Noutăți literare 16-22 noiembrie

Noutăți literare 16-22 noiembrie

Noutățile editoriale și articolele literare interesante dintre 16-22 noiembrie. S-a încheiat și cea de-a XXII-a ediție a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus și, odată cu ea, și majoritatea noutăților pregătite de edituri pentru anul acesta. 

Noutăți editoriale

ALL – Prăjituri rapide: 24 de rețete delicioase și ușor de preparat, de Laura Adamache; Educația regală, de David Cohen; Reglarea emoțională, de Radu Vrasti; Eminescu, poem cu poem. Luceafărul, de Alex. Ștefănescu; Eminescu, poem cu poem. Călin (File din poveste), de Alex Ștefănescu; Pisicile războinice III. Pădurea secretelor, de Erin Hunter.

 

ART – Miss Peregrine 2. Orașul pustiu, de Ransom Riggs; Uite cine vorbeşte. Juniorii; Ordinul Povestitorilor #2.

 

CARTIER – Ștefan-vodă și aprodul Purice, de Ion Neculce; Povestea lui Harap-Alb, de Ion Creangă; Tradiții la superofertă. Între socoteala din agenție și cea de la raft, de Florin Dumitrescu.

 

CORINT – Misterul din hanul pungaşilor, de Kate Milford; Berlin: Focurile din Tegel, de Fabio Geda și Marco Magnone; Uluitorul Broccoli Boy, de Frank Cottrell Boyce; Mănuşa de aramă (vol.2 din seria Magisterium), de Holly Black și Cassandra Clare; Craii de Curtea-Veche şi alte proze, de Mateiu Caragiale; Adolescentul, de F.M. Dostoievski; Oameni sărmani. Dublul, de F.M. Dostoievski; Fraţii corsicani, de Alexandre Dumas; Mituri şi legende din Olimp; Artişti de geniu. Enciclopedie cu autocolante, de Megan Cullis; Picturi celebre. Enciclopedie cu autocolante, de Megn Cullis; Secretele magice ale lui Moş Crăciun, de Emmanuelle Lepetit; Desene magice. Culori, simboluri şi fructe, il. de Isabelle Nicolle; Desene magice. Culori, simboluri şi poveşti, il. de Isabelle Nicolle; Destin în bătaia vântului. Jurnal, de Evghenia Ghinzbur; În inima mării. Tragedia vasului Essex, Nathaniel Philbrick; Turcia şi fantoma armeană. Pe urmele genocidului, de Laure Marchand şi Guillaume Perrier; Siria. De ce s-a înşelat Occidentul, de Frédéric Pichon; Singur în Damasc. Viaţa şi moartea spionului israelian Eli Cohen, de Samuel Segev.

CURTEA VECHE Unde s-a dus Baba?, de Suresh Rattan; Singuri pe lume?, de Wentzel van Huyssteen. 

 

HERALD Ramana Maharshi. Calea cunoașterii supreme, de Arthur Osborne; Sfârșitul credinței: religie, teroare și viitorul rațiunii, de Sam Harris; Hesse pentru dezorientați. 66 lecții de spiritualitate cotidiană cu Hermann Hesse, de Allan Percy; Isus (roman). Noi lumini asupra dimensiunii Sale mesianice în relația cu omul și omenirea, de Corin Bianu. 

 

HUMANITAS –  Solenoid, de Mircea Cărtărescu; Cartea simțurilor, ed. Dan C. Mihăilescu; Prietenii noștri imaginari, Volum inițiat și coordonat de Nadine Vlădescu; Și eu am trăit în comunism, ed. Ioana Pârvulescu; Dialoguri de duminică: O introducere în categoriile vieții, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu; România în 7 gesturi, de Radu Paraschivescu; Marea carte a inumanității: O istorie a ororilor în 100 de episoade, de Matthew White; Craii de Curtea-Veche. Cu ilustrații de Răzvan Luscov, de Mateiu Caragiale; Jurnalul unei fete greu de mulţumit. Ediție integrală, de Jeni Acterian; O istorie a Orientului Mijlociu. Revizuită și actualizată de Nicolas Pelham, de Peter Mansfield; Oyibo. 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa, de Ana Hogaș, Ionuț Florea; Pisicoteca practică a lu' Moș Pârșu. Răsădită în sol autohton de Florin Bican, de T.S. Eliot; Mic tratat de pisicologie, de Şerban Foarţă; Despărţirea de Bucureşti. O povestire, de Victor Ieronim Stoichiţă; Omul de ianuarie, de David Mitchell; Moartea la Deptford, de Anthony Burgess; Cronica vieții mele. Volumul întâi, de Bob Dylan; Țara zăpezilor, de Yasunari Kawabata.

 

INSTITUTUL EUROPEAN Exil în propria țară, coord. Constantin Ilaș.

 

LITERA – Noi, de David Nicholls; Hocus Pocus, de Kurt Vonnegut.

 

METEOR PRESS – Geopolitica, de Silviu Neguț; Sub o stea crudă. O viaţă în Praga, 1941-1968, de Heda Margolius Kovály; A fost Hitler bolnav? Diagnostic final, de Hans-Joachim Neumann, Henrik Eberle; Tatăl meu, Beria. În inima puterii staliniste, de Sergo Beria; Instrumentele terorii lui Stalin, de Rupert Butler; Am supraviețuit. Amintirile unei foste deținute de la Auschwitz (1945) prezentate si adnotate de Jean-Marc Dreyfus, de Yvonne Redgis-Klug.

 

NEMIRA –  Furnicile: Revoluția furnicilor, de Bernard Weber; Războiul etern, de Joe Haldeman; Străzi întunecate (antologie de urban fantasy), vol. 1, ed. Gardner Dozois și George R.R. Martin; Mineral, de Dănuț Ungureanu și Marian Truță; Marte de foc (vol. II din seria „Lumi la răspântie”), de Antoinette Wornik; Almanah Anticipația 2016; Delirium: Requiem, de Lauren Oliver; Mileniul bizantin, de Hans-Georg Beck.

 

POLIROM – Ucenicul arhitectului, de Elif Shafak; Fără tine, noi nu existăm. Viața mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene, de Suki Kim; Memorii din închisoare, de Shahrnush Parsipur; Villa Margareta, de Doina Jela; La răsărit de Eden, de John Steinbeck; Scriitorul și Puterea sau despre puterea scriitorului, de Gheorghe Crăciun; Lîna de aur. Călătorii și călătoriile în literatura română, de Mircea Anghelescu; obiecte umane, de Teodor Dună. 

 

PUBLICA –  Al dumneavoastră, iraţional. Despre ciorapi rătăciți, formule de agățat gagici și alte încurcături existențiale, de Dan Ariely; Eric Clapton. Copilul nimănui. Biografia completă, de Eric Clapton; Ronnie. Autobiografia lui Ronnie O'Sullivan, de Ronnie O'Sullivan și Simon Hattenstone; Contagios. Cum se răspândesc ideile, de Jonah Berger; Dincolo de linii. Colorează 119 lucrări de artă contemporană, de Souris Hong. 

 

RAO – Bâlciul de argint, de Ștefan Mitroi; Pinkabella - carte de activități.

 

TREI – Prizonieră în pânza de păianjen. Millennium 4, de David Lagercrantz; Cheia Maestrului, de Kevin Sands; Sfânta alianţă, de A. J. Kazinski; Altfel...şi totuşi Alice, de Lisa Genova; P.S. Te mai iubesc şi-acum, de Jenny Han; Saga dinastiei de Habsburg. De la Sfântul Imperiu la Uniunea Europeană, de Jean des Cars; Optimismul Inteligent, de Alain Braconnier; Experienţa psihanalizei, de Stephen A. Mitchell, Margaret J. Black; Anatomia distructivităţii umane, de Erich Fromm. 

 

UNIVERSHendrik de Mol și Planeta de Aur, de K.J. Mecklenfeld.

 

UNIVERSITATEA „AL. I. CUZA”, IAȘI – Un comic vede lumea. Note de călătorie 1931-1932, de Charlie Chaplin; Cum să citeşti un poem şi să te îndrăgosteşti de poezie, de Edward Hirsch; Elitele din principatele române în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Sociabilitate și divertisment, de Dan Dumitru Iacob; De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei. Vestigii, călătorii și colecționari în România celei de-a doua jumătăți a secolului XIX, de Alexandru Istrate.

 

VELLANT Training creativ. Sociodrama şi consolidarea echipei, de Ron Wiener. 

 

VREMEA Anii pierduți. Amintirile unui arhitect deportat în URSS, de Jean Schafhütl; Străzi din București și numele lor. Vol IV. Domnitori și dregători, de Aurel Ionescu; În zodia exilului. Întrezăriri. Fragmente de jurnal, de Nicolae Stroescu-Stînișoară; Povestea Europei Libere, de Nicolae Stroescu-Stînișoară; Tânăra generație interbelică, de Miruna Lepuș; Copilul în familie, de Maria Montessori; Memoriile unui fost Săgetător, de Horia Vintilă; Am crezut până la capăt, de Nicolae Ionescu.   

 


Articole literare

• Blogul fanului Science-Fiction – Dincolo de Orizont. Povestiri Science Fiction, ed. Michael Hăulică; O istorie secretă a Țării Vampirilor I: Cartea Pricoliciului, de Adina Popescu; Interviu cu Andreea Sterea – Crux Publishing.

• Bookaholic – În pielea unei jihadiste, Anna Erelle sau cum te poți mărita cu un luptător ISIS; Gaudeamus 2015: 10 cărți musai de luat acasă; Instantanee de Gaudeamus 2015 – la pas prin târg; 15 ani de Cărturești – o poveste ce continuă frumos; Scriitorul şi Puterea sau despre puterea scriitorului, de Gheorghe Crăciun – fragmente; Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi, de Salman Rushdie – fragment în avanpremieră.

• Bookblog – Turnul din Basel, de Adam Lebor; X(y), de Alex Pițigoi; Cum să citești un romancier, de John Freeman; Oaza de la asfințit, de Baha Tahir; Arta rețelelor sociale: Sfaturi pentru utilizatori experimentați, de Guy Kawasaki și Peg Fitzpatrick.

• Bookhub – O editură nouă: frACTalia; Eseuri sceptice, de Bertrand Russell; „Întâlnirile de la «Tudor Vladimirescu»” – invitat: Theodor Paleologu; Lectură la finalul atelierului de poezie; Lîna de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română, de Mircea Anghelescu – fragment; David Grossman: „I just love to tell stories!”; În fugă. Autobiografia, de Ronnie O´Sullivan (împreună cu Simon Hattestone); Care sunt noutăţile editurilor la Gaudeamus 2015.

• Cărți și călătorii – David Grossman.

• Cărturești blog – Superscrieri – Drumul generației noastre.

• Ce am mai citit – Fericire sub limite, de Vasile Baghiu.

• Chestii livrești – Orașul iluziilor, de Ursula K. le Guin.

• Cititor SF – Pasărea Domnului (The Sparrow), de Mary Doria Russell.

• Colț Firesc de Refugiu – Sulița deșertului, de Peter V. Brett; Chemarea monstrului, de Patrick Ness. 

• COOLturaMall – 10 scriitori „privați” de Nobel; 7 întrebări - Anda Docea; José Saramago ar fi împlinit astăzi 93 de ani.

• Dilema Veche – Supunere, de Michel Houellebecq.

• Dromarland – Căței pierduți și oameni singuri, de Lucy Dillon; Silja, de Frans Eemil Sillanpaa.

• Filme-Cărți – Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supraviețuitorilor, de Svetlana Aleksievici; M J C, de Ion Iovan.

• La Punkt – 1945, de Ian Buruma; Mihai Eminescu, românul absolut, de Lucian Boia.

• Lecturile Emei – Lupta mea: Moartea unui tată, de Karl Ove Knausgård; Un blestem cu domiciliu stabil, de Rodica Ojog-Braşoveanu.

• Libris – Stresul dintre orgasme, de Ana Mănescu.

• Observator cultural LECTURI ÎN VREMURI DE AUSTERITATE. Noi apariţii la Tîrgul de carte Gaudeamus; Mierla neagră, de Radu Țuculescu; Celălalt Simion, de Petru Cimpoeșu (recenzie Doina Ioanid); Celălalt Simion, de Petru Cimpoeșu (recenzie Paul Cernat); Autorul, un personaj, de Simona Popescu; Amintiri de la Viaţa românească, de Mihail Sevastos; Ontologia politică a lui Martin Heidegger, de Pierre Bourdieu. 

• Timpul – Războiul Mondial al Fumătorilor, de Marin Mălaicu-Hondrari.

• Presa străină
            – Book RiotWhat to Read After Seeing Suffragette; Imitation is Flattery: In Defense of Fanfiction; An Analysis of Book Rules: Should We Write in our Books?; Book-Inspired Paintings, Sculptures, and Gallery Shows; Reading Pathway: Ford Madox Ford10 Of Our Favorite Literary TED Talks From 2015.

            – Flavorwire: 25 Books Guaranteed to Make You a Better Writer.     

            – HuffingtonPost Books23 Books By Latinos That Might Just Change Your Life; These Are The Winners Of the 2015 National Book Awards; Here's What Kurt Vonnegut Can Teach You About Life; Rising Literary Stars Dress Up As Their Favorite Book Characters; 10 Stories You Must Read If You Want To Understand ISIS; Best Practices for Selling Your Book to Agents and Editors (or How to Avoid Being Delusional About Getting Published)

            – The Guardian BooksRainbow Rowell: 'We need fantasy because it frees us from our own existence'; Top 10 wilderness adventures; National Book Award winner Adam Johnson: 'Storytelling isn't a game to me'; The best recent science fiction and horror – review roundup; Literature vs genre is a battle where both sides lose; David Almond wins Guardian children's fiction prize; Wonder follows wonder as British Library celebrates Alice’s 150th birthday; David Eagleman: ‘Humans are real storytelling animals’; Go Set a Watchman by Harper Lee - review.

            – The New York Review of BooksA Hemingway Surprise, by David Bromwich; The Refugees & the New War, by Michael Ignatieff.

            – The New York TimesBattling the Gods: Atheism in the Ancient World,’ by Tim Whitmarsh; Mary Gaitskill: By the Book; Umberto Eco’s ‘Numero Zero’, reviewed by Tom Rachmann; Kurt Vonnegut’s ‘Breakfast of Champions,’ Read by John Malkovich.

            – The New Yorker: The Vanishing Point of Humanity, by Karl Ove Knausgård; The Ten Best Wather Events in Fiction, by Kathryn Schulz; The Running Novelist, by Haruki Murkami; What Kind of Novels Did Shakespeare Write?, by Daniel Pollack-Pelzner.

            – The TelegraphTruman Capote's early stories show a young genius at work; Bazaar of Bad Dreams by Stephen King, review: 'closer to philosophy than horror'; Best 100 books for ChristmasDon DeLillo gets National Book Award lifetime achievement medal

            – The Washington PostThe 10 best books of 2015.

Comentarii

Sunteti neobosita, un adevarat tur de forta: Gaudeamus, lansari, plus rubrica de "Noutati literare", inainte de a se termina ziua!

IB

22 nov. 2015

De data asta chiar a fost un tur de forță :)) Sper să intru în curând într-o dulce rutină și să am timp și de citit și scris pe lângă toate noutățile literare :)

Laura Câlțea

23 nov. 2015

M-am bucurat pt articolele : Literature vs genre is a battle where both sides lose si Imitation is Flattery: In Defense of Fanfiction. Sunt niste subiecte care mi se par interesante si viziunea articolelor mi s-a parut de bun simt.

irina

24 nov. 2015

Și mie mi s-au părut interesante din titlu, dar nu le-am citit. Acum m-ai făcut și mai curioasă, mersi că mi le-ai recomandat :D

Laura Câlțea

24 nov. 2015

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter