Noutăți ale Grupului Editorial All la Bookfest 2015

Noutăți ale Grupului Editorial All la Bookfest 2015

Între 20-24 mai 2015 Grupul Editorial All (Editura All, Editura Allfa, Sian Books, Galaxia Copiilor, Helen Exley) își așteaptă cititorii la Bookfest (Romexpo, Pavilionul C1) cu cărți noi din diverse domenii.

Câteva dintre noile apariții sunt chiar de remarcat: jurnalul lui Cesare Pavese, Meseria de a trăi, un nou roman de Jim Crace, Recolta, nominalizat la Man Booker Prize în 2013, mai multe apariții interesante în Strada Ficțiunii Clasic:  Sub semnul lui Dylan, de Enrique Vila-Matas, Ciocârlia, de Dezső Kosztolányi, Ușa, de Magda Szabó și Alte cinci plimbări prin cartier (II), de Gonçalo M. Tavares, precum și o carte de istorie, câștigătoare a Premiului Pulitzer: Petru cel mare: Viaţa şi lumea lui, de Robert K. Massie. Din motive de nostalgie personală, eu m-am bucurat și când am văzut o reeditare a unei povești care mi-a însoțit copilăria: Muzicanții din Bremen, de Frații Grimm.

Dacă vizitați standul All la târg nu uitați și de frumoasa lor campanie socială și culturală Cartea în așteptare.

 

Meseria de a trăi, de Cesare Pavese

„Cu Meseria de a trăi, Pavese a fost, poate, ultimul artist-maestru din istoria noastră. Numai dacă vom încerca sa-i comparăm figura, mai bine zis, mitul, cu cel al lui Pasolini, diferenţa ne va părea abisală, şi cu atât mai profund marcată şi vizibilă, cu cât nenumărate sunt analogiile, dintre care am alege una: la fel ca Pasolini, Pavese ne-a obişnuit cu o literatură care se naşte dintr-o strânsă conexiune cu biografia, cu meditaţia asupra propriei anormalităţi şi, în general, ca rezultat obiectivat al unei intense experienţe interioare.“ (pasaj din articolul lui Gianni Vattimo „Iar eu, în schimb, afirm: Recitiţi acest Jurnal”, publicat în revista Espresso, 22 iulie 1990)

 

Recolta, de Jim Crace

A doua zi după strângerea recoltei, locuitorii unui sătuc englezesc zăresc pe cer două fuioare de fum, care îi umplu de presimțiri sumbre. Primul vine de la acareturile stăpânului: porumbarul a luat foc și o parte din recoltă este compromisă. Cel de-al doilea vine din pădure și vestește sosirea unor străini. Hotărâți să caute un țap ispășitor printre nou-veniți, sătenii pleacă într-o expediție de pedepsire a intrușilor, dar declanșează un cumplit lanț de răzbunări, care, în doar șapte zile, amenință să distrugă satul din temelii. Într-o proză suplă, care curge în cadențe lirice, Jim Crace ne oferă o poveste cu subtile rezonanțe biblice, despre o comunitate care se luptă să rămână neschimbată în siajul istoriei. Recolta este o elegie a trecutului plecat în exod.

Recolta a fost nominalizat la Premiul Man Booker pentru anul 2013. Dintre romanele lui Jim Crace, la Editura ALLFA a mai apărut Casa molimei (2012).

 

Ușa, de Magda Szabó

O tânără scriitoare care nu se mai descurcă cu treburile casnice angajează o menajeră, la recomandarea unui prieten. Și astfel începe povestea unei relații ciudate și complicate între două femei cât se poate de diferite. Încet, încet, ca într-un puzzle, fiecare întredeschide ușa spre viața ei, iar frânturile de trecut și întâmplările prezentului declanșează un joc dramatic al apropierilor și al depărtărilor și creionează o prietenie neobișnuită, plină de tandrețe și neînțelegeri, care culminează cu o tragedie.

 

Ciocârlia, de Dezső Kosztolányi

Pe la 1900, într-un târg de provincie prăfuit din inima Imperiului Austro-Ungar, viața monotonă a soților Vajkay este tulburată de un eveniment în aparență banal. Ciocârlia, fiica lor nu foarte inteligentă, deloc atrăgătoare, ba chiar de-a dreptul urâtă, și nemăritată, pleacă pentru o săptămână la țară, în vizită la rude. Odată cu plecarea trenului care o duce pe Ciocârlia departe de părinții ei, soții Vajkay se trezesc în fața unei dileme. Ce să facă cu timpul lor, ieșit brusc din hotarele rutinei? Și, pe măsură ce se reînnoadă vechi prietenii și fire din viața socială a orașului, adevăruri bine ținute în frâu încep să iasă dureros la lumină. Din proza cristalină a lui Kosztolányi, din umorul și profunda umanitate care răzbat din paginile ei țâșnește o frumusețe care face din romanul Ciocârlia o carte aproape magică.

 

Sub semnul lui Dylan, de Enrique Vila-Matas

Vilnius este un tânăr de treizeci de ani care aspiră să fie un pierde-vară desăvârșit. Toată viața s-a aflat în umbra tatălui său, scriitor de succes, și a lui Bob Dylan, de care îl apropie o asemănare pur fizică. Vilnius se află într-o permanentă căutare: a autorului unui citat obscur și a celui care, poate, i-a ucis tatăl. Căutările îi poartă însă pașii spre un om care nu mai caută nimic, un scriitor care, deși a hotărât să se retragă de pe scena literară, întrezărește cu ajutorul lui Vilnius prilejul de a scrie cartea visurilor sale. Destinele celor doi se ciocnesc și se suprapun într-un „carnaval ironic și viclean“, care pune în scenă versatilitatea personalității noastre. Opera lui Vila-Matas a fost tradusă în peste treizeci de limbi, iar romanul Sub semnul lui Dylan a fost inclus de revista La Vanguardia în topul celor mai bune zece cărți publicate în limba spaniolă în 2012.

 

Alte cinci plimbări prin cartier (vol. II), de Gonçalo M. Tavares

După ce, în Cinci plimbări prin cartier, Gonçalo M. Tavares și-a creat propriul spațiu utopic cu scriitori, locuit de cinci „domni“ – domnul Valéry, domnul Henri, domnul Brecht, domnul Calvino și domnul Walser –, în Alte cinci plimbări prin cartier le-a venit rândul domnilor Juarroz, Breton, Kraus, Eliot și Swedenborg să bată străzile, cafenelele și sălile de conferințe ale  republicii literelor imaginate de scriitorul portughez. Cu umor, ironie și uneori cu amărăciune sau duioșie, Tavares creează o lume în același timp jucăușă și gravă, infuzată de o scriitură sofisticată, în care logicul și absurdul se împletesc cu măiestrie.

„Gonçalo M. Tavares a apărut pe scena literară portugheză înarmat cu o imaginație de o mare originalitate, care a spart toate tiparele tradiționale. Dacă adăugăm la asta o scriitură inventivă și îndrăzneață și o stăpânire perfectă a limbajului înseamnă că putem spune fără exagerare că există o perioadă înainte de Gonçalo M. Tavares și una după el.“ (José Saramago)

 

Roman pentru doamne, de Michal Viewegh

Tânăra Laura lucrează la o revistă pentru doamne și încearcă să-și găsească iubitul perfect. Sarcina nu este deloc ușoară, pentru că mama Laurei, Jana, urăște bărbații cehi din adâncul inimii, așa că cele două femei își caută alesul printre străini. Laura se îndrăgostește de Oliver, dar problemele abia încep, pentru că bărbatul pe care îl crede perfect are un trecut deloc ideal. Pe care mama Laurei îl cunoaște foarte bine…Sub nota umorului parodic, Michal Viewegh oferă cititorilor un roman care, departe de a fi doar pentru doamne, dă întreaga măsură a talentului de scriitor: sub „ușurătatea“ unei povestiri pline de umor cititorul găsește toate elementele care fac un roman să fie greu de uitat.

 

Parcul cioburilor, de Alina Bronsky

Saşa Naimann, o tânără rusoaică de şaptesprezece ani, trăieşte într-un cartier sărăcăcios din Berlin împreună cu mătuşa şi fraţii ei mai mici. Cum singurul merit al mătuşii este vocaţia de bucătăreasă, Saşa este cea care ţine de fapt casa. Tenacitatea ei îşi are însă rădăcinile într-o experienţă cruntă, care o forţează să se maturizeze înainte de vreme: Vadim, tatăl ei vitreg, i-a ucis mama. Aşa că, în timp ce colegele ei tânjesc după poveşti de dragoste cu feţi-frumoşi, Saşa nu mai are decât două dorinţe: să scrie un roman despre mama ei moartă şi să-i ia viaţa celui care a ucis-o.

 

Cum să te îndrăgostești, de Cecelia Ahern

Trecând într-o noapte pe un pod din Dublin, Christine Rose întâlnește un străin: pe Adam, care se pregătește să se arunce în gol. Ca să-l facă să se răzgândească, îi propune un târg: dacă Adam își amână cu două săptămâni gestul disperat, ea o să-i arate că viața face toți banii. Dar timpul nu stă în loc. Termenul se apropie cu fiecare clipă, iar Christine își dă seama că nu-și poate ține promisiunea, aşa că va trebui să recurgă la metode disperate. Noul roman al Ceceliei Ahern te ține cu sufletul la gură până la ultimul rând, oferind surpriză după surpriză şi… câteva reţete simple, care îţi fac sufletul mai bogat.

 

Întâlnire cu viața, de Cecelia Ahern

Lucy Silchester şi-a părăsit iubitul perfect pentru că relaţia nu mai mergea şi a demisionat fiindcă nu era de acord cu politica firmei. Acestea sunt numai două dintre poveştile pe care Lucy le-a spus prietenilor şi familiei ca să-și mascheze eșecurile. Există însă cineva care ştie adevărul. Viaţa ei, un bărbat nefericit, cu ochii injectaţi şi îmbrăcat într-un costum şifonat, îi trimite scrisoare după scrisoare, insistând ca ea să vină la o întâlnire. În cele din urmă, Lucy acceptă invitaţia şi măștile încep să cadă...

 

Petru cel mare: Viaţa şi lumea lui, de Robert K. Massie

În lucrarea sa, care a câştigat premiul Pulitzer în 1981, Robert K. Massie prezintă detaliat viaţa acestui captivant personaj istoric şi evidenţiază evenimentele cruciale care au transformat un băiat într-o legendă, inclusiv călătoriile sale incognito prin Europa, curiozitatea sa de nepotolit faţă de obiceiurile occidentale, obsesia pentru mare şi constituirea măreţei flote ruseşti, modul în care a creat o armată de neînvins şi relaţiile sale cu cei pe care i-a iubit cel mai mult: Ecaterina, iubita sa tandră, şi Menşikov, prinţul fermecător şi lipsit de scrupule care a ajuns la putere prin intermediul prieteniei cu Petru. Un loc special în carte îl ocupă relaţia dificilă a lui Petru cu fiul său Aleksei, care a fost judecat şi condamnat la moarte în 1718.

Autorul nu neglijează nici viaţa politică, socială, culturală şi religioasă din Rusia pe parcursul jumătăţii secunde a secolului al XVII-lea şi primei părţi a secolului al XVIII-lea. Astfel, Massie îşi conduce cititorii în lumea rusească medievală şi premodernă schimbată iremediabil, uneori în mod violent, de reformele iniţiate de monarhul autocrat Petru cel Mare. Fie că sunt schimbări care au afectat în primul rând individul, precum obligativitatea tăierii bărbilor, sau iniţiative care au vizat consolidarea forţei statului, de exemplu, înfiinţarea marinei ruseşti şi a Sankt-Petersburgului, reorganizarea administrativă inspirată de modelul occidental, toate acestea au transformat Rusia medievală într-un stat modern. În acelaşi timp, multe dintre reformele din timpul lui Petru au avut o influenţă îndelungată asupra societăţii ruseşti.

 

Arta de a găsi dreapta măsură, de Anselm Grün

Alergăm în fiecare zi pentru a câștiga mai mult și pentru a ne simți mai mulțumiți. Avem sute sau mii de prieteni pe Facebook, casă, mașină, serviciu, dar nu suntem mulțumiți. Iar nemulțumirea ne îmbolnăvește, sufletește și trupește. Dar cum să fim mulțumiți? Anselm Grün, cel mai iubit autor de literatură spirituală din Germania, ne arată calea cea mai ușoară, învățându-ne cum să abordăm problemele vieții cotidiene pentru a fi mai senini, mai puțin stresați, mai sănătoși, mai mulțumiți și, desigur, fericiți.„Pentru a descoperi ce este esenţial avem nevoie de discretio, de darul de a separa ceea ce este cu adevărat important de ceea ce ştim sigur că putem da deoparte. Mulţi îşi pierd această capacitate de a decide. Lasă totul să se întâmple de la sine, acceptă tot ce vine din afară. Dar nu trebuie să ştim tot. Nu avem nevoie de toate informaţiile care se găsesc pe internet. Multe informaţii care ne invadează nu fac altceva decât să ne sece sufletul, şi nu ne mai dau posibilitate să gândim cu mintea noastră şi să ne dezvoltăm propriile idei.”

 

Stela Popescu și Alexandru Arşinel: O pereche fără pereche, de Aurel Storin

Aceasta este o carte despre doi mari actori români. Ei au jucat împreună și, tot împreună, au dobândit o glorie fără egal. Începând cu teatrul și cu filmul, cu televiziunea și cu radioul, continuând cu gloria trecerii pe scena grădinii „Boema” sau cu aceea a rămânerii pe scena sălii Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Sigur că nu „Boema” a creat aceste două vedete. Ele sunt și ar fi fost oricum! Stela Popescu și Alexandru Arșinel au depus o efigie artistică de aur pe chipul Revistei românești. Acest gen „ușor” este cumplit de greu, și pretinde slujitorilor săi un cumul de talente – să vorbească, să cânte, să danseze, să se miște, să stea, să tacă, să intre, să iasă, să urce, să coboare, să se îmbrace, să râdă, să plângă, să treacă cu vederea, să nu treacă nimic cu vederea, să asculte, să n-asculte pe nimeni. Doamne, câte trebuie să știe și să facă și, uneori, să nu facă un actor de Revistă ca să se poată numi Stela Popescu și Alexandru Arșinel! (Aurel Storin)

 

O să fii tată!, de John Pfeiffer

Pornind de la propria experienţă, Pfeiffer aduce în discuţie numeroasele evenimente din timpul sarcinii: greţurile matinale şi vizitele la doctor, amenajarea camerei copilului şi pregătirea bagajului pentru spital, alegerea unui nume pentru bebeluş, alegerea doctorului şi a spitalului în care va avea loc naşterea. Tonul prietenos, umorul şi buna-dispoziţie ce caracterizează sfaturile oferite de autor vor face ca perioada dintre primul test pozitiv de sarcină şi apariţia noului membru al familiei să treacă uşor, consolidând relaţia dintre proaspeţii părinţi şi… garantând că tăticul nu va fi lăsat pe dinafară la apariția juniorului.

 

Rețete vegetariene din toată lumea, de Giuliana Lomazzi

Tot mai mulți oameni preferă să scoată carnea și peștele din alimentaţie sau măcar să limiteze consumul lor. De altfel, s-a demonstrat deja importanţa unei diete vegetariene echilibrate în prevenirea multor boli, începând cu cele cardiovasculare și cu tumorile. Mulți nu știu însă că bucătăria „verde” este foarte gustoasă și variată, dacă este realizată cu fantezie și cu dorinţa de a pune pe masă gusturi noi. Giuliana Lomazzi ne călăuzeşte prin bucătăriile vegetariene din lumea întreagă, din Chile și Mexic până în Indonezia și Thailanda, oferindu-ne prilejul perfect al lărgirii orizonturilor culinare. Vom descoperi gusturi rafinate și condimente din cele mai inedite bucătării din Africa și Asia, dar și marile rețete clasice ale gastronomiei italiene sau franceze. 

 

Supe şi ciorbe: 24 de reţete delicioase şi uşor de preparat, de de Laura Adamache

Apărută la Editura Sian Books, Supe şi ciorbe: 24 de reţete delicioase şi uşor de preparat face parte dintr-o serie de cărţi de gătit, cuprinzând atât reţete clasice cât şi moderne. Cu o grafică deosebită şi planşe de prezentare atractive, cărţile aduc cititoarelor reţete rapide şi sănătoase. Cartea cuprinde 24 de reţete de supe şi ciorbe, potrivite pentru o gustare rapidă sau pentru a vă întâmpina oaspeţii.

 

Paste: 24 de reţete delicioase şi uşor de preparat, de de Laura Adamache

Apărută la Editura Sian Books, Paste: 24 de reţete delicioase şi uşor de preparat face parte dintr-o serie de cărţi de gătit, cuprinzând atât reţete clasice cât şi moderne. Cu o grafică deosebită şi planşe de prezentare atractive, cărţile aduc cititoarelor reţete rapide şi sănătoase. Cartea cuprinde 24 de reţete de paste, potrivite pentru o gustare rapidă sau pentru a vă întâmpina oaspeţii.

 

Greta și rețetele ei, de Simona Epure

Greta și rețetele ei face parte dintr-un proiect pe teme educaționale. Personajul central este Greta, o fetiță simpatică și pricepută care îi va ajuta pe copii cu diverse sfaturi. Pornind de la ideea de joc, Greta îi va învăța pe cei mici diverse lucruri cu care se confruntă în viața de zi cu zi: să gătească, să se comporte în societate, să facă mișcare, să facă curat, să coase, etc. Prima carte din acest proiect are ca temă arta culinară și conține rețete în versuri după care chiar se poate găti, copiii fiind încurajați să participe, alături de cei mari, la treburile din bucătărie și la treburile din casa. Cartea conține rețete de genul: salată asortată, pâine de casă, bezele, turtă dulce, salam de biscuiți, înghețată etc.

 

Muzicanţii din Bremen, de Frații Grimm

Muzicanţii din Bremen este o poveste despre prietenie, cu accente vesele şi triste, care are ca protagonişti patru personaje îndrăgite de cei mici: un măgar, un câine, o pisică şi un cocoş. Pentru că au îmbătrânit şi au devenit neputincioşi, stăpânii îi alungă de acasă, considerând că nu mai sunt de folos în gospodărie. Astfel, cei patru se întâlnesc în drumul lor spre o soartă mai bună decât cea care le era urzită acasă. Din necesitatea de a supravieţui, se leagă o frumoasă prietenie şi cei patru hotărăsc să meargă împreună în oraşul Bremen, pentru a întemeia o formaţie şi a deveni cântăreţi. Fiecare îşi etalează calităţile de muzicant şi asta le aduce bucuria de a fi împreună. Legătura puternică de prietenie îi ajută să depăşească obstacolele întâmpinate şi reuşesc în cele din urmă să-şi găsească o locuinţă în care să trăiască liniştiţi.

 

Exploratorii vol. 1: Începutul aventurii, de Erin Hunter

Kallik, un pui de urs polar, rămâne orfană în urma unui atac al balenelor ucigașe și pornește în căutarea fratelui ei și a Tărâmului Gheții Veșnice. Lusa, un pui de urs negru, s-a săturat de captivitate și găsește prilejul de a evada când i se încredințează o misiune importantă. Toklo, un pui de urs grizzly convins că mama lui nu îl iubește, învață la o vârstă fragedă ce înseamnă să nu te încrezi decât în puterile tale. Drumurile celor trei se întâlnesc în mod straniu când un misterios pui de urs grizzly, înzestrat cu darul de a se preschimba în alte animale, devine călăuza lor într-o călătorie plină de primejdii, dar și de aventuri nemaipomenite.

 

Exploratorii vol. 2: Lacul marelui urs, de Erin Hunter

După nenumărate peripeții, Kallik, Lusa, Toklo și Ujurak ajung în locul sacru în care toți urșii se adună ca să celebreze Ziua Cea Mai Lungă: Lacul Marelui Urs. Dar nici măcar în Lacul Marelui Urs nu se mai găsește pește, iar urșii sunt înfometați și îngrijorați. Trebuie să le dovedească spiritelor că sunt vrednici de ocrotirea lor, așa că hotărăsc să trimită un urs curajos într-o periculoasă călătorie până la îndepărtata Insulă a Labei de Urs. Vor reuși oare cei patru tovarăși să aducă înapoi peștele în Lacul Marelui Urs?

Comentarii

Abia aștept să cumpăr cartea:Petru cel mare: Viaţa şi lumea lui, de Robert K. Massie.Multtumim pentru aceasta oportunitate.

Oana

19 mai 2022

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter