• „Mirarea care generează filozofia este că tu nu ești tu, că există în noi înșine ceva mai adânc decât noi înșine” - Constantin Noica

Lista pentru Bookfest 2015 și câteva recomandări

Lista pentru Bookfest 2015 și câteva recomandări

Deși nu am apucat încă să termin cărțile cu care m-am întors de la Gaudeamus și mi-am promis că la Bookfest mă duc doar în vizită, după ce m-am apucat să fac articolele cu noutățile pregătite de edituri la Bookfest 2015 mi-am dat seama că nu am cum să mă țin de promisiunea asta. Chiar dacă nu o să mă țin de toată lista pe care mi-am făcut-o, cu câteva tot mă întorc acasă. Să nu mai punem la socoteală că, pe lângă noutăți, la târg mai găsim și tot felul de kilipiruri, uneori irezistibile.

Alături de lista cu cărțile pe care le-aș vrea pentru mine, am mai făcut una cu câteva recomandări. Este vorba de cărți noi pe care le-am citit și mi-au plăcut, dar nu am avut încă timp să scriu despre ele, cărți despre care am citit și mi s-au părut interesante sau cărți pe care mi le-am luat deja și urmează să le citesc.

Ca de obicei, la târg vor fi și multe lansări așa că am încropit și un Program al lansărilor la Bookfest peste care vă puteți uita. La două dintre ele voi participa și eu în calitate de vorbitor: Sticletele, de Donna Tartt, lansat de Editura Litera sâmbătă de la ora 15.00 (alături de mine vor mai vorbi Elisabeta Lăsconi, Bedros Horasangian și Mircea Vasilescu) și Viața de poveste a lui A.J. Fikry, de Gabrielle Zevin, lansat de Editura Nemira duminică, de la ora 12.00, despre care voi vorbi împreună cu Ana Nicolau.

 

Lista pentru Bookfest

Cartea din nufăr, de Nina Doroșeva (Baroque Books&Arts)

Uriașul îngropat, de Kazuo Ishiguro (Polirom)

Lumea de gheață și foc, de G.R.R. Martin (Nemira)

Planetele, de Dava Sobel (Nemira)

Luna ucigașă, de N.K. Jemisin (Nemira)

Dumnezeițele din Moravia, de Kateřina Tučková (Curtea-Veche)

O curiozitate fără margini, de Richard Dawkins (Humanitas)

Din inima Africii, de Karen Blixen (Humanitas Fiction)

Legile frontierei, de Javier Cercas (Humanitas Fiction)

O lume ieșită din minți, de Sir Ken Robinson (Publica)

Noua dezordine amoroasă, de Pascal Bruckner și Alain Finkielkraut (Trei)

Fata din tren, de Paula Hawkins (Trei)

Cântecul sângelui, de Anthony Ryan (Trei)

Interesanții, de Meg Wolitzer (Trei)

Castelul de sticlă, de Jeanette Walls (Art)

Sufletul împăratului, de Brandon Sanderson (Paladin)

Recolta, de Jim Crace (Allfa)

Muzicanţii din Bremen, de Frații Grimm (All)

 

Recomandări pentru Bookfest

Fotograful Curții Regale, de Simona Antonescu (Cartea Românească) – un minunat roman istoric, excelent scris și documentat.

Vina, de Camelia Cavadia (Trei) – un roman psihologic foarte emoționant

Cazul Eduard Einstein (Pandora M) – scrisă pe trei voci diferite (a primei soții a lui Einstein, a lui Einstein însuși și a fiului cel mic al acestora), cartea e tulburătoare și surprinzătoare totodată.

Secolul norilor, de Philippe Forest (Nemira)

Viața de poveste a lui A.J. Fikry, de Gabrielle Zevin (Nemira)

Sticletele, de Donna Tartt (Litera)

Autoritate, de Jeff VanderMeer (Trei) – continuarea romanului Anihilare.

Radioul lui Darwin, de Greg Bear (Trei)

Viața financiară a poeților, de Jess Walter (Polirom) – după ce am citit Frumoasele ruine vreau să citesc tot ce a scris Jess Walter, e genial.

Cele 20 000 de femei din viața unui bărbat, de Gabriel Osmonde (Univers) – pentru că Osmonde e minunat.

Cea mai frumoasă istorie a fericirii, de André Comte-Sponville, Jean Delumeau, Arlette Farge (Art) – o carte minunată pe care am citit-o cu mare plăcere acum câțiva ani și mă bucur s-o văd reeditată. E un bun prieten în zilele proaste, în zilele ploioase, în zilele când pare că am uitat să zâmbim. 

Iașii de odinioară, de Rudolf Șuțu și Lumea era toată a mea: Amintirile unei prințese, de Ana-Maria Callimachi – primele două volume dintr-o frumoasă colecție începută de Editura Corint, „Istorie cu blazon”, ce-și propune să reînvie oameni și momente din vremuri trecute. 

 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 7-13 noiembrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 7-13 noiembrie 2016.

Cărți interesante aprilie 2020

Noutăți și cărți interesante din aprilie 2020.

Noutățile Editurilor Polirom și Cartea Românească la Gaudeamus 2015

Noutățile Editurilor Polirom și Cartea Românească la Târgul Internaţional Gaudeamus, 18–22 noiembrie 2015.

3 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Ana 20-05-2015 17:57

    Buna Laura! Multumim de lista, am vazut ca participi si tu la cateva din evenimentele de acolo, felicitari! :) Imi permit sa mai adaug si eu niste titluri care mi-au starnit interesul de la Editura ART:Bohumil Hrabal - Lectii de dans pentru varstnici si avansatiKurt Vonnegut - Pianul Mecanic Patrick Modiano - Flori de RuinaAlice Walker - Culoarea purpurieIn rest, plimbari placute printre standurile de carti iti urez!

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 20-05-2015 21:58

    Mersi mult, Ana, da, o să vorbesc la două lansări, sper să nu am prea mari emoții :) Nu am citit nimic de Hrabal, deși am citit foarte multe lucruri bune despre el, iar Vonnegut voiam să încep cu „Abatorul cinci”, am înțeles că este un roman foarte bun și reprezentativ pentru el. La Modiano încă nu m-am încumetat, aștept să mai treacă febra Nobel-ului, iar „Culoarea purpurie” am văzut filmul și nu mi-a plăcut prea mult, sper că romanul emai profund. Mersi mult de recomandări, îmi place să primesc recomandări de lectură! Spor la citit și ție! :)

  3. Amza 31-05-2016 13:02

    Da, Hrabal te prinde.