Noutăți literare 26 octombrie-8 noiembrie

Noutăți literare 26 octombrie-8 noiembrie

Noutățile editoriale și articolele literare interesante dintre 26 octombrie-8 noiembrie. Un articol ceva mai lung, cu multe noutăți recuperate și din săptămâna 26 octombrie-1 noiembrie, dar și cu o parte dintre noutățile pe care editurile deja le pregătesc pentru Gaudeamus și care au început să apară pe site-urile proprii. Așa că e un moment bun să începeți să faceți liste de cumpărături la târg.  

 

Noutăți editoriale

 

ALL – Poți fierbe un ou pe Everest?, de Christa Poppelmann; Cioran, un aventurier nemișcat, de Ciprian Vâlcan; Cum m-am vindecat de nefericire, de Gigi Ghinea; Maria Dragomiroiu. Cântecul și dragostea, de Oana Georgescu; Reglarea emoțională, de Radu Vrasti; Mulțumesc pentru amintiri, de Cecilia Ahern; P.S. Te iubesc, de Cecilia Ahern; Jurnalul expediției spre Polul Nord, vol. II, de Fridtjof Nansen. 

ART  Micul Prinţ, de Antoine de Saint-Exupéry; Integrala prozei scurte, de Truman Capote; Pisica pe acoperisul fierbinte. Menajeria de sticla. Camino Real, de Tennessee Williams; Alif Nevăzutul, de G. Willow Wilson; Mințile lui Billy Milligan, de Daniel Keyes; Sirenele de pe Titan, de Kurt Vonnegut; Cronicile din Narnia I. Nepotul magicianului, de C.S. Lewis; Acolo unde nu mai e trotuar / Where the Sidewalk Ends, de Shel Silverstein; Pânza Charlottei, de E. B. White; Jurnalul unui puști 10. Ca pe vremuri, de Jeff Kinney; Însemnările unei puștoaice. Povestirile unei fete fițoase nu chiar atât de tocilare (Vol. 9), de Rachel Renée Russell.

CARTIER – Ion Druță: conștiință a istoriei basarabene, de Constantin Cubleșan; Teatru, de Constantin Cheianu; Tenis cu moldoveni, de Tony Hawks. 

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂNecropola, de Boris Pahor; Morfina. Varşovia 1939: femei, droguri şi trădare, de Szczepan Twardoch; Écrire et parler Français au Moyen Âge, de Diana Gradu; Oglinzi alchimice, de Persida Rugu. 

 

CASA DE PARIURI LITERARE – FSU Florin-Silviu Ursulescu în dialog cu Doru Ionescu.

 

CORINT – Tovarăşul baron. O călătorie în lumea pe cale de dispariţie a aristocraţiei transilvănene, de Jaap Scholten; Evadare din biblioteca domnului Lemoncello, de Chris Grabenstein; Cine ar putea fi la ora asta? (vol.1 din seria „Toate întrebările greșite”), de Lemony Snicket; Când ai văzut-o ultima dată? (vol.2 din seria „Toate întrebările greșite”), de Lemony Snicket; Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain; Grădina timpului. O poveste inspirațională, de Daria Song; Haos, de Alessandro Baussmerth; Maestrul şi Margareta, de Mihail Bulgakov; La graniţa dintre viaţă şi moarte, de Cristi Brancu; Distanţa dintre noi, de Kasie West; Elita (vol.2 din seria Alegerea), de Kiera Cass; Saga reginelor, de Jean des Cars; Norocul meu păcătos (Generala, vol.7), de James Patterson.

CURTEA VECHE – Ursulețul lui Freud, de Răzvan Petrescu.

 

HERALD Hatha Yoga - context, teorie, practică, de Mikel Burley; Yoga Sutra, de Patanjali; Istoria samurailor, de Robert Calvet. 

 

HUMANITAS – Povești de dragoste la prima vedere, de Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Adriana Bittel; Regina Maria. Ultima dorință, de Tatiana Niculescu Bran; Dostoievski în conștiinţa literară românească, de Dinu Pillat; Înfrângerea gândirii, de Alain Finkielkraut; Luminile şi umbrele sufletului, de Petru Creţia; De familia/Despre familie, de Leon Battista Alberti; Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea și desfacerea unui mit, de Lucian Boia; Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste, de Andrei Pleşu; Departe de trunchi. Douăsprezece feluri de dragoste. Părinți, copii și căutarea identității, de Andrew Solomon; Știrile. Manualul utilizatorului, de Alain de Botton; Viața domnului Leguat, de Nicolas Cavaillès; Pierdutul paradis, de Cees Nooteboom; Să cunoști o femeie, de Amos Oz; Evanghelia după Pilat, de Eric-Emmanuel Schmitt; De trei ori în zori, de Alessandro Baricco.

INSTITUTUL EUROPEAN – Justiție și coeziune socială, coord. Gabriela Rățulea; Dicționar de analiză a discursului, de Rodica Nagy; Despre ospitalitate. De la Homer la Kafka, de Alain Montanon.

 

LITERA – Prevenirea cancerului. 10 reguli obligatorii pentru sănătate și viață lungă, de Richard Béliveau; Biblia ilustrată. Repovestită și explicatăCele mai frumoase orașe, ed. National Geographic; Academia copiilor isteți. Învățăm să măsurăm, ed. Disney; Întors pe dos. Ne jucăm cu... Bucuria și Tristețea, ed. Disney; Bunul dinozaur. Ne jucăm cu... Arlo și prietenul lui, ed. Disney; Antibiotice din plante, de Stephen Harrod Buhner; Capitalele Europei: De la Amsterdam la Zagreb; De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei, de Daron Acemoglu, James A. Robinson.

NEMIRA Magicienii: Regele magician, de Lev Grossman; Costumul de teatru: De la schiță la miracol, de Doina Levintza; Cronicile Malazane: Amintirile gheții, de Steven Erikson; 111 Cele mai frumoase poezii ale generatiei 80, ed. Cosmin Ciotloș; Adam, zeul roșu, de Robert Ambelmain; Răbdarea păianjenului, de Andrea Calogero Camilleri; Muzici și Muze: De la piesa de teatru la musical, de Maria Zărnescu; Viața elfilor, de Muriel Barbery.

POLIROM – Orb prin Gaza, de Aldous Huxley; Cei trei împărați. Trei veri, trei imperii și drumul către Primul Război Mondial, de Miranda Carter; Blestemul regelui, de Philippa Gregory; Imperiul fetelor bătrâne, de Liliana Corobca; O istorie a Cenaclului de Luni, de Daniel Puia-Dumitrescu; Mistuiți, de David Cronenberg; Războiul Mondial al Fumătorilor, de Marin Mălaicu-Hondrari; Balada tristei cafenele, de Carson McCullers; Casa somnului, de Jonathan Coe; Compunere cu paralele inegale, de Gheorghe Crăciun; Marsilio Ficino (1433-1499) și problemele platonismului în Renaștere, de Ioan Petru Culianu. 

PUBLICA Marea divizare: Societăţile inegale şi ce putem face în privinţa lor, de Joseph E. Stiglitz; Minighid de fonduri de hedging: Ce trebuie să ştii despre fondurile de hedging, dar managerii acestora nu îţi vor spune, de Anthony Scaramucci; Marile detalii: MICI schimbări generează MARI influenţe, de Noah J. Goldstein, Robert B. Cialdini, Steve J. Martin.

 

RAO – Costel Constantin, un actor printre rolurile sale, de Ioana Bogdan; Cazul Rudolf Hess. Dezertor sau mesager?, de Lynn Picknett, Clive Prince, Stephen Prio; Pax: Câinele demonic, de Åsa Larsson; Creșterea bebelușului de la 0 la 3 ani, ed. Larousse; Prima enciclopedie Larousse, ed. Larousse; Marea carte a invențiilor care ne-au schimbat viața, ed. Larousse; Atlas cu abțibilduri: Pământul, de Katie Hewat; Atlas cu abțibilduri: Spațiul, de Sofija Stefanovic.

TREI – ENDGAME. Jocul Final: Cheia Cerului, de James Frey, Nils Johnson-Shelton; Chemarea monstrului, de Patrick Ness; Dracul şi mumia, de Stelian Tănase; Cum să-ţi întăreşti încrederea în tine, de Marie Haddou; Cum să te iubeşti pe tine pentru a te înţelege mai bine cu ceilalţi, de Christophe André, François Lelord; Spy the Lie. Foşti ofiţeri CIA te învaţă cum să detectezi înşelătoriile, de Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero, Don Tennant; Lumi paralele. O călătorie prin creaţie, dimensiuni superioare şi viitorul cosmosului, de Michio Kaku.

TRITONIC Ultima privire - Volumul 4 seria „Dincolo de moarte”, de Adina Speteanu. 

 

UNIVERS – Ocean Mare, de Alessandro Baricco; Fără sânge, de Alessandro Baricco; Interpret de maladii, de Jhumpa Lahiri; Balada de la Narayama, de Shichiro Fukazawa.

 

VELLANT – Fata babei și fata moșneagului, de Ion Creangă, ilustrații Ileana Surducan.

 

Articole literare

 

• Blogul fanului Science-Fiction – Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul, de Philip K. Dick; Alif Nevăzutul, de G. Willow Wilson; Blonda cu ochi negri, de Benjamin Black; Orașul iluziilor, de Ursula K. LeGuin/

• Bookaholic 5 cărți recente pentru un Halloween ca la carte; Listă de bookaholic: 5 cărți de istorie; Ora de aur, de Ann Leary; Povestiri scrise de Truman Capote pe când era doar un puști; Charlotte, de David Foenkinos – despre carte și un fragment în avanpremieră; Septembrie, de Jean Mattern – fragment în avanpremieră; Imperiul fetelor bătrâne, de Liliana Corobca – fragment în avanpremieră.

• Bookblog – Imperiul fetelor bătrîne, de Liliana Corobca, fragment; Marile minciuni nevinovate, de Liane Moriarty; Ghidul autostopistului galactic, de Douglas Adams; Un cal intră într-un bar, de David Grossman; Trupuri subversive: o istorie secretă a femeilor și tatuajelor, de Margot Mifflin, fragment în avanpremieră; Jane Austen merge la Hollywood, de Abby McDonald; Top 5 cărți care îți deschid pofta de citit; 5 cărți în 5 minute; Top 5 NOUTĂȚI horror pentru Halloween; Trilogia New York-ului, de Paul Auster; Hotelul de pe acoperișul lumii, de Alec Le Sueur; Compunere cu paralele inegale, Seria de autor Gheorghe Crăciun, fragment; Floarea pasiunii, de Matilde Serao; Andrei Pleșu exclusiv pentru Bookblog.ro

• Bookhub – Armele războiului nevăzut, de Sfântul Ignatie Briancianinov; Imperiul fetelor bătrâne, de Liliana Corobca (Editura Cartea Românească) – fragment; Bunul-simț ca paradox, de Alexandru Paleologu; Cum am (re)descoperit umanitatea prin intermediul orei de literatură universală; Apologia pîrleazului, de Vintilă Mihăilescu – fragment; Credinţele mele, de Bertrand Russell; Lecturi paralele; Prima carte a editurii Hecate, despre istoria secretă a femeilor și tatuajelor; Camera de povestit, de Michael Paterniti; Compunere cu paralele inegale, de Gheorghe Crăciun – fragment în avanpremieră; Septembrie, de Jean Mattern – fragment; Douăsprezece povestiri călătoare, de Gabriel Garcia Marquez.

• Bookish Style – Fata cu picioare de sticlă, de Ali Shaw; Audiobook Clopotul de sticlă – Sylvia Plath; Casa doctorului Dee, de Peter Ackroyd.

• Cărți și călătorii – Cum învață copiii, de John Holt; Plopii din Berlin, de Anne B. Ragde. 

• Cititori feroce – Vicky, nu Victoria, de Cristina Nemerovschi.

• Cititor fantasy – Dosarele Dresden în limba română; Știrile fantasy ale lunii octombrie; Scourge of the Betrayer, de Jeff Salyard; The Alloy of Law, de Brandon Sanderson.

• Cititor SF – 19 scriitoare; Revelation Space, de Alastair Reynolds; Cum se elimină protecţia cărţilor digitale; Gânduri de miercuri într-o zi de joi despre cartea digitală şi cartea pe hârtie; 2015 British Fantasy Awards

• Colț Firesc de Refugiu – Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei, de Elizabeth George Speare; Mr. Mercedes, de Stephen King; Cavalerul celor șapte regate, de George R.R. Martin; Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul, de Philip K. Dick; O istorie secretă a Ţării Vampirilor (Vol. 1) Cartea Pricoliciului, de Adina Popescu.

• COOLturaMall – Steinbeck, un vagabond cu Nobel; Traducătorul, un alt fel de autor; 7 întrebări: Radu Găvan

• Dilema Veche – Bucureşti ’21. Epopee participativă. 840 de versuri. 40 de poeţi, coordonator Svetlana Cârstean; Cît (trebuie să) citim dintr-o carte?.

• Filme-Cărți – Panorama Iluminismului, de Dorinda Outram; Magadan, de Mihail Solomon; Beautiful You, de Chuck Palahniuk; Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieții cotidiene în societatea românească 1750-1860, de Constanța Vintilă-Ghițulescu; Noaptea de gardă, de Ionelia Cristea; Povestiri din Kolîma (vol. I-II), de Varlam Șalamov; Patrie Română, țară de eroi!, de Simona Preda; Despre unitatea intelectului – Fragmente sau tratate, de Toma din Aquino et alii; Medicii naziști. Exterminarea medicală și psihologia genocidului, de Robert Jay Lifton; Istoria comunismului prin bancurile epocii, de Ben Lewis; Marea Spovedanie a brokerului fugar, de Cristian Sima.

• La Punkt – Să nu plângi, de Lydie Salvayre; Corpul uman, de Paolo Giordano; AnaBASis, de Bogdan-Alexandru Stănescu.

• Lecturile Emei Și v-am spus povestea-așa, de Florin Bican.

• Libris – De ce mi-e foame?, de Marie Thirion; O cale îngustă spre nordul îndepărtat, de Richard Flanagan.

• Mediafax – Premiul Goncourt 2015, cea mai importantă distincţie a literaturii franceze, câştigat de scriitorul Mathias EnardScriitorul turc Hakan Günday, recompensat cu premiul Médicis pentru roman străin pe 2015; Premiul Fémina pentru roman străin pe 2015, atribuit scriitoarei Kerry Hudson; Scriitoarea Delphine de Vigan a primit premiul literar Renaudot pe 2015; Celebrul scriitor israelian David Grossman se întâlneşte cu cititorii bucureşteni, pe 17 noiembrie; Nicu Ilfoveanu şi Radu Manelici, printre artiştii premiaţi la gala „Cele mai frumoase cărţi”.

• Oamenii simpli tac cel mai tare – Scriitorilor li se întâmplă noaptea tot felul de lucruri.

• Observator cultural – Protejaţi autorii, apăraţi drepturile de autor!; După „Zilele Mihail Sebastian“ la Brăila; „Popularitatea mi-a adus o libertate totală“, Interviu cu scriitorul francez David Foekinos; Să dăm puterea celui ce nu şi-o doreşte - Prefaţa volumului Scriitorul şi Puterea, în curs de apariţie la Editura Cartea Românească, în Seria de autor „Gheorghe Crăciun“; Cum să citeşti un poem şi să te îndrăgosteşti de poezie, de Edward Hirsch, fragment în avanpremieră; Necropola, de Boris Pahor, fragment în avanpremieră. 

• România literară – Sindromul Stendhal, de Mircea Mihăieş; Sesiunea de toamnă, de Eugen Negrici; Teatru şi ritual. Scrieri esenţiale, de Jerzy Grotowski.

• Timpul – Celălalt Simion, de Petru Cimpoeșu; Istoria Regelui Gogoșar, de Radu Aldulescu. 

• Presa străină
            – The Guardian BooksThe Bazaar of Bad Dreams by Stephen King review – dark stories with moments of magic; Food in books: Goat Curry from William Thackeray's Vanity Fair; A new anthology for Remembrance Day; Chile admits Pablo Neruda might have been murdered by Pinochet regime; It's a fact – children's non-fiction is worth discovering; Patrick Barkham: 'I tried to mirror the course of a human life'

            – Brain PickingsUrsula K. Le Guin on the Sacredness of Public Libraries.

            – Flavorwire: 30 Totally Relatable Quotes from Absurdist Fiction; Chilean Government Says It’s “Possible and Highly Probable” Pablo Neruda Was Murdered, Potentially by Pinochet Regime; 10 Must-Read Books About Art From 2015; 10 Must-Read Books for November 2015; Book Selling Disquietingly Comes Full Circle: Amazon Opens a Bookstore in Seattle; 30 of the Scariest Moments From Western Literature; Is This Jack the Ripper? Presenting 2015’s Craziest, Scariest Book; Google Books and the End of ‘The Art of the Publisher’; For Sylvia Plath’s Birthday, Experience Her Most Haunting Lines About Birth and Death.

            – Electric LiteratureAmerican Writers Museum opening in Chicago in 2017; Infographic: Inspirational Quotes from Literature

            – The TelegraphFive books about Guy Fawkes; How Proust's 'madeleine moment' changed the world forever; Steve Silberman's Neurotribes wins the 2015 Samuel Johnson Prize.

            – Book RiotBook Storage in Tiny Houses; 10 Gorgeous Journals That Will Inspire You to Write; The Perks of Reading a Wallflower at 28; Dear Inventors: Make These Bookish Things; Cool Bookish Places: OZ Museum; 10 Things You Should Know about the Book of Kells.

            – Publishers WeeklyThe 10 Best Science Fiction Books; The 10 Best Vladimir Nabokov Books

            – Bored PandaColoring Notebook With Beautiful Coloring Pages Helps Adults Relax.

            – Mind ShiftWhy Sleeping May Be More Important Than Studying.

            – Bustle10 of Margaret Atwood's Favorite Books.

            – The New York TimesMichel Houellebecq’s ‘Submission’.

            – The New York Review of BooksBehind ‘King Lear’: The History Revealed.

            – The New YorkerHumans of New York and the Cavalier Consumption of Others; Bad Freudian Fathers; The Brief Wondrous Life of Oscar Wao.

            – The Reading RoomRowling Announces New Children's Book Project.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter