• „Cine nu a găsit prilejul în sine nu găsește nici în jurul său marile prilejuri” - Constantin Noica

Noutăți literare 22-28 mai 2017

Noutăți literare 22-28 mai 2017

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 22-28 mai 2017.

Noutăți editoriale

AQUILA

Prima mea enciclopedie. Animale domestice.

 

ART

Un proiect sângeros, de Graeme Macrae Burnet; Lenin Dada, de Dominique Noguez; Abatorul cinci, Kurt Vonnegut; Am să te iubesc așa cum ești tu, de Marius Tucă; Sindicatul polițiștilor idiș, de Michael Chabon; Assassin’s Creed. Frăția, de Oliver Bowden; Zorii Fundației, de Isaac Asimov; Rostogol păzește pepenii, de Lavinia Braniște; Stuart Little, de E.B. White; Regele Arthur I: Sabia din stâncă, de T.H. White; Harriet spionează, de Louise Fitzhugh; Eroii Olimpului #1. Eroul pierdut, de Rick Riordan; Lupul jucător de poker, de Irina Dobrescu; Ivan cel fără-de-seamăn, de Katherine Applegate; Gașca pofticioșilor, de David Arnold. 

 

CARTEA ROMÂNEASCĂ

Harap-Alb. Povești, de Ion Creangă; Lapte şi miere, de Rupi Kaur; Alexandru Lăpuşneanul. Fragmente istorice, de Costache Negruzzi; Amintiri din copilărie, de Ion Creangă; Dansând cu generalii, de Sergiu Viorel Urma; Negru pe alb. Scrisori, de Costache Negruzzi; Craii de Curtea-Veche, de Mateiu I. Caragiale; Arta paricidului la români, de Cornel Ungureanu; Viaţa la ţară, de Duiliu Zamfirescu. 

 

CARTIER

Misterioasa dispariție a lui Teo Neamțu, de Val Butnaru; Urme pe prag, de Alexei Marinat; Eu și lumea, de Alexei Marinat; Texte egoiste. Blogograme, de Gheorghe Erizanu.

 

CORINT

Felix, asta-i culmea!, de Răzvan „Franco” Nițoi; Niculae Filipescu. Însemnări (1914 - 1916), de Nicolae Polizu-Micșunești; Jurnal, vol.1. Începuturile unui exil îndelungat (1940-1954), de Ion Rațiu; Islamiștii europeni, de Robert S. Leiken; Originea lumii, de Rita Petro; Cele treisprezece motive, de Jay Asher; Tronul secret. Regina viselor (vol.1), de Peter F. Hamilton.

 

CRIME SCENE PRESS

Moarte în ținutul secuilor, de Caius Dobrescu.

 

CURTEA VECHE

Nopțile salamandrelor, de Márton Evelin; Teze și antiteze la Washington, de Vladimir Tismăneanu; Dracula. Repovestire după romanul lui Bram Stoker, de Tania Zamorsky.

 

EPICA

Flower, de Elizabeth Craft, Shea Olsen.

 

GAMA

Cea mai frumoasă carte despre viețuitoare; Challenger Deep, de Neal Schusterman; 7 zile, de Eve Ainsworth; Cum să trăieşti veşnic, de Sally Nicholls; O insulă numai a noastră, de Sally Nicholls; Montessori la tine acasă. 80 de jocuri pedagogice ușor de realizat.

 

HERALD

Misticii Islamului, de Reynold Nicholson.

 

HERG BENET

#confuz, de Alex Andronic.


HUMANITAS 

America la răscruce. Un dialog transatlantic, de Cristian Pătrăşconiu, Martin S. Martin; Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații, de Emilia Șercan; A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturii, de Matei Călinescu; Conceptul modern de poezie. De la romantism la avangardă, de Matei Călinescu; Zodia Cancerului. Jurnal 2012–2015, de Radu Vancu; Noaptea, ca hoții, de Ramona Ursu; Infinitezimal. Cum a contribuit la făurirea lumii moderne o teorie matematică periculoasă, de Amir Alexander; Jurnal de idei, de Constantin Noica; Confesiunile unei călugărițe budiste, de Ani Chöying Drolma; Lumea explicată. Descoperirea științei moderne, de Steven Weinberg; Voi, cuvinte. 101 poeme antume și postume, de Ingeborg Bachmann; Vanessa și sora ei, de Priya Parmar; Iată-mă, de Jonathan Safran Foer.

 

INSTITUTUL EUROPEAN

I Trionfi. Triumfuri, de Francesco Petrarca; The Pillars of the Beat Generation. Ginsberg, Kerouac, Burroughs, de Raluca Rogoveanu.

 

LITERA

Marea evadare. Sănătatea, bogăția și originile inegalității, de Angus Deaton; Aripile destinului, de Danielle Steel; Cum să-ți îmblânzești ducele, de Juliana Gray. 

 

METEOR PRESS

Comploturile pentru asasinarea lui Hitler, de Roger Moorhouse; Călătorie magică în Oraşul Stelelor, de Mary Hoffman.


NEMIRA

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, de Iulian Tănase și Alexia Udriște; Supraviețuitorii, de Bear Grylls; Cele mai mici proze, de Doina Ioanid; Beatitudine (eseu politic), de Cosmina Moroșan; Transformarea, de Justin Cronin; Grădina cu rodii. Viziuni despre Arborele Vieții, de Israel Regardie; Noaptea eclipsei (Seria „Lumi la Răspântie”, partea a III-a), de Antoinette Wornik; Închisoarea OGPU, de Sven Hassel; Camarazi de front, de Sven Hassel.

 

NICULESCU

Ştiinţa lui „De ce”, de Jay Ingram; Întreabă-l pe astronaut! O galaxie de răspunsuri uimitoare despre zborul în spaţiu, de Tom Jones; Adevăr sau minciună. Fii sincer cu tine şi cu ceilalţi!, de Marc Pistorio; Ordinea viitoare a lumii, de Andrei Marga; Secretele somnului profund şi revigorant. Cum să adormi rapid şi să te trezeşti PLIN DE ENERGIE, de Dr. Nerina Ramlakhan; Gândeşte ca un inovator. 76 de inovatori şi gânditori şi ce pot ei să vă înveţe, de Paul Sloane; Lasă-ţi copilul cu mâinile murdare! Sănătate prin creşterea imunităţii, de Dr. B. Brett Finlay; Cele cinci efecte ale bunătăţii, de Dr. David R. Hamilton.

 

PARALELA 45

Opere VI. Zodia scafandrului, de Mircea Nedelciu; Opera poetică, de Bogdan Ghiu; Uite ce e, de Ioana Geacăr; Aripi sub asfalt, de Marius Ganea; Autoanaliză, de Lorena Enache; Cele mai frumoase fabule în benzi desenate, de Chris Duffy; Femeia cu colier de velur, de Alexadre Dumas; Povestea lui Peter Iepurilă, de Beatrix Potter; Biroul de investigații nr. 2. Operaţiunea Nor de Furtună, de Jørn Lier Horst; Hans Jørgen Sandnes; Biroul de investigații nr. 2. Operaţiunea Omul Negru, de de Jørn Lier Horst; Hans Jørgen Sandnes; Dieta Young. Miracolul pentru o sănătate perfectă, de Robert O. Young, Shelley Redford Young; Frumuseţe deplină. Cum să te transformi din interior, de Deepak Chopra, Kymberly Snyder; Codul greutăţii corporale. Secretul unui corp sănătos, de Jason Fung; Butonul LIKE. Cum să îi câștigi pe ceilalți, de Marvin Karlins; Jack Schafer; Creierul se transformă. Experienţele neuroplasticităţii, de Norman Doidge.

 

PUBLICA 

Dezordonat. Puterea dezordinii de a ne transforma viața, de Tim Hatford; Coaching zi de zi. Spune mai puțin, întreabă mai mult și schimbă pentru totdeauna felul în care conduci, de Michael Bungay Stanier; Zece materiale minune și poveștile lor incredibile, de Mark Miodownik.

 

RAO

Istoria lumii. 7650 date istorice importante, ed. Larousse; Coroana de săbii, de Robert Jordan; Spune-mi când s-a întâmplat?, ed. Larousse; Spune-mi știință și invenții, ed. Larousse.

 

TREI

Povestea fetiței pierdute (Tetralogia Napolitană, vol. 4), de Elena Ferrante; Copiii spun… emoțiile sunt bune, de Virgul Ianțu.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Vino cu noi prin pădure! Animalele și plantele de-a lungul anului, de Susanne Riha; Ursulețul Bobby, de Charles Ghigna; Iepurica Drăgălașă, de Charles Ghigna; Tafiti și comoara stră-stră-stră-stră-stră-străbunicului, de Julia Boehme; Micul Păianjen Firicel. Vacanța la fermă, de Diana Amft; Discuții cu profesorii, de Rudolf Steiner; Influența nutriției asupra vieții omului, de Rudolf Steiner.

 

VELLANT

Eroul din mansardă, de Álvaro Pombo; Laura și Julio, de Juan José Millás; Pornographia, de Jean-Baptiste Del Amo.

 

VREMEA 

Basarabia decapitată, de Valentina Sturza; Gheorghe Simotta între noblețe și arhitectură, de Cornel Samara; Amintiri din Cotroceni ale unui fiu de „burghezo-moșier”, de Sorin M. Rădulescu; Bijuteriile Josephinei Dengel, de Tatiana Mărgescu; Nuda Veritas, de Nicolae Stroescu-Șovarna; Cum să nu faci un partid politic, de Ioana Constantin.

 

Articole literare

• Bookaholic – Autori în casă, autori acasă – #9: Adi-George Secară; „Mă sperie obiectificarea frumuseții“ – interviu cu Neil LaBute; Creşterea şi decăderea marilor puteri, de Tom Rachman – fragment; Pericolul pe care îl reprezintă Amazon pentru librăriile independente este unul real; Muzeografia, o altă artă de familie; Cele mai mici proze, de Doina Ioanid, și Beatitudine (eseu politic), de Cosmina Moroșan – fragmente.

• Bookblog Despre dreptate, milă și iubire ca opțiuni în fața Răului: Evgheni Vodolazkin în dialog cu Horia-Roman Patapievici; O inimă inteligentă, de Alain Finkielkraut; Câinii, de Allan Stratton; Jocul lui Westing, de Ellen Rasking.

• Bookhub  Ochi de lup, de Daniel Pennac; Fata din tren, de Paula Hawkins; „M-am gândit că dacă muzica enesciană de inspirație națională ar fi cusută, atunci cu siguranță ar fi o ie” (Cristina Andone în dialog cu Nona Rapotan); Mâţa Vinerii, de Doina Ruşti; Supraveghetorul și alte povestiri, de Șerban Tomșa; Fragment din romanul Diavoli fragili, de Radu Găvan; Diavoli fragili, de Radu Găvan; Visul unei Teorii Finale. În căutarea legilor ultime ale naturii, de Steven Weinberg.

• BookReport –  Prizonieră în pânza de păianjen. Millennium 4, de David Lagercrantz; Marțianul, de Andy Weir; Gheorghe, un om special, de Dan Doboș; Frumosul asasin, de V.T. Morogan; Luna nouă, de Ian McDonald; Zodiac, de Anamaria Ionescu; Sub steaua infraroşie, de Alexandru Lamba.

• Cititori feroce – În spatele blocului, de Mara Wagner; Wonderland. Cum a creat jocul lumea modernă, de Steven Johnson; Hanul lui Manuc, de Simona Antonescu; Băiatul care voia să-și construiască lumea, de Keith Stuart; Așteptându-l pe Bojangles, de Olivier Bourdeaut.

• Colț Firesc de Refugiu – Valetul de pică, de Joyce Carol Oates; Interviu Firesc cu Adrian Mihălțianu.

• Constantin Piștea blog – Losing My Religion, de Anna Erelle; Fragment din romanul Diavoli fragili, de Radu Găvan; Pete Motanul. Ador tenişii albi, de Eric Litwin şi James Dean.

• Dilema Veche – Scriitorii faţă cu istoria; Cum să fii dilematic în lumea Ultimilor martori (II); Cele mai aşteptate cărţi la Bookfest 2017.

• DLite. Blog de literatură german-românAndrei DÓSA în dialog cu Bogdan Coșa.

• Dromarland – O ciudățenie a minții mele, de Orhan Pamuk; Fata cu fragi, de Lisa Strømme.

• Filme-Cărți  Sexualitate şi societate, de Andrei Oișteanu.

• Hyperliteratura – Ferestrele zidite, de Alexandru Dona; Înalt este numele tău, de Ioana Bradea.

• La Punkt DEX-ul şi sexul, de Radu Pavel Gheo; Impresii de la Bookfest 2017.

• Lecturile Emei – Casa Heap, de Edward Carey; Inocenții, de Ioana Pârvulescu.

• Literomania – În urmă nu mai e nimic, de Cosmin Perța; Voi, cuvinte, de Ingeborg Bachmann (fragment); Ioan Petru Culianu. Ipostazele unui eretic, de Raul Popescu (fragment); „Paștele mamii voastre!” – Cum traduci asta sau despre cum pierderile pe drum sunt regăsiri...

• Libris blog Plânsul lui Nietzsche, de Irvin D. Yalom.

• Observator cultural – Recenzie Hanul lui Manuc, de Simona Antonescu, recenzie Alina Purcaru, recenzie Bianca Burța-Cernat; „Fenomenul” Ferrante (III). Inventarea femeii. Body politic; Neutrul, de Roland Barthes; Ulysses, 732. Romanul romanului, de Mircea Mihăieș; Avanpremieră la Bookfest 2017; Adio, Margot, de Diana Adamek (fragment în avanpremieră).

• Pălărisme Vraja dorințelor (Tărâmul Poveştilor #1), de Chris Colfer.

• PressOne  Cel care cheamă câinii, de Lucian Dan Teodorovici.

• Scena 9 – Ce cărți să-ți iei de la Bookfest 2017.

• Serial Readers blog Împreună creștem cititori: Citiți împreună, pe rând!

• Suplimentul de cultură – Viața dincolo de graniță, de Dorit Rabinyan; Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu (fragment).

Presa străină

            – Book Riot100 Must-Read Books by International Romance Authors.

            – Brain PickingsThree Worlds: Composer Max Richter Brings Virginia Woolf’s Most Beloved Writing to Sonic Life; Billy Collins’s Advice to Writers; Neuroscientist Christof Koch How the „Qualia” of Our Experience Illuminate the Central Mystery of Consciousness.

            – Literary HubThe Wisdom of Sendak: Children Are Wild, Honest, Immoral Beings; The Literary World Says Goodbye To Denis Johnson; Reading Susan Sontag in Paris; Words Can Erase and Distort: An Interview with Madeleine Thien.

            – The Guardian BooksThirty years of Hay: Christopher Hitchens, Margaret Atwood, Hilary Mantel – in conversation; ‘Fiction takes its time’: Arundhati Roy on why it took 20 years to write her second novel; Top 10 unlikely romantic heroes in fiction.

            – The New York Times BooksDenis Johnson, Who Wrote of the Failed and the Desperate, Dies at 67; Elena Ferrante on ‘My Brilliant Friend’ Moving to the Screen.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 15-21 mai 2017

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 15-21 mai 2017.

Noutățile Editurii Baroque Books&Arts la Gaudeamus 2015

Noutățile Editurii Baroque Books&Arts la Târgul Internaţional Gaudeamus, 18–22 noiembrie 2015.

Noutăți literare 31 august-6 septembrie

Toamna editorială a început, ne așteaptă multe noutăți frumoase chiar și înainte de Gaudeamus 2015. Până atunci, iată care sunt noutățile editoriale și articolele literare interesante din săptămâna 31 august-6 septembrie.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu