„Audio Librăria”: aplicație pentru cărți audio în limba română

„Audio Librăria”: aplicație pentru cărți audio în limba română

Doi studenți români, Alexandru Vesa și Cosmin Badea, vor să facă o aplicație pentru cărți audio în limba română care să poată fi accesibilă pe telefoane cu sistem de operare IOS și Android, Audio Librăria. Deocamdată sunt la stadiul de proiect și au inițiat o campanie de crowdfunding pe We Are Here

Eu nu sunt mare fan cărți audio, în mare pentru că deja mi se pare depășită ideea de a asculta o carte pe CD, dar o aplicație pe telefon pare mult mai interesantă și mai accesibilă. Am prieteni care ascultă cărți audio în timp ce pun aspiratorul, gătesc sau spală vasele (activități pe care prefer să nu le fac prea des tocmai pentru că mi se pare că-mi răpesc din timpul pentru citit laugh). Astfel de aplicații există deja pentru cărți în limbi străine (Audible, Audiobooks, LibriVox) și nu cred că ar strica să fie și în română.

Cum ziceam, Audio Librăria e abia la stadiul de proiect. Inițiatorii poartă discuții cu 8 edituri și au primit deja o confirmare din parte editurii Act și Politon. Puteți afla mai multe despre inițiativa lor într-o emisiune la ZF Live în care vorbesc pe larg despre obiectivele lor pe termen lung și cum își propun să dezvolte ideea.

Campania de crowdfunding durează până pe 23 iulie, însă nu are, deocamdată, prea mulți susținători. Alexandru și Cosmin și-au propus să strângă 5500 de euro prin crowdfunding și sunt deciși să lanseze aplicația în luna septembrie a acestui an. În funcție de suma donată în cadrul campaniei (donațiile pornesc de la 10 euro) susținătorii primesc diferite tipuri de abonamente ce constau într-un anumit număr de cărți ce pot fi descărcate.

Cele mai multe cărți audio în limba română, și din cele mai multe domenii, sunt apărute la Editura Humanitas Multimedia. Alte edituri care publică audiobook-uri sunt Casa Radio, Curtea-Veche Publishing, nou-înființata Act și Politon, Sigma sau Litera. Nu știu dacă audiobook-urile vor contribui substanțial la creșterea numărului de cititori români, însă strângerea tuturor cărților audio într-un singur loc și cu posibilitatea de descărcare direct pe telefon sau tabletă s-ar putea să le facă ceva mai accesibile și mai prietenoase. În plus, odată descărcate, cărțile rămân pe dispozitiv, ceea ce înseamnă că pot fi ascultate oricând, nu e necesară conexiunea la internet.

Personal sunt pentru încurajarea oricărei inițiative de promovare a lecturii așa că sper că Alexandru și Cosmin vor stabili colaborări cu cât mai multe edituri, iar aplicația să aibă cât mai multe cărți și cât mai diverse. Puteți urmări aplicația și pe pagina de FB Audio Librăria

Comentarii

Mulțumim !Legat de fraza ,,Am prieteni care ascultă cărți audio în timp ce pun aspiratorul, gătesc sau spală vasele (activități pe care prefer să nu le fac prea des tocmai pentru că mi se pare că-mi răpesc din timpul pentru citit).”, cunosc senzația. :)

Alexandru Vesa

15 iul. 2015

:)) până acum ascultam muzică când făceam asta, dar ideea cu audiobook-ul nu e rea :D cu plăcere, Alexandru, și mult spor! :)

Laura Câlțea

15 iul. 2015

Mulțumesc! :)

Alexandru Vesa

15 iul. 2015

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter