• „A-ți găsi adevărata pereche înseamnă a găsi unica persoană alături de care fericirea este cu totul inocentă” - Iris Murdoch

Cărți interesante decembrie 2019-ianuarie 2020

Cărți interesante decembrie 2019-ianuarie 2020

Decembrie și ianuarie au fost cărți de respiro în lumea editorială, puține apariții, editurile și-au pregătit planul pentru noul an și ne-au lăsat puțin să recuperăm din teancurile de cărți neîncepute. După Gaudeamus era și cazul, mai ales că planurile editoriale pentru 2020 se anunță deja foarte interesante. 

 

Cărți interesante decembrie 2019-ianuarie 2020

Ficțiune

La începutul anului au apărut la Editura Polirom câteva romane foarte interesante, cea mai notabilă apariție dintre toate, fiind, probabil, Lăptarul, de Anna Burns, roman recompensat cu Man Booker Prize 2018, National Book Critics, Circle Award și Orwell Prize. Urmează apoi un nou roman istoric, Un singur fir, de Tracy Chevalier, Toți copiii librăresei, de Veronica D. Niculescu, un roman a cărui acțiune se petrece în Piteștiul comunist din anii '80, și o carte-omagiu Prăbușirea, de F. Scott Fitzgerald, un volum biografic realizat de Edmund Wilson ce urmărește ascensiunea şi decăderea unui mare scriitor. 

La Humanitas Fiction am remarcat două apariții noi: reeditarea uneia dintre primele cărți ale Zeruyei Shalev, Viața amoroasă, și un volum de nuvele semnat de Ismail Kadare, Călărețul cu șoim, iar la recent înființata editură Storia Plus, au apărut două romane contemporane, ambele aflate pe listele de bestselleruri: Pe pământ suntem strălucitori o clipă, de Ocean Vuong, și Inima fetelor arde mai intens, de Shobha Rao.

La Editura Litera am descoperit cu bucurie o carte de Iris Murdoch pe care n-o citisem, Prințul negru, un roman despre un scriitor ratat, o temă de care nu mă mai satur, mai ales dacă are și umor, și, tot cu umor este și un nou roman semnat de Maria Semple, Azi va fi altfel (am citit de autoare Unde-ai dispărut, Bernadette și mi-a amuzat, mi-a plăcut).

Am mai remarcat două volume de povestiri noi la Editura Curtea Veche, Lumi eterice, de Tatiana Tolstaia, un volum de povestiri despre politică, identitate, dragoste și pierdere surprind esența sufletului slav, și Armata de apus, de Székely János, un volum de șapte povestiri despre cel de Al Doilea Război Mondial, rela­tate din perspectiva unui cadet. Tot un subiect profund pare a avea și romanul Copilul divin, de Tatjana Gromača, povestea unei mame al cărei copil suferă de o boală psihică. 

 

Nonficțiune

O să încep non-ficțiunea tot cu Polirom, întrucât aici a apărut o carte ce mi se pare foarte interesantă pentru că e despre un subiect care mă interesează de mult timp: Evul Mediu. Este vorba de Universitățile în Evul Mediu, de Jacques Verger, și nu este doar o istorie a instituțiilor de învățământ, ci și, în aceeași măsură, o istorie a mentalităților. Tot un fel de istorie a mentalităților este și volumul Mică istorie a filosofiei,  de Nigel Warburton, apărut la Ed. Litera, o trecere în revistă în capitole scurte, accesibile și, pe alocuri, amuzante a celor mai importanți gânditori ai lumii din Antichitate până azi. 

Dacă tot am început cu istoria, mai notez și un volum despre revoluția rusă din 1917 și felul cum o putere a fost înlocuită cu alta, Ultimele zile ale aristocrației ruse, de Douglas Smith, apărut la Ed. Corint, și un memoir, Alegerea, de dr. Edith Eva Eger, povestea unei supraviețuitoare de la Auschwitz, apărută la Pandora M.

Editura Publica a încheiar 2019 cu un volum scris de inepuizabilul și surprinzătorul Steven Johnson, Vizionar, și a început în forță noul an cu prima apariție din Co-Lecția de Știință, o carte care își propune să facă chimia nu doar accesibilă, ci și simpatică: O să râzi, totul e chimie, de Mai Thi Nguyen-Kim.

 

Cărți pentru copii

La Editura Frontiera au apărut două cărți dintre cele care sunt pentru copii și nu numai: Spre Polul Sud, de Emil Racoviță, și Străbunicul meu, Emil Racoviță, de Andreia Petcu. Ambele spun povestea unuia dintre cei mai cunoscuți exploratori români, pentru copiii de toate vârstele. 

La Cartea Copiilor au mai apărut două cărți ale cuplului de succes Julia Donaldson și Axel Scheffler: Melcul și balena și Loc la voi pe măturoi, ambele în traducerea lui Florin Bican, iar la Ed. Litera un volum despre lumea în care trăim: Prizonierii geografiei: Lumea noastră explicată în 12 hărți simple, de Tim Marshall.


Cărți citite decembrie 2019-ianuarie 2020

Dintre cărțile citite în astea două luni foarte foarte mult mi-a plăcut Constantin, de Iulian Bocai, un roman excelent scris și cu niște personaje de-a dreptul memorabile, și Tăcerea femeilor, de Pat Barker, o reinterpretare feminină la Iliada lui Homer. Mi-a mai plăcut mult Testamentul Mariei, de Colm Tóibín, un roman mititel în care descoperi o Fecioara Maria foarte umană și, de aceea, cu atât mai credibilă, și colecția de povestiri Știi bine că vrei. Iubitorul de pisici și alte povestiri, de Kristen Roupenian

Tot la mi-au plăcut intră și Să-i reparăm pe cei vii, de Maylis de Kerangal, o carte profundă și excelent scrisă pe tema morții (da, știu, nașpa subiect, dar dacă nu vorbim de el nu înseamnă că ne ocolește) și Nebuni și muritori, de Bernard Cornwell, un roman istoric despre Anglia elisabetană în epoca lui Shakespeare. 

La mi-au plăcut și nu prea se încadrează ultimul volum din seria „Mr. Mercedes”, de Stephen King, Mort la datorie (acțiunea polițistă se combină cu niște treburi supranaturale care nu prea m-au convins și mi s-a părut că au picat ca nuca-n perete; dar, per total, n-a fost o carte rea) și Galveston, de Nic Pizzolatto, un policier noir de modă veche, dar un final foarte foarte întunecat. 

Printre lecturile de ficțiune s-a strecurat și un volum de dialoguri cu Pierre Hadot care mi-a plăcut prin tonul confesiv și lejeritatea cu care abordează teme profunde ale filozofiei occidentale: Filozofia ca mod de viață. Convorbiri cu Jeannie Carlier și Arnold I. Davidson.

Se anunță un an nou plin de lecturi frumoase așa că vă doresc să aveți timp să le parcurgeți în tihnă și să vă bucurați de cărți! 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 11-17 ianuarie 2016

Noutățile literare din săptămâna 11-17 ianuarie 2016.

Cele mai așteptate titluri din 2024 de la Editura Litera

Alex Michaelides și Abdulrazak Gurnah vin în România. Ce alte blockbustere literare pregătește Editura Litera în 2024.

Cărți interesante aprilie 2022

Noutățile literare ale lunii aprilie 2022, alături de câteva recomandări de cărți.

1 Comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Silvia 18-02-2020 13:16

    Multumesc pentru recomandari!

    Raspunde