• „Nu posedăm cu adevărat decât ceea ce putem aștepta” - Anna de Noailles

Noutăți literare 27 aprilie-3 mai

Noutăți literare 27 aprilie-3 mai

Săptămâna trecută am aflat două vești mari: după 22 mai ne putem bucura de Grădina de Citit de la Grădina Botanică din București și FILIT lansează programul de rezidențe pentru scriitori români. Și, nu uitați: în week-end avem Comic-Con la București

Noutăți editoriale 

 

ART – Pianul mecanic, de Kurt Vonnegut; În tandem, de Jacqueline Wilson; Noroc cu laptele..., de Neil Gaiman, Eleanor și Park, de Rainbow Rowell; și două reeditări: Povestiri cu final schimbat (ediție adăugită), de Florin Iaru; Gândeşte fix pe dos!, de Paul Arden.

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ – Vânzătorul de apă colorată, de Cornel Nistea, și Cluj-Napoca – Imaginile unei capitale europene. 3 trasee turistice, ed. Casa Cărții de Știință. 

 

CORINT – două noi apariții în colecția Istorie cu blazon: Carol al II-lea al României. Regele trădat, de Lilly Marcou, și De pe Valea Motrului. Poveşti cu boieri, panduri şi mirese codane, de Sarmiza Cretzianu; cărți noi de istorie: Conversații cu Stalin, de Milovan Djilas; Războiul arabo-israelian (1948), de Efraim Karsh; Războaiele Ruso-Cecene (1994-2009), de Mark Galeotti; Războiul Crimeii (1854–1856), de John Sweetman; Războiul sovieto-afgan (1979-1989), de Gregory Fremont-Barnes.

 

EPICA – Isla și Fericirea până la adânci bătrâneți, de Stephanie Perkins.

 

EUROPRESS – DonQuijotisme AntropoLexice, de Mircea Băduț.

 

HERALD – Creștem împreună, de Naomi Aldort.

 

HUMANITASCum s-a românizat România, de Lucian Boia; Arta fericirii. Manual de viață, de Dalai Lama, Howard C. Cutler; Cuvânt cu cuvânt, de Lilianna Lunghina; O mie de cocori, de Yasunari Kawabata.

 

INSTITUTUL EUROPEAN – Fețele monedei. O dezbatere despre universalitatea banului, de Dumitru Dorel Chirițescu. 

 

LITERA – primele trei volume din seria Cavalerii Pardaillan, de Michel Zévaco: Cavalerii Pardaillan vol. I, Cavalerii Pardaillan vol. II, Epopeea dragostei; Alergare şi maraton. Ghid pentru începători şi sportivi de performanţă; Antrenează-ţi creierul. Peste 300 de tehnici şi exerciţii de memorie, inteligenţă şi creativitate, Joel Levy; Curs de programare pentru copii. De la limbajele Scratch şi Python la conceperea de jocuri, Carol Vorderman; Îmi place să pictez. 33 de tehnici plastice; Odiseea, de Homer.  

 

NEMIRA – Lacrimile diavolului, de Ștefana Czeller; o nouă apariție în colecția PhilemonVisele și moartea, de Marie-Louise von Franz; și un nou roman în colecția Young Adult: Cei 100, de Kass Morgan.

De asemenea, un volum mult așteptat de fanii seriei „Cântec de gheață și foc” poate fi precomandat de pe site-ul Nemira: Lumea de gheață și foc, de George R.R. Martin, Elio M. García jr. și Linda Antonsson. Mai multe detalii despre acest volum puteți afla și într-un articol de pe Blogul Nemira: 10 lucruri incredibile pe care le aflăm din „Lumea de gheaţă şi foc”.

 

POLIROM – un roman nou în colecția Biblioteca Polirom. ActualZgomotul lucrurilor în cădere, de Juan Gabriel Vásquez; o reeditare în colecția Top10+Șuncă pe pâine, de Charles Bukowski; două cărți de non-ficțiune: un jurnal de călătorie, Vraja misterului. Fapte neobișnuite și personaje ciudate pe care le-am întâlnit în călătoriile mele prin Orient și Occident, de Alexandra David-Neel, și un nou volul de eseuri semnat de Ion Vianu: Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri; și două cărți noi de literatură română contemporană, o carte de poezie: Dmitri: genul cinic, de Dmitri Miticov, și un roman: Mierla neagră, de Radu Țuculescu.

 

PUBLICA – a fost reeditat bestsellerul Musai-List, de Octavian Pantiș, în varianta necartonată.

 

RAO – Lennon, de David Foenkinos.

 

TREI – două cărți scrise de autoare române: Vina, de Carmen Camelia Cavadia, și America dezgolită de la brâu în jos (2), de Raluca Feher; două romane polițiste: Lupul Roșu, de Liza Marklund, și Personal, de Lee Child; un nou roman în colecția Fiction Connection: Marile minciuni nevinovate, de Liane Moriarty; Despre arta fericirii. 25 de lecții pentru a învăța cum să trăiești fericit, de Christophe André; La terapie în fustiță de balerină și alte povestiri de psihoterapie, de Kerry L. Malawista, Anne J. Adelman, Catherine L. Anderson; și o nouă apariție la Pandora-M: Cazul Eduard Einstein, de Laurent Seksik.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD – Mica zână nu poate dormi, de Daniela Drescher, și Constantin Mavrocordat, de Florin Constantiniu.

 

VREMEA – Celebrități cu origini în România, de Mihai Rogai.

 

 

Articole interesante

 

• Bookaholic – un fragment în avanpremieră din Profeţii din Fiordul Veşniciei, de Kim Leine; o recenzie pentru Cizme, robă, cămașă de noapte, de Jorge Amado; și un articol despre momentele când „urăști” cărțile.

• Bookblog –  un fragment în avanpremieră din Revoltă în deşert, de T.E. Lawrence; un articol despre 10 filme despre care (probabil) nu știai că sunt bazate pe cărți; și recenzii pentru:  Numele meu este Nimeni. Întoarcerea, de Valerio Massimo Manfredi; Călăul lui Hitler. Viața lui Heydrich, de Robert Gerwarth; Mătura Sistemului, de David Foster Wallace; Regii blestemaţi. Otrăvurile coroanei, de Maurice Druon.

• Bookhub – un fragment în avanpremieră din Se numește pasiune, de Alawiya Sobh; un interviu cu Florin Bican: „Am văzut pe viu cum se manifestă foamea de cărţi. Este un spectacol fermecător”; și recenzii pentru: Păpădiile, de Yasunari Kawabata, Prospect de femeie, Ana Barton, și Oameni de treabă, de Mugur Burcescu.

• Bookish Style – Dana scrie recenzii despre Drumul înfometat, de Ben Okri, și Grădina uitată, de Kate Morton. 

• Colț Firesc de Refugiu – Răzvan scrie despre Robopocalipsa, de Daniel H. Wilson, și Noroc cu laptele, din seria de autor Neil Gaiman.

• C.P. – Costi Piștea scrie pe blogul său despre Viața financiară a poeților, de Jess Walter, și Care-i faza cu cititul, volumul coordonat de Liviu Papadima.

• Filme-Cărți – un fragment în avanpremieră din Prinţesa statornică, de Philippa Gregory; recenzii despre Poeme cinematografice, de Dominique Brezianu; O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munților Apalași, de Bill Bryson; 860 de zile pe Amazon. O călătorie incredibilă, de Ed Stafford, și Eroul cu o mie de chipuri, de Joseph Campbell.

• Filosofiatis – Valeriu Gherghel scrie despre un roman din colecția Globus a Editurii Univers, unul din selecția LucieiT, Aproape de inima vijelioasă a lumii, de Clarice Lispector, și despre cartea unui autor medieval, la vremea apariției, un bestseller, Despre iubire, de  Andreas Capellanus.

• LaPunkt – recenzii despre: Mayday, de Constantin Costache; Pnin, de Vladimir Nabokov; și ultimul volum semnat de Lucian Boia, Cum s-a românizat România.

• Lecturile Emei – Ema scrie mai multe recenzii: Dincolo de portocali, de Ioana Bâldea Constantinescu; Tristeți de lămâie, de Julian Barnes, Nostalgia: Ruletistul, Mendebilul, Gemenii, de Mircea Cărtărescu, și Geamantanul Hanei, de Karen Levine.

• Libris blog – Sever Gulea îi ia un interviu Tatianei Niculescu-Bran, „Cine nu e preocupat să afle din cărți despre viață, despre societate, se expune la ceea ce aș numi colectivizarea mințtii”, și scrie o recenzie pentru cartea cu cel mai scandalos titlu din literatura română, Suge-o, Ramona, de Andrei Ciobanu. 

• Miscellanea – pe Ce am mai citit o recenzie despre Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS: control şi propagandă, de Codruţ Constantinescu; Marius Chivu scrie în Dilema veche despre Cum să NU scrii un roman, de Howard Mittelmark şi Sandra Newman; pe blogul său, Vlad Bogos a făcut o listă a cărților sale esențiale (31 la număr); pe Cititor SF a apărut o recenzie despre Spaime, de Liviu Radu; tot din zona SF, a apărut și nr. 11 al Revistei ArgosSebastian Mihail scrie pe blogul său, Istorii imaginare, o recenzie pentru Noi, de Evgheni Zamiatin. 

• Observator cultural – Vasile Ernu în dialog cu Gheorghe Erizanu, „Nu aveam altă opţiune decît cărţile; recenzii despre Şoseaua Virtuţii. Calea Cîinelui, de Cristian Teodorescu, Vară-Primăvară, de Gabriela Adameșteanu, Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști, Religie, politică și mit, de Andrei Oișteanu, Cărturarii provinciei, de Anca Filipovici,; iar Cristina Manole scrie despre câteva Cărţi foarte bune cu puţini cititori.

Presa străină

• Brain Pickings The Workhorse and the Butterfly: Ann Patchett on Writing and Why Self-Forgiveness Is the Most Important Ingredient of Great Art; What Makes a Hero: Joseph Campbell’s Seminal Monomyth Model for the Eleven Stages of the Hero’s Journey, Animated; Delacroix’s Rare Illustrations for Goethe’s Faust; Where the Wild Things Really Are: Maurice Sendak Illustrates the Fairy Tales of the Brothers Grimm; JFK on Poetry, Power, and the Artist’s Role in Society: His Eulogy for Robert Frost, One of the Greatest Speeches of All Time

• Open Culture – 110 Drawings and Paintings by J.R.R. Tolkien: Of Middle-Earth and Beyond.

• The Guardian – recenzii pentru: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time by Mark Haddon, Paper Towns by John Green, The Land Where Lemons Grow by Helena Attlee,și un volum încă netradus al lui Julian Barnes, Keeping an Eye Open: Essays on Art; iar Daniel Hahn, autorul noului Oxford Companion to Children’s Literature face o listă cu 10 cărți pentru copii cărora li s-a acordat mai puțină importanță decât merită: Daniel Hahn's top 10 underrated or forgotten children's classics.

• The New York Times – recenzii pentru noua carte a lui Kate Atkinson, A God in Ruins, și volumul de memorii al neurologului Oliver Sacks, On the Move.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Cele mai așteptate 10 cărți în 2021 la Editura Litera

Editura Litera transmite Top 10 cele mai așteptate cărți ale noului an: bestselleruri pentru toate categoriile de interes, cărți premiate, cărți în curs de ecranizare, cărți necesare și inspiraționale.

Noutăți literare 24-30 aprilie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 24-30 aprilie 2017.

Noutăți literare 9-15 noiembrie

Noutățile editoriale și articolele literare interesante dintre 9-15 noiembrie. Săptămâna asta are loc cel mai mare târg de carte din România, Gaudeamus 2015, iar editurile ne-au pregătit deja numeroase surprize literare.

3 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. irina 05-05-2015 14:44

    aveam impresia ca a fost sambata care tocmai ce a trecut. duuuuuuu-te :)

    Raspunde
  2. irina 05-05-2015 13:13

    Ai fost la Comic Con ? Daca da, sunt curioasa daca l-ai vazut pe Osric si cum a fost experienta per total ?

    Raspunde
  3. Laura Câlțea 05-05-2015 13:28

    Păi e sâmbătă, bre :) Dacă nu intervine ceva, mă duc măcar o zi ;))