Noutăți literare 31 octombrie-6 noiembrie 2016

Noutăți literare 31 octombrie-6 noiembrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 31 octombrie-6 noiembrie. Evenimentele săptămânii aici.

 

Noutăți editoriale

ALL 

Gâtul girafei, de Judith Schalansky. 

 

ART

Frații Karamazov, de F.M. Dostoievski; Talentata Clementina, de Sara Pennypacker; Cartea lui Julian, de R.J. Palacio.

 

CARTIER

Câți ani ai?, de Grigore Vieru.

 

CORINT

Winesburg, Ohio, de Sherwood Anderson; Anna Karenina, de Lev Tolstoi; Mafia arabă în România. De la Ceauşescu la Iliescu, de Marius Oprea; Regina Victoria. Secretele unei epoci, de Matthew Dennison; Ocna... ce binecuvântare! Jurnal, partea a doua, de Evghenia Ghinzburg; Exploratori de poveste, de Anna Claybourne; Inventatori de poveste, de Anna Claybourne; Poveşti pentru fetiţe, de Italo Calvino; Desene nărăvaşe, de Italo Clavino; Nici eu nu mai ştiu cine sunt..., de Marina Almășanu.

 

CURTEA-VECHE

„Tot înainte!”. Amintiri din copilărie, ed. Simona Preda, Valeriu Antonovici; Creierul și inteligența emoțională. Noi perspective, de Daniel Goleman; Între speranță și deziluzie. Democrație și anticorupție în România postcomunistă, de Sebastian I. Burduja.


EPICA

LOVE&GELATO. Vacanță la Florența, de Jenna Evans Welch. 

 

HERALD

Edda. Povești din mitologia nordică, de Snorri Sturluson. 


HUMANITAS 

Jurnale. 1919, 1936-1939, 1939-1940, 1959-1960, de Cornelia Blaga-Brediceanu; Cartea cu Apolodor, de Gellu Naum; O parantezã în timp, de Jeanette Winterson. 

 

LITERA

Sun Tzu și arta afacerilor, de Mark R. McNeilly; Sfârșit de veac în București, de Ion Marin Sadoveanu; Rețeta fericirii, de Dr. Paul Dolan; Daruri de preț, de Danielle Steel; Sub acoperire, de Danielle Steel; Cum vorbesc pisicile. Ghid pentru decodificarea limbajului pisicii, de Dr. Gary Weitzman; 1000 de întrebări. Teste de cultură generală (vol. 5), ed. National Geographic Kids; 1000 de întrebări. Teste de cultură generală (vol. 6), ed. National Geographic Kids.

 

NEMIRA

Zgomotul timpului, de Julian Barnes; Arhanghelul Raul, de Ovidiu Eftimie; Pacea eternă, de Joe Halderman; Panica, de Lauren Oliver; Istoria megalomaniei, de Pedro Arturo Aguirre; Calea transformării, de Étienne Perrot.

 

NICULESCU

Cei deştepţi nu ţin diete. Cum ne pot ajuta ultimele descoperiri ştiinţifice să slăbim şi să ne menţinem supli, de Charlotte N. Markey; Terapia prin atingere pentru adolescente, de Christine Wheeler; Terapie pentru cupluri, de Elizabeth şi Jim Carroll; Ce întrebări pun copiii şi cum să le răspunzi, de Miriam Stoppard.

 

POLIROM

Meseria de romancier, de Haruki Murakami; Oamenii-șobolani. În subteranele interzise ale Chinei, de Patrick Saint-Paul; Ea și El. Biografia unei relații, de Aurora Liiceanu; Bandiții, de Vasile Ernu; Dragoste la 17,50 $, de Charles Bukowski; 1927. O vară care a schimbat lumea, de Bill Bryson; Libertate, de Jonathan Franzen; Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu și Mircea Nedelciu, de Gheorghe Crăciun.

 

PROSPERO

Aventurile Palavragiului, veverițoiul roșu, de T.W.Burgess.


TREI

Casa păpușilor, de M.J. Arlidge; Îmblânzitorul de lei, de Camilla Läckberg; Orizontul răsturnat, de Marc Lévy; Viața e ușoară, nu-ți face griji, de Agnès Martin-Lugand; Sceptrul și sângele: Regi și regine în tumultul celor două Războaie Mondiale, de Jean des Cars; Viitorul minții umane, de Michio Kaku; Cu ochii minții, de James Dashner; Copilul și spiritualitatea. Noua știință a parentajului pentru o viață împlinită și sănătoasă, de Lisa Miller; Cum să-ți ajuți copilul la teme cu calm și fără stres, de Noel Janis-Norton; Cooperarea între sexe. Despre femei, iubire și căsătorie, de Alfred Adler; Școli care învață. A cincea disciplină aplicată în educație, coord. Peter Senge, Nelda Cambron-Mccabe, Timothy Lucas, Bryan Smith, Janis Dutton, Art Kleiner; Dă mai departe, de Catherine Ryan Hyde; Alexandru cel Mare, de Jane Bingham; Cine a fost Charles Darwin?, de Deborah Hopkinson; Distrează-te și colorează Lumea lui Oli, de Olga Gudynn; Cum se face un Univers. Poveștiința 1, de Alex Doppelgänger.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC JUNIOR

Micul dragon Ignațiu și cavalerul, de Udo Weigelt și Rike Janssen; Povestea puiului de urs polar, de Sandra Grimm; Povestea puiului de elefant, de Sandra Grimm; Prințesa și pirații, de Isabel Abedi și Lisa Althaus; Istoria românilor, vol. X, ed. Academia Română; Despre sensul piedicilor, de Jaap van der Weg; Copilul la nouă ani, de Hermann Koepke.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” 

Arta discursului public și discursul public al artei, ed. Dan S. Stoica.

 

VELLANT

Zissicusut, Curator- Alexandru Davidian; Miroirs, de Gigi Căciuleanu.


Articole literare

Art7 – Librăria din Trujillo, de Marius Chivu.

 Atelier LiterNet Mihaela Pascu, un interviu cu Veronica D. Niculescu: „Mi-am dorit o carte la care să scriu mult, o poveste în care să trăiesc”

• Blogul fanului Science-Fiction Recolta RomCon + Kilipirim 2016

• Bookaholic Anchetă cu tineri Alecart: de ce citesc literatură română contemporană și ce ne recomandă; Perioadele când nu citeștiCele mai interesante cărți din octombrie 2016; Literatura în școală: Mi-ar plăcea să dau azi BAC-ul la română; Distribuitorul de literatură – proza scurtă de la colţul străzii; Omuleţii din bibliotecă – ceramică realizată de Elizabeth Price; Trafic de literatură: Drumul spre înţelepciune a fost pavat cu 10.000 de cărţi. O nouă instalaţie Luzinterruptus; Gulerul cu cărţi – insigne de la Ideal Bookshelf.

• Bookblog  Convinge-mă!, de Lee Child; Bucurville, de Carmen Tiderle (fragment); Republica, de Bogdan Suceavă (fragment); Interviu Irina Teodorescu: „…este mai bine, când ești scriitor – sau cel puțin pentru mine – să nu te gândești prea mult la cititori sau la înțelegerea unui text”.

• Bookhub Cărţi aproape uitate (V), Martin Eden, de Jack London; Nechemat în țărână, de William Faulkner; Stoner, de John Williams; Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi; Occident express, de Matei Vișniec; Chanson douce, de Leïla Slimani; Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta, de Ciprian Măceșaru; O hologamă pentru rege, de Dave Eggers.

• Bookish Style – Cele mai bune cărți de literatură portugheză din ultimii 100 ani.

• Camera meaImago, de Ludmila Ulițkaia. 

• Cărturești blog George Banu: Cărțile te-mbogățesc și teatrul deseori te însuflețește; Medgidia, orașul de apoi, de Cristian Teodorescu. 

• Cărți și călătorii – Ce am mai citit (6)

• Chestii livrești Un bărbat la singular, de Christopher Isherwood.

• Cititor fantasy – Știrile fantasy ale lunii octombrie.

• Cititor SF  Câștigătorii din 2016 ai World Fantasy Award; Beyond Redemption – Michael R. Fletcher (Manifest Delusions #1); Nightmare’s Realm: New Tales of the Weird & Fantastic – S. T. Joshi; Harap Alb continuă nr. 25.

• Colț Firesc de Refugiu – Dezastrul de la Cernobîl, de Svetlana Aleksievici; Ultimii martori, de Svetlana Aleksievici. 

Constantin Piștea blog – Cum l-am mâncat pe tata, de Roy Lewis; Irina Teodorescu – fragment din Blestemul tâlharului mustăcios.

• Cooltura Mall – Apucături ale scriitorilor celebri

• Dilema Veche Proza scurtă înseamnă...;„E prea târziu să-mi mai fie frică în Rusia de azi“ – interviu cu Ludmila Ulițkaia.

• Dromarland – Un om fără de țară, de Kurt Vonnegut; Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr. 

• Filme-Cărți – Viața ficțiunii după o revoluție, de Radu Cosașu (Oscar Rohrlich); Fiica papei, de Dario Fo.

• Hyperliteratura – Interviu cu Ovidiu Eftimie de la Times New Roman: „Mă sâcâie tânguirea intelectualilor”.

• La Punkt – Ulysses, 732. Romanul romanului, de Mircea Mihăieș. 

• Libris blog – Povestea lui O, de Pauline Réage. 

• Observator cultural – Catherine Cusset a obţinut Premiul Lista Goncourt – Alegerea studenţilor români; FILIT 2016 – invitatul special: Cititorul; Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara 2016; Învoiala, de George Bălăiță; Fiica papei, de Lucrezia Borgia; Afganii, de Alexandru Vakulovski; Cărţi rătăcite, cărţi regăsite. Lecturi în vremuri de austeritate; Republica, de Bogdan Suceavă (fragment); Jurnal fantasmatic, de Tudor Crețu (fragment); Noumenoir, de Flavius Ardelean.

• PressOne – Ludmila Ulițkaia: „În Rusia se cultivă concepția că suntem înconjurați de dușmani"; Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură, de Andrei Oișteanu.

• Raisa Beicu blog  Eu o să vorbește drăguț cândva, de David Sedaris.  

• Roșu vertical – Cele mai bune cărți în spaniolă din ultimii 25 de ani.

• Scena9 Interior zero, de Lavinia Braniște; Partaj, de Horia Corcheș; Aștept să crăpi (de astăzi în prime-time), de Radu Paraschivescu (fragment). 

• Semne bune – Scriitori la poliție, ed. Robert Șerban; Lumina ce se stinge, de G.R.R. Martin; Humanitas Cișmigiu &Co. și Ludmila Ulițkaia

• Suplimentul de cultură  Interviu cu scriitoarea Irina Teodorescu: „Suntem însetați de povești. Asta e natura umană“; Christopher Marlowe, „negrul“ lui Shakespeare, și alți scriitori-fantomă; Republica, de Bogdan Suceavă (fragment); Luna și focurile, de Cesare Pavese; Scrisoare către Radu Cosașu.

• YorickDavid Esrig: Eu n-am fost eroul vieții mele

• Ziarul Metropolis – Premiul Goncourt 2016, atribuit franco-marocanei Leila Slimani; Ludmila Ulițkaia sau Antonio Muñoz Molina? Care este cartea lunii octombrie?

 

Presa străină

            – Book Riot: Reading The Handmaid’s Tale in the Year of Trump; 25 More Outstanding Podcasts for Readers; 65 of Your Favorite Horror Novels; 100 Must-Read Books About Sisters; 12 Amazing Memoirs by WomenRediscovering The Surprises of The Classics.

            – Brain PickingsUrsula K. Le Guin on Writing as Falling in Love; Roland: A Charming Vintage Illustrated Ode to the Imagination and the Animating Power of Kindness; Staying Alive: Mary Oliver on How Books Saved Her Life and Why the Passion for Work Is the Greatest Antidote to Pain

            – Flavorwire: 10 Must-Read Books for November.

            – Huffington Post Books: 10 Purses That Are Brilliantly Disguised As Books.  

            – Le Magazine Littéraire: Leïla Slimani remporte le Prix Goncourt; Yasmina Reza, Prix Renaudot pour Babylone; Prix Médicis: Ivan Jablonka récompensé pour Laëtitia

            – Literary Hub22 Famous Writers on Donald Trump; Kafka on Clothes, Laughter, and Miserable Words; A Young Woman Called Death… On Neil Gaiman, The Sandman Series, and The Way We Gender the Grim Reaper; Odd, Weird, Scary: 12 Books to Read This Halloween Night.

            – The Guardian BooksZadie Smith: the smart and spiky recorder of a London state of mind; Dining with death: crime fiction’s long affair with food; Top 10 books about exileHow to get your boy reading

           – The New York Review of BooksElena Ferrante: Hiding in Plain Sight; The New York Times Best Illustrated Children’s Books of 2016.

           – The New YorkerA Great Translator Takes on one Final and Nearly Impossible Project.

           – Weekly Standard: Follow the algorithm to bestseller status.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter