„Magia naturii” de Dianna Hutts Aston și Sylvia Long

„Magia naturii” de Dianna Hutts Aston și Sylvia Long

La Editura Gama a apărut de curând o minunată serie de cărți pentru copii, „Magia naturii”, de Dianna Hutts Aston, cu ilustrații Sylvia Long. Seria cuprinde șase cărți: Gândacii sunt sfioși, Cuiburile sunt gălăgioase, Fluturii sunt răbdători, Semințele sunt somnoroase, Ouăle sunt tăcute, Pietrele sunt vii, fiecare cu câte 40 de pagini și coperte broșate, dar cu forzaț (adică sunt undeva între broșat și cartonat). 

Conceptul seriei e foarte interesant și bine pus în valoare: după cum se vede în titlu, fiecare carte are o tematică legată de natură, pe care o dezvoltă prin texte ce urmăresc să arate diferențe, deosebiri, caracteristici specifice sau informații interesante. Textele sunt mai degrabă scurte, însă sunt completate foarte bine de ilustrații spectaculoase și bogate în detalii.

În culori calde și într-un stil realist, făcând ușoară recunoașterea în realitate, dar fiind, în același timp, apropiate de stilul coloristic al cărților cu ilustrații pentru copii, ilustrației Sylviei Long sunt utile și provocatoare în același timp atât pentru învățare, cât și pentru imaginație. Întreaga serie e menită să încurajeze cunoașterea și curiozitatea și, răsfoindu-le, îmi aduceam aminte de două dintre cele mai importante cărți ale copilăriei mele, și anume, Atlasul zoologic și Atlasul botanic (le mai am și acum, jerpelite de atâta răsfoit).

De la cum își fac animalele cuiburile, cum arată și cum își depun ouăle, cum încolțesc și arată diferitele tipuri de semințe, cum se transformă omida în fluture (Fluturii sunt răbdători este, probabil, cea mai spectaculoasă carte din serie), până la diferitele tipuri de gândaci sau de pietre, toate tematicile sunt de interes pentru copii, dar nu numai.

De asemenea, fiecare carte are câte două pagini, la început și la final, unde sunt planșe cu diferitele tipuri de ouă, semințe, pietre, cuiburi, gândaci sau fluturi care dau o privire de ansamblu, dar sunt potrivite și pentru a fi privite îndelung până se întipăresc în minte. Și câte povești nu pot fi țesute pornind de la ele!

Părerea mea e că seria asta face parte dintre cele care dau dependență, care sunt citite iar și iar până sunt învățate pe de rost și apoi răsfoite din nou (cărțile sunt bine lipite și cusute, așa că rezistă la lecturi repetate).

Mie mi-a făcut mare plăcere să citesc și să privesc cărțile din seria „Magia naturii”, cred că sunt foarte bune pentru cei mici, pentru a-i introduce în minunata lume a naturii și a le oferi informații interesante și utile. Multe dintre aceste informații le vor regăsi și mai târziu și în manualele școlare, însă într-un mod mult mai didactic și plicticos, așa că, până să ajungă să fie plictisiți de manualele stufoase, poate ar fi bine ca cei mici să fie fascinați de natură prin astfel de cărți frumoase.  

Magia naturii, de Diana Hutts Aston, cu ilustrații de Sylvia Long, Ed. Gama, 2018

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter