• „Oamenii vor să afle răspunsuri pe căi cât mai comode, dar nu există drumuri pentru regi, cunoașterea trebuie plătită” - Solomon Marcus

Toamna literară 2015: Ce surprize ne pregătesc editurile

Toamna literară 2015: Ce surprize ne pregătesc editurile

Ca în fiecare an, după jumătatea lui august în presa franceză încep să apară o sumedenie de articole despre la rentrée littéraire (anul acesta, de exemplu, sunt așteptate să apară exact 589 de cărți noi). Nu știu câte vor apărea în total în România, dar am zis că n-ar fi rău să fac o cercetare și un articol-sinteză cu noutățile și surprizele toamnei și pe piața editorială românească. Mai ales că știu că cititorii sunt o specie curioasă din fire și le place să-și facă loc din timp în bibliotecă. 

M-am documentat, am pus întrebări în stânga și-n dreapta și a ieșit lista de mai jos. Sper să vă fie de folos și să găsiți măcar câteva titluri care să vă bucure. Și dacă vă gândiți că aveți deja o grămadă de cărți necitite, eu zic să nu vă faceți prea multe probleme: tsundoku e o boală fără leac, așa că mai bine învățăm să trăim cu ea.

Ca să fie mai ușor de urmărit, am aranjat editurile în ordine alfabetică. De asemenea, am renunțat la descrierile cărților pentru că riscam să iasă un articol kilometric. Ca de obicei, înainte de Gaudeamus voi face articole dedicate fiecărei edituri în parte unde cărțile vor fi prezentate pe larg. Câteva titluri și coperți le veți găsi în versiunile originale, întrucât adaptările în română nu sunt încă gata. 

 

Arthur și YoungArt

Una dintre cele mai așteptate apariții ale toamnei la Editura Arthur este volumul care a câștigat Marele premiu al concursului de creație literară Trofeul Arthur în 2013: O istorie secretă a Țării Vampirilor I. Cartea pricoliciului, de Adina Popescu. Alte titluri de la Editura Arthur: Elias și spioana cărturarilor, de Sabaa Tahir; Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei, de Elizabeth George Speare; Marea nesfârșită, de Rick Yancey.

Și Editura YoungArt ne-a pregătit multe surprize frumoase toamna asta: Acolo unde nu mai e trotuar. Where the Sidewalk Ends, poezii și ilustrații de Shel Silverstein (ediţie bilingvă, traducere din engleză de Florin Bican); Cronicile din Narnia: Nepotul magicianului, de C.S. Lewis; Pânza Charlottei, de E.B White; Micuţul Nicolas în recreaţie, de René Goscinny şi Jean-Jacques Sempé; Poveşti la telefon, de Gianni Rodari. 

 

Baroque Books & Arts

Așa cum ne-a obișnuit, Editura Baroque Books&Arts ne pregătește cărți ce se remarcă printr-o grafică deosebită (dar nu numai): Arta conversaţiei sau eleganţa ignoranţei, de Alexander von Schönburg (Colecţia Noblesse); De rasă: mic compendiu de maniere canine, text şi ilustraţii: Fenella Smith & The Brothers McLeod (Colecţia Savoir-Vivre); Îngerul pantofilor, text: Giovanna Zoboli, ilustraţii: Joanna Concejo (Colecţia Savoir-Vivre); Maimuța din tine, de Jürgen Brater (Colecţia Savoir-Vivre).

 

Casa de Pariuri Literare

Printre surprizele toamnei, Casa de Pariuri Literare a anunțat trei mai deosebite: Poeticile cotidianului de la Seri de literatură în mişcare la Republica poetica împreună cu Răzvan Ţupa; Ulcele pe uluci, de Călin Torsan; Reeditare-eveniment: Ieudul fără ieșire, de Ioan Es. Pop. 

 

Corint 

Titluri noi toamna asta: Regina Elisabetha a II-a. Un portret intim, de Nathaniel Pilbrick (Colecția Corint Istorie); Jurnalul Ellei Filitti, ediție îngrijită de Georgeta Filitti (Colecția Istorie cu blazon); Răzvătirea, volumul 3 din seria „Eve”, de Anna Carey (Fantasy Leda); Nesfârșita goană după elefant, de Gillian Cross (Corint Junior, Colecția Aventură & Mister).

 

Herg Benet 

Toamna literară la Herg Benet este, ca de obicei, formată din titluri semnate de autori români (mai ales tineri): Regii timpului, de Laura Nureldin (young adult fantasy); Stresul dintre orgasme, de Ana Mănescu (roman); Scârba sfântului cu sfoară roșie, de Flavius Ardelean (roman, prima carte din seria „Miasma”); Vicky, nu Victoria, de Cristina Nemerovschi (roman, continuare a romanului nymphette_dark99); Sertarul cu ură, de Anca Zaharia (poezie); Neverland, de Radu Găvan (roman); Caietul psihopatului, de Ștefan Bolea (roman). 

 

Humanitas și Humanitas Fiction 

Două dintre cele mai importante titluri ce vor apărea în toamna asta la Editura Humanitas sunt Departe de trunchi: Părinți, copii și căutarea identității (Far from the Tree), de Andrew Solomon (pe care eu îl aștept cu nerăbdare) și Lecţii de magie (Big Magic), de Elizabeth Gilbert. Alte titluri: Compania: Scurtă istorie a unei idei revoluţionare, John Micklethwait (Colecția Povestea banilor), Adrian Wooldridge; România în lumini și umbre, de Ethel Greening Pantazzi (Colecția Memorii. Jurnale); Civilizația spectacolului, de Mario Vargas Llosa; Singură pe Drumul Mătăsii, de Sabina Fati (Colecţia Memorii. Jurnale); Opere cumplite: Volumul doi, de Florin Piersic Jr.; Horea în grumaz: Înger păzitor și ispită, de Grigore Leșe; Incognito: Viețile secrete ale creierului, de David Eagleman (Colecția Știință).

De asemenea, cu ocazia Festivalului George Enescu, la Editura Humanitas au apărut mai multe cărți dedicate melomanilor: Press pass. Interviuri și însemnări de jurnal de la Festivalul International „George Enescu”, edițiile 2011 și 2013, de Marius Constantinescu; Celibidache și Furtwängler. Marele conflict postbelic de la Filarmonica din Berlin, de Klaus Lang; O viaţă în slujba muzicii, de Daniel Barenboim. 

Probabil că cea mai așteptată apariție a toamnei la Humanitas Fiction este Să nu plângi, de Lydie Salvayre, romanul care a câștigat anul trecut Premiul Goncourt, una dintre cele mai prestigioase distincții literare franceze. Alte titluri: Ora de aur, de Ann Leary; Profesorul și menajera, de Yōko Ogawa; Evreii și cuvintele, de Amos Oz și Fania Oz-Salzberger. 

 

Litera

Pentru mine, cea mai importantă apariție fiction la Editura Litera în această perioadă este traducerea romanului care a primit anul trecut Man Booker Prize: O cale-ngustă spre nordul îndepărtat, de Richard Flanagan, pe care abia aștept să-l citesc. Alte titluri: Și totuși suntem muritori. Ce contează cu adevărat la sfârșitul vieții, de Atul Gawande; Lupta mea. Moartea unui tată (vol. 1), de Karl Ove Knausgard; Excelența în management, de Linda A. Hill și Kent Lineback; Noi, de David Nicholls; Puterea voinței. Cum funcționează autocontrolul, de ce e important și ce putem face pentru a-l îmbunătăți, de Kelly McGonigal; Pygmalion, de George Bernard Shaw; De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei, de Daron Acemoglu și James A. Robinson.

 

Nemira

Una dintre cele mai așteptate cărți ce vor apărea toamna asta la Editura Nemira este Distanța dintre noi, de Jhumpa Lahiri (titlu original Lowland), carte ce a fost nominalizată la Man Booker Prize în 2013 (Colecția Babel). Alte titluri: Războiul bătrânilor, de John Scalzi (Colectia Nautilus); Amintirile gheții, de Steven Erikson (vol 3. din „Cronicile malazane”; Colecția Nautilus); Ghidul astronautului pentru viața pe pământ, de Chris Hadfield (Colecția Anticipația); Imperiul de fildeș, de Naomi Novik (vol. 4 din seria „Temeraire”, Colecția Young Adult); Sulița deșertului, de Peter V. Brett (seria „Demon”, continuarea volumului Omul pictat, Colecția Nautilus Fantasy); Parfumul iubirii, de Cristina Caboni (Colecția Damen Tango); Blonda cu ochi negri, de Benjamin Black (Colecția Suspans, un autor care revine în portofoliul Nemira, a mai fost publicat în 2008 cu Christine Falls. Dosarul unei morti suspecte); Istoria cruciadelor, vol. 3, de Steven Runciman (Colecția Byzantivm); și un volum ce m-a făcut tare curioasă: Istoria lumii, de Andrew Marr (Colecția Istorie). 

 

Polirom și Cartea Românească

Aparițiile noi cu care debutează toamna editorială la Editura Polirom sunt: Străin în căsnicie, de Emir Kusturica (Biblioteca Polirom. Seria actual); Lecţii aparte, de Hélène Grimaud (Biblioteca Polirom. Seria Actual); Viaţa sexuală a gemenelor siameze, de Irvine Welsh (Biblioteca Polirom. Seria Actual); Marsilio Ficino şi problemele platonismului în Renaştere, de Ioan Petru Culianu (Biblioteca Ioan Petru Culianu); O viaţă de om, aşa cum a fost, de Nicolaie Iorga (Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri); Celălalt Simion, de Petru Cimpoeșu (Fiction LTD); Drumurile către Sata 3.000 de kilometri pe jos prin Japonia, de Alan Booth (Hexagon. Cartea de călătorie); Alaska. Singur în sălbăticie, de Dave Metz (Hexagon. Cartea de călătorie). 

Alte câteva titluri în pregătire pentru această toamnă: Cei trei împărați. Trei veri, trei imperii și drumul către Primul Război Mondial, de Miranda Carter (Colecția Historia); Amintiri de la Viața Românească, de Mihail Sevastos (Colecția Biblioteca Memoria. Jurnale, Autobiografii, Amintiri); Un înger, un câine, o imagine, de Șerban Alexandru (Colecția Ego. Proză); Ridicat la ceruri, de José Saramago (Colecția Biblioteca Polirom); Splendoare, de Margaret Mazzantini (Colecția Biblioteca Polirom); Insula Tokyo, de Natsuo Kirino (Colecția Biblioteca Polirom); Focul oaselor, de Dragoman Gyorgy (Colecția Biblioteca Polirom); O istorie erotică a curții de la Versailles, de Michel Verge-Franceschi și Anna Moretti (Colecția Hexagon); Istoria pirateriei, de Philip Gosse (Colecția Hexagon); Păianjenul alb. Povestea fetei nordice a Eigerului, de Heinrich Harrer (Colecția Hexagon); Miturile Greciei antice, de Robert Graves.

Toamna editorială la Editura Cartea Românească: Compunere cu paralele inegale și Scriitorul și puterea, de Gheorghe Crăciun (Seria de autor Gheorghe Crăciun); Cartea poemelor mele nescrise, de Varujan Vosganian (Colecția Poezie); Puțin sub linie, de Robert Șerban (Colecția Poezie); Trilogia Corso, de Daniel Vighi (Colecția Proză); Mizantropul optimist. G. Călinescu și (de)stalinizarea României, de George Neagoe (Colecția Critică și Istorie Literară); Istoria Cenaclului de Luni, de Daniel Puia-Dumitrescu (Colecția Critică și Istorie Literară). 

 

Publica

Toamna aceasta Editura Publica pregătește câteva cărți pline de insight-uri valoroase și idei care ne vor inspira să fim mai buni în ceea ce facem. Una dintre acestea este cea mai recentă carte semnată de Sir Ken Robinson, Școli creative. Cartea prezintă soluții inovatoare pentru a transforma sistemul educațional demodat și propune o abordare practică, organică, care se bazează pe resursele tehnologice și profesionale pentru a-i implica pe toți elevii, pentru a le dezvolta dragostea de învățare și pentru a le permite să se confrunte cu provocările reale ale secolului XXI. De asemenea, vor mai apărea câteva titluri pe care oamenii de comunicare, antreprenorii și cei interesați de științe sociale nu ar trebui să le rateze: Cum poate Adam Smith să vă schimbe viața, de Russ Roberts (un ghid inedit despre natura umană și fericire care examinează capodopera uitată a lui Smith și găsește o comoară de cugetări practice și potrivite în orice epocă); Simțul stilului, de Steven Pinker; Contagios, de Jonah Berger; Flux. Psihologia fericirii, de Mihaly Csikszentmihalyi; Misbehaving, de Richard Thaler; Irationally Yours, de Dan Ariely; What if?, de Randal Munroe; Seeing what other don't, de Gary Klein; Biografia lui Elon Musk, de Ashlee Vance. În plus, în Colecția Narator, tare dragă mie vor apărea două titluri noi: Probe de empatie, de Leslie Jamison, și Camera de povestit, de Michael Paterniti. Ambii autori vor fi speakeri la The Power of Storytelling, eveniment organizat de DOR în octombrie. 

 

Trei

Două dintre cele mai celebre și mai așteptate apariții ale toamnei la Editura Trei sunt: Grey, de E L James, Cincizeci de umbre ale lui Grey, versiunea lui Christian (apare în prima jumătate a lunii octombrie în Colecția Eroscop) și Millennium 4 de Dadid Lagercrantz, care continuă seria lui Stieg Larsson (apare la Gaudeamus 2015 în Colecția Fiction Conection. Crime). Alte titluri: Războiul care a pus capăt păcii. Drumul spre 1914, de Margaret MacMillan (un volum care deschide noua colecție de Istorie a Editurii Trei); Second life, de S.J. Watson (Colecția Fiction Connection); Chemarea monstrului, de Patrick Ness (Colecția Young Fiction Connection), Endgame vol. 2, de James Frey și Nils Johnson-Shelton (Colecția Young Fiction Connection);  Unicat. Cartea cu o sută de finaluri, de Milorad Pavić (Editura Pandora M). 

 

Univers

Editura Univers ne-a pregătit multe apariții noi în toamna asta. Nu am vrut să fac o selecție și să vă lipsesc de anumite titluri care v-ar fi interesat, așa că le-am lăsat pe toate. Le-am aranjat, însă, pe colecții ca să fie mai ușor de urmărit: Fără colecție: O să te ţin în braţe cât vrei tu și încă o secundă, de  Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană) (Non-ficțiune narativă, parenting); Grădina pierdută, de Pippa Rossi (Carte de colorat pentru adulți); Furia și alte povestiri, de Silvina Ocampo; Promisiunea, de Silvina Ocampo; Doamna Atatürk, de İpek Çalışlar; Legende despre Isus, de Selma Lagerlöf; Iertare, de Patrick Flanery; Cei care s-au întors, de Jason Mott; Colecția Romanul Secolului XXI:  Ziua Recunoștinței, de A.M. Homes; Sindromul capului care cade, de Marie-Jeanne Urech; Acest pământ, de Antônio Torres; Refuz, de Per Petterson; Ieşirea la suprafaţă, de Cormac James; Băiatul care a furat calul lui Attila, de Ivan Repila; Domnul şi câinele, de Adriaan van Dis; Apa vie. Ora stelei, de Clarice Lispector; Colecția Ora 11: Câini pierduți și oameni singuri, de Lucy Dillon; Crabul eremit, de Anne B. Ragde; Colecția Globus: Întâi alb, pe urmă gri, pe urmă albastru, de Margriet de Moor; Splendoarea vieții, de Michael Kumpfmuller; Creatorul de manechine, de Craig Cliff; Opera postumă a lui Thomas Pilaster, de Eric Chevillard; Serii de autor: Îndrăgostirile, de Javier Marias; Roberto Bolaño: 2666, de Roberto Bolaño; Amuleta, de Roberto Bolaño; Cum să fii şi una, şi alta, de Ali Smith. 

 

Vellant 

Editura Vellant a pregătit titluri interesante și diverse pentru toamna asta, dintre care câteva, ca de obicei, se remarcă prin grafica deosebită: Cum să citești un romancier, de John Freeman (John Freeman vine și el în octombrie la conferințele DoR, The power of Storytelling, de care spuneam mai sus); Pisica pierdută, de Caroline Paul, ilustrații de Wendy MacNaughton; Mitologii, de Roland Barthes; Fata babei și fata moșneagului, de Ion Creangă, ilustrații de Ileana Surducan; Te-au făcut la cap, de Oliver James; Arta de a cere, de Amanda Palmer; Lento. Meduza, de Antoni Casas Ros. 

 

În final, o concluzie amuzantă preluată tot din presa franceză: aparent nimeni nu mai citește, toată lumea scrie smiley

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 3-9 decembrie 2018

Noutățile literare ale săptămânii 3-9 decembrie 2018.

Concurs de primăvară cu Editura Nemira [încheiat]

Concurs organizat împreună cu Editura Nemira cu două premii ce vor conține câte trei cărți: „Leii Siciliei”, de Stefania Auci, „Ȋn țara celor puri”, de Kenizé Mourad, și „Evvie Drake o ia de la capăt”, de Linda Holmes.

Noutăți literare 11-17 decembrie 2017

Noutățile literare ale săptămânii 11-17 decembrie 2017.

4 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Ladrian 30-09-2015 00:08

    Am parcus, în sfârșit, articolul. Mulțumesc! :-)Cu ocazia asta mi-am și făcut o foarte scurtă listă de cumpărături: C.S. Lewis și Gianni Rodari la YoungArt • Andrew Solomon, Mario Vargas Llosad și Amos Oz la Humanitas (Fiction) • Richard Flanagan și Karl Ove Knausgård la Litera • Jhumpa Lahiri și Andrew Marr la Nemira • Petru Cimpoeșu, Miranda Carter și Dragomán György la Polirom • Steven Pinker, Michael Paterniti, Mihaly Csikszentmihalyi și Randall Munroe la Publica • Margaret MacMillan la Trei • Silvina Ocampo, Clarice Lispector, Roberto Bolaño, Michael Kumpfmüller și Iván Repila la Univers • Roland Barthes la Vellant.

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 30-09-2015 12:41

    Eu îți doresc să ai timp să le citești pe toate :)

  3. lavinia 03-09-2015 20:32

    Multumesc, Laura si apreciez mult cercetarea pe care ai facut-o ca sa ne tii informati! Se simte si cat de multa pasiune ai pus, ca de altfel in toate postarile tale!

    Raspunde
  4. Laura Câlțea 03-09-2015 20:47

    Mulțumesc și eu pentru apreciere, Lavinia! Da, de data asta am depus ceva mai mult efort ca de obicei (pentru strângerea informațiilor, că de scris nu a fost cine știe ce efort), dar a meritat :) Mă bucur că a fost de folos articolul. Toate bune! :)