• „Am descoperit 1000 de căi pentru a nu produce un bec” - Thomas Edison

Cărți interesante din noiembrie 2019

Cărți interesante din noiembrie 2019

Noiembrie a fost luna Gaudeamusului, așadar articolul va avea un pic mai multe titluri decât de obicei, pentru că și noutățile au fost mai numeroase. Teancurile mele de cărți necitite s-au mărit și ele proporțional, deja nu mai e realist să-mi închipui că le pot citi în viitorul apropiat. Dar fiecare carte își are timpul ei, pe care îl așteaptă răbdătoare în bibliotecă. 

Cărți interesante din noiembrie 2019

Ficțiune

Una dintre cărțile noi de ficțiune pe care abia le așteptam să apară la târg este Tăcerea femeilor, de Pat Barker (Ed. Pandora M), o repovestire, în cheie feministă a Iliadei. Tot la Grupul Editorial Trei a mai apărut și continuarea unui roman care mi-a plăcut foarte mult, este vorba de Culorile incendiului, de Pierre Lemaitre, al doilea volum al unei serii începută cu La revedere acolo sus, dar și al treilea volum al seriei polițiste „Harry Hole”, de Jo Nesbø, Pasărea cu piept roșu. Mai pun pe listă de la Trei un volum fantasy Young-Adult dintr-o serie pe care eu o iubesc, seria „Grisha”, Regele cicatricilor, de Leigh Bardugo – am citit toate romanele din serie, toate mi-au plăcut la fel de mult; e o lectură de relaxare, cu iubiri, aventuri, dar și multă mitologie.

La Editura Litera au apărut primele două volume din cvartetul „Anotimpuri” scris de Karl Ove Knausgård pentru fiica sa nenăscută: Toamna și Iarna. Tot aici, un roman semnat de Yasmina Reza, Babilon (finalist la Goncourt și câștigător al Premiului Renaudot) – Yasmina Reza e o autoare franceză contemporană foarte interesantă, a mai fost tradusă la noi, dar nu cu mare succes, mă bucur că a fost recuperată de Litera; un volum interesant de proză scurtă, Știi bine că vrei. Iubitorul de pisici și alte povestiri, de Kristen Roupenian; un roman cu subiect biblic semnat de Geraldine Brooks, Glasul de taină, și unul cu specific de Crăciun, Crăciunul lui Poirot, de Agatha Christie, numai bun de citit în vacanța de sărbători.

În colecția „musai” a Editurii Art am remarcat mai multe romane interesante: Fabrica de păpuși, de Elizabeth Macneal, un roman ce are în centru Frăția Prerafaelită, Prietenul, de Sigrid Nunez, roman ce a câștigat în 2018 National Book Award, Rămâi cu mine, de Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, un roman despre iubire, maternitate și constrângeri sociale, și Fata cu Leica, de Helena Janeczek, povestea Gerdei Taro, prima femeie fotograf ucisă pe front. De la Paladin, imprintul Art cu cărți SF&F, eu mi-am luat de la târg și noul roman al lui Andy Weir, Artemis (am citit acum câțiva ani Marțianul și mi-a plăcut).

Editura Storia Books, specializată până acum pe cărți pentru copii și adolescenți, a lansat la Gaudeamus și colecția de cărți pentru cititori adulți, „Storia Plus”, cu două volume noi: Nesupunere, de Naomi Alderman (debutul editorial al celei care și-a câștigat celebritatea cu romanul Puterea) și Pe pământ suntem strălucitori o clipă, de Ocean Vuong

Alte apariții: la Humanitas Fiction a apărut romanul de debut al lui Colson Whitehead, Intuiționista, iar la Nemira un nou roman semnat de Stephen King (și pe care abia aștept să-l citesc), Străinul. Două romane clasice: Micuțele doamne, de Louisa May Alcott, într-o nouă traducere la Black Button Books, și Un bun soldat, de Ford Madox Ford, la Rao. La Univers este continuată seria de autor Roberto Bolaño cu două apariții noi: Comedia ororii în Franța și Spiritul literaturii științifico-fantastice, iar la Polirom a apărut o nouă carte semnată de Dan Lungu, Părul contează enorm

Semnalez și câteva volume de poezie de luat în seamă: la Cartier antologia realizată de Alina Purcaru și Paula Erizanu, Un secol de poezie română scrisă de femei. Volumul I (1990–2019); la Humanitas Integrala poemelor, de Ana Blandiana, iar la Humanitas Fiction nu chiar un volum de poezie, ci opera de seamă a unui poet, Opere II. ABC-ul lecturii. Ghid spre Kulthură, de Ezra Pound, (pentru cei interesați, volumul Opere I, apărut în 2015, cuprinde opera poetică a lui Pound). 


Nonficțiune

Două dintre cele mai interesante cărți de non-ficțiune apărute la Gaudeamus au fost, pentru mine, Cosmosapiens. Evoluția omului de la originile universului, de John Hands, o istorie a lumii de la Big-Bang până în prezent, o cercetare de amploare adresată publicului larg, și Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică, de Catherine Nixey, o cercetare istorică despre cum s-a schimbat lumea în trecerea de la antichitatea clasică la creștinism. 

Cărți interesante de istorie: la Baroque Books&Arts a apărut o nouă carte de istorie alternativă, Istoria neașteptată, de Sam Willis & James Daybell, o istorie a lumii în detalii insolite, Scurtă istorie a Europei de la Pericle la Putin, de Simon Jenkins și Epoca postbelică. O istorie a Europei după 1945, de Tony Judt, la Litera, iar la Ed. Trei a apărut monografia Pompeii. Viața unui oraș roman, de Mary Beard, o reconstituire a vieții cotidiene într-unul dintre cele mai celebre orașe ale Antichității romane. 

Trei apariții foarte interesante în domeniul neuroștiințelor: Cum să-ți schimbi mintea. Ce ne învață noua știință a psihedelicelor despre conștiință, moarte, adicție, depresie și transcendență, de Michael Pollan, o cercetare a peisajului minții făcută atât atât la persoana I, cât și la persoana a III-a (Ed. Publica); Nebunie și vindecare. Povestea unei neurocercetătoare rătăcite în propria minte, de Barbara K. Lipska, Elaine McArdle, o explorare la persoana I a experienței nebuniei, și Bărbatul care a uitat cine e și alte povestiri dintr-o viață de neurolog, de Dr. Niall Tubridy, un volum de povestiri clinice ivite din experiența de medic neurolog a autorului, ce amintește de Bărbatul care-și confunda soția cu o pălărie al lui Oliver Sacks (Ed. Trei).

Alte volume interesante apărute la Ed. Publica: Aventurile unui tânăr naturalist. Expedițiile Zoo Quest, de sir David Attenborough, relatarea expedițiilor făcute de autor la mijlocul secolului XX în America de Sud și Africa pentru un serial documentar BBC; Însușirea bunului găsit, jurnalele inepuizabilului David Sedaris din 1977 până în 2002; Sete. O poveste despre mântuire, compasiune și misiunea de a furniza apă curată lumii, de Scott Harrison, povestea charity water, una dintre cele mai celebre ilustrări a ceea ce înseamnă antreprenoriat social. 

Două volume interesante pentru filologi: Dicţionar de locuri literare bucureştene, de Andreea Răsuceanu, Corina Ciocârlie, un dicționar necesar literaturii române, cu cele mai cunoscute și mai puțin cunoscute toposuri literare urbane, și Porunca lui rabbi Akiba. Ceremonia lecturii de la sfîntul Augustin la Samuel Pepys, de Valeriu Gherghel, o culegere de eseuri literare în stilul original al lui Valeriu Gherghel, spiritual și documentat. 

Alte apariții interesante: două volume simpatice de filozofie la Baroque Books&Arts: Ce este dragostea, Socrate?, de Nora Kreft, analiza iubirii făcută de marii filozofi ai lumii, și Decartează îndoielile cu Descartes, de Marie Robert, un volum ce prezintă filozofiile a 12 gânditori (Rousseau, Montaigne, Descartes, Foucault, Sartre, Voltaire, Ricœur, Simone de Beauvoir, Camus, Valéry, Baudrillard, Simone Weil); Ce-ar face Freud în locul tău? Cum ar rezolva cei mai mari psihoterapeuți problemele tale cotidiene, de Sarah Tomley, un volum ce-și propune să ofere abordări inedite și provocatoare ale marilor (și mai micilor) întrebări din viața de zi cu zi; o monografie dedicată relației dintre Charles Darwin și soția sa, Charles și Emma. Crezul familiei Darwin, de Deborah Heiligman; și două volume despre lumea în care trăim, Oameni vs Tehnologie, de Jamie Bartlett, un volum despre schimbările aduse de revoluția digitală, apărut la Ed. Nemira, și Pământul nelocuibil. Viața după încălzirea globală, de David Wallace-Wells, apărut la Litera, despre transformările climatice și viitorul planetei. 


Cărți pentru copii

Una dintre cele mai frumoase cărți pentru copii apărută în noiembrie a fost O călătorie prin univers. Astrofizica povestită, de Cristian Presură, cu ilustrații de Ana Alfianu. Un volum de popularizare și familiarizare a micilor cititori cu spațiul cosmic, cu informații interesante și pe înțelesul copiilor, dar și cu niște ilustrații absolut superbe. Cartea a apărut la Humanitas Junior și tot aici a mai apărut un volum interesant, Darwin. Expediția pe Beagle, de Jérémie Royer, Fabien Grolleau, o carte de benzi desenate despre una dintre cele mai mari aventuri ale lumii moderne. 

Dacă tot am început cu cărțile de nonficțiune pentru copii, mai menționez două: Profesorul Astro Cat și odisea corpului uman, de Dr. Dominic Walliman, Ben Newman, apărută la Pandora M într-o serie foarte interesantă în care au mai apărut două volume, unul despre astronimie și celălalt despre fizică, și Miracolul vieții pe Pământ. Povestea evoluției, de Anne Rooney, un volum frumos ilustrat despre istoria apariției și dezvoltării vieții pe Pământ. 

La Editura Art au apărut mai multe cărți pentru copii, unele pentru cei mici, altele pentru copiii de toate vârstele. În colecția Arthur Retro au fost reeditate Povești despre Păcală și Tândală, de Alexandru Mitru, cu ilustrații de Done Stan, și Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea, de Anton Pann, cu ilustrații de Marcela Cordescu. Tot pentru copiii de toate vârstele e și un volum apărut în colecția „Ferma animalelor”, Creaturile pământului, de Adrienne Barman, o enciclopedie haioasă, cu tot felul de lighioane simpatice grupate și regrupate de fantezia debordantă a unei ilustratoare talentate. Alte apariții de seamă: Harry Potter și piatra filosofală, de J.K. Rowling, ediția ilustrată de Jim Kay; Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, de Florin Bican, cu ilustrații de Dan Ungureanu; O istorie secretă a Țării Vampirilor II: Cartea fetiței-vampir, de Adina Popescu, și o ediție specială a romanului clasic Povestea fără sfârșit, de Michael Ende

Aș încheia cu câteva cărți frumoase de Crăciun apărute la Ed. Litera: Sora de zăpadă, de Emma Carroll, o poveste emoționantă; Zăpadă, de Walter de la Mare, o poveste lirică în imagini superbe; și mai multe volume de câte 10 basme despre magia iernii și a sărbătorilor: Magie sub clar de lună, Noapte de iarnă, Povestiri de Crăciun


Cărți citite în noiembrie 2019

În noiembrie am apucat să citesc mai multe cărți care mi-au plăcut foarte mult. În primul rând, menționez două romane cu povești foarte frumoase, deși fiecare în felul său: A fost odată un râu, de Diane Setterfield, o poveste cu accente fantastice și victoriene, care mi-a plăcut atât ca poveste, cât și, mai ales, ca scriitură, și Soldatul iernii, de Daniel Mason, o poveste de dragoste și război, cu multe momente de o infinită tristețe, dar foarte frumos scrisă și construită. Le recomand pe amândouă pentru lungile seri de iarnă care urmează. 

Din cu totul altă categorie de literatură, am mai citit și mi-a plăcut Schiță, de Rachel Cusk, un roman din 10 povestiri, toate un fel de schițe, o meditație subtilă asupra vieții și a literaturii și, mai ales, a felului în care cele două se îmbină (pentru anumiți oameni). 

Pentru că it’s the season, am mai citit și câteva cărți de Crăciun, unele pentru copii mici, altele pentru copii mai mari: O dorință de Crăciun, de Katherine Rundell, cu ilustrații de Emily Sutton, un basm modern și foarte emoționant despre prietenie și magia Crăciunului (și cu niște ilustrații absolut superbe), Cum a salvat Felix Crăciunul, de Alex T. Smith, o carte scrisă în tradiția de Advent, cu câte un capitol de citit în fiecare seară și, între capitole, tot felul de activități interesante de Crăciun; o antologie frumușică, Povești clasice de Crăciun, unde au fost strânse fragmente din cărți clasice și care au legătură cu această sărbătoare. De asemenea, am mai recitit fragmente dintr-o carte de Crăciun pe care o iubesc la nebunie și care poate fi un cadou inspirat pentru orice cititor: Zile de Crăciun, de Jeannette Winterson, o carte cu 12 povești și 12 rețete toate absolut minunate. 

Și pentru că am fost cuminte și am citit atâtea cărți, mi-am permis să mă delectez cu o nouă serie de Stephen King, seria polițistă „Bill Hodges”, din care am citit primul volum, Mr. Mercedes, și acum îl savurez pe al doilea, Ce-am găsit al meu să fie. Cu fiecare pagină citită mi se confirmă că he is, truly, the King! 

Printre ele am strecurat și câte un capitol dintr-o carte frumoasă despre filozofie și despre viață, Filozofia ca mod de viață. Convorbiri cu Jeannie Carlier și Arnold I. Davidson, de Pierre Hadot

Vă doresc zile frumoase și mult spor la citit! 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 28 mai-3 iunie 2018

Noutățile literare ale săptămânii 28 mai-3 iunie 2018.

Peste 700 de titluri vă așteaptă în standurile TREI și Pandora M la Gaudeamus 2017

Peste 700 de titluri îi așteaptă în standurile TREI și Pandora M/PanDA pe toți cei pasionați de cărți și de evenimente culturale, la cea de-a 24-a ediție a Târgului Internaţional GAUDEAMUS.

Editura Herg Benet la București 2018

Editura Herg Benet va participa în perioada 30 mai - 3 iunie la Salonul Internațional de Carte Bookfest București, ediția 2018, cu un stand propriu (F26), în cadrul Pavilionului B2 Romexpo.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu