Caută în blog

Sugestii de căutare:

Noutăți literare 10-16 august

Noutăți literare 10-16 august

Noutăți editoriale și articole literare interesante din săptămâna 10-16 august.

 

Noutăți editoriale

ALL – Terapia cognitiv-comportamentală: Cum să îți îmbunătățești gândirea și viața, de Stephen Briers. 

 

BAROQUE BOOKS & ARTS – Colecţionarul de sunete, de Fernando Trías de Bes. 

 

CORINT – Cum să fii de-a dreptul... uluitoare; Tot ce trebuie să știi despre corpul tău; O lume secretă: Mari spioane din secolul al XX-lea, de Vladimir Fedorovski. 

 

CURTEA-VECHE – Necenzurat, de Radu F. Constantinescu; Connected: Puterea surprinzătoare a rețelelor sociale și felul în care ne modelează viața, de Dr. Nicholas A. Christakis, Dr. James H. Fowler.

 

EPICA – E ușor să mă rănești, de Tamara Weber. 

 

HERALD – Ferestre către copiii noștri, de Violet Oaklander; Corpul își amintește: Psihofiziologia și tratamentul traumei, de Babette Rothschild; Coranul

 

HUMANITAS – Mic tratat despre întâlnire şi dialog, de Pierre Claverie; Un apartament la Paris, de Michelle Gable; M-am hotărât să devin prost, de Martin Page.

 

LITERA – Strategii naturiste împotriva cancerului, de Russell L. Blaylock; Cazul Orlov. Dosare KGB. Cea mai mare înșelătorie din istoria serviciilor secrete, de Boris Volodarski; Marea carte a minunilor, de Tony Wolf; Sofia Întâi. A fost odată o prinţesă, Disney; Regatul de gheaţă. 7 poveşti pentru toată săptămâna, Disney; Cele mai frumoase poveşti din Regatul de gheaţă (carte +CD), Disney. 

 

METEOR PRESS – Experienţa noilor începuturi, de Dr. John F. Demartini.

 

NEMIRA –  Plan diabolic, de Rodica Ojog-Brașoveanu.

 

POLIROM – Torcătoarea de vise, de Patti Smith; Purificarea națiunii. Dislocări forțate de populație și epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944, de Vladimir Solonari; Pe plaja Chesil, de Ian McEwan; Incursiune în reflexoterapie (Ediția 2015), de Ion Chiruță, Vasile Postolică.

 

RAO – Gemenii, de Scott Turow; În viață ai parte și de merde, de Stephen Clarke; Micul Prinț: Caiet de activități; Spune-mi de ce?, Larousse.

 

VREMEA – Sâmbătă seara şi luni dimineaţa, de Tudor Stancu.

 

 

Articole literare 

• Bookaholic – Yasunari Kawabata: efemerul între frumusețe și întristare; Textele unui cititor despre poeziile unor autori: vocea, de Domnica Drumea; Recenzii: Culoarea purpurie, de Alice Walker, Colecționara de parfumuri interzise, de Kathleen Tessaro; Analfabeta care știa să socotească, de Jonas Jonasson.

• Bookblog Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? Regele Mihai, românii și regalitatea după 1989, de Alexandru Muraru; Jurnalul complet adevărat al unui indian cu jumătate de normă, de Sherman Alexie; Album rusesc, de Michael Ignatieff; Orașul abisului, de Alastair Reynolds; Uriașul îngropat, de Kazuo Ishiguro; Ia uite cine s-a întors, de Timur Vermes; Interviu Alexandru Muraru: „Monarhia ar fi pentru România cel mai complex proiect de țară care o poate redresa crucial din punct de vedere politic, moral, social sau economic”.

 Bookhub – București, de Paul Morand; Soldați ai terebentinei, de Răzvan T. Coloja; Scrisori către Monica, de Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu; Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală, de Daniel David; Interviu Daniel David: „Valorile asumate de mine sunt Tradiţie prin Bun-simţ, Excelenţă prin Raţionalitate şi Onoare prin Curaj”.

• Bookish Style – Legenda unei sinucideri, de David Vann.

• Cărți cu suflet O seară la club; Tuareg și Ochii tuaregului, de Alberto Vasquez-Figueroa

• Cărți și călătorii – Ne-am ieșit cu toții complet din minți, de Karen Joy Fowler; Interviu cu KJ Mecklenfeld.

• Colț Firesc de Refugiu – Profeții din Fiordul Veșniciei, de Kim Leine; Serie de autor: Patru cărți de Neil Gaiman; Witcher #1 – Ultima dorință, de Andrej Sapkowski.

• Dilema veche Serafimul şi Zambezi, de Muriel Spark.

• Filme-Cărți – Uriașe lucruri mici, de Laszlo Alexandru; Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor, de Lawrence Osborne; Șoseaua Virtuții. Cartea Cîinelui, de Cristian Teodorescu; Tânărul Stalin, de Simon Sebag Montefiore; Poezia, de Mircea Cărtărescu (I).

• Filosofiatis – Cum să ordonezi o bibliotecă numai cu închipuirea; Cititorul orizontal, Lacrimile lui UlysseNimicul de temut, de Julian Barnes.

• Hyperliteratura – Celelalte camere, de Jabra Ibrahim Jabra; Arta de a călători, de Alain de Botton.

• La Punkt – Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan și Nicolae Băciuț, de Nicolae Steinhardt. 

• Lecturile Emei  Armele secrete, de Julio Cortázar; Silozul, de Hugh Howey.

• Libris blog – Flori pentru Algernon, de Daniel Keyes.

• Oamenii simpli tac cel mai tare – Fata din tren, de Paula Hawkins; Holy Cow, de David Duchovny.

• Observator cultural – Gellu Naum: orbirea – o cale către sine; Poezii (fragmente), de Gellu Naum; Interviu cu Gabriela Adameșteanu: „Romanul, o călătorie lungă şi imprevizibilă prin vieţile altora”; Anii romantici, de Gabriela Adameșteanu; Claudio Magris dialog cu Norman Manea; Corespondență din Germania: Despre premii literare, Cărtărescu şi Mozart; Miruna, o poveste, de Bogdan Suceavă, volum tradus în Statele Unite; Lecturi în vremuri de austeritate: Cititul, o mare călătorie; SFada cu literatura. Basme sincretice de la Aurel Cărăşel

• Presa străină

            – The Guardian Books: Ebooks are changing the way we read, and the way novelists writeThe best book designs of 2015 – in pictures; Curious Incident of the Dog in the Night-Time pulled from children's reading list; Hear the Wind Sing/Pinball, 1973 by Haruki Murakami review – super-elliptical pop-noir; The books I loved as a child have lasted – but the world has changed; The Rings of Saturn by WG Sebald – walking through history; George RR Martin: Final Song of Ice and Fire novel will be 'bittersweet'; Top 10 books about foodObama's summer reading: shelf disclosures; We Were Liars by E Lockhart – review; Harper Lee and Truman Capote's friendship fictionalised in YA novel; Top 10 modern classics to read before you’re 10; Ten incredible quotes from John Green's Paper Towns; A Woman Loved by Andreï Makine review.

            – Open CulturePipes with Cannabis Traces Found in Shakespeare’s Garden, Suggesting the Bard Enjoyed a “Noted Weed”; A Vintage Infographic of the Human Brain: The Wonders Within Your Head (1938); Brian Eno Lists 20 Books for Rebuilding Civilization & 59 Books For Building Your Intellectual World; A Look Inside Hannah Arendt’s Personal Library: Download Marginalia from 90 Books (Heidegger, Kant, Marx & More)

            – Brain PickingsSylvia Plath’s First Job: How the Beloved Poet’s Formative Experience as a Farm Worker Shaped Her Writing.

            – The New York Review of BooksInspiration and Obsession in Life and Literature, by Joyce Carol Oates.

            – The New York Times: Harper Lee and Truman Capote: A Collaboration in Mischief; Ta-Nehisi Coates: By the Book; Why Do We Always Proclaim That the Novel Is Dead?; Clarice Lispector’s The Complete Stories; Haruki Murakami’s Wind/Pinball; The 19th Century in Fiction; Brief Loves That Live Forever and A Woman Loved, by Andrei Makine

            – The Paris Review#ReadEverywhere: The Cats Edition.

            –  FlavorwireThe 10 Best Sci-Fi and Fantasy Novels of 2015 So Far; J.R.R. Tolkien’s Estate Is Publishing The Story of Kullervo, One of His Earliest Fantasy Works

            – The Culture Trip10 Inspiring Female Writers Who Will Change Your Life.

Comentarii

Am facut greseala sa dau click pe recenzia cartii lui Barnes, "Nothing to be frightened of ". Am ramas perplexa la modul in care interpreteaza domnul care a scris recenzia sensul cuvintelor. " Eu n-aș afirma că ar fi cartea unui ateu, Julian Barnes nu este un ateu (ateul e mereu furios pe semeni și pus pe harță), ci un agnostic " - oare cum a ajuns domnul la concluzia ca daca esti ateu esti furios pe semeni si pus pe cearta ? Nu ma indoiesc ca o fi cunoscut pe cineva care era si ateu si pus pe harta, dar cauzalitatea imi scapa :PSincer la faza cu agnostic despre Dumnezeul din Biblie si despre cum ca ar fi mai intelept sa te declari agnostic pt ca nu ai cum sa ai certitudini - mereu ma intreb, cum de este usor sa accepti ca esti ateu despre toti ceilalti zei care au fost sau inca sunt prezenti in alte culturi, dar fix despre unul trebuie sa am dubii. Asa pot sa zic si ca sunt agnostica despre Mos craciun si despre inorogi :P Dupa care mai emite o afirmatie care m-a lasat masca : "mintea omenească nu e făcută să poată gîndi moartea și, prin urmare, ea / moartea n-ar trebui să constituie, pentru noi muritorii o temă de discuție." - unul la mana, nu mi se pare ca asta ar vrea sa zica cartea, ci din contra cartea se intoarce spre timpuri cand se vorbea mai mult despre moarte. Si apoi, ca sa vii si sa spui ca nu trebuie sa vorbesti despre ceva ce nu ai inteles pe depin, sau nu poti experimenta direct - atunci ar trebui sa extinda treaba asta la fizica cuantica si la o gramada de alte lucruri. Plus ca exista studii de psihologie care arata ca sa nu discuti despre moarte nu iti diminueaza neaparat angoasa. Prin urmare nu vad nici un motiv sa nu vorbim despre moarte.Sunt curioasa, tu de ce ai ales recenzia domnului asta ?

irina

17 aug. 2015

Nu am „ales” recenzia în sensul că o recomand. Asta e valabil pentru toate linkurile din articol. Mi-am propus să fac o selecție de cărți și articole interesante și fiecare să se lămurească ce-i place și ce nu. Sincer, dacă aș citi toate linkurile pe care le pun în articol nu aș mai avea timp să citesc nimic altceva. Cu toate astea, evident că articolul nu este exhaustiv. Pun și eu ce găsesc, am o listă pe care o updatez mereu, în funcție de ce găsesc în spațiul virtual și, mai ales, în social media. Autorul articolului este profesor de filozofie, are anumite lecturi și un anumit sistem de gândire pe care și l-a format în timp, cel mai bine ar fi să-i lași un comentariu cu toate întrebările tale, sunt convinsă că te-ai lămuri mai repede așa. Am citit alte recenzii pe care le-am postat în articol, pe asta doar am scanat-o puțin cu privirea, dar nu am citit-o, deși în general citesc recenziile cărților despre care am scris și eu, mi se pare un fel de exercițiu folositor atât ca să-mi dau seama cum gândesc alții, cât și să văd dacă părerile lor sunt relevante pentru mine (o s-o citesc acum pt că m-ai făcut curioasă). De exemplu, apropo de asta, săptămâna trecută am citit o recenzie pe Bookblog despre „Uriașul îngropat” de Ishiguro, care mi s-a părut complet aberantă și inițial nu am vrut s-o includ în articol, apoi am decis să-mi păstrez imparțialitatea și să o pun, în ideea că e mai bine ca fiecare să hotărască pentru el :)

Laura Câlțea

18 aug. 2015

Am priceput acum procesul. Ai dreptate sa pastrezi impartialitatea. Eu eram curioasa daca o citisei si tu.Nu ma apuc sa-i scriu domnului pt ca presimt ca o sa ma enerveze prea tare si vreau sa-mi pastrez starea de zen :)

irina

18 aug. 2015

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter