Recomandări din bibliotecă: cărți pentru copii

Recomandări din bibliotecă: cărți pentru copii

În diferite feluri, bibliotecile au făcut mereu parte din viața mea. De la biblioteca de acasă, la biblioteca școlară, cea municipală, cea universitară până la bibliotecile splendide văzute în fotografii sau bibliotecile livrești („biblioteca nopții” a celui mai mare cititor, Alberto Manguel, biblioteca-labirint a lui Umberto Eco din Numele trandafirului sau biblioteca-paradis a lui Borges), într-un fel sau altul, bibliotecile au fost și sunt o parte importantă din viața mea.

Sunt absolut convinsă că fără biblioteci viața mea de cititor ar fi fost mult mai săracă. Însăși dorința de a citi am simțit-o pentru prima oară și cel mai acut în momentul în care am intrat într-o bibliotecă (era biblioteca liceului unde am învățat și, la momentul respectiv, mi s-a părut cel mai frumos loc de pe pământ). Biblioteca e un spațiu în același timp închis (și care oferă, astfel, siguranță și protecție) și deschis (fiecare carte oferă ocazia unei aventuri și a unei evadări). E un spațiu magic în care te regăsești și te pierzi, un spațiu al visării și, pentru cititori, al celei mai adevărate realități: cea a poveștilor.

Ca spațiu, biblioteca este importantă atât ca loc al cărților, cât și ca loc al lecturii. O bibliotecă nu e completă fără un colțișor de lectură unde te poți retrage pentru a citi o carte, pentru a căuta o informație interesantă de găsit numai în cărți sau pentru a te relaxa pur și simplu. Un astfel de spațiu trebuie să existe atât în bibliotecile școlare sau publice, cât și în biblioteca de acasă. Pentru un cititor cuvântul „bibliotecă” nu se rezumă doar la un corp de mobilă destinat depozitării cărților, ci și la un colțișor de citit amenajat în apropierea acestuia, care devine, foarte ușor, colț de refugiu și de relaxare. Și mi-a plăcut foarte mult că această dublă funcție e bibliotecii, ca spațiu al cărților și ca spațiu de lectură, e prezentă în campania Kinder „Felii de lapte cu file de poveste”.

Când am pregătit camera fiicei mele, primul lucru care a fost gata a fost chiar biblioteca. Îmi doresc mult ca lectura să facă parte din plăcerile ei și primul pas pentru asta mi se pare a fi familiaritatea cu cărțile. Un copil care crește înconjurat de cărți poate fi convins mai ușor să le iubească. Următorul pas este, evident, lectura efectivă, de la cele mai mici vârste și apoi, neapărat, puterea exemplului. Îmi aduc aminte că prima oară când am luat o carte în mână a fost nu ca să citesc, ci ca să-mi imit părinții.

Tocmai despre cărțile pentru copii va fi vorba și în acest articol. În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe cărți pentru copii și, mai ales, din ce în ce mai frumoase. Aș vrea să recomand câteva dintre aceste cărți apărute în ultima vreme, în speranța că vă vor inspira în alegerea lecturilor împreună cu cei mici.

 

Cărți ilustrate

Cărticica de dormit, de Dr. Seuss

Un clasic al literaturii pentru copii, cărțile lui Dr. Seuss sunt acum și în română în minunata traducere a lui Florin Bican. Pe lângă Cărticica de dormit, unde cei mici vor face cunoștință cu personaje super-simpatice precum Dormel sau Horia Sforăitorul și formația Sfor-Sfor), se vor îndrăgosti cu siguranță și de simpaticul Cotoi cu pălărioi (cu care pot face cunoștință în Cotoi cu pălărioi și Cotoi cu pălărioi se întoarce)

 

Lama Lama în pijama, de Anna Dewdney

O mare promotoare a lecturii de la cele mai fragede vârste, Anna Dewdney este creatoarea unui personaj extrem de simpatic, Lama Lama, un pui de lamă ce refuză să doarmă dacă mama nu este lângă el. Seria a fost adaptată și într-un serial pe Netflix și în română a mai apărut un volum, Lama Lama și bunicii (despre prima noapte petrecută la bunici, departe de mami).

 

Seria „Pettson și Findus”, de Sven Nordqvist (Cocoșul lui Pettson, Findus la pescuit, Tortul de clătite, Vânătoarea de vulpi, Petrecerea de Crăciun a lui Pettson)

Una dintre cele mai frumoase serii de cărți pentru copii mi se pare a fi „Pettson și Findus”, de Sven Nordqvist, ce are ca personaje un fermier bătrân și hâtru și un pisoi pus pe șotii (ca toți pisoii). Îmi plac atât poveștile, în aceeași măsură amuzante și cu învățături utile pentru cei mici, cât, mai ales, stilul bogat în detalii și în culori vii al ilustrațiilor. În română seria are 6volume - Cocoșul lui Pettson, Findus la pescuit, Tortul de clătite, Vânătoarea de vulpi, Petrecerea de Crăciun a lui Pettson, Când Findus era mic și a dispărut – și a fost și adaptată într-un serial pe Minimax.

 

În Orașul Bucurville, de Carmen Tinderle, il. Vali Petridean

Poznașe și ușor obraznice, poeziile lui Carmen Tinderle vor fi sigur pe placul copiilor și al părinților non-conformiști. Sunt recomandate și părinților conformiști pentru că e mereu util să ieși din zona de confort.

 

Seria „Pete Motanul”, de Eric Litwin, il. James  Dean

Pete Motanul este cel mai șic motan, iar poveștile ce-l au ca protagonist sunt scrise și ilustrate într-un stil minimalist care face înțelegerea mai ușoară, chiar și pentru copiii mai mici. Repetițiile și stilul ritmat al povestirii le fac, de asemenea și ușor de memorat. În română au apărut până acum 2 volume, Pete Motanul. Ador tenișii albi și Pete Motanul și nasturii săi șic, iar pe Youtube se găsesc numeroase cântecele animate ce-l au ca protagonist realizate de creatorii seriei.

 

Aventurile lui Sacha în castelul fermecat, de Iulian Tănase, il. Alexia Udriște 

O carte scrisă, în aceeași măsură, pentru copii și pentru părinți și al cărei principal mesaj este respectul pentru libertatea și imaginația copilului. O poveste cu vulpi îmblânzite, animale sălbatice imaginare, clătite cu finetti și căpcăuni poznași.

 

Aventurile lui Peter Iepurașul, de Beatrix Potter

Un alt personaj clasic al literaturii pentru copii este și Peter Iepurașul, alături de alte personaje pline de farmec din lumea pitorescă a lui Beatrix Potter: doamna Arici Scrobelici, Rățușca Jemima sau Tom Pisicel. Cu ilustrații color, volumul de față cuprinde 4 povești: Povestea lui Peter Iepurașul, Povestea iepurașului Benjamin, Povestea iepurașilor lui Flopsy și Povestea Domnului Vulpoi care au fermecat generații întregi de copii.

 

Curajos ca un leu, de Rachel Bright, il Jim Field

Scrisă în versuri și cu ilustrații extrem de sugestive, povestea scrisă de Rachel Bright este, în aceeași măsură, amuzantă și educativă, oferind celor mici o lecție extrem de importantă: anume, că fiecare propriile slăbiciuni, dar și propriile puncte forte și că nu trebuie să fii leu pentru a fi... curajos ca un leu. Seria are mai multe titluri, sper să apară toate în română pentru că sunt foarte frumoase.

 

Știință pentru copii

Seria „Autobuzul magic”, de Joanna Cole, il. Bruce Degen

Seria „Autobuzul magic” este una dintre cele mai de succes serii de popularizare a științei pentru copii. În română au fost traduse 4 cărți: În adâncul oceanului, În interiorul corpului uman, În stupul de albine și Să explorăm simțurile. Ideea este simplă și incitantă pentru copii: clasa de elevi a domnișoarei Frizzle își completează informațiile primite la ora de științe cu o plimbare făcută cu un autobuz magic (în adâncul oceanului, în interiorul corpului uman, în stupul de albine etc.). Dincolo de „magie”, cartea conține informații interesante și documentate, iar totul pare mai ușor de înțeles și memorat fiind „ambalat” într-o poveste cu suspans.

 

Povești de seară pentru fete rebele, de Elena Favili, Francesca Cavallo

Unul dintre cele mai mari succese editoriale ale ultimilor ani, Povești de seară pentru fete rebele este o carte ce poate fi foarte inspiratoare (nu numai pentru fete). Pentru a fi atractive pentru cei mici textele sunt realizate sub forma unor povești, iar ilustrațiile le completează într-o manieră originală.

 

Seria „Magia naturii”, de Dianna Hutts Aston, il. Sylvia Long

O serie care mi-a plăcut foarte mult, „Magia naturii” cuprinde 6 titluri: Gândacii sunt sfioși, Cuiburile sunt gălăgioase, Fluturii sunt răbdători, Semințele sunt somnoroase, Ouăle sunt tăcute, Pietrele sunt vii. Fiecare titlu își propune să descrie o părticică de natură. Textele sunt minimale, însă ilustrațiile sunt absolut spectaculoase. Pot fi un prilej potrivit de a face cunoștință cu minunile naturii.

 

Auzi cum vorbesc copacii? O drumeție scurtă în inima pădurii, de Peter Wohlleben

Pădurar de meserie, Peter Wohlleben prezintă pe înțelesul celor mici viața locuitorilor pădurii (de la copaci, la animale, păsări, insecte etc.). Nu este un volum de povești, dar poate fi un prilej bun de explorat și povestit, mai întâi urmând paginile cărții și apoi urmând cărările, bătătorite sau nu, ale pădurii în drumeții cu familia și prietenii.

 

Pui de animale uimitori, de Chris Packman, il.  Jason Cockcroft

Ilustrat într-un stil realist și prietenos, volumul le face cunoștință celor mici cu alți pui simpatici, putând fi o introducere minunată în lumea animalelor și primul pas pe drumul către îndrăgirea lor. Poate fi completat cu Călătorii uimitoare ale animalelor realizat de aceeași autori. Pentru o mai ușoară înțelegere, textul este punctat de tot felul de întrebări menite să țină treaz interesul copiilor, iar autorul face mereu comparații între elemente familiare din viața copiilor cu alte elemente din lumea animală.

 

Antologii de povești pentru copii

Comoara fermecată cu povești, de Andrew Lang, il. 

Un volum ce adună poveștile nemuritoare ale copilăriei e de nelipsit din orice bibliotecă. Antologiile realizate de Andrew Lang au însoțit nenumărate generații și selecția din prezentul volum poate fi o bună introducere în literatura populară universală (cu mențiunea că basmele sunt adaptate de Lang pentru copii).

 

Cele mai frumoase povești, Charles Perrault, il. Marina Plantus

O selecție a câtorva dintre cele mai cunoscute povești adunate de Charles Perrault și cu ilustrațiile originale ale lui Gustave Doré.

 

Poveștile Fraților Grimm, de Frații Grimm

O ediție integrală a poveștilor Fraților Grimm, un volum de colecție, și care cuprinde variantele originale ale poveștilor, diferite de adaptările atât de des întâlnite în zilele noastre.

 

Povești care te fac să visezi frumos, de Isabel Abendi, il. Dagmar Henze, Ana-Maria Weller, Julia Kaergel

Pe lângă poveștile populare clasice, mai există și antologii cu povești scrise de autori contemporani, care își propun să ofere celor mici atât povești frumoase, cât și învățături utile. Una dintre cele mai populare autoare contemporane este scriitoarea germană Isabel Abedi, iar volumul de față le vorbește celor mici despre curaj, speranță, perseverență, magie.

 

A fost odată. 24 de povești terapeutice de citit copilului tău pentru a-l liniști și a-l adormi mai ușor, de Gilles Diederichs, il. Claire Morel Fatio

De mare succes în ultima vreme au fost și poveștile terapeutice de adormit copii și care se bazează pe tot felul de tehnici psihologice pentru liniștirea și adormirea celor mici (cea mai celebră fiind, probabil, Iepurașul care voia să adoarmă). Genul acesta de povești presupune o mai mare implicare a părinților (pe lângă povestea în sine sunt tot felul de indicații „scenice” pe care părintele trebuie să le urmeze pentru ca povestea să aibă efectul scontat).   

 

Pana lui Finist Șoimanul. Basme fantastice rusești, il. Ivan Bilibin

O carte citită de generații întregi de părinți, acum reeditată pentru cititorii de azi, Pana lui Finist Șoimanul e un bun prilej de a conecta amintirile din copilărie ale părinților cu copilăria de azi a copiilor lor. Un volum clasic, cu ilustrații originale, ce le poate face cunoștință celor mici cu universul fabulos al basmelor rusești.  

Comentarii

Ce parere aveti despre cartile personalizate pentru copii? Pot fi solutia pentru apropierea copiilor de citit ?

Adrian

29 aug. 2020

O carte foarte buna, recomand!

Carti Copii

12 oct. 2021

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter