• „Teama de ridicol determină în noi cele mai mari laşităţi” - André Gide

Camera lui Giovanni - James Baldwin

<i>Camera lui Giovanni</i> - James Baldwin

Publicat în 1956 și abordând subiecte-tabu la acea vreme, romanul Camera lui Giovanni a declanșat numeroase controverse. Nominalizată la National Book Award în 1957, a devenit în scurt timp o carte-cult, un manifest încă relevant al literaturii LGBTQ+. Plasată în Paris, topos emblematic al libertății individuale, Camera lui Giovanni vorbește despre vină și despre rușine, despre limitele autoimpuse și încercarea de a le conștientiza și depăși.
„Complexitatea personajelor sale, forța prozei și importanța atemporală a temelor pe care le abordează fac din Baldwin un scriitor pe care să-l confrunți și pe care să-l admiri deopotrivă. Romanele sale explorează acele părți ale sinelui pe care majoritatea dintre noi încercăm să le ascundem.” (The Guardian)
„Jimmy Baldwin a creat discursul american contemporan cu mult înainte ca americanii să-l poată înțelege. Și a făcut-o pentru ca noi să ne putem vorbi cu o intensitate emoțională inimaginabilă, să ne putem înțelege unii pe ceilalți la tempouri din ce în ce mai accelerate.” (Amiri Baraka)
Poate fi considerată un antidot pentru frică și rușine, pentru limitările autoimpuse care ne blochează capacitatea de a iubi. Baldwin explorează transparențele și opacitățile intimității cu o finețe extraordinară. Camera lui Giovanni nu este doar o carte-cult, stilistic și tematic, ci și un manifest acronic al curajului. (©Editura Black Button Books) Traducere: Elena Marcu.


Scriitură
6 din 6
Poveste
6 din 6
Redactare
5 din 6
Traducere
6 din 6

Nota mea

6 din 6

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu