O nouă librărie în oraș: Hecate

O nouă librărie în oraș: Hecate

De curând s-a deschis în București Librăria Hecate (Str. Olari, nr. 8). Atât librărie, cât și editură, Hecate este gândită ca „un nou hub al respectului pentru diferențe, al gândirii critice și al schimbării”.

Situată într-o casă de patrimoniu, micuță și cochetă, Hecate e la început de drum și și-a asumat o provocare dificilă: într-o epocă în care tot mai mulți își cumpără cărțile de pe internet sau din mall, ei trebuie să convingă cititorii să vină pe Calea Moșilor și să treacă pragul micii librării. Am ajuns și eu, pe fugă, recunosc, într-o seară, și am găsit acolo o atmosferă liniștită și oameni frumoși și entuziaști.

Mie mi-a plăcut mult inițiativa lor, atât ca librărie, cât și ca editură, și sper să le meargă bine. Până când găsesc eu timp să fac un articol mai substanțial, am reprodus mai jos o parte din comunicatul de presă pe care l-am primit la înființare, alături de câteva imagini din interior, preluate de pe pagina de Facebook a librăriei. Am zis să nu pierd timpul ca să vi-i prezint și poate într-o zi aveți o să chef să le treceți și pragul. 

 

În termeni oficiali, Hecate este o structură de economie socială de inserție. Dacă încercăm să nuanțăm termenii, însă, trebuie să îți spunem că ideea editurii Hecate ne-a venit din dorința de a acoperi o lipsă dedicată nișelor marginalizate și minoritizate. Mai precis, ne-am dat seama că o întreagă serie de cărți, fie ele cu profil academic sau beletristic, nu se regăsește pe piața din România din cauza subiectelor mai puțin vandabile și mai degrabă delicate. În rarele cazuri în care apar, potențialul lor radical de a oferi volum vocilor acestor experiențe minoritare este îngropat sub valoarea lor „universală” (câștigătoare de premii, ecranizări etc). Prin urmare, ne-am dorit să creăm un spațiu în care persoane, grupuri și comunități minoritare să se exprime. Astfel a apărut Hecate, prin care servim ca o modalitate de cunoaștere și ajutăm la deschiderea unor noi posibilități de întâlnire între lumi diferite. 

Planul editorial al Hecate este construit pe titluri care ne susțin principiile de bază: respect față de diferențe, importanța egală, dar și diferită în același timp, a tuturor ființelor umane sau nonumane, non-violență și solidaritate, gândire critică. Astfel, printre primele titluri care vor apărea la Hecate până la sfârșitul anului, se numără traducerea Why Be Happy When You Could Be Normal de Jeanette Winterson, Împărtășirea lumii de Luce Irigaray, Amonit de Nicola Griffith, sau Pilda Semănătorului de Octavia E. Butler. În același timp, librăria Hecate susține eforturile editurii prin titluri care se înscriu sub umbrela acelorași principii de egalitate și solidaritate. 

Comentarii

De streamland ce stiti si imi puteti spune si mie ? Am vazut ca e o noua platforma unde poti sa si publici carti daca vrei ? Mai sunt astfel de platforme la noi ?

Andra

2 nov. 2015

Știu că a fost lansată cam de un an (sau puțin mai mult) de cei de la Editura Univers. Ideea e interesantă, însă nu au apucat s-o dezvolte și s-o promoveze foarte mult până acum. Da, poți să și publici, și, din câte știu, nu mai sunt astfel de platforme în România. Pe site-ul lor găsești cam toate detaliile pe care le știu și eu, dacă vrei să întrebi ceva în mod special, le poți scrie direct acolo. Mai mult nu știu să-ți spun...

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter