Caută în blog

Să creștem cititori de cursă lungă

Să creștem cititori de cursă lungă

De câteva luni încoace schimbări majore s-au petrecut în viața mea, atât pe plan personal, cât și profesional. Am preferat să nu dezvălui acest lucru înainte să fie gata proiectul la care lucrez pentru că sunt genul de om care preferă întâi să facă și apoi să vorbească. Însă ultimele luni încep acum să-și arate roadele și mă bucur tare mult că pot, în sfârșit, să împărtășesc cu toată lumea această bucurie.

Din septembrie 2015 am început un nou capitol în viața mea profesională, o aventură frumoasă, alături de Ana Nicolau și Editura Nemira. Capitolul se numește Nemi și este o editură de cărți pentru copii prin care ne-am propus să creștem „cititori de cursă lungă”, așa cum ne place să spunem. Am învățat multe în lunile astea, am schimbat puțin taberele, din cititor am devenit redactor, mi-am schimbat stilul și viteza de citit, am urmărit pas cu pas procesul de „naștere” al unei noi cărți și am descoperit, dintr-o altă perspectivă, etern fascinanta lume a cărților.

La Nemira am găsit oameni foarte bine pregătiți, adevărați profesioniști dedicați muncii lor, și mă bucur tare mult să fac parte din această echipă redacțională. Pentru mine, schimbarea a venit chiar la fix pentru că simțeam nevoia unei noi provocări și nu pot decât să mă bucur că Ana a avut încredere că mă pot descurca când s-a hotărât să înceapă acest proiect.

Nemi este o editură de cărți pentru copii a cărei linie editorială mizează pe cuvinte-cheie precum educație, imaginație, umor, aventuri, cunoaștere sau fantasy. Componenta educativă a cărților este foarte importantă, dar la fel de importante sunt plăcerea de a citi, de a călători în lumi imaginare sau umorul. Am căutat să aleg cărți interesante, frumos scrise și ilustrate, cărți prin care copilăria să fie mai frumoasă atât pentru copilul care o trăiește, cât și pentru adultul care o rememorează. Mi s-a părut necesar ca magia poveștilor să se combine cu o treptată înțelegere a lumii înconjurătoare, iar fantezia și imaginația să meargă mână în mână cu educația și cunoașterea. Dincolo de plăcerea de a citi aceste cărți, mi-am dat seama că această activitate este, de fapt, înlocuitorul perfect al primei mele meserii, cea de profesor, de care îmi este încă tare dor.

Editura va debuta cu patru titluri interesante și destul de eclectice, fiecare frumos în felul său propriu.

Frumoasa adormită și fusul, de Neil Gaiman, este o repovestire modernă în stilul binecunoscut al prolificului scriitorul britanic. Într-o zi Gaiman a avut ideea să combine două dintre cele mai cunoscute basme clasice cu prinți și prințese: Albă-ca-Zăpada și Frumoasa adormită. Dar s-a gândit ar fi interesant să le facă și ceva mai moderne. Așa că a complicat puțin acțiunea. Și personajele. Și s-a gândit că în secolul XXI nu mai e la modă să aștepți să fii salvată. Iar Chris Ridell a făcut niște minunății de ilustrații. Povestea e minunată, dar ilustrațiile sunt splendide.

Bronto, un dinozaur neastâmpărat, de Valentin Nicolau, este „povestea copilăriei fără de sfârșit”. Copilăria copiilor care descoperă lumea prin greșeli și prin joacă deopotrivă și copilăria părinților care o redescoperă alături de ei în timp ce fac tot posibilul să-i ajute să crească frumos. Iar ilustrațiile lui Alexandru Ciubotaru completează minunat textul.

Frații Tapper în război (unul cu celălalt), de Geoff Rodkey, este un volum amuzant și educativ despre eternele certuri dintre frați, despre răzbunare și iertare și despre lumea digitalizată în care trăiesc copiii de azi. Eu am râs copios la câteva dintre poznele celor doi frați gemeni, dar cel mai mult mi-a plăcut felul discret în care autorul a introdus în narațiune elemente importante de cultură generală. 

Băiatul care vorbea cu corbii (vol. I din seria „Neîmblânziții”), de Jacob Grey, este un roman urban fantasy, misterios și întunecat, cu o atmosferă ce amintește de Gotham-ul lui Batman. Este o carte cu un simbolism puternic, dar și cu multă acțiune și personaje insolite și interesante.

Pe viitor vor apărea cărți cu ilustrații frumoase și cu conținut educativ (De ce ne certăm, Davy? și Davy, ajutor! Uite o fantomă!, ambele de Brigitte Weninger și cu ilustrații de Eve Tharlet; Nu vreau să fiu o broască!, de Dev Petty, ilustrații de Mike Boldt) și romane pline de aventuri și mister, menite să dezvolte pasiunea pentru citit a copiilor și curiozitatea lor înnăscută: primul volum al seriei William Wenton și hoțul de luridium, de Bobbie Peers, o poveste fantasy norvegiană cu drepturile de traducere vândute în 35 de limbi, Nick, Tesla și laboratorul lor periculos de înaltă tensiune , un roman cu electromagneți, alarme pentru hoți și alte dispozitive pe care le puteți construi și voi, de Pflugfelder și Steve Hockensmith, ilustrații de Scott Garrett, o carte plină de umor și de experimente trăsnite, Cronicile din subterane de Suzanne Collins, autoarea faimoasei serii Jocurile Foamei, și Viața pe Marte, de Jennifer Brown Nick. Spre finalul anului, vom publica cea mai frumoasă poveste pe care-ți dorești s-o citești de Crăciun: Un băiețel numit Crăciun, de Matt Haig, cu ilustrații de Chris Mould. 

Mi se pare necesar să adaug un lucru extrem de important: dincolo de experiența și studiile anterioare, faptul că acum sunt redactor-șef Nemi se datorează în cea mai mare parte blogului. În mai 2016 se fac doi ani de când am început să scriu pentru plăcerea mea și, speram eu, și a altora. După un an și câteva luni ca blogger literar eram angajată la una dintre cele mai vechi și mai importante edituri din România. Lucrul ăsta arată atât că mediul online devine din ce în ce mai puternic și mai important, dar și că atâta timp cât faci bine și cu plăcere o activitate ce te reprezintă ocazii frumoase (și complet neașteptate) încep să apară în viața ta. Eu consider că meritul pentru aceste ocazii nu este în totalitate al meu, ci și al vostru, cei care mă urmăriți și mă susțineți. Vă mulțumesc din nou și sper să reușesc să vă aduc bucurie în continuare (și) prin cărțile pe care le aleg!

Comentarii

Felicitări și succes! La cât mai multe povești frumoase pentru copii (dar și pentru copiii din noi)!

Felicitări, Laura! Toată lumea ştie deja că vei face treabă bună, mulţi se vor înscrie la acest maraton! :)

Nemi nu exista deja? Cartea preferata a fratelui meu, cand era mic, aparuse la Nemi daca nu ma insel. Se numeste "Cum iubeste mami puiul" (si as aprecia o reeditare pentru ca din editia lui deja se desprind paginile si nu gasesc una noua sa o inlocuiesc).Oricum, felicitari si mult succes!

Anca Ciochina

22 mar. 2016

Felicitari si mult succes. Ruxandra de-abia asteapta sa recenzeze cartile pe care le vei publica :)

Tudor

22 mar. 2016

Mulțumim, Mihaela! :)

Laura Câlțea

22 mar. 2016

Mulțumesc mult, sper să nu vă dezamăgesc :)

Laura Câlțea

22 mar. 2016

A existat, acum câțiva ani, o colecție de cărți pentru copii, intitulată tot Nemi. De data asta e vorba de un proiect mai amplu ce cuprinde mai multe colecții paralele, fiecare cu specificul propriu. Am păstrat numele de Nemi pentru că ni s-a părut, totuși, cel mai potrivit. Mă bucur că v-au plăcut titlurile din vechiul Nemi, mă gândesc să recuperez o parte din ele (cum am făcut și cu Bronto). Însă lansarea nu putea fi făcută cu reeditări, așa că am căutat să începem cu cărți noi. Mulțumesc pentru mesaj și pentru recomandare, o să am în vedere :) Toate bune!

Laura Câlțea

22 mar. 2016

Mulțumim mult, Tudor, și noi abia așteptăm să vedem cum vi s-au părut :)

Laura Câlțea

22 mar. 2016

Mult succes si la cat mai multe carti publicate.

CM

22 mar. 2016

Mulțumim :)

Laura Câlțea

24 mar. 2016

In opinia mea, cea mai potrivita carte de citit in preajma sarbatorilor este Magia dragostei de Lisa Dale, carte care m-a impresionat enorm si m-a facut sa simt magia sarbatorilor.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter