Gaudeamus 2023: Recomandări și listă de dorințe

Gaudeamus 2023: Recomandări și listă de dorințe

Săptămâna asta, între 22-26 noiembrie, va avea loc la Romexpo (în Pavilionul Central, cunoscut și drept Cupolă) o nouă ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România (ediția cu numărul 30). Va fi o ediție nostalgică, pentru mulți cititori Cupola fiind spațiul tradițional pentru Gaudeamus. Pentru o mai bună organizare, puteți consulta dinainte programul evenimentelor și amplasarea standurilor. Îmi mențin și eu tradiția de a face o listă cu recomandări pentru târg și una cu dorințe, sper să fie de folos.

 

Listă de dorințe Gaudeamus 2023 

FICȚIUNE

* Toamna asta au apărut două romane pornind de la viața și opera lui Charles Dickens și nu pot să le ratez: Demon Copperhead, de Barbara Kingsolver (Trei; trad. Paul S. Grigoriu), roman ce a primit anul ăsta Premiul Pulitzer & Women’s Prize for Fiction, și Impostorul, de Zadie Smith (Litera; trad. Adriana Bădescu). 

A opta viață, de Nino Haratischwili (Trei; trad. Laura Karsch): am primit atâtea recomandări de la prieteni pentru cartea asta că nu o pot rata. Mai ales că iarna e anotimpul meu preferat ca să mă pierd într-o poveste lungă, lungă (și în cele 900 de pagini în format mare ale romanului lui Nino Haratischwili chiar ai unde să te pierzi). 

Portretul căsătoriei, de Maggie O’Farrell (Anansi; trad. Mariana Piroteală): pentru că Hamnet și de alt motiv nici nu mai am nevoie. 

* Astfel de lucruri mărunte, de Claire Keegan (Anansi; trad. Iulia Anania): tot recomandare de la o prietenă, plus un alt motiv, mai superficial: am primit și ediția originală care are o copertă cu un detaliu din Bruegel și, mă scuzați, dar nu pot rezista unei astfel de coperte, mi-s curioasă. 

* Parcul Mansfield, de Jane Austen (Corint; trad. Anca Irina Ionescu): pentru că-mi plac edițiile din colecția „Corint. Clasici ai Literaturii” (au și Introducere și Tabel cronologic) și pentru că mi-am propus ca anul viitor să citesc eseurile literare ale lui Nabokov din Cursuri de literatură, iar primul este despre acest roman al lui Jane Austen. 

* Arhiva trădării și a mâniei, de Ion Vianu (Polirom): cel mai recent volum din seria de autor dedicată autorului la Editura Polirom. 


NONFICȚIUNE 

* Primele pe listă sunt două cărți de referință, Puterea artei, de Simon Schama (Anansi; trad. Louis Ulrich), un album ce vorbește despre puterea artei de a submina banalul, și Iluminismul. Căutarea fericirii (1680-1790), de Ritchie Robertson (Litera; trad. Andreea Popescu), o reevaluare a Iluminismului nu prin prisma rațiunii, ci a căutării fericirii. 

* Câteva cărți despre cărți (nu se poate fără): Aventura literaturii, de Virginia Woolf (Spandugino; trad. Monica Pillat), un volum ce reunește eseurile despre lectură și literatură ale Virginiei Woolf, o selecție făcută de soțul său, Leonard Woolf (a mai existat o ediție mai veche, la Rao, dar, judecând după numărul de pagini, acest volum pare a avea mai multe eseuri adunate între pagini); Cum comparăm literaturile. Studiile literare într-o epocă a globalizării, de David Damrosh (Tracus Arte; trad. Roxana Eichel), un volum de literatură comparată scris de unul dintre cei mai cunoscuți specialiști contemporani în studii literare (dacă l-ați ratat la Bookfestul din vară, vă recomand și celălalt volum al său, mai accesibil publicului larg, Ocolul Pământului în 80 de cărți); Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Lee (Art; trad. Claudia Popa), „povestea incredibilă a fiului nelegitim al lui Cristofor Columb, Fernando, cel care a înființat, în perioada de început a tiparului, o bibliotecă universală, unul dintre cele mai ambițioase proiecte renascentiste.”; Viața estetică. Staze și flux, de Jenny Laurent (Art; trad. Ioana Bot, Corina Croitoru). 

* Sufletul lumii, de Roger Scruton (Humanitas; trad. Andreea Eșanu): un volum de eseuri ce reunește reflecții despre religie, politică, cultură, sacru, artă care cred că vine foarte bine în completarea unui alt volum pe care mi l-am luat recent (și apărut tot la Humanitas), Ruperea vrăjii. Religia ca fenomen natural, de Daniel C. Dennett (trad. Alexandru Anghel). 

 

CĂRȚI PENTRU COPII 

Zoologia ilustrată & Botanica ilustrată, de Maria Carmen Soria (Didactica Publishing House): două volume cu splendide ilustrații și reproduceri (fiecare are câte 10 planșe detașabile) din colecția Cabinetului Regal de Istorie Naturală.

Aceasta e lumea noastră, de Tracey Turner (Univers; trad. Carmen Scarlet; il. Asa Gilland): o enciclopedie a diverselor medii și culturii ale lumii.

 

Recomandări Gaudeamus 2023

FICȚIUNE

* Chiajna din Casa Mușatinilor, de Simona Antonescu (Polirom): cel mai recent roman istoric semnat de Simona Antonescu, o frescă a țărilor române din secolul XVI și o recuperare a unei figuri istorice emblematice, Doamna Chiajna. Este, după mine, cel mai reușit roman de până acum al Simonei Antonescu, și ca structură narativă și ca scriitură, excelent documentat și pus în pagină. 

* Nu-i ușor să fugi de fericire, de Laura Frunză (Trei): este un roman de dragoste contemporan, o lectură relaxantă pentru vacanța de iarnă pentru cititoarele pasionate de povești de viață realiste și de iubire. E o carte pe care am „moșit-o” și mi se pare că, pentru genul pe care-l reprezintă, a ieșit foarte bine.  

* La standul Cartier veți putea găsi cele trei volume din seria Un secol de poezie română scrisă de femei, coordonate de Alina Purcaru și Paula Erizanu și apărute în colecția „Cartier Clasic”: Volumul I (1990-2019), Volumul II (1945-1989), Volumul III (1918-1944).


NONFICȚIUNE 

* Agutoki. Impresii de călătorie în Papua Noua Guinee, de Carmen Strungaru (Trei): un memoir despre pasiunea pentru știință și pentru diversitatea manifestărilor lumii naturale, scris cu onestitate și umor. 

Frontierele cunoașterii. Ce știm despre știință, istorie și creierul uman, de A.C. Grayling (Trei; trad. Bogdan Ghiurco): un volum surprinzător ce încearcă să facă o sinteză a cunoașterii din ultima sută de ani prin prisma a trei domenii esențiale: știința, istoria și psihologia. 

Homo ludens. Încercare de determinare a elementului ludic al culturii, de Johan Huizinga (Humanitas; trad. H.R. Radian): nu este o carte nouă, este doar o ediție nouă (a 7-a, mai exact) a unui volum de referință în istoria culturii, o lucrare apărută acum aproape un secol (în 1938), dar care prin profunzimea analizei își păstrează încă actualitatea. Pentru mine a fost una dintre cărțile de referință în anii de studii și m-am bucurat să văd că este din nou disponibilă în limba română. 

Monștri fabuloși. Dracula, Alice, Superman și alți prieteni literari, de Alberto Manguel (Nemira; trad. Oana Ionașcu): o nouă revizitare a literaturii universale, de data asta prin prisma personajelor emblematice pentru autor. Scris cu umor și cu aceeași pasiune pentru literatură pe care o regăsim în toate cărțile lui Alberto Manguel și acest volum este delicios și seducător. 

* Istoria corpului uman. Evoluție, sănătate și boală, de Daniel E. Lieberman (Polirom; trad. Andreea Rosemarie Lutic) & Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană, de James Bridle (Polirom; trad. S.G. Drăgan, Dan Bălănescu): două volume de popularizare a științei care ne deschid perspective noi asupra evoluției umane, dar nu numai. 

* Tânărul. Fotojurnal, de Annie Ernaux (Anansi; trad. Mădălina Ghiu): un nou volum în stilul caracteristic lui Annie Ernaux, cel de „a-ți scrie viața”. Fotojurnal poate fi citit și ca un corolar la Anii (până acum preferata mea). 

 

CĂRȚI PENTRU COPII 

Frumoasa din Pădurea adormită, de Charlotte Gastaut (Humanitas Junior): o splendidă ediție de colecție a basmului lui Charles Perrault și, de asemenea, a baletului pus în scenă de Marius Petipa.  

Marile legende medievale, de Francisc Miralles (Humanitas Junior; trad. Camelia Dinică; il. Adria Fruitos): repovestiri pentru copii ale celebrelor legende medievale - Robin Hood • Cidul • Reginele Kriemhilda şi Brunhilda • Regele Arthur • Sir Gawain • Tristan şi Isolda • Romeo şi Julieta • Perceval • Yvain sau Cavalerul cu leul • Roland • Lancelot. 

Când am devenit oameni. Incredibila poveste a evoluției noastre, de Michael Bright (Humanitas Junior; trad. Matei Măceșaru-Szörényi; il. Hannah Bailey): un volum de nonficțiune pentru copii care răspunde, prin text și ilustrații, eternelor întrebări „De unde venim?”, „Cine suntem?”…

Monștrii și Fantomele pleacă într-o aventură!, de Alexander Jansson (Ars Libri Junior; trad. Dariana Plăeșu): îl urmăresc de ani de zile pe Alexander Jansson, îmi plac foarte mult ilustrațiile sale și m-am bucurat să văd că această carte scrisă și ilustrată de el a apărut și în română. 

Planeta noastră. O casă pentru toți (Ed. Litera; trad. Justina Bandol): o minunată enciclopedie a diversității vieții de pe planeta noastră și, totodată, un foarte frumos cadou pentru copiii de toate vârstele.

* Cărți de Advent: unul dintre volumele de colecție de la Litera Mică, fie cu povești clasice Disney, Calendar de Advent. Set cu 24 de cărticele Disney, fie cel cu povești din Regatul de Gheață (care pare că nu se vor demoda niciodată, deci e inutil să protestăm), Calendar de Advent. Regatul de Gheață. 24 de povești în așteptarea lui Moș Crăciun

* Cărți noi de Crăciun: Vine Crăciunul! Despre Nașterea Domnului, Moș Crăciun, Moș Nicolae și alte tradiții  de sărbători din lume, de Monika Utnik (Nemi; trad. Monica Fiscutean); Crăciun fericit, Lama Lama!, de Anna Dewdney (Nemi; trad. Anastasia Gavrilovici); Marea carte a Crăciunului. Citim, meșterim, petrecem timp împreună, de Judith Allert (Ars Libri Junior; trad. Maria Tudose; il. Daniela Kunkel, Elli Bruder, Stefanie Jeschke, Jennifer Coulmann); Scrisori de Crăciun pentru Bufniță, de Lara Anders (Ars Libri Junior; trad. Albert Toma; il. Anja Grote); Marea petrecere de Crăciun la Zoo, de Sophie Schoenwald (Univers; trad. Marilena Iovu; il. Gunther Jakobs). 

Acestea fiind spuse scrise, vă doresc zile frumoase la târg și lecturi faine!

 

Comentarii

Mulțumim pentru recomandări! Personal voi ține cont de ele

Andrei

27 nov. 2023

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter