Noutăți literare 20-26 iulie

Noutăți literare 20-26 iulie

Noutăți editoriale și articole literare interesante din săptămâna 20-26 iulie 2015. A fost o săptămână agitată în lumea editorială românească: pe blogul său, Petronela Rotar a scris un articol (care, între timp, a fost șters) despre nedreptatea suferită de prietenă librar pentru că nu l-ar fi recunoscut pe Andrei Pleșu și nu i-ar fi acordat acestuia reducerea la cărți pe care o au toți colaboratorii Humanitas în lanțul de librării al editurii. Articolul a produs mare vâlvă, dar întâmplarea s-a dovedit a fi, până la urmă, falsă. Două dezmințiri au apărut vineri, una pe blogul lui Radu Vancu și cealaltă pe Hyperliteratura, iar apele s-au liniștit. O întâmplare demnă de Țara Miticilor, deși s-a petrecut în inima Ardealului, la Sibiu.

Update: între timp, Andrei Pleșu a publicat un articol despre evenimentele petrecute la Librăria Humanitas din Sibiu: O zi de vacanță

Noutăți editoriale

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ – Povestiri din Apuseni, de Valer Popa; Cimitirul din Nord-Vest, de Ioan Derşidan. 

 

HERALD – Devino ceea ce ești, de Allan Watts; Eroul cu o mie de chipuri, de Joseph Campbell. 

 

HUMANITAS Jocul cu trecutul: Istoria între adevăr şi ficţiune, de Lucian Boia; Chipuri ascunse, de Salvador Dalí.  

 

LITERA – Afacerea Edward Snowden. Cele mai şocante dezvăluiri despre spionajul global american, de Glenn Greenwald; Al Doilea Război Mondial. Normandia 1944, de Stephen Badsey; Doamna cu căţelul, de A.P. Cehov; Mica sirenă şi alte poveşti de H. Ch. Andersen, Hans Christian Andersen, Tony Wolf; Greierele şi furnica şi alte poveşti cu animale, Tony Wolf; Citeşti şi te joci. Jocuri din Arendelle, Disney; Citeşti şi te joci. Animaluţele prinţeselor, Disney; Violetta. Unde e dragostea?, Disney. 

 

METEOR PRESS – Frunza de acacia, de Svetlana Preoteasa. 

 

NEMIRA – Witcher: Ultima dorință, de Andrzej Sapkowski; Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul, de Philip K. Dick. 

 

POLIROM – Marea Neagră. O istorie, de Charles King; Femeia de pe scări, de Bernhard Schlink; Soții și concubine, de Tong Su; Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan și Nicolae Băciuț, de N. Steinhardt; Doamna apelor, de Philippa Gregory; Incursiune în medicina naturistă. În amintirea lui Valeriu Popa, de Speranța Anton. 

 

PUBLICA – Simţul ieşit din comun: Perspective economice, de la căsătorie la terorism, de Gary S. Becker, Richard Posner.

 

RAO – Inferno, de Dan Brown; Bani de hârtie, de Ken Follett; Șirul de platani, de John Grisham; A 9-a judecată, de James Patterson, Maxine Paetro; Invizibil, de James Patterson, David Ellis; Minionii - Trăiască regele Bob!, de Lucy Rosen; Minionii - Cine-i șeful?, de Lucy Rosen; Minionii - Povestea completă, de Brian Lynch. 

 

TREI – Analfabeta care ştia să socotească și Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut, de Jonas Jonasson; Trenul orfanilor, de Christina Baker Kline; Cum să te simţi mai bine, să te faci mai bine, să rămâi mai bine. Terapie profundă de autoajutorare pentru emoţiile tale, de Albert Ellis; Partea luminoasă a părţii întunecate. De ce să fii complet şi cu bune, şi cu rele, de Todd Kashdan, Robert Biswas-Diener; Evoluţia unei revoluţii. Bazele psihoterapiei raţional-emotive, de Albert Ellis, Editori: James McMahon, Ann Vernon. 

 

 

Articole interesante 

• Bookaholic – Poemele mele preferate din lecturile poeților străini invitați la poezia e la bistrița 2015; Războiul sexelor: ce cred ei, ce cred ele, în două cărți de Karine Lambert și Fernanda Torres; Terapia ca empatie, despre Efemeride și alte povești de psihoterapie, de Irvin Yalom; Călătoarea, de Diana Gabaldon – fragment în avanpremieră.

• Bookblog – Austerlitz, de W. G. Sebald; Michael Schumacher. Dincolo de măreție, de James Allen; Putin. Biografia interzisă, de Stanislav Belkovski; Istoria cruciadelor. Vol 1, de Steven Runciman; Confidentul, de Hélène Grémillon. 

• Bookhub – Constelația fenomenelor vitale, de Anthony Marra; Iliotropion, de Sfântul Ioan Maximovici, mitropolit de Tobolsk şi Siberia; Mai de ieri, mai de departe... amintiri de călătorie, de Anamaria Smigelschi; Interviu, Anca Vieru: „Simt că am pornit pe un drum care este al meu”

• Filme-Cărți – Cozonac. Transilvania. O călătorie, de Adina Kenereș; Bucurați-vă de viață!, de Yan Lianke; Ușa secretă către succes, de Florence Scovel Shinn; Prizonier în URSS, de Vasile Gh. Baghiu; Rico și Oskar, de Andreas Steinhöfel; Morgennes, de David Camus; Moartea lui Siegfried, de Octavian Soviany.

• Filosofiatis – De ce citesc în loc să povățuiesc mulțimile?; Cititorul hypocritic; Cel fel de cititor ești? Un test științific; Mai mult de 20 de motive de a te opri din citit; recenzie Despre ce vorbim cînd vorbim despre iubire, de Raymond Carver.

• MiscellaneaBlog Cărturești, Noroc cu laptele, de Neil Gaiman; BookMag, Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor, de Lawrence Osborn; Bookish Style, Călătorie în jurul casei mele, de Adina Nanu; Lecturile EmeiCiocârlia, de Dezső Kosztolányi, și Vara de neuitat • Plaja, de Cesare Pavese; Ce am mai cititPatrie Română, ţară de eroi!, de Simona Preda; Blogul lui Constantin Piștea, Malad, de Alexandru Voicescu; Auschwitz: A New History, de Laurence Rees; Libris blog, Proorocii Ierusalimului, de Radu Aldulescu; Chestii livrești, Șoareci și oameni, de John Steinbeck; La Punkt, Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi, de Herta Müller; Colț Firesc de RefugiuHoly Cow, de David Duchovny; The Martian, de Andy Weir; Dilema VecheAlt nume, altă uşă, de Eduardo Caballero, și Ragtime funerar pentru Doctorow

• Observator cultural – Portret de grup în mişcare (despre Festivalul de Poezie de la Bistrița), de Alina Purcaru; Interviu cu Merlich Saia: „Cînd scrii, corpul se face foarte mare“; Interviu cu Ionelia Cristea: „Nu vreau să fac o carieră din scris“; Jocul de-a vacanţa al scriitorilor (I): Un anotimp nesfîrşit, de Adela Greceanu, Vacanţa de vară, de Dan Coman, Sulaina cenăl, de Bogdan-Alexandru Stănescu, Vacanţa ca ritual estival, de George Banu; Lecturi în vremuri de austeritate: Varlam Şalamov şi I.V. Stalin; Numărătoare inversă, de Eugen Lenghel.

• Presa străină

            – The Guardian BooksBest summer reads digested: The Girl on the Train, Napoleon, Go Set A Watchman and more; EL Doctorow: 'He showed how a great literary imagination can illuminate the present through the prism of the past'; EL Doctorow obituary; EL Doctorow: the great American novelist of the past 100 years; EL Doctorow's best advice from one writer to another: 'Perseverance is all'; My hero: EL Doctorow by Michael Schmidt; Bad days at the office: the novels that turn work into a private hell; Stephen Baxter interview: why science fiction is like therapy; Curiosity by Alberto Manguel review – the benefits and dangers of unbounded inquiry; Top 10 uncompromising women in fiction

            – Brain PickingsThe Most Beautiful Illustrations from 200 Years of Brothers Grimm Fairy Tales; Neuroscientist Sam Harris Selects 12 Books Every Intelligent Person Should Read.

            – Book RiotHow to Start Reading Again; The Ultimate Guide to Books for Reluctant Readers Ages 14 to 15

            – Flavorwire8 Weird Facts From the History of the Library

           – Open CultureA Master List of 1,150 Free Courses From Top Universities: 35,000 Hours of Audio/Video Lectures.

           – The New YorkerThe Bravery of E. L. Doctorow.

           – The New York TimesOliver Sacks: My Periodic TableAre There Literary Uses for Boredom?; ZeroZeroZero, by Roberto Saviano.

           – The Paris ReviewThe Library of Babel as Seen from Within: Reproducing Borges’s imaginary library online

Comentarii

Am fost plecata cateva zile la fiica mea. Am facut o pauza de PC si m-am delectat cu uimitorul meu nepotel. Azi am revenit acasa si dupa vreo doua pahare cu apa am deschis computerul. Noutatile semnalate de dumneavoastra erau pe primul loc. Si nu a fost degeaba. Pe langa alte bucurii literare, a aparut si asteptata creatie a domnului James Patterson & David Ellis INVIZIBIL tradusa cu mare drag de mine si fiul meu. Multumiri pentru atentie!

Iordana Ferent

29 iul. 2015

Mă bucur că v-am ajutat să vă puneți la punct cu noutățile literare :) Mulțumesc și eu pentru feed-back. Lecturi plăcute și zile cât mai răcoroase vă doresc!

Laura Câlțea

30 iul. 2015

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter