Noutăți literare 21-27 noiembrie 2016

Noutăți literare 21-27 noiembrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 21-27 noiembrie 2016.

 

Noutăți editoriale

ALL 

Exploratorii. Cartea a IV-a: Ultimul pas în sălbăticie, de Erin Hunter; Din Liverpool în Carpați, de Arabella McIntyre-Brown. 

 

ART

Vegetariana, de Han Kang; Existență, de David Brin; Calea dragonului, de Daniel Abraham; Lavondyss, de Robert Holdstock; Metro 2033, de Dmitri Gluhovski; Talentatul domn Ripley, de Patricia Highsmith; 8 povestiri de pe Calea Moșilor, de Adina Popescu; Lumea lui Stanley: Prima aventură, lampa fermecată, de Jeff Brown. 

 

CARTIER

Dreptul la nume. O antologie a poeziei șaizeciste din Basarabia, de Andrei Țurcanu; Fire de tort. Poeme alese de Ioan Pintea, de George Coșbuc; Portretul lui Dorian Gray, de de Oscar Wilde; Legende sau basmele românilor, de Petre Ispirescu; Maestrul și Margarita, de Mihail Bulgakov; Clopotnița, de Ion Druță. 

 

CASA DE PARIURI LITERARE

Azi cînt jazz, de Mihaela Stanciu; ETALONUL MIZIL. Ficțiunile măsurătorilor, de Gheorghe Iova & Cosmin Manolache; Sunt cel mai bun poet din acest spital, de Lucian Vasilescu.

 

HERALD

Politica locului de joacă, de Stanley I. Greenspan; Cum gătim realitatea. Rețetar de spiritualitate pentru oameni sceptici, de Daniela Andreescu.

 

HUMANITAS 

Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani, de Marian Voicu; Pardon, scuzați, bonsoir, de Andrei Pleșu (lectură: Andrei Pleşu); Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupéry (lectură: Oana Pellea); Change Management, de Octavian Pantiș (lectură: Octavian Pantiș); Practical Leadership, de Octavian Pantiș  (lectură: Octavian Pantiș); Musai List, de Octavian Pantiș (lectură: Octavian Pantiș); Time Management, de Octavian Pantiș (lectură: Octavian Pantiș). 

 

INSTITUTUL EUROPEAN

Povestiri și nuvele, de F.M. Dostoievski.

 

LITERA

Maestrul bucătar, de Martin Suter; Oameni sărmani, de F.M. Dostoievski; Gândurile trândave ale unui pierde-vară, de Jerome K. Jerome; Maidanul cu dragoste, de George Mihail Zamfirescu; Plante medicinale pentru frumusețe, de Rosemary Gladstar; Tony & Susan, de Austin Wright; Pe-un picior de plai. Carte de colorat despre satul românesc, de Ana-Maria Gordin Marinescu; Credință vs Știință, de Jerry A. Coyne; Soy Luna. Mâini de vedetă, ed. Disney; Pierre. Detectiv în labirint, de Chihiro Maruyama; Garda felină. Biblioteca ilustrată, ed. Disney; Elena din Avalor. Aventurile unei prințese, ed. Disney; Sofia Întâi. Primele mele 150 de cuvinte în limba engleză, ed. Disney.

 

METEOR PRESS

Francisc, un papă pentru toţi, de Isabelle de Gaulmyn; Sfântul Ioan Gură de Aur, de A. Pascu; Flacăra din zăpadă. Viața Sfântului Serafim de Sarov, de Julia de Beausobre; Cum să lucrezi pentru un Idiot, de John Hoover. 

 

POLIROM

Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov; Summa theologica. Volumul III, de Toma de Aquino; Viața și Opera, de Cristian Tudor Popescu; Republica Populară a Amneziei. Tiananmen, 1989, de Louisa Lim; Gloria și decăderea Anei Pauker (ediția a II-a revăzută), de Robert Levy; Onoare, de Elif Shafak; Societate civilă, democrație și construcție instituțională, coord. Andrada Nimu, Cristian Pîrvulescu, Arpad Todor; Compunerile școlare pentru gimnaziu (ediția a VII-a revăzută și adăugită), de Elena Sandu; Limba maghiară pentru tine (ediția a II-a revăzută), de Andrei Gancz, Margareta Gancz.

 

RAO

Un spion printre prieteni, de Ben Macintyre; Taina președintelui, de Steve Berry; Materia întunecată, de Blake Crouch; Prețul demnității, de Laura Ganea; Invazia spionilor, de Adrian Eugen Cristea, Marius Marinescu, Mihai Mitran; Efectul migrației asupra securității României și a Europei, de Anghel Andreescu, Dan Bardas, Dan Andreescu; J, de Howard Jacobson; Trei femei, de Stelian Turlea; Rebel, de Eugen Mihaescu; Softul Ge, de Flaviu George Predescu; Trezirea, de Kate Chopin; Pantoful pe acoperiș, de Vincent Delecroix; Fantastica familie Whipple, de Matthew Ward; 13 blesteme (vol. 2 din seria 13 Comori), de Michelle Harrison; Descoperim 1000 de animale, ed. Larousse.

 

RATIO ET REVELATIO

Legendele din farfurie. Rețete celebre cu garnitură de povești, salată de mituri și tacîmuri istorice, de Marius Cristian; Justa, de Paul Goma. 

 

TREI

Mara Dyer. Transformarea, de Michelle Hodkin; Am uitat să fim fericiți, de Liane Moriarty; Splendidul loc al fericirii supreme sau cum a găsit Feher Mongolia, Coreea și Japonia, de Raluca Feher; Jumătatea pierdută, de Sally Green; Lawrence în Arabia, de Scott Anderson; Aerul pasiunii, de Brittainy C. Cherry; Confesiuni PSY. Psihologii, psihiatrii și psihoterapeuții se destăinuie, coord. Christophe André; Cei care pleacă şi cei ce rămân, de Elena Ferrante; Vieţile artiştilor, vieţile arhitecţilor, de Hans Ulrich Obrist; Ce sunt Marile Piramide?, de  Thomas Hoobler, Dorothy Hoobler.

 

UNIVERS

Amuleta, de Roberto Bolaño; Domnul și câinele, de Adriaan Van Dis; Sufleul, de Asli E. Perker; Palatul de gheață, de Tarjei Vesaas; Raif Badawi. Soțul meu, Povestea noastră, de Ensaf Haidar și Andreea C. Hofmann; Refuz, de Per Petterson; Hendrik de Mol și Planeta de Jad, de de K.J. Mecklenfeld; Tipul din filme nu există, de Bogdan Stoica; Miercuri, respirăm, de Ioana Chicet-Macoveiciuc.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” 

Mahalaua Muntenimii. Iașii de la jumătatea secolului al XVII-lea până la 1831, de Iuliana Brătescu; Frontul invizibil. Viață cotidiană și stări de spirit ale populației din Moldova în vremea celui de-al Doilea Război Mondial, de Tamara Botez; Estetica fenomenologică după centenar. Perspective istorice și tendințe actuale, de Mădălina Diaconu, Christian Ferencz-Flatz; Efectele secularizării asupra relației părinți-copii. Studiu de caz: municipiul Iași, de Maria Sandu. 


Articole literare

• Adevărul – Rusia. Un mileniu de istorie, de Martin Sixmith; Ileana Mălăncioiu: „Societatea noastră e dominată de mediocri“.

• Art7 – Tsundoku

• Atelier LiterNet – Trado, de Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad. 

• Blogul fanului Science-Fiction – Avanpremieră Lavondyss, de Robert Holdstock; Avanpremieră Calea Dragonului, de Daniel Abraham; Avanpremieră Existență, de David Brin.

• Bookaholic – Enigma Rikyū, de Kenichi Yamamoto; Semne de carte din lemn pictat, de la Desfigura; Cele mai vândute cărți la Gaudeamus 2016 – topurile editurilor; 13 idei de biblioteci mari în spaţii mici şi foarte mici; Provocări pentru scriitori: Alex Tocilescu rescrie un fragment din Cincizeci de umbre ale lui Grey; Daniel Sur: „În România, DADA a fost sărbătorit cu colivă și momente scurte de reculegere”; Un tip solid și asudat, din mulțime

• Bookblog  #24centimetri, de Adi Hădean; Umanii, de Matt Haig; Mireasa prințului, de William Goldman. 

• Bookhub Seri japoneze (II) Enigma Rikyū al lui Kenichi Yamamoto și ceremonie de ceai la Humanitas Cișmigiu; Superinteligența, de Nick Bostrom (fragment în avanpremieră); Punând (într-)O paranteză în timp Tarantula și Inimi cicatrizate în Comunism inc. (recomandările bookhub.ro în prag de iarnă – Editura Humanitas); În viață, de Yu Hua; Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald; Cum (n)-am fost la Gaudeamus anul acesta…; Statele Unite şi Noua Ordine Mondială, de Olavo de Carvalho & Alexandr Dughin; „N-avem nevoie de nume, avem nevoie doar de simțuri.” (Matei Florian în dialog cu Nona Rapotan).

• Bookish Style The Vegetarian, de Han Kang. 

• Cărturești blog – Iubire și obstacole, de Aleksandar Hemon; Bursa cititorilor: recomandări de noiembrie

• Cărți și călătorii  Al doilea sex, de Simone de Beauvoir (citate). 

• Chestii livrești  Domnii Golovliov, de M.E. Saltîkov - Scedrin. 

• Cititori feroce – Zgomotul timpului, de Julian Barnes; Dă mai departe, de Catherine Ryan Hyde; Harry Potter și copilul blestemat, de John Tiffany, Jack Thorne. 

• Cititor SF – Dark Horizons: An Anthology of Dark Science Fiction

• Constantin Piștea blog  Radu Pavel Gheo – din manuscrisul romanului Disco Titanic; Aşa ceva nu ţi s-ar putea întâmpla niciodată, de Jon McGregor.

• Dilema Veche – Ce-i lipseşte pieţei de carte

• Dromarland – Muzici și faze, de Ovidiu Verdeș.

• Filme-Cărți – Roșcovanul, de J.P. Donleavy; a+b, de Ana Bănică; Așa a fost să fie, de Barbu Ollănescu-Orendi; Herina, de Marian Ilea; Spioana, de Paulo Coelho. 

• Fructitza Zbor în jurul soarelui, de Paula McLain.

• Filosofiatis – Coaja de nucă, de Ian McEwan; Din lipsă de pescari, peștișorul de aur a făcut o depresie; Iubirea durează doar trei zile, cînd durează patru e un abuz și o impertinență; În ce chip îți poți pierde vremea aiurea, chiar dacă te numești Petrarca (1); În ce chip îți poți pierde vremea aiurea, chiar dacă te numești Petrarca (2)

• La Punkt Inimi cicatrizate, de Max Blecher. 

• Lecturile Emei Republica, de Bogdan Suceavă, Nutshell, de Ian McEwan.

• Libris blogCâinii negri, de Ian McEwan. 

• Observator cultural  Familia din Rivoli 18; „Drama propriei lor confuzii“. România văzută de Emmanuel Carrère, în primăvara anului 1990; Gaudeamus 2016: vitrină și „piață de desfacere“; „Cititorii sînt văzuți în dubla lor calitate, de cetățeni și de consumatori“. Interviu cu Helge RØNNING; Recomandările Observator Cultural; „Marile tragedii nu au limbă maternă“. Interviu cu Varujan VOSGANIAN; Când nu mai e aer, de Radu Andriescu; Viaţa misterioasă şi terifiantă a unui ucigaş anonim, de Virgil Tănase; Ulysses, 732. Romanul romanului, de Mircea Mihăieș; Eseuri pe teme delicate, de Leon Volovici; Lecturi pentru iarna care vine. Lecturi în vremuri de austeritate; „Scrisul este spațiul meu de libertate, scutul și poarta mea de evadare“. Interviu cu Adélaïde DE CLERMONT-TONNERRE, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze; SFada cu literatura. Un tîrg de carte fantastic(ă) – Gaudeamus 2016

• PressOne Imago, de Ludmila Ulițkaia. 

• Scena 9 Spioana, de Paulo Coelho.

• Semne bune – Defalcare. Aproape nicio amintire, de Lydia Davis. 

• Suplimentul de cultură  Gaudeamus 2016 – raport final; Printre arabii din sudul Irakului, de Wilfred Thesiger; Scrisoare către Irina Teodorescu

• Ziarul Metropolis  TOP 10. Cele mai bune cărți din toate timpurile.

 

Presa străină

            – BBC Culture: What Zadie Smith can teach us.

            – Book Riot100 Must-Read Musician Memoirs and Biographies; 20 Books Recommended by Reese Witherspoon on Instagram; Reading Pathways: Salman Rushdie

            – Brain PickingsIn the Company of Women: Wisdom and Advice on the Creative Life from Beloved Women Artists, Makers, and Entrepreneurs

            – Huffington Post BooksFamous Things Four Famous Authors Never Said; Top 10 Literary Romances.

            – Literary Hub10 contemporary novels about the immigrant experience in America; Zadie Smith on female friendship, conspiracy theories, and musicals.

            – The Guardian BooksMatt Haig: ‘At times I am Philip K Dick, minus the amphetamines, bashing out 6,000 words a day’; Best books of 2016 – part one; Best books of 2016 – part two; David Grossman: ‘You have to act against the gravity of grief – to decide you won’t fall’; Will Self: Are humans evolving beyond the need to tell stories?; Top 10 books about women in the British empire; Children’s books roundup: the best new picture books and novels

           – The New York Times BooksAmos Oz: By the Book; Notable Children’s Books of 2016.

           – The New Yorker: „Frog and Toad”: An Amphibious Celebration of Same-Sex Love

           – The Paris Review: Karl Ove Knausgaard Remembers Writing His First Novel.

           – Times Literary SupplementBooks of the Year 2016; Twenty Questions with Elif Shafak; The literary glamour of madness.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter