Reduceri și recomandări Nemira la aniversarea a 25 de ani de plăcerea lecturii

Reduceri și recomandări Nemira la aniversarea a 25 de ani de plăcerea lecturii

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existență și de plăcere a lecturii, Editura Nemira a venit în întâmpinarea cititorilor cu o ofertă aniversară de zile mari: 45% reducere la toate cărțile și transport gratuit în săptămâna 18-24 iulie. Cu ocazia asta, eu mi-am luat niște cărți pe care mi le doream de multă vreme, dar pe care le-am tot amânat.

Întâi și întâi, seria Cântec de gheață și foc, de G.R.R. Martin, pe care am citit-o parțial de la bibliotecă, parțial (ultimul volum, mai exact), în ediția hardcover imediat ce a apărut. Voiam de mult să o am și în biblioteca mea și mi-am propus s-o recitesc înainte de apariția volumului VI (și după cum se pare am timp destul la dispoziție, bătrânul Martin nu se grăbește deloc să publice continuările). Succesul serialului a suscitat nenumărate discuții pe marginea acestei serii și, deși îmi place și filmul, nimic nu se compară cu experiența citirii cărților care sunt foarte bine scrise, iar universul ficțional imaginat de Martin e o lume în sine, originală și surprinzătoare. Am citit tot ce s-a tradus până acum din această serie, inclusiv Cavalerul celor trei regate și Lumea de gheață și foc și nu-mi doresc decât ca, după ce publică și Winds of Winter și A Dream of Spring, G.R.R. Martin să publice apoi în fiecare an (măcar) câte un volum de povestiri din acest univers fictiv (cam cum sunt Poveștile neterminate ale lui Tolkien). Dacă nu ați citit încă Cântec de gheață și foc, aveți dreptate să vă temeți de ea: da, e imensă și da, dă dependență. 

Celelalte două volume pe care mi le-am luat sunt tot apariții mai vechi, dar care erau pe listă de mult timp: Istoria iubirii, de Simon May, un volum care urmărește raportarea diferită a oamenilor la iubire de-a lungul timpului, din Antichitate, Evul Mediu și Renaștere, până în epoca modernă și contemporană, și un alt volum pe care l-am citit cu mare interes în facultate și care este una dintre cărțile fundamentale pentru cei pasionați de teatru, Spațiul gol, de Peter Brook. Ca și seria lui Martin, sunt cărți pe care le-am mai citit sau răsfoit și înainte și pe care mi le doream în bibliotecă să le pot avea mereu la îndemână, așa că am zis că oferta asta e o ocazie numai bună. 

Pentru că reducerea e așa de consistentă, mai jos sunt și câteva recomandări pentru voi, recomandări pe care le-am făcut pe baza lecturilor mai recente sau mai vechi. Portofoliul Nemira este foarte diversificat, de la SF&F la romane contemporane, la cărți de știință, istorie sau dramaturgie, până la policier foarte bun, literatură română sau cărți de copii. Le-am grupat pe genuri și am scris doar câteva cuvinte, ca să nu plictisesc prea mult, dar suficient cât să vă faceți o idee. Țineți minte, oferta este până duminică, 24 iulie și cuprinde și transportul gratuit.

• Cărțile lui Alberto Manguel. Am spus de multe ori, îmi place la nebunie cum scrie și cum citește Manguel, e cititorul perfect și un scriitor savuros. Vă recomand toate cele trei cărți ale sale: Biblioteca nopții, Istoria lecturii și Un cititor în pădurea din oglindă, sunt cele mai frumoase cadouri pe care vi le puteți face. 

• Nonficțiunea lui Julian Barnes. Barnes este un scriitor foarte popular și cunoscut mai cu seamă pentru romanele și povestirile sale, mie îmi place, însă, mult mai mult felul în care scrie non-ficțiune. Nimicul de temut a fost prima carte care m-a apropiat de scriitorul britanic (am scris despre ea pe Bookaholic), iar apoi m-am îndrăgostit de eseurile lui literare (Pe fereastră) și cele despre artă (Cu ochii larg deschiși). 

• Literatură străină contemporană. Colecția „Babel” este una foarte diversă și originală. Vă recomand cu mare căldură Distanța dintre noi, de Jhumpa Lahiri, și Viața secretă a Fridei Kahlo, de F.G. Hanghenbeck.

• Seria Comisarul Montalbano, de Andrea Calogero Camilleri. Sunt un mare fan al comisarului Montalbano și al scriiturii lui Camilleri. Seria asta este, pe de o parte, perfectă de luat în vacanță sau de citit seara pentru relaxare (eu le recitesc încontinuu de când le-am descoperit, de obicei o dată pe an recitesc toată seria) și, pe de alta, numai bună pentru cei care (încă) mai cred că literatura polițistă e literatură de slabă calitate. Camilleri e unul dintre cele mai bune exemple că literatura polițistă nu înseamnă doar intrigă și suspans, ci și profunzime și scriitură foarte bună. Un alt exemplu este Raymond Chandler, dar, despre el, puțin mai jos. 

• Literatură română contemporană. Abonatul nu poate fi contactat, de Cristina Andrei, și Ai uitat să râzi, de Bogdan Munteanu, sunt două cărți (prima roman, a doua proză scurtă) care-ți vor reda încrederea în literatura română contemporană și te vor convinge că nu e o idee rea să mai cumperi, din când în când, și cărți scrise de autori români. 

• SF&F. Pentru mulți cititori Nemira este sinonimă cu cărțile SF și fantasy și în colecția „Nautilus” apar lunar titluri noi. Eu vă recomand o carte pe care abia am citit-o, Fata cu toate darurile, de M.R. Carey, o distopie care te lasă fără suflare sau seria „Witcher” de Andrzej Sapkowski, un fantasy cu influențe balcanice. De asemenea, pentru cei care nu sunt fani SF&F, o idee bună de început ar putea fi antologiile, cum sunt Războinicii sau Străzi întunecate, de G.R.R. Martin și Gardner Dozois. În plus, Joan D. Vinge și Ursula K. Le Guin sunt două doamne clasice ale literaturii SF&F, așa că pe listă pot intra și Orașul iluziilor și Regina zăpezilor

• Horror și policierCm ziceam și mai sus, Raymond Chandler este unul dintre scriitorii care demonstrează că literatura polițistă poate fi și literatură de calitate, bine scrisă, iar Philip Marlowe e unul dintre cei mai interesanți detectivi. Cât despre Stephen King, eu mulți ani l-am ocolit crezând că e doar un autor comercial (așa cum am ocolit din aceleași motive și literatura polițistă), însă a fost suficient să citesc un singur roman ca să-mi dau seama că am greșit. Cimitirul animalelor este una dintre cărțile mele preferate, iar Misterul regelui este o carte pe care orice scriitor aspirant (și nu numai) ar trebui s-o aibă la căpătâi. 

• Cărți de știință. Colecția „Anticipația” are câteva titluri extrem de interesante, printre care cele două cărți de Dava Sobel, Planetele și Longitudinea, și cele două volume editate de John Brockman, Totul are o explicație

• Cărți fundamentale. Printre cărțile pe care e musai să le ai în bibliotecă, ca să le poți răsfoi oricând și să le lași moștenire nepoților, se numără în mod clar și Istoria teatrului universal, o ediție Oxford a teatrului de la origini până azi, și Istoria lumii, de Andrew Marr, un volum complex, dar scris într-un stil accesibil și plin de informații interesante. 

• Cărți despre teatru. Tot fundamentale sunt și cărțile din colecția „Yorick”, o colecție dedicată artelor spectacolului, foarte bine realizată și cu titluri deosebit de interesante. Dintre acestea vă recomand recent apăruta autobiografie a lui Charlie Chaplin, Viața mea, și studiile reunite de George Banu în antologia Shakespeare, lumea-i un teatru.

• Romane pentru copii. La Nemi au apărut în ultima vreme și mai multe cărți pentru copii, eu vi le-aș recomanda pe toate, dar mă stăpânesc și vă recomand doar Băiatul care vorbea cu corbii, de Jacob Grey (primul volum al unei serii fantasy plină de mister și supans), Nick și Tesla în laboratorul de înaltă tensiune, de „Science Bob” Pflugfelder și Steve Hockensmith (cartea perfectă pentru vacanță, cu experimente trăsnite și aventuri în aer liber, așa cum trăiau copiii pe vremea noastră) și Bufnița care se temea de întuneric, de Jill Tomlinson (o carte înduioșătoare și amuzantă, care să te facă să prinzi drag de cărți și de lumea animală încă de mic).  

• Cărți ilustrate pentru copii. Tot la Nemi au apărut și cărți foarte frumos ilustrate pentru cei mici (dar nu numai). Vă recomand o adaptare minunată după Alice în Țara Minunilor făcută de Emma Chichester Clark (atât ilustrații, cât și text) și un surprinzător basm modern așa cum numai Neil Gaiman putea să scrie și Chris Riddell să ilustreze: Frumoasa adormită și fusul.  

Cam astea au fost recomandările mele, în rest urez Editurii Nemira mulți ani frumoși înainte și vouă mult spor la cumpărături și lecturi plăcute! 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter