• „Scopul omului e să prefacă materia în bucurie” - Nikos Kazantzakis

Noutăți literare 14-20 noiembrie 2016

Noutăți literare 14-20 noiembrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 14-20 noiembrie 2016.

 

Noutăți editoriale

ALL 

Fragmente, de Bujor Nedelcovici; Stabilit în România, de Nigel Shakespear; Colți-lungi. Uniunea triburilor, de Alex Cuc; Supraviețuitorii. Cartea a IV-a. Un drum primejdios, de Erin Hunter; Fumatul interzis, de Lucian Zup; Dragă, mă duc la Charlie, de Maryse Wolinski; Rețete pentru micile gospodine, de Laura Adamache; Culori și tradiții în folclorul românesc, de Devis Grebu.

 

ART

Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză, de Frank McCourt; Adolescentul, de F.M. Dostoievski; Unchiul Oswald, de Roald Dahl; Magnus Chase și zeii din Asgard (#1). Sabia Verii, de Rick Riordan; Domnul Fox, vulpoi fantastic, de Roald Dahl; Crenshaw, de Katherine Applegate; Dragă domnule Henshaw, de Beverly Cleary; Cartea cu Apolodor, de Gellu Naum; Doctorul De Soto, de William Steig.

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ

Călăreţul polonez, de Antonio Muñoz Molina; Culoarea mea preferată eşti tu, de Pilar Eyre; Legenda cavalerului Dalian şi a prinţesei Loresia, de Ramona Maria Bochie; W sau amintirea copilăriei, de Georges Perec; Paşii pierduţi, de Étienne Verhasselt; Cartea de Aur sau luptele politice-naţionale ale românilor de sub coroana ungară volumul III, de Teodor V. Păcăţian; Cartea de Aur sau luptele politice-naţionale ale românilor de sub coroana ungară volumul IV, de Teodor V. Păcăţian; Arta şi viaţa cotidiană. Explorări actuale în estetică, de Dan Eugen Raţiu.

 

CORINT

Doamna de la Miezul Nopţii (cartea întâi a seriei „Uneltiri întunecate”), de Cassandra Clare; ISIS. Negustorii de oameni, de Loretta Napoleoni; Un cântec de lebădă, de Filip-Lucian Iorga; Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald. 

 

HERG BENET

Abisa, de Iulian Tănase; Antidotul, de Cristina Boncea; Fata de la nord de ziuă, de Alexandru Voicescu; Jurnalul primei mele morți, de Ioana Duda; Moştenirea babei Stoltz, de Alina Pavelescu; Pădurea lui Joaquin Phoenix, de Celestin Cheran; Poezii pentru văduve, de Marcica Belearta; Sfîrșitul nopții, de Petronela Rotar; Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată, de Cristina Nemerovschi; Camere de hotel, de Anda Docea.


HUMANITAS 

Inocenții, de Ioana Pârvulescu; Am ales România. Povestea mea, de Clotilde Armand; Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani, de Marian Voicu; Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time), de Radu Paraschivescu; Statele Unite și Noua Ordine Mondială. O dezbatere între Olavo de Carvalho și Aleksandr Dughin, de Aleksandr Dughin, Olavo de Carvalho; Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time, de Sabina Fati; Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei, de Lucian Boia; Elogiul vanității. În versiunea românească a autorului, de Andrei Vieru; Sentimentul primar al nevinovăției, de Dana Grigorcea; Trei săptămâni în Anzi. Cu fotografiile autorului, de Marius Chivu; Amintiri din rai. 55 de poezii inedite, de Emil Brumaru; Spre România (2000–2002). Jurnal inedit, de Matei Călinescu; Amintiri în dialog. Memorii, de Ion Vianu, Matei Călinescu; Trântind ușa. Cristian Pătrășconiu în dialog cu Tia Șerbănescu, de Tia Șerbănescu, Cristian Pătrăşconiu; Eu, Dracula și John Lennon. Povestirile unui trăitor și uluit observator în România comunistă și în mirificul Occident, de Jan Cornelius; Efectele secundare ale vieții, de Vlad Zografi; Jurnal de război. Misiune în România. Noiembrie 1916–aprilie 1918, de Marcel Fontaine; Pe câmpul de onoare. O istorie a duelului la români, de Mihai Chiper; Memorie italiane/Memorii italiene, de Carlo Goldoni; Pervazul lui Dumnezeu, de Ana Barton; Marea șansă a existenței. Evoluția și dezvoltarea omului, de Alice Roberts; Oare peștișorul meu știe cine sunt? Și multe alte întrebări mari de la cei mici la care răspund specialiştii, coord. Gemma Elwin Harris; Bucuria de a nu fi perfectă. Memorii. București/Tel Aviv 1941–2015, de Riri Sylvia Manor; Întâlnire cu un necunoscut, de Gabriel Liiceanu; Case, trenuri și andrele, de Ariana Rosser Macarie.

 

HUMANITAS FICTION

Shylock este numele meu, de Howard Jacobson; În viață, de Yu Hua; Cinci Colțuri, de Mario Vargas Llosa; Patria mea era un sâmbure de măr. O discuție cu Angelika Klammer, de Herta Müller; Enigma Rikyū, de Kenichi Yamamoto.

 

LITERA

Scurtă istorie a șapte crime, de Marlon James; Privighetoarea, de Kristin Hannah; Cu tine în depărtare, de Carla Guelfenbein; Restul e tăcere, de Carla Guelfenbein; Văduva, de Fiona Barton; Crăciunul Johannei. Carte de colorat de sărbători, de Johanna Basford; 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit, de Luminița D. Saviuc; Obsesia cafelei, ed. DK; Singur acasă. Povestea ilustrată a filmului; Soy Luna. Mâini de vedetă, Disney; Elefănțelul care voia să adoarmă, de Carl-Johan Forssén Ehrlin; Elena din Avalor. O prințesă pentru Avalor. 32 de planșe de colorat, Disney; Star Wars. Academia Jedi. Întoarcerea ucenicului Padawan, de Jeffrey Brown. 

 

METEOR PRESS

Genocidul împotriva armenilor, de Michael Hesemann; Confidenţele unui ambasador, de Anatoli Dobrînin.

 

NEMIRA

Scrisori nedesfăcute (audiobook), de Nicu Alifantis; Dodii, de Florin Dumitrescu; Sisteme de fixare și prindere, de Ștefania Mihalache; Trado, de Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad; Vrăjitoarea adevărului (seria „Tărâmul vrăjitorilor”, partea I), de Susan Dennard; Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig; Crăciun fericit, Matei!, de Brigitte Weninger și Eve Tharlet. 

 

PARALELA 45

Ochi de lup, de Daniel Pennac; Oneiron. Fantezie despre primele secunde de după moarte, de Laura Lindstedt; Înțelepciune indiană. Antologie, de Vasile Andru; Apusul misticii populare, de Vasile Andru; Cele o mie una de fantome, de Alexandre Dumas; Evanghelia după Toma, de Vasile Andru; Psihoterapie isihastă. Practici și modele filocalice pentru restabilirea sănătății, de Vasile Andru; Neoisihasmul. Controverse, de Vasile Andru; Aikido psihologic. Manual elementar, de Mihail Litvak; Opere V. Femeia în roșu, de Mircea Nedelciu, Adriana Babeți, Mircea Mihăeș; Sentimentul de acasă, de Anselm Grun; Basmele românilor; Copiii și ecranele luminoase. Ce îi înstrăinează pe copii și cum să rupem această stare de hipnoză, de Nicholas Kardaras; Deutsche Marchen. Basme germane, vol. III; Tu ești o binecuvântare, de Anselm Grun; Crăciunul micului camion albastru, de Alice Schertle; Mulțumesc!, de Anselm Grun; Frumusețea, de Anselm Grun; Ghidul celor mai bune proiecte științifice școlare, de Janice VanCleave; Împotriva uitării, de Liviu Georgescu; Ana și lupul. Scufița Roșie pentru cititorii profesioniști, de Francisca Stoenescu; Grădinile ascunse, de Vasile Andru; Zece povestiri antume, de Vasile Andru; Copilul independent sau cum să fii o mamă „leneșă”, de Anna Bikova; După o poveste adevărată, de Delphine de Vigan; Strategia de a moșteni nebuni cinstiți sau ridicarea la putere, de Călin Vlasie; Cum să satisfaci un bărbat. Ghidul femeilor puternice, de Ian Kerner; Trustul patriotismului și alte grotești, de Paul von Ostaijen; Opera poetică, de Ioan Moldovan; Opera poetică, de Elena Ștefoi; Opera poetică, vol. II, de Liviu Ioan Stoiciu; Uneori trebuie să te aștepți la mai mult, de Isabela Nicoară; Urbis, de Călin Dengel; Apocalipsa după un înger mort, de Carmen Ștefania Luca; Jucăm Lenin, de Camelia Iuliana Radu; Pisica. Început de dragoste, de Ștefan Ciobanu; Regula timidității, de Andrei Novac; Ilustrate cu flori de câmp, de Brîndușa Doca; Vis cu sandale roșii, de Ioana Burghel; Pâinea lui Bragi, de Dorina Stoica; Senkiu fo yo friendship, de Macrina Lazăr. 

 

POLIROM

Copiii războiului, de Varujan Vosganian; Turma păstorului mut, de Marius Oprea; Învierea, de Lev Tolstoi.

 

PUBLICA

Shoe Dog. Memoriile creatorului Nike, de Paul Knight; Dincolo de frumuseţea perenă. Viaţă, moarte şi speranţă în oraşul de jos din Mumbai, de Katherine Boo; TED Talks. Ghidul oficial TED pentru vorbit în public, de Chris Anderson; Peak. Secretele performanţei de top şi noua ştiinţă a expertizei, de Anders Ericsson, Robert Pool; Arta interviului. Lecţii de la un „maestru al meseriei”, de Lawrence Grobel. 

 

TREI

Filosofia inconștientului, de Vasile Dem. Zamfirescu; Îți scriu din Mont i Real, de Mihnea Urs; Tratat de psihologie jungiană. Teorie, practică și aplicații, coord. Renos K. Papadopoulos; Ghid de lectură la Cartea Roșie de C.G. Jung, de Sanford L. Drob; Cel mai bun tată, de Alex Zamfir.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Îngerul zăpezii, de Christine Leeson, Jane Chapman; Minunata lume a păsărilor, de Susanne Riha; Un an în grădina mea, de Susanne Riha; Prințesa Rozmarin, de Betina Gotzen-Beek; Măgărușul și îngerașul, de Christiane Hansen și Otfried Preussler; Krabat, de Otfried Preussler; Soarele însuflețit din om, de Peter Selg; Privește partea bună a lucrurilor, de Hans-Joachim Funke și Julia Westermann; Inelul de sânge, de Gerd Ruebenstrunk; Cât timp petrecem în fața calculatorului?, de Edmond Schoorel; Istoria românilor, vol. VIII, ed. Academia Română.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” 

Oratorie politică românească (1847-1899), vol. I, ed. Roxana Patraş; Oratorie politică românească (1847-1899), vol. II, ed. Roxana Patraş; Oratorie politică românească (1847-1899), vol. III, ed. Roxana Patraş.


Articole literare

• AdevărulCartea secretă a Fridei Kahlo, de F.G. Haghenbeck; Mică trilogie a bandiților, de Vasile Ernu. 

• Art7 – Mecca cititorilor de cărți.

• Bookaholic – Artiștii și cărțile: Anca Maria Ciofîrlă – „Cărțile schimbă direcții”; Îmblînzirea; Anchetă FILIT cu tineri Logos: Ce cărți le recomandă celor care nu citesc de obicei; Cărţile care îi plac pisicii mele sau ce preferă un cititor care toarce; The Literary Tea Collection – invitaţie la ceai; Alice în Ţara Minunilor – ilustraţii create de Alvaro León Rodriguez; Johnny Cash despre Johnny Cash, în propriile poeme; Familia mea şi alte animale, de Gerald Durrell; Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta, de Ciprian Măceșaru.

• Bookblog Sfânta Alianţă, de A.J. Kazinski; Interviu Ludmila Ulițkaia: „Forța de educare a literaturii se pare că nu mai funcționează”; Ready Player One, de Ernest Cline

• Bookhub – Nona Rapotan în dialog cu Yu Hua, autorul romanului În viață; Gândire rapidă, gândire lentă, de Daniel Kahneman; Lansare de carte: Viva Regina Maria!; Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia, de Andrei Cornea; Adepții fanatici. Reflecții asupra naturii mișcărilor de masă, de Eric Hoffer (fragmente); Secolul Roșu. De la Revoluția Bolșevică la Putin, de Vladimir Fedorovski, Alexandre Adler; În viaţă, de Yu Hua (fragment în avanpremieră); Lansare de carte Epicur și epicureismul antic.

• Bookish Style Casa de pe colină, de Carlos de Oliveira.

• Cărturești blog – New York-ul de altădată, de Edith Wharton. 

• Cititori feroceUmanii, de Matt Haig. 

 Cititor SF – Premiile Goodreads 2016 – Finala

• Colț Firesc de Refugiu – Războiul etern, de Joe Haldeman; Witcher #2. Sabia destinului, de Andrzej Sapkowski; Puncte de presiune, de George Friedman; Ready Player One, de Ernest Cline; Fata cu toate darurile, de M. R. Carey. 

• Dilema Veche  Scriitori la poliție, ed. Robert Șerban. 

• Dromarland  Istanbul Istanbul, de Burhan Sönmez.

• Filme-Cărți – Naționalismul: identitatea etnoculturală și proiectul elitelor, de Dragoș Dragoman; Torționarele lui Hitler. Femei germane pe câmpurile naziste ale morții, de Wendy Lower. 

• Lecturile Emei – Ghid literar al Lisabonei & listă de lectură

• La Punkt 33 de lecţii de filozofie de şi pentru băieţii răi, de Alain Guyard; Revolutionary Russia, de Orlando Figes.

• Libris blog Calitatea luminii, de Mircea Pricăjan.

• Observator cultural – Serile Italiene: ediția Giacomo Leopardi; Republica, de Bogdan Suceavă; Arta fricii, de Ioan Es. Pop; Salutări lui Troțki, de Dumitru Crudu; Spre văi de jad și sălbăție, de Veronica D. Niculescu; 10.000 de semne. 20 de prozatori români aleg paginile preferate din opera lor/ 10.000 characters. 20 Romanian writers choose their favourite pages from their work, coord. Simona Sora; Fugarii, de Ruxandra Cesereanu; Strania istorie a comunismului românesc, de Lucian Boia; Generația 27 între Holocaust și Gulag, de Marta Petreu; URSS şi Rusia în cuvinte, cifre și imagini. Lecturi în vremuri de austeritate; Scrieri despre gândirea medievală, de Umberto Eco; SFada cu literatura. Ce înseamnă să fii „No. 1“? Răspunde Dănuț Ungureanu

• PressOne Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo. 

Roșu Vertical – The Luminaries versus The Goldfinch

• Semne bune – Ursul polar interactiv [interviu din Lumea lui Fram]; Calitatea luminii, de Mircea Pricăjan.

• Suplimentul de cultură – Republica populară a amneziei, de Louisa Lim; Când cărțile învârt lumea. O călătorie.

• Ziarul Metropolis – Mircea Cărtărescu: Nobelul din acest an e oarecum scandalos, deși Bob Dylan e un om de geniu

 

Presa străină

            – Book Riot100 Must-Read Books about Space; Leonard Cohen’s Last Album: A Reading List; 10 of Our Favorite Literary Ted Talks from 2016.

            – Brain PickingsMaya Angelou on How a Library Saved Her Life; A Sponge, Not a Fountain: Boris Pasternak on Art, the Source of Its Miraculousness, and Its Ultimate Function in Human Life.

            – FlavorwireOxford Dictionaries Announce Their 2016 Word of the Year: “Post-Truth”.

            – Huffington Post BooksThese Are The Winners Of The 2016 National Book Awards.

            – Literary Hub: 50 Necessary Books for Your Anger and Your Action; On Writing Darkness and Violence in the Lives of Teenagers; The Literary Is PoliticalThe Words and Work of Leonard Cohen; The Bolaño Effect: Latin American Literature in Translation; 10 Contemporary Novels by and about Muslims You Should Read.

            – The Guardian BooksBrian Selznick: 'I wanted my story to exist between pictures and words'; Top 10 books about the hostile ocean; Book clubs rebooted: Emma Watson, Florence Welch and the best new online reading groups; Oneworld: the tiny publisher behind the last two Man Booker winners.

           – The New York Times Books: Amos Oz on His Novel ‘Judas,’ Which Challenges Views of a Traitor; Zadie Smith: By the Book.

           – The New Yorker: Zadie Smith’s Memory Tricks.

           – The Paris ReviewWhat Our Contributors Are Reading This Month.

           – The Washington Post: The Best Books of 2016.

           – Times Literary Supplement: Elena Ferrante: Game of clothes.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Cărți interesante iulie 2022

O lună cu mai puține apariții noi, dar cu câteva surprize și mai multe recomandări de lectură.

Noutățile Editurii Nemira la Gaudeamus 2015

Noutățile Editurii Nemira la Târgul Internaţional Gaudeamus, 18–22 noiembrie 2015: literatura universală, fantasy, science-fiction, young adult, dar şi titluri din colecţiile de teatru, psihologie şi poezie.

Istoria la scară umană: 4 cărți noi de la Editura Litera

Printre aparițiile recente ale Editurii Litera am remarcat 4 cărți de istorie care mi s-au părut că merită o atenție deosebită: „Cleopatra”, „Europa. O istorie naturală”, „Primul Război Mondial”, și „Istorie. Idei fundamentale”.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu