Dorința de a avea un peștișor auriu, mic și frumos ca în desene animate

Dorința de a avea un peștișor auriu, mic și frumos ca în desene animate

La un moment dat ni s-a părut interesant să avem un peștișor auriu, frumos și drăgălaș, într-un bol. Cam așa cum era în desenele cu Tom și Jerry (în scurt timp ne-am procopsit și cu o pisicuță, și apoi cu a doua; presupun că nu e nevoie să spun că relația lor cu acvariul a fost tot cam ca în desenele animate…)

Așa că am fost, am căutat un bol rotund, drăguț, un peștișor mic, auriu, drăguț (l-am botezat Spiridon) și l-am instalat frumos pe bibliotecă. În scurt timp, evident, apa a început să se împută și să se coloreze, așa că nu a trecut mult și Spiridon avea un filtru pentru apă și un fel de menajeră (li se spune pești-sanitari), pe care am botezat-o Rodica. Nu au avut timp să se plictisească prea mult în bol, pentru că, tot căutând pe net, ne-am dat seama că au nevoie și  de nisip, și de plante, și de termometru, și de decor unde să se ascundă, și de un încălzitor… S-au mutat, așadar, într-un acvariu mai mare, alături de câțiva alți pești (pe care nu i-am mai botezat, pentru că nu-i mai țineam minte).

Următoarea problemă a fost că am descoperit că fiecare pește are nevoie de un spațiu al lui și de o anumită cantitate de apă pe care, evident, acvariul respectiv nu i-o oferea. Deci, next level: am cumpărat un acvariu dotat cu de toate (filtru, termometru, lumină, capac etc). Am mai căutat pe net, pe site-uri și forum-uri de acvaristică (am descoperit că sunt o grămadă), și am aflat că plantele nu au nevoie doar de nisip, ci și de substrat, că nu toți peștii rezistă la aceeași temperatură (de aceea peștișorii aurii care-mi plăceau atât de mult, și care, de fapt, erau carași, nu rezistau împreună cu xipho și moliile) și o grămadă de alte chestii care ne-au convins, deși era deja clar, că nu e așa ușor să ții un acvariu (cu atât mai mult cu cât mai ai în casă și două pisicuțe curioase).

 

Acvariul de apă dulce, de Patrick Louisy

 

De fapt, cred că cel mai bine ar fi să spun altfel: nu e greu să ții un acvariu dacă l-ai început bine. Pentru că, la un moment dat (la vreo 2 ani după ce începusem să creștem pești), a apărut la Polirom o carte intitulată Acvariul de apă dulce. Ghid practic pentru începători, care prezintă exact pașii pe care trebuie să-i urmeze cei care vor să aibă un acvariu, dar nu știu prea multe despre asta: cum trebuie amplasat acvariul (de exemplu, încă din primele pagini spune că sub acvariu trebuie pusă o placă de polistiren, lucru pe care nu l-am făcut, ceea ce a dus la distrugerea mobilei pe care a stat), cum trebuie pus substratul, nisipul, plantele, cât timp trebuie ținut acvariul fără pești, pentru a se crea un mediu propice (acvariul trebuie să stea o săptămână sau două doar cu apa și cu plantele), cum trebuie introduși peștii, cum trebuie hrăniți…

Totul e foarte minuțios detaliat, cu o atenție specială acordată fiecărui amănunt. Chiar această atenție la detalii aparent insignifiante a fost lucrul care mi-a plăcut cel mai mult la carte. Pentru că e foarte important felul în care construiești încă de la început un acvariu. Dacă l-ai început bine și reușești să creezi un mediu organic de dezvoltare pentru plante și pești, îți va fi foarte ușor să-l întreții apoi. Însă dacă pornești prost și sari etape, devine greu de întreținut și obositor.

Cu ajutorul fotografiilor și al schemelor (care fac textul prietenos și ușor de înțeles), autorul, Patrick Louisy, pe deasupra doctor în oceanografie și acvarofilie, explică pe îndelete cum trebuie construite diferite tipuri de acvarii pentru a oferi peștilor un mediu cât mai bun de viață și de dezvoltare. De la acvarii ecologice (care urmăresc crearea unui mediu propice pentru înlesnirea proceselor naturale) și acvarii clasice (care necesită mai multă aparatură tehnică decât cele ecologice), la acvarii specifice pentru pasionați: acvarii olandeze („o adevărată grădină acvatică, un joc de verdeață și frunze într-un sipet de lumină”) și acvarii cu pești discus (printre cele mai scumpe, atât datorită faptului că ai nevoie de un acvariu foarte mare, cât și pentru că discușii sunt ei înșiși pești foarte scumpi). Are chiar și un capitol dedicat acvariilor cu pești aurii (care se pare că sunt nepretențioase și potrivite pentru persoanele „care au păstrat o anumită afecțiune față de peștișorii aurii din copilărie”; de unde-o fi știut că există astfel de persoane…?).

Deși acum nu mai avem acvariu (am donat peștii unui alt pasionat care avea un acvariu mai mare și mai bine dotat), eu m-am bucurat tare mult când am găsit cartea asta. Nu am renunțat la ideea de a avea un acvariu (chiar e foarte frumos și nu e doar un decor, e o natură vie pe care o îngrijești, o construiești pas cu pas și o urmărești dezvoltându-se), doar că vrem să o luăm de la capăt mai bine pregătiți (am ales să facem un acvariu ecologic). Acum trebuie dar să găsim un alt loc pentru a-l amplasa pentru că, încet-încet și într-un mod complet imprevizibil, locul lăsat liber în bibliotecă de acvariu, a fost ocupat de cărți. Și de pisicuțe, evident smiley.

Prezentarea cărții:

Acvariul de apă dulce. Ghid practic pentru începători, Patrick Louisy (traducere: Cezar Petrilă)

Dacă intenționați să vă cumpărați primul acvariu sau sunteți un acvariofil care dorește să-și perfecționeze cunoștințele, acest ghid practic vă oferă toate informațiile necesare. Începătorii vor afla care sunt principalele tipuri de acvarii, de sol, de plante și de pești, cum se instalează și se întreține un acvariu clasic sau ecologic.

Cei ce au deja unele cunoștințe de acvariofilie vor învăța să amenajeze acvarii care necesită condiții și tehnici speciale, de la cel olandez sau cu pești discus, la cele ce reproduc ecosistemele specifice Americii de Sud, Asiei sau marilor lacuri africane.

Tabelele și ilustrațiile prezintă speciile de plante și pești cel mai des întâlnite în acvariofilie, precum și compatibilitățile dintre ele. În completarea informațiilor din text, cei interesați găsesc sfaturi practice și răspunsuri la majoritatea întrebărilor pe care și le pune un acvariofil debutant.

Instalarea unui acvariu: așezarea solului și instalarea decorului; plantările; controlarea calității apei; întreținerea unui acvariu ecologic; un acvariu „ecolo-rustic” cu guppy; un acvariu cu pești aurii; peștii: regulile de populare, densitatea, alimentația, reproducerea; estimarea numărului de pești în funcție de mărimea acvariului; crustaceele; plantele: alegerea plantelor, tăierea și egalajul; schimbarea apei; filtrarea; iluminatul.

Sursă: Editura Polirom


Acvariul de apă dulce. Ghid practic pentru începători, Patrick Louisy, Ed. Polirom, 2014, trad. Cezar Petrilă, col. „Hexagon. Practic (cheia succesului)”

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter