Gaudeamus 2017: wishlist și recomandări

Gaudeamus 2017: wishlist și recomandări

Ieri a început Târgul de carte Gaudeamus 2017, un târg ceva mai liniștit ca în alți ani, cu ceva mai puține apariții, dar cu mai multe apariții excepționale. Din punctul meu de vedere, ăsta este un lucru bun pentru că grămezile de cărți necitite sunt deja sufocante pentru toată lumea.

Am apucat să citesc înainte câteva dintre cărțile pentru târg și, mai jos, voi face o listă mai scurtă cu recomandările mele și, de asemenea, una puțin mai lungă cu cărțile pe care mi-ar plăcea să mi le iau de la târg și să le citesc.

Recomandări Gaudeamus 2017

 

FICȚIUNE

Una dintre cele mai frumoase cărți de ficțiune de la acest târg este, fără îndoială, Zile de Crăciun, de Jeanette Winterson și este o carte numai bună de pus în tolba Moșului și de care să vă bucurați chiar în cele 12 zile de sărbătoare (pentru cei care au răbdare să aștepte până atunci; pentru ceilalți chiar și mai devreme). Cartea a apărut la Humanitas Fiction și tot de aici vă mai recomand un roman istoric, Muza, de Jessie Burton, și o carte de povestiri, Trei etaje, de Eshkol Nevo, care mi-a plăcut foarte mult. De asemenea, tot la Humanitas Fiction a apărut și cel de-al patrulea volum din proiectul Hogarth Shakespeare, Pui de cotoroanță, de Margaret Atwood, după Furtuna lui William Shakespeare, în traducerea lui George Volceanov.

Tot o recomandare de Crăciun este și antologia Crăciunul în cele mai frumoase povestiri, un volum potrivit pentru împătimiții literaturii clasice (dar nu numai).

NONFICȚIUNE

Una dintre aparițiile de excepție ale acestui Gaudeamus la categoria nonficțiune este monumentala carte de istorie a lui Simon Sebag Montefiore, Romanovii (1613-1918), o monografie a celebrei familii regale rusești.

Din categoria știință recomand Sensul existenței umane, de Edward O. Wilson (Humanitas), Celelalte minți. Caracatița și evoluția vieții inteligente, de Peter Godfrey-Smith (Publica), O istorie a imaginilor. De la pictura rupestră la ecranul de computer, de David Hockney și Martin Gayford (Pandora M), Arme matematice de distrugere, de Cathy O'Neil, o carte care vorbește despre cum sunt influențate viețile noastre de diferite tipuri de modele matematice despre care nu avem habar (Nemira).

De asemenea, vreau să semnalez o carte interesantă apărută la Publica, Botanistul euforic. Plantele din care se fac cele mai grozave băuturi din lume, de Amy Stewart. Cartea este foarte potrivită pentru cei pasionați de cocktailuri, dar nu numai, fiind și un fel de istorie culturală a băuturilor și, de asemenea, poate fi un cadou foarte frumos, fiind o ediție foarte frumos construită și ilustrată. 

 

CĂRȚI PENTRU COPII

Probabil cea mai frumoasă carte de Crăciun pentru copii este, și anul ăsta, cea scrisă de Matt Haig, Fetița care a salvat Crăciunul (continuarea romanului publicat anul trecut la Nemi, Un băiat numit Crăciun). Aș mai adăuga aici Dragonul de gheață, de G.R.R. Martin, o poveste fantasy pentru copii și ultimul dintre minunatele albume pentru copii apărute la Humanitas Junior, Dinosaurium, de Lily Murray și Chris Wormell.

De asemenea, vreau să semnalez apariția unui volum recent apărut și pe piața internațională, și anume Așa-zisa răpire a Prințului Oleomargarină, o poveste scrisă de Mark Twain, descoperită de Philip și Erin Stead. Cartea a apărut la Pandora M într-o minunată ediție cartonată, identică cu cea originală.

Pentru cei mai mici cititori recomand Spărgătorul de nuci, ilustrată de Valeria Docampo, după spectacolul New York City Ballet (Nemi), A fost odată... 24 de povestiri terapeutice de citit copilului tău pentru a-l liniști și a-l adormi mai ușor, de Gilles Diederichs (Litera Mică), Liniște, vreau să dorm, de Katy Hudson (Univers Enciclopedic Junior), Ursulețul Alb ca Neaua, de Tony Mitton și Alison Brown (Panda), dar și colecția Miranda în care au apărut trei povești minunat ilustrate ce povestesc viața a trei femei excepționale: Frida, Coco și Marie (Curtea Veche).

 

Wishlist Gaudeamus 2017

 

FICȚIUNE

Îmi doresc foarte mult să-mi iau cea de-a doua carte a lui Graeme Macrae Burnet apărută la Art, Dispariția lui Adèle Bedeau (la Bookfest am citit Un proiect sângeros și mi-a plăcut enorm), Păsări, lighioane, rubedenii, de Gerald Durrell (Art), Printre ceilalți, de Jo Walton (fantasy, Paladin), Tânărul neînfricat, de William Saroyan (Litera), Cele trei fiice ale Evei, de Elif Shafak (Polirom), Fellside, de M.R. Carey (Nemira – am citit Fata cu toate darurile și mi-a plăcut mult).

Ca literatură română mi se par interesante Așa să crească iarba pe noi, de Augustin Cupșa (Humanitas), antologia De ce pisicile n-au coadă. Antologie de limericks (Art), Tot spațiul dintre gândurile mele, de Bogdan Răileanu (Polirom). 

NONFICȚIUNE

Una dintre cele mai interesante apariții din această categorie mi se pare cartea medicului nutriționist Simona Tivadar, Medicină, nutriție și bună-dispoziție (Humanitas), apoi ultima apariție din colecția Narator, C#caturi spuse de tata, de Justin Halpern (Publica), Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute, de Bogdan Suceavă (Polirom), albumul Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare (Curtea Veche), Cei învinși. De ce nu s-a putut încheia Primul Război Mondial (1917-1923), de Robert Gerwarth (Litera), Rosé, de Marius Constantinescu (Nemira).

CĂRȚI PENTRU COPII

Sunt extrem de nerăbdătoare să citesc ultimul volum pentru copii semnat de Florin Bican, Tropice tâmpe (ieri cartea încă nu era în târg, dar probabil va veni din tipar până sâmbătă la lansare). Mi-au mai atras atenția Nopțile dinaintea Crăciunului, antologie ilustrată de Tony Ross (Pandora M), O dorință de Crăciun, de Lori Evert (Curtea Veche), Când vine Crăciunul, de Antonie Schneider, cu ilustrații de Maja Dusíková (Cartea Copiilor), Crăciunul, de Mihail Aldașin (Frontiera), dar și câteva cărți care nu au legătură cu sărbătorile de iarnă: Wolf Hollow, de Lauren Wolh (Arthur), Odiseea lui Ollie, de William Joyce (Arthur), Marea carte de povești, de Tony Wolf (Litera Mică), Domnișoara Goth și fantoma șoricelului, de Chris Ridell (Corint), Cel mai mic Bigfoot, de Jennifer Weiner (Rao), Vânătorii de cărți, de Jennifer Chambliss Bertman (Polirom Junior).

Vă doresc spor la cumpărături și să găsiți cât mai multe cărți noi pe placul vostru! 

Comentarii

Eu imi doresc foarte multe carti de la Humanitas Fiction, in special Muza si Trei etaje.

Ramona Raican

23 nov. 2017

Am ajuns la targ vineri seara.Am cumparat1.Atlasul frumusetii2. Disparitia lui adele bedeau3.ruta subterana4.murind cand vine primavara5. Printre ceilaltiAs mai fi vrut sa cumpar romanovii dar reducerea era f micaPer total am observat ca editurile au venit cu multe carti interesante dar reducerile era insignifiante (5,10, 20%).Astept reducerile pe elefant.ro

cosmin bordeiu

25 nov. 2017

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter