• „Să-ți cauți fericirea zilnic” - proverb din Egiptul antic

Pasiunea enciclopediilor: enciclopedii Litera

Pasiunea enciclopediilor: enciclopedii Litera

Nu știu alții cum sunt, dar mie mi se pare imposibil să reziști unei enciclopedii. E posibil să existe și enciclopedii complet neinteresante, nu zic nu, doar că eu nu am dat de ele. Pentru mine enciclopediile și albumele sunt mereu cărți pe care trebuie să le pun pe listă și să le am. Nu se știe niciodată când am nevoie de o informație, de un tablou, de cine știe ce detaliu legat de poziționarea geografică a unei capitale sau de date despre sateliții lui... Saturn, să zicem. Așa că toate enciclopediile să vină la mine! Și vin, cele mai multe. Nu toate deodată, dar, cu răbdare și perseverență, am strâns de-a lungul timpului o colecție frumușică și sper să continui s-o fac în continuare. 

Enciclopediile și albumele mi se par și cadoul potrivit prin excelență, foarte puțin probabil să dai greș cu așa ceva. Și, pentru că se apropie și luna cadourilor, am zis că n-ar fi rea o listă cu câteva astfel de recomandări. În ultimele luni eu mi-am completat colecția de albume și enciclopedii cu multe cărți apărute la Editura Litera, atât pentru că oferta lor e foarte bogată și variată, cât și, trebuie să recunosc, prețurile de pe site-ul lor au fost foarte atractive. Așadar, în acest articol veți găsi recomandări de cărți apărute la această editură.

Ca să fie mai simplu de organizat și de urmărit, am organizat cărțile tematic: Artă, Cosmos, Cultură generală, Istorie, Călătorii/Arhitectură, Natură. La fiecare carte voi pune și link pentru că pe site-ul editurii există și prezentări video unde puteți vedea detalii din interior ca să vă faceți o idee mai bună. De asemenea, o să pun la un loc cărțile pentru copii și cele pentru adulți pentru că multe astfel de enciclopedii sunt potrivite pentru copiii de toate vârstele, așa că deosebirea asta nu mi se pare esențială. Am pus și linkuri la fiecare titlu pentru că pe site-ul editurii găsiți filmulețe la fiecare dintre ele cu imagini din interior și așa vă puteți da seama mai bine și de conținut. 

ARTĂ

Unul dintre volumele pe care am vrut neapărat să-l am în casă a fost albumul Vatican. Toate picturile și frescele vechilor maeștri. O zi întreagă de stat și privit pe pereți (la propriu) a fost insuficientă pentru a „înregistra” toate comorile adăpostite în Vatican și mi-am dorit, chiar de atunci, de când eram în mijlocul lor, un album exhaustiv pe care să-l pot deschide oricând și să-l pot privi oricât. Experiența artistică nu e comparabilă, evident, însă, dacă nu ești Papa, nu prea ai cum să vezi zilnic picturile de la Vatican, așa că un album e binevenit. Și fix asta este acest album: o dare de seamă a picturilor, frescelor și altor obiecte de artă adăpostite aici. Există și o parte de text la principalele reproduceri artistice, însă partea vizuală ocupă cel mai mult spațiu. Unele reproduceri sunt de mari dimensiuni, însă există numeroase reproduceri-vignete, de mici dimensiuni și care sunt practic, doar enumerate, nu expuse detaliat. Însă ar fi imposibil să se acorde același spațiu tuturor într-o carte. Ar trebui alt format media pentru asta. Reproducerile sunt foarte bune calitativ, textele de prezentare sunt succinte, dar bine documentate și conțin și informații tehnice. În același stil este și volumul Luvru. Toate picturile. Mie îmi par niște cărți pentru cei familiarizați cu arta și care vor să cunoască în detaliu diferite epoci și artiști. Mai întâi de a aprecia astfel de cărți ar fi nevoie să aveți în bibliotecă și să parcurgeți măcar o istorie a artei cronologică. De curând, a apărut la Litera o astfel de istorie, de fapt, chiar luna asta așa că încă n-am apucat s-o răsfoiesc, dar o pun aici pentru că se potrivește în peisaj: Arta. O istorie ilustrata. Ghid ilustrat complet

O altă istorie a artei ar putea fi și Arta. Enciclopedie pentru copii, care poate fi o introducere în istoria artei și pentru adulții nefamiliarizați cu acest subiect. Reproducerile sunt foarte bune, iar textele sunt succinte, menite să surprindă esențialul din fiecare operă/epocă artistică, într-un limbaj accesibil. Eu țin minte două enciclopedii cu care venea profesoara de desen la fiecare oră în gimnaziu, ani de zile am visat să am cărțile alea, dar, acum, având astfel de albume în față, îmi dau seama cât erau de sărăcăcioase. 

 

COSMOS

Deși mai aveam două enciclopedii acasă, la ultima comandă n-am rezistat și mi-am luat încă una, și anume Atlasul ilustrat al Universului, un volum imens (33,7x26,7 cm) care are hărți, imagini și informații detaliate despre cam tot ce ar putea fi interesant pentru un pasionat de astronomie: pornind de la planeta Pământ și satelitul ei natural, până la Sistemul nostru solar, cele mai apropiate stele și alte sisteme solare, galaxia noastră, galaxiile învecinate și îndepărtate, constelații, hărți ale cerului etc., totul excelent documentat și paginat. Pe lângă asta, mai am două enciclopedii pe același subiect, Planetele. Ghid ilustrat complet al sistemului solar și Enciclopedia spațiului. Toate trei prezintă cam aceleași lucruri, de fapt, dar fiecare în felul ei și cu alte imagini. Ultima dintre ele, Enciclopedia spațiului este, de fapt, o enciclopedie pentru copii, deși un nespecialist nu ar spune asta dacă ar vedea-o. N-aș putea spune care e cea mai bună dintre cele trei pe care le-am enumerat, aș zice doar că prima e cea mai științifică, cu detalii complexe și ușor specializate, a doua ar fi o introducere potrivită pentru adulți, iar cea de-a treia o introducere potrivită pentru copii. 

 

CULTURĂ GENERALĂ 

Enciclopediile de cultură generală sunt, probabil, cele mai potrivite pentru a începe de undeva călătoria în fascinanta lume a științei. Mai ales pentru copiii care încă nu au preferințe pentru anumite subiecte. De asemenea, mie îmi par un bun punct de plecare pentru o cercetare de orice fel. Da, știu că putem găsi aproape orice informație pe net, însă nimic nu se compară (încă) cu plăcerea de a frunzări o enciclopedie a cunoașterii care înglobează informații și imagini din domenii diferite ale culturii. Eu, teoretic, le-am luat pentru fiica mea, dar și pentru că sunt un adult care și-ar fi dorit astfel de cărți în copilărie. Copilăria ei va arăta, însă, cu totul altfel, așa că nu mă amăgesc și recunosc sincer că le-am luat, de fapt, (și) pentru mine. La Litera găsiți foarte multe astfel de enciclopedii, o să le prezint doar pe cele pe care le am eu pentru că altfel ar trebui un articol separat numai pentru ele. 

Încep cu Enciclopedia copiilor, subintitulată „Cartea care explică totul”. E o enciclopedie perfectă pentru început, pentru că tratează succint o grămadă de subiecte. Fiecărui subiect i se acordă doar o pagină cu text și ilustrație și e suficient ca să-ți faci o idee despre el. De la dinozauri la ouă, de la galaxii la trenuri, de la cărți la magneți, totul e prezentat suficient cât „să ai habar”. Însă fiecare dintre aceste intrări are trimiteri la altele care pot fi în legătură, așa că de la pagină la pagină nu te oprești, de fapt, doar asupra unui singur subiect, ci ești invitat să faci de fiecare dată o călătorie în lumea cunoașterii. Subtil, nu? 

Următoarea este Enciclopedia comparațiilor, un volum organizat tematic și în care diferite subiecte sunt expuse comparativ. De la sporturi extreme, la vehicule rapide, lecții de supraviețuire, fenomene meteorologice, dimensiunile universului, viețuitoare foarte mari și foarte mici, animale mortale, simțuri ascuțite și o grămadă de alte subiecte. Ilustrațiile sunt schematice și realiste, iar textul este minimal, în casete. Însă, ca asimilare a informației mie întotdeauna mi s-a părut că una dintre cele mai bune metode este cea comparativă. E mult mai ușor să înțelegi lucrurile și să le ții minte puse în comparație, așa că mi se pare folositoare. Ca și cea de sus, este o enciclopedie potrivită mai ales pentru copii (de la grădiniță la gimnaziu, aș zice). 

Enciclopedia enciclopediilor este, după cum îi zice și numele, o încercare de a sintetiza cam tot ce există. Pe câte-o pagină dublă un subiect este tratat succint, dar, într-un fel, cât mai cuprinzător. Sună ciudat ce zic, dar chiar e o carte care-și propune să-ți ofere cât mai multe informații într-un mod concis și un spațiu predefinit. De la informații esențiale în diferite științe (chimie, fizică, geometrie, aviație, biologie) la informații despre lumea naturală (animale preistorice, amfibieni, feline sălbatice, păsări, ciuperci, fosile), la cultură (religii, artă, instrumente muzicale, modă), geografie (fiecare continent prezenat separat, alături de vulcani, cutremure, roci și minerale etc.), sporturi și hobbyuri (pescuit, fotbal, atletism, tenis) și istorie (civilizații, exploratori, imperii, războaie, castele, revoluții). Am dat doar câteva exemple, însă subiectele sunt numeroase și extrem de interesant prezentate. Practic, e un punct de plecare pentru orice cercetare, fiind mai complexă și mai bogat documentată decât cele două de mai sus.

Tot la Cultură generală se încadrează și seria „Idei fundamentale” în care au apărut până acum volumele: Istorie, Politică, Economie, Religii, Filosofie, Știință, Sociologie, Psihologie. Sunt enciclopedii tematice care tratează cronologic subiectele din titlu. În funcție de complexitatea unui anumit subiect acesta este tratat pe două sau mai multe pagini. Mie îmi place mult seria, le am aproape pe toate cele traduse, mai puțin Psihologia care abia s-a reeditat și aștept cu mare interes alte titluri în colecție, în special pe cel dedicat Literaturii

Mai găsiți numeroase enciclopediile de cultură generală disponibile la Litera, unele fac parte din colecții, cum ar fi „Enciclopedia cunoașterii” sau „Totul despre...”, dar eu am vorbit despre cele pe care le am și mi-au plăcut. 

 

ISTORIE

Am pus istoria separat de cultura generală și pentru că e un subiect în sine, dar și pentru că aici sunt mai multe cărți dedicate și care ar merita o privire aparte. Pe lângă volumul Istorie. Idei fundamentale de mai sus, și care poate fi un bun punct de pornire pentru cei interesați de istorie, a mai apărut de curând enciclopedia ilustrată Istoria. Din zorii civilizatiei pana in zilele noastre, de Adam Hart-Davis, și Culoarea timpului, Dan Jones, Marina Amaral (un volum ce-și propune să coloreze la propriu istoria de la 1850 la 1960, aducând culoare în pozele alb-negru pe care le avem). Pe-astea două doar le menționez pentru că nu le-am citit. Ce am citit însă și mi-a plăcut este volumul Primul Război Mondial. Războiul care urma să pună capăt tuturor războaielor, de Peter Simkins, Geoffrey Jukes, Michael Hickey. Este o monografie ilustrată și foarte bine documentată a Primului Război Mondial, dar nu doar din punct de vedere militar, ci și uman. Pe lângă descrierile luptelor și ale mișcărilor de trupe, pe lângă deciziile marilor conducători, cartea surprinde și efectele războiului asupra militarilor de rând și asupra civililor. Din scrisori, jurnale, documente de epocă sunt refăcute vieți întregi ale unor oameni care încetează să mai fie statistici și (re)devin persoane. Este emoționant și tulburător să citești asemenea pasaje, dar extrem de necesar să o faci. Luna trecută a apărut și volumul dedicat celui de-Al Doilea Război Mondial

 

CĂLĂTORII/ARHITECTURĂ 

Eu am mai multe cărți de la Litera din domeniul ăsta, dar majoritatea nu se mai găsesc pe stoc (de exemplu, Patrimoniul umanității, Vacanțe romantice de vis sau Minuni ale lumii), însă am văzut că luna asta a apărut volumul Minuni ale lumii create de om care pare perfect pentru pasionații de arhitectură (și călătorii). Tot pentru pasionații de călătorii și care-și doresc măcar o evadare virtuală cât timp e mai dificil altfel, mai găsiți și volumele Cele mai frumoase orașe. 220 de destinații de neuitat sau 52 de săptămâni de vis. Măcar să organizăm viitoarele vacanțe, dacă nu de altceva. 

 

NATURĂ 

Un alt volum pe care mi l-am dorit neapărat încă de la apariție a fost Animale sălbatice. Enciclopedie ilustrată. Este o splendidă enciclopedie a lumii naturale, organizată după continente, cu fotografii excepționale și informații extrem de interesante. Este la ani-lumină distanță de Atlasul zoologic din copilăria mea pe care l-am ferfenițit de la atâta răsfoit și, da, am luat-o tot ca urmare a propriilor nostalgii. Tehnic ai putea crede că un astfel de volum nu-ți poate aduce mai multe cunoștințe decât un documentar bun. Practic, îți oferă ceea ce nici un documentar nu prea face, și anume posibilitatea de a poposi în tihnă pe imagini și pe detalii și de a te bucura de fiecare în parte. 

Și, vorbind de documentare, o idee minunată de cadou este și albumul Planeta noastră, realizat după documentarul cu același nume. Mie mi-au plăcut ambele, și cartea și documentarul. Unul pentru dinamism (documentarul) și cealaltă (cartea) pentru imaginile minunate pe care le pot privi oricât în voie. Astfel de cărți îmi par utile și esențiale de la orice vârstă pentru că, deși informația este pentru publicul adult, imaginile (care sunt și foarte frumoase și excelent reproduse) nu țin cont de astfel de criterii. 

Sper să vă fie utilă selecția mea și să vă inspire în viitoarele alegeri. Cum ziceam, mie nu mi se pare vreodată că am prea multe enciclopedii în casă și, dacă mai aveți nevoie de motive sau de scuze, puteți să vă spuneți ce-mi zic și eu, și anume că astea nu sunt cărți care se cer citite deodată cap-coadă. Sunt cărți la care te întorci mereu ca să afli lucruri noi, să verifici informații sau, pur și simplu, să te bucuri de imagini și reproduceri. Așa că n-ai cum să ai vreodată destule sau, doamne ferește!, prea multe. 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Lista pentru Gaudeamus

Știu și eu cum e treaba cu socoteala de-acasă și aia din târg, dar, deh, năravurile vechi… Așa că îmi fac și anul ăsta o listă ideală pentru Gaudeamus pentru că, după cum am văzut prin noutățile editurilor, am de unde alege. Evident că, odată ajunsă în târg, încerc să urmăresc lista, dar nu pot să nu fiu atrasă și de alte titluri

20 cele mai așteptate cărți Litera ale acestui an

Editura Litera anunță Top 20 de titluri pentru cititorii pasionați de ficțiune și non-ficțiune, o listă-reper care ne poate influența modul de gândire în 2020.

Joie de Vivre, Salon du The

În etern fascinantul cartier Cotroceni, am descoperit o ceainărie micuță și intimă unde am băut cel mai bun ceai de fructe: Joie de Vivre, Salon du The.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu