• „Libertatea este dreptul de a nu minți” - Albert Camus

Tristeți de lămâie - Julian Barnes

<i>Tristeți de lămâie</i> - Julian Barnes

Mi se pare indubitabil faptul că Julian Barnes este un scriitor bun, dar eu nu reușesc să mă obișnuiesc cu stilul lui în proză. Îmi plac mai mult cărțile sale de non-ficțiune, ironia din cele autobiografice, remarcele intelectuale din eseuri, decât felul în care scrie ficțiune. Tristeți de lămâie este un volum foarte bine scris, omogen ca tematică, cu un titlu foarte bun în română (în engl. e The Lemon Table, un titlu mult mai sărac), care m-a entuziasmat la început, dar m-a plictisit în cele din urmă și, la un moment dat, m-a și enervat puțin. Mi-am notat citate foarte frumoase din carte, sunt unele pasaje absolut superbe, dar, per total, nu am reușit să rezonez nici cu poveștile, nici cu personajele lui. Chestie de gust, evident. (©lauracaltea.ro) Traducere: Mihai Moroiu.


Traducere
6 din 6
Redactare
6 din 6
Poveste
3 din 6
Scriitură
5 din 6

Nota mea

3 din 6

6 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. irina 01-07-2015 10:55

    Laura, incearca Papagalul lui Flaubert scris de Barnes, daca nu l-ai citit deja. E fictiune, dar nu prea :) E o carte biografica, despre cum si de ce sa scrii biografii, daca acestea spun mai multe despre cel care scrie biografia decat despre cel a carui biografie este prezentata si in acelasi timp discuta despre multe alte lucruri - diferente intre sexe, diferenta intre critic literar si cititor si multe altele. Eu am citit-o in engleza pt ca consider ca scriitura lui Barnes merita citita in original si mi-a placut asa de mult ca dupa aceea am cumparat-o si in romana ca sa pot s-o pun si pe mama s-o citeasca :P Am si eu Pe fereastra, dar nu am citit-o.Oare cand o sa reduc din lista de citit sau de altfel din cea de filme pe care trebuie sa le vad ? :P

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 01-07-2015 18:31

    Să începem cu finalul: listele de cărți/filme nu vor putea fi reduse, ci, din contră, vor fi tot mai mari :D Cât despre Papagal, l-ai prezentat foarte mișto, m-ai făcut curioasă, îl pun următorul pe listă :D :))

  3. diana 30-06-2015 21:51

    Incercati Pina cind m-a cunoscut, are o scriitura si o poveste mai accesibile si usor de parcurs.

    Raspunde
  4. Laura Câlțea 01-07-2015 09:53

    Mulțumesc de recomandare, o să mă uit după ea :)

  5. irina 30-06-2015 13:55

    Te inteleg. Si la mine dragostea pt Julian Barnes vine pe filiera non-fictiune sau genul pe care nu stiu cum sa-l definesc din Papagalul lui Flaubert. Prima carte de el, Metroland nu mi-a lasat nici o impresie si doar ulterior cand am citit Nothing to be frightened of, care mi-a placut teribil, am cautat sa vad ce a mai scris omul si am fost surprinsa sa vad ca mai citisem ceva de el. Ce sa zicem, nimeni nu-i perfect :D

    Raspunde
  6. Laura Câlțea 30-06-2015 15:57

    Da, și eu m-am apropiat de el tot cu „Nimicul de temut”. Acum îmi place tare mult „Pe fereastră” și aștept să apară în curând și în română un volum de eseuri despre artă. Cred că-mi mai încerc norocul cu un roman-două; de renunțat, nu renunț :)