renunț, de și mai multe ori am ajuns pe piste moarte, dar acum mi se pare că a fost frumos. Așa e mereu când rememorezi. Cartea se cheamă A juca sau a fi jucat. Ingmar Bergman și șahul cu moartea, a apărut la Editura Universității din București, și este, cred eu, mai mult despre viață, decât despre moarte.

În final (un final care e, de fapt, un nou început), vă urez să aveți un 2015 plin de cărți bune, de oameni frumoși și de clipe inefabile.

P.S.: Evident că de la ședința foto cu cărți nu putea lipsi photobomberița de serviciu, pisicuța Iris. Și ea vă transmite toate cele bune.  

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Provocări literare pentru 2015: Listă de citit pentru un nou început

Anul ăsta mi-am propus să citesc minim două cărți pe săptămână și sper să reușesc, pentru că, de fapt, doar așa aș putea să micșorez grămezile de cărți care mi-au umplut biroul. Am vrut să fac o listă intitulată 10 cărți pe care vreau neapărat să le citesc în 2015. A ieșit una cu 20 de cărți și nici așa nu mi-a fost ușor să aleg.

Editura Litera lansează colecția „Clasici moderni”, împreună cu ziarul Libertatea

Din 27 noiembrie, Editura Litera lansează colecția Clasici moderni, împreună cu ziarul Libertatea. Primele patru volume ale colecției sunt: „Prea multă fericire” de Alice Munro, „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov, „Portretul lui Dorian Grey” de Oscar Wilde și „Olive Kitteridge” de Elizabeth Strouth.

Puțin despre Premiul literar „Augustin Frățilă” 2014 și romanele finaliste

Există un motiv care m-a făcut să mă bucur că am acceptat să fac parte din acest juriu: faptul că m-a făcut să citesc din nou literatură contemporană. Pe lista cărților de anul viitor vreau să fie mai multe titluri ale autorilor români pentru că, până la urmă, literatura română contemporană este cea care vorbește despre lumea în care trăim.

12 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Sorin Camner 16-09-2016 13:32

    Va felicit si, deasemenea, ma bucur ca nu sunt singurul nebun de pe la noi care considera "Det sjunde inseglet" drept unul dintre filmele de referinta ale istoriei cinematografului. La mine vine pe locul al doilea, dupa "Ikiru". Mi-am comandat lucrarea de pe site-ul Editurii. Sper ca-mi va sosi.Cu stima.

    Raspunde
  2. roșu vertical 27-01-2015 22:58

    Felicitari pentru lucrare, mi-ar placea s-o citesc, ca un soi de fan Bergman ce ma consider,

    Raspunde
  3. Laura Câlțea 28-01-2015 10:01

    Mersi mult! Păi, ți-o trimit pe mail și vezi dacă-ți place :)

  4. Laura Câlțea 29-01-2015 19:13

    Am găsit un clip de 7 minute despre cinematografia lui Bergman. Mie mi-a plăcut :) - https://www.youtube.com/watch?v=JFQtlSvdWxQ&feature=youtu.be

  5. roșu vertical 29-01-2015 21:41

    Foarte frumos clipul. Acum mi s-a facut dor de filmele lui, cred ca ultimul l-am vazut prin 2008-2009, trebuie sa ma pun pe revazut.

  6. Laura Câlțea 29-01-2015 21:44

    Nici eu nu am mai văzut nici un film de-al lui de când am terminat doctoratul și, la fel, parcă aș mai face un maraton Bergman ;)) Mă bucur că ți-a plăcut și ție clipul :)

  7. Ema 02-01-2015 23:28

    Uff, în sfârșit am ajuns! :D Eram tare curioasă ce titluri ți-au plăcut în 2014. Dar, înainte de toate, felicitări pentru cartea publicată! Nu înțeleg de ce nu o privești ca pe o carte, pentru că asta este. Chiar dacă nu ar fi fost publicată niciodată, tot o carte s-ar fi numit - una care n-a văzut lumina tiparului. :)) E scrisă de tine, e munca ta de cercetare și asamblare a ideilor, deci ai tot dreptul să fii mândră! :)Ai să râzi, dar și eu îmi propusesem să citesc tot 101 cărți pe Goodreads, dar n-am reușit să „înfulec” decât 85. Observ că avem în comun o singură carte, Eseu despre orbire, dacă nu pun la socoteală și Planeta de Aur, care văd că îți place tare mult (și mie mi-a dat o neașteptată stare de bună dispoziție). Dintre cărțile care ți-au plăcut, Stoner și Speranța sunt printre primele pe listă anul acesta. Mă tentează și Zeruya Shalev, dar deocamdată am o altă carte de-a ei pe listă. În ce-l privește pe Andrew Nicoll, chiar am devenit curioasă, dar cred că mai aștept un pic până-l voi citi. Dintre cărțile care nu ți-au plăcut, vreau să citesc Spuma zilelor și sper s-o fac anul acesta. Nu am nicio așteptare, să vedem dacă rezonez cu ea sau nu. Îmi plac chestiile mai ciudate. :)La mulți ani, Laura - că am ajuns și la urări - și-ți doresc să ai un an excelent, în care blogul tău să se bucure de și mai mult succes, iar tu să scapi de emoțiile dinaintea lansărilor de carte. :) Și-n rest, chestiile cu adevărat importante: sănătate, inspirație și prieteni buni.

    Raspunde
  8. Laura Câlțea 03-01-2015 11:04

    Dragă Ema, îți mulțumesc pentru vizită și pentru toate gândurile bune. Cred că o să-ți placă la nebunie Stoner și Speranța, sunt două cărți extraordinar de simple și de profunde în același timp. Văd că am șocat pe toată lumea că nu mi-a plăcut Spuma zilelor, deja mă amuză tare mult chestia asta :)) Eu te-am invidiat că ai citit mult mai multă literatură română decât mine, dar anul ăsta am de gând să recuperez la capitolul ăsta :D Cât despre cartea mea, o privesc ca pe o carte, ziceam doar că nu mi se pare că asta face din mine o scriitoare :))) Abia aștept să-mi spui cum ți s-au părut Zeruya Shalev și Andrew Nicoll, pentru mine ambii au fost printre revelațiile anului 2014. Să ne vedem (mai des) cu bine în 2015, draga mea, și să ai un an minunat! Te îmbrățișez cu drag!

  9. Loredana Adriana 02-01-2015 12:27

    O sumedenie de cărţi grozave în topul tău, cu siguranţă mă voi inspira din el pentru 2015! Un an nou cât mai frumos şi plin de lecturi memorabile! :)

    Raspunde
  10. Laura Câlțea 02-01-2015 13:05

    Mersi mult, Loredana! Mă bucur că te-a inspirat lista și sper să-ți placă volumele pe care le-ai ales. Să ai un 2015 frumos, plin de cărți interesante și oameni frumoși! :)

  11. roberts 02-01-2015 11:03

    frumos articol si frumos an ai avut! am vazut aici multe tiluri, pe unele le-am si notat si sper sa le citesc in 2015. acum, la inceput de an, mi-ai dat cea mai bune veste: apre Goldfinch la Litera in primavara! mie imi place cum scrie Donna Tartt si astept cu nerabdare aceasta traducere! La multi ani si un 2015 macar la fel de bun ca 2014!

    Raspunde
  12. Laura Câlțea 02-01-2015 11:27

    mersi mult pentru urări și pentru apreciere (sper să-ți placă volumele pe care le-ai notat :D )! și eu abia aștept să apară noul roman al Donnei Tartt, mi se pare o scriitoare genială. îți doresc un an minunat cu cât mai multe cărți frumoase și interesante!