• „Dragostea este misterul dintre doi oameni, nu asemănarea dintre ei” - John Fowles

Noutăți literare 20-26 februarie 2017

Noutăți literare 20-26 februarie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 20-26 februarie 2017.

 

Noutăți editoriale

CARTEA ROMÂNEASCĂ

Calea de urmat, de Gellu Dorian.

 

CORINT

Sultana Kösem, de Alsî Eke; Turcia lui Erdogan, de Ahmet Insel; Nemuritoarea Starling (vol.1 „Emblema eternității”), de Angela Corbett.

 

EPICA

Simon și Planul Homo Sapiens, de Becky Albertalli.

 

HUMANITAS 

Ricordi/Cugetări, de Francesco Guicciardini; Ghepardul, de Giuseppe Tomasi di Lampedusa. 

 

INSTITUTUL EUROPEAN

Poe and Psychoanalytic Criticism. Whose Unconscious is It Anyway?, de Lorelei Caraman.

 

LITERA

Damnare, de Lauren Kate; Aripi, de Aprilynne Pike; Tânărul Sherlock Holmes. Norul morții, de Andrew Lane; Curs de programare pentru copii. De la limbajele Scratch și Python la conceperea de jocuri, de Carol Vorderman.

 

NEMIRA

Asasinul Regal (Trilogia „Farseer”, partea a II-a), de Robin Hobb; Renegatul (Seria „Rebeliunea”, partea a II-a), de Robyn Young.

 

POLIROM

Copacul minciunilor, de Frances Hardinge; Poporul cărții, de Geraldine Brooks; Poșta (ediție de buzunar), de Charles Bukowski; Memorialul mînăstirii, de José Saramago; Tehnologie farmaceutică. Volumul I (ediția 2017), de Dumitru Lupuleasa, Iuliana Popovici.

 

RAO

Iarna la Paris, de Imogen Robertson; 1001 de cărți de citit într-o viață, Peter Boxall; Societăți secrete. Mit, putere și adevăr, de Klaus Rudiger Mai.

 

TREI

Delirurile vieții cotidiene, de Leonard Shengold; Călătoria copilului tău spre autodisciplină. Metoda Brazelton, de T. Berry Brazelton, Joshua Sparrow; Vânătoarea de vulpi, de Sven Nordqvist.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Magnus și leul nopții, de Sanne Dufft; Moș Ene, ia-mă cu tine, de Daniela Drescher; Frumoasa și Bestia, de An Leysen; Spiridușul apelor, de Otfried Preußler.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”

Tratat de metodologie a cercetării în psihologie, de Aurel Stan; Puterea cuvântului, a exemplului și a simbolului. Actele colocviului naţional din 29 octombrie 2015, Iaşi, ed. Maria Magdalena Székely, Nelu Zugravu; Anuar diplomatic și consular al Regatului României, 1946. Din istoria Ministerului Afacerilor Străine, ed. Adrian Vițalaru.

 

Articole literare

• Adevărul  Cele mai aşteptate thrillere din 2017, traduse în limba română; Al cincilea roman din seria „Millennium“ se va intitula Bărbatul care îşi căuta umbra şi va fi lansat pe 7 septembrie; Dan Mircea Cipariu a pierdut procesul prin care contesta alegerea preşedintelui şi a conducerii Uniunii Scriitorilor; Cartea oglinzilor, de E.O. Chirovici; Interviu. Claire Barker, scriitor: „Copiii au nevoie să vadă adulţi care citesc şi atunci lectura li se va părea ceva firesc”

• Atelier LiterNet – The First Lady of Literature.

• Art7 – Love, dragoste, amor.

• Blogul fanului Science Fiction – Pecetea Morții, de Veronica Roth; Tărâmul Magicianului, de Lev Grossman; Insula Diavolului și Față în față, de Ciprian Mitoceanu.

• Bookaholic – Bibliotecă de scriitor – Alexandra Rusu: „Pentru mine, cititul n-a fost niciodată o pasiune”; Votează cea mai bună carte românească din 2016! #citescliteraturaromana; Perspective feline, perspective canine – #5: Laura Dan; Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, de Codrin Liviu Cuţitaru – fragment; Caiet de cenzor, de Liliana Corobca – fragment; Ce pot face bibliotecile pentru a nu mai fi pe cale de dispariţie?

• BookblogChimista, de Stephenie Meyer; Fragment: Mâța Vinerii, de Doina Ruşti; Cartea Oglinzilor, de E.O. Chirovici.

• Bookhub – Cel mai frumos loc din lume este aici, de Care Santos – fragment în avanpremieră; Miruna, o poveste, de Bogdan Suceavă; Consilierea filosofică sau veșnica reîntoarcere la Platon: o cale veche în adaptare nouă; Caiet de cenzor, de Liliana Corobca – fragment; Viața secretă a albinelor, de Sue Monk Kidd; Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, de Codrin Liviu Cuţitaru – fragment; Senilitate, de Italo Svevo; Mâța Vinerii, de Doina Ruști – fragment în avanpremieră; Firmanul orb, de Ismail Kadare (cum să vorbești despre frică și teroare făcând literatură). 

• Bookish Style Premii literare (mai puţin cunoscute).

• Cărturești blog – Bursa cititorilor – recomandări din februarie; A șasea extincție, de Elizabeth Kolbert.

• Cărți și călătorii – Ușa, de Magda Szabó.

• Cititori feroce – Dincolo de ferestre, de Irina Georgescu Groza; 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, ed. David H. Lowenherz; Influență invizibilă. Forțele ascunse care ne modelează comportamentul, de Jonah Berger.

• Constantin Piștea blog – Vasile Ernu: „Cel mai greu mi-a fost să lucrez cu cerşetorii”; Charles Bukowski, despre una dintre problemele scriitorilor; Perspective, de Anda Gabriela Doliș.

• Dilema Veche Călătorind prin Europa de Est, de Gabriel García Márquez.

Filme Cărți – Corzi întinse-Björn Borg, John McEnroe și povestea nespusă a celei mai aprige rivalități din tenis, de Stephen Tignor; Misterul mașinuțelor chinezești și alte povestiri, de Florin Irimia; Hocus Pocus, de Kurt Vonnegut; Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa, de George Friedman; Alteță regală, de Thomas Mann.

• Filosofiatis – Te iubesc, domniță, pînă peste poate, deși n-am nici un motiv...

• Jurnalul unei cititoare Tot timpul din lume, de Teodora Matei. 

• Literomania – La Planète Proust. Esquisses d’un journal de lecture, de Alex Leo Șerban; Autorii canonici şi dragostea (II). Pasiune şi vină; Ultimul interviu cu Ioan Petru Culianu; Caiet de cenzor, de Liliana Corobca (fragment); Amintiri dintr-o casă bucureșteană; Trei versiuni ale lui Barbă Albastră; Trei săptămâni în Anzi, de Marius Chivu.

• Lecturile Emei Cavalerul și moartea, de Leonardo Sciascia. 

• Libris blog Ce se întâmplă în iubire, de Alain de Botton.

• Observator cultural – „Să lucrezi la o enciclopedie e o experiență de-o viață“. Interviu cu Vlad POPA, fondatorul Editurii Univers Enciclopedic; Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe), de Lucian Boia; „Caragiale ar merita în fiecare zi un munte de flori, în chip de premiu etern pentru luciditate“. Interviu cu Bogdan Suceavă; Republica, de Bogdan Suceavă; Lupta mea, de Karl Ove Knausgård; Lecturi pentru iarna vrajbei noastre; SFada cu literatura. Traiectorii între activism, BD și roman – Alexandru Lamba (I).

• Pălărisme  Am supraviețuit - Scufundării Titanicului,1912 și Invaziei naziste, 1944.

• Raisa Beicu blog – Romancierul naiv și sentimental, de Orhan Pamuk; Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi; The History of Love, de Nicole Krauss.

• Semne bune – Compunere cu paralele inegale, de Gheorghe Crăciun; „Literatură română este vie şi valoroasă” – Jan Cornelius [interviu].

• Serial Readers blog – Panama Papers, de Bastian Obermayer, Frederik Obermaier; Sertarul cu ură, de Anca Zaharia; Înconjurul lumii prin semne de carte; 10 lucruri pe care le-am învățat din Spada adevărului, de Terry Goodkind; Împreună creștem cititori: Să fim un exemplu pentru copiii noștri!

• Suplimentul de cultură Interviu cu scriitorul Matei Florian; Scurtă istorie a șapte crime, de Marlon James; Mâța Vinerii, de Doina Ruști (fragment în avanpremieră); Platforma, de Michel Houellbecq.

Presa străină

            – Book Riot8 Books Featuring Endangered, Threatened, or Extinct Animals; 27 Bookish Goods For Cat Lovers; First Trailer for THE IMMORTAL LIFE OF HENRIETTA LACKS.

            – The Guardian Books: Three Daughters of Eve by Elif Shafak review – a rich journey into romance and religion; Top 10 Hollywood novels.

            – The New York Times BooksMy 10 Favorite Books: Isabelle Huppert; Hygge Is Where the Heart Is.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutățile editurii Hecate la Gaudeamus 2015

Anul acesta, noua Editură Hecate va participa pentru prima dată la cel mai important târg de carte al anului, Gaudeamus. Venim echipați cu volume de care suntem tare mândri, care ne susțin principiile de bază, de egalitate și solidaritate și pregătim evenimente prin care vă invităm să ne cunoașteți mai bine!

Cărți interesante iunie 2020

În luna iunie editurile au recuperat multe noutăți puse în stand-by înainte de Bookfest.

Noutăți literare 29 ianuarie-4 februarie 2018

Noutățile literare ale săptămânii 29 ianuarie-4 februarie 2018.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu