Editura Polirom la Gaudeamus 2017

Editura Polirom la Gaudeamus 2017

Editura Polirom participă la Gaudeamus 2017 cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (10-20%). 

 

Noutăți Biblioteca Polirom la Gaudeamus 2017

La cea de-a XXIV-a ediţie a Tîrgului de Carte Gaudeamus, colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu) îşi întîmpină fanii cu cele mai aşteptate traduceri din literatura universală, cei mai îndrăgiţi scriitori ai lumii, cele mai rîvnite titluri, toate la reducere (10-20%).

Fie că vorbim de cărți esențiale ale literaturii lumii – semnate de clasici precum Aldous Huxley și Stefan Zweig sau de nume mari ale literaturii universale, dintre care îi amintim pe Gao Xingjian (Premiul Nobel pentru Literatură, 2000), Don DeLillo, Ngũgĩ wa Thiongʼo, Elif Shafak și Salman Rushdie –, fie că vorbim de vocile și tendințele noi din literatura universală de astăzi – Ian McGuire, Serge Joncour, Catherine Poulain, Philippe Besson, Mia Couto, Attila Bartis, Paolo Cognetti, Benedict Wells –, noile traduceri intrate în portofoliul colecţiei „Biblioteca Polirom” îşi aşteaptă cititorii la standul editurii, în perioada 22-26 noiembrie 2017.

Două cărți-eveniment la Gaudeamus 2017: Born to Run, de Bruce Springsteen, autobiografia legendarului star rock, și volumul Acuzaţia, de Bandi (Licuriciul, scriitor disident care locuiește în Coreea de Nord), singurele proze din literatura contemporană nord-coreeană care au ajuns să fie cunoscute în Occident.

Noi ediții din cărțile laureatului Premiului Nobel pentru Literatură 2017, Kazuo Ishiguro, se vor găsi la standul Editurii Polirom din cadrul Gaudeamus 2017. Fanii scriitorului englez de origine japoneză, unul dintre autorii cei mai reprezentativi ai colecției „Biblioteca Polirom”, îi pot întîlni la standul nostru pe traducătorii săi în limba română: Magda Teodorescu, Rodica Ștefan, Vali Florescu, Radu Paraschivescu, Mihai Moroiu. 

 

HIGHLIGHTS Biblioteca Polirom la Gaudeamus 2017

Cele trei fiice ale Evei, de Elif Shafak, un roman magistral care „pendulează între Istanbul şi Oxford, într-o fascinantă explorare a credinţei şi prieteniei, a lumii bogaţilor şi săracilor şi a conflictului devastator dintre tradiţie şi modernitate.” (The Independent)
Traducere din limba engleză şi note de Ada Tanasă
În drum spre casa unor prieteni, unde e invitată la cină, Peri – soţie casnică şi mamă a trei copii – este pusă în faţa unui fapt neplăcut: îi este furată geanta de pe bancheta din spate a maşinii. Reuşind s-o recupereze şi cercetîndu-i cu mîini tremurătoare conţinutul, dă peste o poză polaroid din anii de studenţie la Oxford, ce are în centru un profesor charismatic şi nonconformist înconjurat de trei studente. Imaginea îi readuce dintr-odată în minte trecutul: mai întîi familia scindată, apoi anii de studenţie la Oxford, unde se împrieteneşte cu Shirin, o englezoaică-iraniană atee, şi cu Mona, o americancă-egipteană religioasă. Trei tinere aduse împreună de capriciile sorţii, Shirin, Mona şi Peri sînt Păcătoasa, Credincioasa şi Nehotărîta, care încearcă să treacă peste diferenţe şi prejudecăţi şi să-şi găsească locul într-o lume din ce în ce mai ameninţătoare.

Casa Golden, de Salman Rushdie, un tur de forţă narativ, un roman cosmopolit, un roman al globalizării în decor newyorkez, un roman despre identitate şi destin.
Traducere din limba engleză şi note de Dana Crăciun
În agitatul şi aglomeratul New York există un spaţiu liniştit şi plin de farmec unde tînărul René, regizor aspirant, duce o viaţă plăcută şi liniştită. Asta pînă în ziua cînd în cartier se mută o familie ciudată, alcătuită din patru bărbaţi – un tată vîrstnic şi cei trei fii ai săi – ce folosesc nume romane ca să-şi ascundă originile şi trecutul. Cei patru Golden stîrnesc interesul viitorului cineast, căci această familie exorbitant de bogată ascunde taine uluitoare: legături vechi cu lumea interlopă din India, dezechilibre psihice, dezorientări sexuale.

Acuzaţia, de Bandi, singurele proze din literatura contemporană nord-coreeană care au ajuns să fie cunoscute în Occident.
Traducere din limba coreeană şi note de Iolanda Prodan
Plasate în Coreea de Nord a sfîrşitului de secol XX, în perioada conducerii lui Kim Il-sung şi Kim Jong-il, cele şapte proze cuprinse în Acuzaţia spun povestea unor oameni ce trăiesc sub un straniu şi îngrozitor regim dictatorial. Personajele acestor povestiri provin din medii sociale foarte diferite, însă indiferent de emoţiile şi trăirile lor, e ceva ce atrage atenţia în atmosfera fiecărei povestiri: teroarea, frica ineluctabilă ca parte a existenţei. Bandi (Licuriciul, în coreeană) este pseudonimul unui scriitor disident care trăieşte în Coreea de Nord. Scrise între 1989 şi 1995, povestirile din volumul Acuzaţia sînt singurele proze din literatura contemporană nord-coreeană care au ajuns să fie cunoscute în Occident. Scoase pe ascuns din ţară în 2013, publicate în Coreea de Sud în 2014, povestirile care alcătuiesc această antologie au fost traduse în 20 de limbi.

Born to Run, autobiografia legendarului star rock Bruce Springsteen
Traducere din limba engleză şi note de Mircea Pricăjan
„Bruce Springsteen este bardul visurilor pierdute ale Americii.” (The Economist)
Rareori un artist şi-a istorisit viaţa cu atît de mult talent narativ şi forţă evocatoare. La fel ca în cîntecele sale („Thunder Road”, „Badlands”, „Darkness on the Edge of Town”, „The River”, „Born in the USA”, „The Rising”, „The Ghost of Tom Joad”, pentru a aminti doar cîteva), în autobiografia lui Bruce Springsteen găsim acea doză de lirism care l-a consacrat pe scena muzicală a lumii, dar şi înţelepciunea unui om care a ştiut să reflecteze profund la experienţele prin care a trecut în viaţă. Cu o candoare dezarmantă, Bruce Springsteen spune pentru prima dată povestea frămîntărilor personale care i-au inspirat cele mai bune compoziţii muzicale.

Maimuţă şi esenţă, de Aldous Huxley, un roman „inteligent, zguduitor, profund, original… O viziune teribilă a unui viitor încă posibil.” (Anthony Burgess)
Traducere din limba engleză şi note de Ona Frantz
Au trecut mulţi ani de la al Treilea Război Mondial. Elegantul şi candidul doctor Poole debarcă, alături de o echipă de exploratori, într-o Californie fantomatică, răvăşită de suflul deflagraţiei nucleare. Aici găseşte rămăşiţele unei umanităţi înstrăinate, pline de mutanţi, supuse unor idoli însetaţi de sînge, o civilizaţie pustiită unde prea puţinii supravieţuitori trăiesc după o nouă lege, care spune că nu poţi iubi decît o dată pe an. Curajoşii şi revoltaţii care îndrăznesc să evadeze sînt supuşi torturii şi eliminaţi. Maimuţă şi esenţă dezvăluie pictural perspectivele şi detaliile unei lumi stranii şi neaşteptate, dar deloc improbabile, anunţate în celebrul roman distopic Minunata lume nouă.

O undiţă pentru bunicul meu, de Gao Xingjian, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000
Traducere din limba chineză de Irina Ivaşcu
Scrise în anii ’90, povestirile lui Gao Xingjian se inspiră din fragilitatea vieţii, a iubirii şi din puterea obsedantă a memoriei. În „Templul Desăvîrşitei Compasiuni”, teama acută, cu origine misterioasă, a povestitorului umbreşte fericirea delirantă a unei excursii în luna de miere. În „Crampe”, un bărbat scapă ca prin urechile acului de înec, dar descoperă uimit că nimeni nu i-a simţit lipsa. În „Accidentul“, un autobuz loveşte un biciclist; apoi, ca într-un film, urmările haotice ale accidentului se pierd în liniştea unui colţ de stradă şi toată lumea pare să ignore cele abia petrecute. Peste tot sînt prezente portrete psihologice covîrşitoare, cu speranţe nerostite şi frici care trădează prezenţa nesfîrşită a trecutului în viaţa personajelor.

Petale de sînge, de Ngũgĩ wa Thiongʼo, „romanul african al secolului XX!” (Moses Isegawa)
Traducere din limba engleză de Mihaela Negrilă
În perioada de după cucerirea independenţei Kenyei, uciderea învăluită în mister a trei dintre proprietarii unei fabrici de bere declanşează o investigaţie plină de suspans. Dincolo însă de această anchetă, poveştile celor patru suspecţi recompun o frescă devastatoare a unei ţări din Lumea a Treia şi a unui popor care vede cum conducătorii săi l-au dezamăgit iarăşi şi iarăşi. Publicat în 1977, romanul a avut un impact exploziv, guvernul kenyan dispunînd arestarea scriitorului fără să fie formulate acuzaţii clare. Incidentul a fost relatat de ziare din întreaga lume, încarcerarea lui Ngũgĩ wa Thiong’o stîrnind vii proteste din partea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, dar şi a unor scriitori faimoşi precum James Baldwin, Toni Morrison, Donald Barthelme, Harold Pinter şi Margaret Drabble.

Arta corpului, de Don DeLillo, „o lectură tulburătoare şi fascinantă.” (Time)
Traducere din limba engleză și note de Radu Surdulescu
Romanul Arta corpului este o anatomie a durerii şi a doliului: Lauren Hartke, o tînără body artist, îşi pierde soţul, un regizor mult mai în vîrstă decît ea, care se sinucide. În primele zile de după dureroasa pierdere, în casa veche de pe coasta singuratică în care se mutase împreună cu soţul ei, Lauren se confruntă cu o apariţie stranie, un individ între bărbat şi copil, „un corp tăcut şi vulnerabil, aproape al oricui”, care îi schimbă nu doar viaţa, ci şi arta pe care o practică. Show-urile ei capătă imaginea ectoplasmatică a domnului Tuttle, bizarul vizitator, iar Lauren devine o artistă a corpului care încearcă să se detaşeze de propriul trup.

Contează pe mine, de Serge Joncour, cel mai bun roman francez al anului 2016 pe lista revistei Lire • Prix Interallié 2016
Traducere din limba franceză de Mădălin Roşioru
Contează pe mine urmăreşte fascinanta poveste de iubire ce se înfiripă între doi tineri care locuiesc în acelaşi imobil parizian. Aurore, o stilistă deja cunoscută, şi Ludovic, un fermier convertit în recuperator de datorii, par să nu aibă absolut nimic în comun. Însă o întîmplare stranie îi leagă pe neaşteptate. Romanul surprinde cu subtilitate ciocnirea violentă dintre lumea contemporană şi universul intim, dintre spaţiul urban şi cel rural, dintre solidaritate şi egoism, pe fundalul dereglării generale a societăţii, unde iubirea pare să fie, în cele din urmă, singurul mod de a supravieţui.

Confesiunile leoaicei, de Mia Couto, roman finalist la Man Booker International Prize
Traducere din limba portugheză de Simina Popa
O întîmplare adevărată – unul după altul, atacurile leilor provoacă moartea locuitorilor unei regiuni îndepărtate din nordul Mozambicului – este pretextul lui Mia Couto pentru a scrie un roman surprinzător. Însă nu este vorba neapărat despre lei şi vînătoare, ci despre bărbaţi şi femei care trăiesc în condiţii extreme. Confesiunile leoaicei, prin versiunea lui Mariamar, o locuitoare din satul Kulumani, şi prin jurnalul lui Arcanjo Baleiro, vînătorul angajat să omoare leii, ne demonstrează cum războiul, foamea, superstiţiile pot transforma oamenii în animale sălbatice: „Viaţa te-a făcut neom: atît de mult te-au tratat ca pe un animal, încît chiar ai crezut că eşti un animal”.

 

Oferta de literatură română a Editurii Polirom la Gaudeamus 2017

Editura Polirom vine și la această nouă ediție a Tîrgului de Carte Gaudeamus cu o ofertă impresionantă de literatură română, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom.

Noutăți editoriale, lansări de carte, ședințe de autografe, întîlniri cu scriitorii voștri preferați: Ioana Baetica Morpurgo • Mihai Buzea • Cristian Fulaș • Dinu Guțu • Sebastian Lăzăroiu • Mihaela Perciun • Marta Petreu • Viorica Răduță • Bogdan Răileanu • Adrian G. Romila  • Doina Ruști • Nicolae Strâmbeanu • Radu Țuculescu • Matei Vișniec • Daniela Zeca 

 

Noutăţile colecţiei „Fiction Ltd”

• Marta Petreu, Supa de la miezul nopții
Lansare la stand: sîmbătă, 25 noiembrie, ora 13.30
„Deși cu o materie epică foarte concretă, Supa de la miezul nopții este, de fapt, un roman mitic, ce împletește inextricabil tema mitului numai aparent profan al lui Don Juan cu aceea sacră a insului-tabu pentru că atins de zeu. Însuși numele eroinei principale, Todora, adică «purtătoarea de Dumnezeu», ne pune pe urmele unui destin în care omul este jucăria unui transcendent ludic și plin de cruzime. De aceea, păpușa înaripată din deznodămînt îmi amintește de îngerașul care scoate limba într-un tablou mistic al lui Baldung Grien.” (Ion Vartic) • Detalii despre autoare, aici.

• Doina Ruşti, Logodnica și Fantoma din moară, ediție de buzunar, revăzută și adăugită
Lansare la stand: sîmbătă, 25 noiembrie, ora 14.00
„Scris în trei luni, romanul Logodnica nu este doar povestea de iubire a lui David, ci şi o parabolă despre Est şi Vest, despre extremele Europei.” (Dan Burlac) • „Fantoma din moară este parabola comunismului. Un roman care are pastă, vînjos şi care face bună pereche cu parte ori cu părţi din Orbitorul lui Cărtărescu.” (Dan C. Mihăilescu) • Detalii despre autoare, aici. 

• Viorica Răduță, Orașul închis
Lansare la stand: vineri, 24 noiembrie, ora 16.30
Viorica Răduţă ne aduce în faţă romanul unui oraş – Rîmnicu Sărat – în care a existat o celebră închisoare comunistă. Cartea debutează cu procesul unui torţionar, Comandantul Vişinoiu, imaginat de Mihăiţă – un bătrîn sărac cu duhul, a cărui adolescenţă s-a petrecut în teribila închisoare. Diagnosticat cu sindrom confuziv de detenţie, personajul retrăieşte fiecare fragment de real ca pe un moment petrecut între zidurile celulei. Istoria se reface din dialogurile lui Mihăiţă cu sine sau cu spiritul deţinutului politic Ion Mihalache, mort în 1963 în acest penitenciar. Cealaltă voce a romanului, Ilinca, este mesagerul istoriei perioadei ceauşiste, cînd, în febra sistematizării, oraşul interbelic se transformă şi îşi pierde culoarea. Prin tehnica fotografierii, laitmotiv al cărţii, se refac detalii ale oraşului – muzeu în aer liber, în care binele şi răul convieţuiesc într-o vinovăţie resimţită tacit de victime, nu de torţionari. • Detalii despre autoare, aici.

• Radu Țuculescu, Măcelaria Kennedy
Lansare la stand : duminică, 26 noiembrie, ora 15.00
O lume care se dezlănţuie sub efectele tandre ale încălzirii globale şi ale eclipsei totale de soare. Un roman burlesc, un roman comic, atins pe alocuri de dramatism, cu pagini care provoacă hohote de rîs, dar şi cu poveşti de dragoste de o poetică senzualitate. „Dar cine o fi Kennedy, vreun măcelar celebru?”, întreabă, hamletian, unii locuitori din Luna de Jos. Imuni la marile probleme ale omenirii, îngerii ridică, indiferenţi şi candizi, din umeri… • Detalii despre autor, aici.

• Nicolae Strâmbeanu, Evanghelia după Araña, ediţie definitivă însoţită de un mappamond şi de notele autorului intitulate Oameni, fapte, vorbe, locuri, întîmplări adevărate
Lansare la stand: vineri, 24 noiembrie, ora 16.00
Romanul lui Nicolae Strâmbeanu prezintă în detaliu lumea secolului al XVI-lea. Sperînd să găsească Insula Fericirii, Araña porneşte într-o călătorie pe mare şi pe uscat plină de peripeţii, îşi face pe parcurs prieteni şi duşmani, scapă la un moment dat chiar de pedeapsa cu moartea şi descoperă părţi ale lumii la care nici nu visa. Evanghelia după Araña este o carte a întoarcerilor ciclice la arhipelagul din fiecare cititor, scrisă cu mînă sigură şi multă atenţie la detalii, în care aventura şi răsturnările de situaţie abundă. • Detalii despre autor, aici.

 

Noutăţile colecţiei „Ego. Proză”
• Mihaela Perciun, Cenuşă rece
Lansare la stand: duminică, 26 noiembrie, ora 12.00
Istoria a trei generaţii de femei, marcată de trădări şi obstacole neaşteptate, totul pe fondul vremurilor mereu ostile şi instabile ce trec peste ţara dintre Prut şi Nistru. Emoţionant, cu mult umor negru, Cenuşă rece spune povestea unei familii destrămate ai cărei membri caută cu disperare regăsirea de sine. •   Detalii despre autoare, aici.

• Ioana Baetica Morpurgo, Schije
Lansare la stand: duminică, 26 noiembrie, ora 12.30
Rănit într-o ambuscadă, Toma părăseşte Baza de Operaţiuni Speciale FOB Tagab-Kutschbach, Afganistan, unde a fost detaşat alături de Forţele Speciale din 2009, şi se întoarce în Celei, satul de baştină. Peste cîteva luni e decorat de preşedintele Traian Băsescu, însă statutul de erou în lupta împotriva terorismului îl resimte incongruent cu situaţia personală. Simptomele de PTSD îşi fac loc progresiv în viaţa lui Toma. Singurii oameni cu care reuşeşte să se conecteze cu adevărat acum sînt băieţelul lui de şapte ani, un ţigan cu care a stat în bancă în şcoala generală şi văduva prietenului său, cu care începe o relaţie pur sexuală. Flashbackuri din zona de conflict armat se inserează în viaţa de zi cu zi, alături de antidotul lor – memoria copilăriei. Prima parte din Trilogia H, Schije este un roman despre violenţă, conştiinţă, masculinitate, memorie şi timp. Este un roman despre clişee instituţionalizate, psihologia maselor, dizolvarea identităţii personale. Şi despre supravieţuire. Detalii despre autoare, aici.

• Mircea Ţuglea, Grazia
Lansare la stand: sîmbătă, 25 noiembrie, ora 18.00
„Grazia este un roman deopotrivă spectaculos şi profund, epic în sensul tare, dar şi poetic, ficţional, autoficţional şi mistificţional în acelaşi timp. O carte bogată în referinţe livreşti menite să stimuleze şi să amplifice perspectiva cititorului. Grazia este contopirea fericită dintre grazie şi graţie, dintre recunoştinţă şi recunoaştere a celor care, pentru a putea trăi cu adevărat, trebuie să se strecoare unii în mintea celorlalţi. Această carte scrisă şi trăită de Mircea Ţuglea este, după ştiinţa mea, unul dintre puţinele romane cu accente textualiste în măsură să se adreseze marelui public, nu doar celui deprins cu strategiile narative ale postmodernităţii.” (Şerban Axinte) • Detalii despre autor, aici.

• Sebastian Lăzăroiu, Balena Albastră
Lansare la stand: vineri, 24 noiembrie, ora 17.00
Aleksei Sokolov, agent rus, este trimis sub acoperire în înghețatul Oimiakon, la capătul Rusiei, pentru a-i lua urma lui Znaiușki, ideologul din spatele celebrului joc fatal Balena Albastră. Departe de familie, într-un loc izolat, în care temperatura nu depășește minus cincizeci de grade, Aleksei trebuie să se integreze în peisaj, să se amestece cu localnicii și să încerce să identifice persoane de interes care să-l conducă la cel mai căutat răufăcător al momentului. Drumul spre țintă este însă lung, cu așteptări apăsătoare, cu obstacole neprevăzute, cu alianțe neașteptate și dușmani ascunși, dar totodată un bun prilej de autodescoperire și reflecție. • Detalii despre autor, aici.

• Mihai Buzea, Gastarbeiter
Lansare la stand: duminică, 26 noiembrie, ora 15.30
Într-un moment prost pentru jurnalismul românesc, ziaristul Mihai Buzea primeşte o ofertă tentantă de la prietenul Moş: să plece la muncă în Londra, ca arborist, pe bani buni. Nu stă prea mult pe gînduri şi la începutul lui 2014 îşi începe cariera de gastarbeiter. Ceea ce iniţial era ofertant ca teme de articole pentru revista la care lucra s-a transformat încet în subiectul romanului-reportaj Gastarbeiter. O carte emoţionantă, scrisă cu mult umor, despre lumea nevăzută a celor plecaţi la muncă peste hotare. • Detalii despre autor, aici.

• Adrian G. Romila, Zeppelin
Lansare la stand: sîmbătă, 25 noiembrie, ora 18.30
Andrei Toma, literat, tînăr ziarist local şi artist amator, descoperă întîmplător un schelet de uriaş, pe malul apei, în timpul unei partide de pescuit. Încercarea de a rezolva misterul îl confruntă cu evenimente stranii, care îi schimbă radical cursul vieţii. Amestec de istorii reale şi fantastice, povestea e, deopotrivă, evenimenţială şi vizuală, aventură mistery şi frescă Belle Époque. Cît e fundal de stampă vintage, cît divan al istoriilor împletite rămîne la decizia cititorilor. • Detalii despre autor, aici.

• Cristian Fulaș, Cei frumoși și cei buni
Lansare la stand: joi, 23 noiembrie, ora 19.00
„Fie că e vorba despre nevroza femeii bogate din «50 de bani», de universul închis din «Agenția», o distopie realizată după toate regulile genului, adaptată contemporaneității, de monologul dramatic al femeii paralizate, care, deși își dorește să moară în liniște, se agață de viață, din «Liniștea», ori de destinul contorsionat al lui Ion-Giovanni, tînărul nevoit cumva să devină interlop – prozele creează tipologii ale eșecului, ale năruirii într-o societate intrată în depresie, care a rătăcit sensul. Textul final, «În celălalt loc, cu o spaimă perpetuă», leagă toate celelalte bucăți, fiind confesiunea unui scriitor măcinat de dilemele vremii sale, de rostul scrisului în lumea de azi, de asumarea vocației. Cei frumoși și cei buni este intervalul experimental al unui foarte bun prozator, de la care, sînt absolut convins, vom avea parte de multe surprize cît se poate de plăcute.” (Bogdan Crețu) • Detalii despre autor, aici.

• Bogdan Răileanu, Tot spațiul dintre gîndurile mele
Lansare la stand: vineri, 24 noiembrie, ora 19.00
„Bogdan Răileanu scrie despre implicare socială, probleme de cuplu, ecologie, adică despre lucruri de care ne lovim şi noi, cititorii lui, zilnic. Marele merit al povestirilor lui Bogdan Răileanu este că ne face să simţim ceea ce uităm atât de des: că fiecare zi din viaţa noastră, asemenea fiecărei povestiri din volum, este nemaipomenită. O carte tonică, prin care autorul ne îndeamnă să ne bucurăm de viaţă, cu bunele şi cu relele ei, şi să facem ceva bun pentru vieţile celor din jurul nostru.” (Marin Mălaicu-Hondrari) • Detalii despre autor, aici.

• Dinu Guțu, Intervenția
Lansare la stand: sîmbătă, 25 noiembrie, ora 19.00
„Romanul de debut al lui Dinu Guțu se mișcă între două lumi – harnicii scriitori de proiecte ONG-iste și ultrașii. În ambele zone, Guțu face treabă bună – disecă umanitatea forfotitoare a suporterilor dinamoviști, cu adversitățile, combinațiile și petrecerile pe care le fac cînd sînt în deplasări, și dă la iveală strategiile cinice din industria atît de profitabilă a oamenilor frumoși din ONG‑uri: avem dimensiune romă în proiect? Cum să nu! Sînt incluse femeile? Nu se pune problema. Avem dimensiune LGBT? Aveeem. Realismul e pop, fără bovarisme dostoievskiene, dar cu atît mai eficient. Personajele au culoare, sînt conturate în tușe concise, iar umorul e irezistibil. Sînt pasaje la care am rîs în hohote.” (Adrian Schiop) • Detalii despre autor, aici.

 

Nonfiction Polirom la Gaudeamus 2017

Editura Polirom vine și la această nouă ediție a Tîrgului de Carte Gaudeamus cu o ofertă impresionantă de carte de nonficțiune, titluri apărute în colecțiile consacrate ale editurii: „Plural”, „Ego-grafii”, „Biblioteca Medievală”, „Historia”, „Document”, „Collegium”.

Volume semnate de Aurora Liiceanu, Carmen Mușat, George Banu, Eugen Negrici, Mihai Zamfir, Ioan Groșan, Vintilă Mihăilescu, Marius Oprea (coord.), Bogdan Suceavă, Dan Pavel, Andrei Muraru vor fi lansate la standul editurii în cadrul ediției cu numărul 23 a tîrgului, care va avea loc la Complexul Romexpo, București, în perioada 22-26 noiembrie 2016.

Mai jos, cîteva dintre noutățile nonfiction care se vor găsi la standul Polirom, Gaudeamus 2017.

 

Radu Cosaşu, Fotbal plus ai mei şi ai noştri
În perioada 1991-1997, Radu Cosaşu a pus sub lupă, cu mult humor şi însufleţire, evenimentele săptămînale din sportul-rege, în editorialele pentru Fotbal plus, reunite în acest volum. O colecţie de povestiri memorabile, de un rafinament şi o calitate literară fermecătoare.

Seria de autor Aurora Liiceanu, Cuvinte încrucișate
Pornind de la afirmaţia lui Nabokov conform căreia „singura fericire în această lume este să observi, să te examinezi atent pe tine însuţi sau pe alţii”, cartea Aurorei Liiceanu oferă o fascinantă analiză a psihicului uman.

Alina Mungiu-Pippidi, În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte ţări de corupţie?
Traducere de Ioana Aneci • De ce unele societăţi reuşesc să controleze corupţia în aşa măsură încît aceasta se manifestă doar ocazional, pe cînd alte societăţi rămîn sistematic corupte? Cartea de faţă, a cărei versiune originală a apărut la Cambridge University Press în 2015, analizează felul în care evoluează societăţile pînă la punctul în care integritatea devine regula şi corupţia devine excepţia în gestionarea afacerilor publice şi alocarea resurselor publice.

Andrew Scull, O istorie culturală a nebuniei. De la Biblie la Freud, de la casa de nebuni la medicina modernă • Traducere de Anacaona Mîndrilă-Sonetto • Cu 128 de ilustraţii, din care 44 de planşe color • Bogat ilustrată, Istoria culturală a nebuniei îl poartă pe cititor din Antichitate pînă în prezent, de la Bedlam la azilurile victoriene, de la teoria umorilor la farmacologia modernă, explorînd manifestările şi semnificaţiile nebuniei, provocările şi consecinţele ei. O istorie panoramică a întîlnirii omului cu iraţionalul, remarcabilă prin varietatea domeniilor abordate şi episoadele inedite din viaţa unor personalităţi ca Avicenna, Charcot, Freud, van Gogh sau Dalí.

Bill Bryson, Acasă. O istorie a vieţii private (ediţie nouă), traducere de Ciprian Şiulea și Însemnări de pe o insulă mică, traducere de Anacaona Mîndrilă-Sonetto
Mulţi dintre noi trăim în confortul propriilor locuinţe fără să ştim cum au ajuns să arate şi să fie organizate aşa cum sînt astăzi, cu tot ceea ce cuprind ele. Pornind de la această constatare, Bill Bryson ia ca model propria casă pentru a reface îndelungata istorie a vieţii private. Descrie pe rînd camerele şi obiectele din ele şi ne arată în tot atîtea poveşti captivante cum au apărut sau cum au evoluat. Anecdotica volumului Acasă. O istorie a vieţii private şi detaliile picante despre viaţa privată a unor nume ilustre fac lectura cu atît mai savuroasă.
Înainte de a se întoarce în Statele Unite după o ședere de 20 de ani în Marea Britanie, jurnalistul Bill Bryson pornește într-o nouă călătorie, un turneu de rămas-bun prin patria lui adoptivă. Folosind numai mijloace de transport în comun și făcînd drumeții ori de cîte ori i se ivește ocazia, Bryson străbate Anglia pornind de-a lungul coastei prin Bournemouth și satele învecinate, revăzînd locuri îndrăgite. Împletind descrierile peisajelor și întîlnirile zilnice cu comercianți, clienți ai puburilor și tovarăși de drum, Bryson își împărtășește în Însemnări de pe o insulă mică experiența vieții de zi cu zi în compania unor oameni care rareori se plîng și sînt încîntați de plăceri mărunte, cum ar fi o cană de ceai bun.

Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii • Traducere de Adrian Şerban • Bestseller New York Times • Publicată iniţial în Israel în 2011, Sapiens a devenit rapid bestseller internaţional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi.
Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei? De la începuturile speciei noastre şi rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global pînă în modernitate, Sapiens îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine.

Mihai Zamfir, Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române . Volumul II
Al doilea şi ultimul volum din Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române încheie analiza literaturii române omologate valoric, în special a aceleia din perioada interbelică. Metodologia a rămas aceeaşi ca în primul volum – o istorie stilistică a principalelor opere literare româneşti, cu accent special asupra capodoperelor, tot mai numeroase în intervalul dintre cele două războaie. • Lansare la stand: vineri, 24 noiembrie, ora 13.00

Eugen Negrici, Iluziile literaturii române (ediţia a II-a) • „Cartea anului 2008” de revista România literară şi Fundaţia Anonimul • Iluziile literaturii române de Eugen Negrici este un alt fel de istorie a literaturii române care va dinamita toate miturile culturale adînc înrădăcinate în conştiinţa publică. O carte gravă şi explozivă scrisă cu acea responsabilitate pe care ţi-o dă o viaţă de studiu şi cercetare, cu acel curaj pe care cunoaşterea profundă a operelor literare ţi-l insuflă, cu amărăciunea şi luciditatea specialistului. • Lansare la stand: vineri, 24 noiembrie, ora 13.30

Carmen Muşat, Frumoasa necunoscută. Literatura şi paradoxurile teoriei
„Cartea aceasta nu-şi propune să ofere răspunsuri sau să reia, sintetic şi pasiv, în genul manualelor, răspunsurile altora la întrebările pe care literatura le provoacă. E pledoaria mea pentru capacitatea teoriei literare de a oferi căi de acces în lumile posibile ce iau naştere, prin intermediul limbajului, la intersecţia vieţii reale cu ficţiunea. Şi este, totodată, o încercare de a «îmblînzi» teoria, situînd-o în raport cu lumea şi cu percepţia asupra lumii, pe care fiecare autor în parte o proiectează în opera lui.” (Carmen Muşat) • Lansare la stand: joi, 23 noiembrie, ora 17.30

George Banu, Scena lumii
Scena lumii reuneşte eseuri despre evenimente artistice care au marcat îndeosebi lumea Parisului şi al căror martor atent a fost George Banu, precum şi reflecţii inspirate de aventuri personale, de întîlniri esenţiale, de spectacole radicale... Un volum în care se desenează caleidoscopic peisajul unei epoci şi identitatea unui autor animat de convingerea că azi, mai mult ca oricînd, cultura îşi are ca rost vindecarea rănilor sufletului. • Lansare la stand: sîmbătă, 25 noiembrie, ora 12.00

Ioan Groșan, Lumea ca literatură. Alte amintiri • „Micul, relativul succes de critică profesionistă şi în rîndul puţinilor, dar pătimaşilor cititori de azi pe care se pare că l-a avut primul volum din Lumea ca literatură, precum şi îndemnurile unor prieteni în care am deplină încredere m-au determinat să aştern din nou pe hîrtie alte şi alte întîmplări şi amintiri ce, cum am mai spus, nu pot (şi nici n-ar avea cum) să fie «ficţionalizate», căci ele au farmecul lor intrinsec, se constituie ele însele într-o «literatură», fie măcar pentru faptul că, în majoritate, s-au petrecut în lumea celor care mai cuvîntă în scris...” (Ioan Groșan) • Lansare la stand: vineri, 24 noiembrie, ora 17.30

Vintilă Mihăilescu, Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesianăÎntr-o primă instanță, excursia în Cuba îi dă prilejul lui Vintilă Mihăilescu să observe viața oamenilor obișnuiți în această țară a contrastelor, dar și să propună o tipologie plină de umor a turiștilor care o vizitează. Pornind de aici, Cuba devine însă doar oglinda în care autorul încearcă să descifreze particularități ale lumii occidentale și pretextul unor reflecții în care antropologia se întrepătrunde cu istoria, literatura și filosofia. În final, textul se transformă într-o profesiune de credință ce pledează pentru o antropologie care reconsideră rolul duratelor lungi în istorie și societate. Mai mult decât un jurnal de călătorie în Cuba, Hotel Ambos Mundos este un eseu antropologic pe înțelesul tuturor, în care descoperim lucruri esențiale mai ales despre lumea noastră europeană și despre fiecare dintre noi. • Lansare la stand: sîmbătă, 25 noiembrie, ora 12.30

Dan Pavel, Grajdurile lui Augias. Rituri de purificare în posttotalitarismUn volum care arată că întrucît în societatea românească postdecembristă nu s-au făcut riturile de purificare, de exorcizare a răului reprezentat de comunism şi de moştenirea acestuia, ne sînt afectate nu doar moravurile, mentalul colectiv, moralitatea, încrederea, ci şi funcţionarea instituţiilor ce stau la baza statului de drept, a democraţiei şi a noii economii libere, de tip capitalist.
Lansare la stand: vineri, 24 noiembrie, ora 14.00

Bogdan Suceavă, Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierduteCît de tragică e pierderea definitivă a unui manuscris? Dar dacă autorul manuscrisului pierdut a scris alte opere de o valoare inestimabilă? De la Aristotel la Hemingway există o întreagă istorie a manuscriselor definitiv dispărute, despre care se crede că ar fi putut revoluţiona literatura, filosofia, matematica sau fizica. Istoria lacunelor analizează cîteva dintre aceste pierderi şi impactul lor asupra cursului istoric al civilizaţiei, mereu pornind de la întrebarea „Ce ar fi fost dacă...?”. • Lansare la stand: joi, 23 noiembrie, ora 18.00

Seria de autor Gheorghe Crăciun: Aisbergul poeziei moderne • Cu un Argument al autorului • Ediţie îngrijită de Carmen Muşat şi Oana Crăciun • Cuvînt-înainte de Caius Dobrescu • Postfaţă de Mircea Martin • „Una dintre cele mai solide şi înnoitoare cărţi scrise la noi în ultimele decenii.” (Mircea Martin) • „Aisbergul poeziei moderne este aici pentru a ne demonstra plenar, ba chiar, aş îndrăzni să spun, copleşitor, că principala contribuţie teoretică a uneia dintre cele mai redutabile inteligenţe analitice şi creative ale generaţiei ’80 este dedicată integral eliberării gîndirii noastre despre poezie, despre marea poezie care a marcat secolul al XX-lea, de obsesia abstractului, absconsului şi abstrusului.” (Caius Dobrescu) • Lansare la stand: joi, 23 noiembrie, ora 18.30

Biblioteca Medievală: Grigore cel Mare, Dialoguri. Ediţie bilingvă • Traducere din limba latină de Cristina Horotan • Notă introductivă, tabel cronologic şi plan al tratatului de Alexander Baumgarten • Note de Cristina Horotan şi Alexandru Daroni
Dialogurile papei Grigore cel Mare, scrise la finalul secolului al VI-lea, conţin o legitimare a valorilor ascetice ale Evului Mediu timpuriu, legate de naşterea culturii benedictine. Povestirile de vieţi exemplare, inspirate de surse patristice, dar prinse în tumultul invaziilor barbare din Italia, conţin arhetipurile valorilor şi frămîntărilor omului european, proiectate pe un plan escatologic cu teme doctrinare noi, precum purgatoriul, dar şi o filosofie a sfîrşitului istoriei. • Lansare la stand: vineri, 24 noiembrie, ora 15.00

Document: Marius Oprea (coord.), Flori Bălănescu, Stejărel Olaru, Ziua care nu se uită. Revolta braşovenilor din 15 noiembrie 1987 • Volum apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc • „Trăiesc mulţumirea de a fi putut pune sub ochii cititorilor poveştile triste ale unor oameni al căror curaj s-a născut din disperare. Oameni care, cu toată această disperare ce a învins frica, au arătat lumii întregi că România lui Ceauşescu nu e o ţară amorţită, în care «mămăliga nu explodează», ci e o ţară care se mişcă, în care demnitatea nu a dispărut şi românii sînt gata să plătească un preţ greu pentru a şi-o apăra.” (Marius Oprea)
Lansare la stand : sîmbătă, 25 noiembrie, ora 15.00

Historia: Andrei Muraru, Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul • Prefață de Dennis Deletant • A fost Vișinescu un om neinstruit, ale cărui acțiuni reflectau solicitările superiorilor săi și care nu a realizat greutatea faptelor comise în penitenciar, sau un criminal lipsit de regrete, care transforma viața celor încarcerați într-un calvar, zi după zi? Volumul Vișinescu, torționarul uitat pune în prim-plan procesul torționarului, în cadrul căruia au fost prezentate mărturii și documente de arhivă ce atestă o istorie a suferinței, istoria „închisorii tăcerii”, Rîmnicu Sărat, unde doar gemetele „dușmanilor poporului”, urletele și zăngănitul lanțurilor spărgeau liniștea mormîntală ce domnea de obicei printre deținuți. • Lansare în Sala Cupola: sîmbătă, 25 noiembrie, ora 11.30

Hexagon: Oana Păun, Nopţi albe. Jurnal de călătorie în Egipt • O carte despre locuri, istorii şi personaje dintre cele mai diverse, dar şi despre prietenii legate între străini aflaţi departe de casă, o carte despre un altfel de Egipt, văzut aproape din perspectiva localnicilor. • Lansare la stand: duminică, 26 noiemnbrie, ora 13.00

Hexagon: Maria-Iris Hoeppe, Cartea despre schimbări. Cum faci tranziţiile importante din viaţa ta – factorul TT
„O carte-provocare. Ne îndeamnă să avem curajul de a ne confrunta cu noi înşine pentru a ajunge unde visăm să fim. Transformarea trăită de Maria în timpul în care am cunoscut-o este însăşi proba că metoda ei funcţionează.” (Sandra Pralong) • Lansare la stand: duminică, 26 noiembrie, ora 13.30

 

PROGRAM DE EVENIMENTE

JOI, 23 noiembrie

ora 17.30: Collegium. Litere. Carmen Mușat, Frumoasa necunoscută

Invitați: Bianca Burța-Cernat, Mircea Martin, Caius Dobrescu

Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu

 

ora 18.00: Bogdan Suceavă, Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute

Invitați: Carmen Mușat, Paul Cernat

Moderator: George Onofrei

 

ora 18.30: Seria de autor Gheorghe Crăciun, Aisbergul poeziei moderne

Invitați: Carmen Mușat, Mircea Martin, Caius Dobrescu, Paul Cernat

Moderator: Ovidiu Șimonca

 

ora 19.00: Ego. Proză. Cristian Fulaș, Cei frumoși și cei buni

Invitați: Carmen Mușat, Bogdan-Alexandru Stănescu

Moderator: Ovidiu Șimonca

 

VINERI, 24 noiembrie

ora 13.00: Mihai Zamfir, Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române. Volumul II

Invitați: Ioan Stanomir, Cosmin Ciotloș

Moderatoare: Claudia Fitcoschi

 

ora 13.30: Plural. Eugen Negrici, Iluziile literaturii române. Ediția a II-a

Invitate: Gabriela Adameșteanu, Luminița Corneanu

Moderator: George Neagoe

 

ora 14.00: Dan Pavel, Grajdurile lui Augias

Invitați: Ana Blandiana, Stelian Tănase

Moderator: Adrian Șerban

 

ora 15.00: Biblioteca medievală. Dialoguri, Grigore cel Mare

Invitaţi: Wilhelm Dancă, Alexander Baumgarten

Moderator: Adrian Şerban

 

ora 16.00: Fiction Ltd. Nicolae Strâmbeanu, Evanghelia după Araña

Invitați: Paul Cernat, Nona Rapotan

 

ora 16.30: Fiction Ltd. Viorica Răduță, Orașul închis

Invitați: Bianca Burța-Cernat, Dan Grădinaru, Nona Rapotan

 

ora 17.00: Ego. Proză. Sebastian Lăzăroiu, Balena Albastră

Invitați: Marian Preda, Cristian Pantazi

Moderator: George Onofrei

 

ora 17.30: Ego-grafii. Ioan Groșan, Lumea ca literatură. Alte amintiri

Invitați: Adrian Pârvu, Cosmin Ciotloș

Moderator: Adrian Șerban

 

ora 18.00: Noutățile colecției „Biblioteca Polirom”
Paolo Cognetti, Cei opt munți
Ian McGuire, Apele Nordului
Don DeLillo, Arta corpului
Benedict Wells, Sfîrșitul singurătății
Salman Rushdie, Casa Golden

Invitați: Cerasela Barbone, Bedros Horasangian, Radu Surdulescu, Horațiu Decuble, Radu Pavel Gheo

Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu

 

ora 19.00: Ego. Proză. Bogdan Răileanu, Tot spațiul dintre gîndurile mele

Invitați: Florin Iaru, Marius Chivu

Moderator: Adrian Botez

 

SÎMBĂTĂ, 25 noiembrie

ora 11.30: Historia. Andrei Muraru, Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul

Invitați: Cristian Tudor Popescu, Ion M. Ioniță, Claudiu Pândaru

Moderator: George Onofrei

* Evenimentul va avea loc la Sala Cupola.

 

ora 12.00: Ego-grafii. George Banu, Scena lumii

Invitați: Bedros Horasangian, Matei Vișniec

Moderatoare: Claudia Fitcoschi

 

ora 12.30: Vintilă Mihăilescu, Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană

Invitați: Bogdan Ghiu, Bogdan Murgescu, Bogdan Iancu

Moderator: Adrian Șerban

 

ora 13.30: Fiction Ltd., Supa de la miezul nopții

Invitați: Gellu Ionescu, Ion Bogdan Lefter

Moderator: Adrian Șerban

 

ora 14.00: 13 ani de literatură. De la Fantoma din moară la Logodnica

Doina Ruști & invitații săi

Moderatoare: Camelia Văcaru

 

ora 15.00: Document. Marius Oprea (coord.), Flori Bălănescu, Stejărel Olaru, Ziua care nu se uită. Revolta brașovenilor din 15 noiembrie 1987

Invitați: Radu Preda, Marius Boeriu, Dănuț Iacob

Moderator: Ovidiu Șimonca

 

ora 16.00: Întîlnire cu Daniela Zeca-Buzura. Sesiune de autografe „Trilogia orientală”, format poche

Invitat: Marius Tucă

Moderator: George Onofrei

 

ora 16.30: Întîlnire cu Matei Vișniec. Sesiune de autografe

Invitat: Ion Bogdan Lefter

Moderator: George Onofrei

 

ora 17.00: Biblioteca Polirom. Masă rotundă despre Kazuo Ishiguro, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2017, cu participarea traducătorilor săi în limba română: Magda Teodorescu, Rodica Ștefan, Vali Florescu, Radu Paraschivescu, Mihai Moroiu

Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu

 

ora 18.00: Ego. Proză. Mircea Țuglea, Grazia

Invitați: Paul Cernat, Șerban Axinte

Moderator: Lucian Dan Teodorovici

 

ora 18.30: Ego. Proză. Adrian G. Romila, Zeppelin

Invitat: Robert Șerban

Moderator: Adrian Botez

 

ora 19.00: Ego. Proză. Dinu Guțu, Intervenția

Invitați: Vasile Ernu, Adrian Schiop

Moderator: Lucian Dan Teodorovici

 

DUMINICĂ, 26 noiembrie

ora 12.00: Ego. Proză. Mihaela Perciun, Cenușă rece

Invitate: Liliana Corobca, Dana Pîrvan

Moderator: Adrian Botez

 

ora 12.30: Ego. Proză. Ioana Baetica Morpurgo, Schije

Invitați: Caius Dobrescu, Ovidiu Șimonca

Moderator: Adrian Botez

 

ora 13.00: Hexagon. Oana Păun, Nopți albe. Jurnal de călătorie în Egipt

Invitați: Laura Sitaru, George Grigore, Peter Sragher

Moderator: Adrian Șerban

 

ora 13.30: Hexagon. Maria-Iris Hoeppe, Cartea despre schimbări. Cum faci tranzițiile importante din viața ta – factorul TT

Invitați: Sandra Pralong, Oana Năstase, Doru Dima

Moderatoare: Ana-Maria Tăbârcă

 

ora 14.00: Noutățile colecției „Biblioteca Polirom”
Elif Shafak, Cele trei fiice ale Evei
Mia Couto, Confesiunile leoaicei
Serge Joncour, Contează pe mine
Ngũgĩ wa Thiong'o, Petale de sînge
Bandi, Acuzația

Invitați: Aurora Liiceanu, Simina Popa, Adina Dinițoiu, Cristian Teodorescu, Adelin Petrișor

Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu

 

ora 15.00: Fiction Ltd. Radu Țuculescu, Măcelăria Kennedy

Invitaţi: Adina Diniţoiu, Ștefan Manasia

Moderatoare: Ana-Maria Tăbârcă

 

ora 15.30: Ego. Proză. Mihai Buzea, Gastarbeiter
Invitați: Florin Iaru, Cristian Teodorescu, Mirel Bănică

Moderatoare: Ana-Maria Tăbârcă

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter