• „Cu fiecare pagubă înveți ceva în plus” - proverb persan

Copila-Stea - Jerry Spinelli

<i>Copila-Stea</i> - Jerry Spinelli

Copila-Stea, de Jerry Spinelli, este un roman emoționant și profund, scris într-un stil lejer ce-l ferește de a fi prea sentimental. Cam trei sferturi din carte ai impresia că citești un roman amuzant și ușurel, însă, în cele din urmă, când te apropii de final și toate detaliile sunt puse cap la cap, descoperi un înțeles mai adânc. Într-un liceu banal, dintr-un orășel banal construit în jurul unei fabrici din mijlocul deșertului Arizona, alături de cactuși giganți și peisaj arid, „aterizează” într-o zi o „Copilă-Stea”. Aparent o fată banală, exceptând faptul că nu se machia, Copila-Stea (nume cu care insista să i se adreseze toată lumea) era excepțională prin faptul că nu încerca în nici un fel să urmeze „codurile” sociale tacite prin care oamenii se ghidează în viață. Romanul poate porni niște discuții foarte interesante, și nu doar pentru adolescenți, referitoare la cât de importantă este nevoia noastră de a ne conforma pentru a fi lipsiți de suferință și de excludere sau despre ce e mai important: să ne păstrăm individualitatea, deși excepționalul este sancționat de societate, sau să acceptăm uniformizarea, în dauna propriei individualități, asigurându-ne, asfel, dacă nu fericirea, măcar liniștea. Cum e mai bine: să acceptăm să fim banali, deși ne visăm excepționali, sau să ne asumăm riscurile individualiții, atrăgându-ne oprobiul public și, chiar, excluderea? (©Laura Câlțea via Bookaholic.ro) Traducere: Alexandra Dănilă.


Traducere
5 din 6
Redactare
4 din 6
Poveste
5 din 6
Scriitură
5 din 6
Grafică
6 din 6
Calitatea imaginilor
6 din 6

Nota mea

5 din 6

Articol

„Copila-Stea” de Jerry Spinelli m-a lăsat cu câteva imagini extrem de frumoase: momentul dinaintea trezirii, când suntem, în același timp, mai mult și mai puțin decât ceea ce suntem, vagonul-fericirii și punctul comun al tuturor oamenilor: toți suntem făcuți din praf de stele.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu