Despre mine

Numele meu este Laura Câlțea Vinț, sunt pasionată de cărți, filme, fotografie, arte vizuale și călătorii, dar mai ales de cărți.

După ce, timp de trei ani, am fost profesoară de literatură română la mai multe licee din București și, apoi, pentru aproape cinci ani, am lucrat în domeniul editorial (pentru site-ul Infocarte.ro), mi-am dat seama că cel mai mult îmi place să vorbesc despre cărți. La un moment dat cititul nu mi-a mai fost suficient și am simțit nevoia să împărtășesc și cu alții pasiunea pentru cărți, iar din această nevoie a luat naștere acest blog.

Blogul unei cititoare de cursă lungă este un blog de carte cu recenzii și articole pe teme literare și culturale. Este un blog personal unde mi-am propus să vorbesc liber și fără pretenții despre cărți frumoase sau mai puțin frumoase, cărți bune sau cărți proaste, noutăți și articole din lumea editorială, dar și despre alte subiecte din zona culturală.

Pe scurt, despre mine. Am terminat Facultatea de Litere (Universitatea București) în 2005 cu o dublă specializare, Limba și literatura română–Știința Imaginii, apoi un masterat de studii interdisciplinare la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), intitulat „Teoria și practica imaginii”.

În 2012 am obținut titlul de Doctor în Filologie tot la CESI, cu o lucrare despre filmul A șaptea pecete de Ingmar Bergman, intitulată „A juca sau a fi jucat. Semnificații simbolice ale jocului de șah cu moartea”. Teza a fost publicată la Editura Universității din București în 2014 cu titlul A juca sau a fi jucat: Ingmar Bergman și șahul cu moartea.

Un an mai târziu, în august 2013, am început să scriu cronică literară în LaRevista, iar în mai 2014 mi-am făcut curaj și am pornit propria aventură cu Blogul unei cititoare de cursă lungă. Din noiembrie 2014 m-am alăturat și echipei Bookaholic.

Una dintre formele cele mai frumoase de prietenie mi se pare că este cea care ia naștere și de dezvoltă în cadrul unui club de carte. Primul club de carte pe care l-am moderat a început în noiembrie 2014, în parteneriat cu Editura Litera (până în decembrie 2018, la ediția cu nr. 49). A urmat apoi clubul de carte „Nordic Noir” organizat în parteneriat cu Editura Trei (din iulie 2015 până în noiembrie 2018). Din vara lui 2019 am început să organizez și cluburile de carte online din Clubul cititorilor de cursă lungă.

Din septembrie 2015 până în septembrie 2022 am lucrat ca editor la Editura Nemira (am coordonat colecția pentru copii, Nemi, din 2015 până în 2018, iar între 2020 și 2022 colecția de nonficțiune Orion). După o scurtă pauză editorială, din aprilie 2023 m-am alăturat Grupului Editorial Trei ca editor non-ficțiune.

În tot acest timp, viața mea profesională s-a împletit cu pasiunea pentru cărți pe care am dezvoltat-o neîncetat pe blog și pe canalele de Social Media asociate (pagina de FB Blogul unei cititoare de cursă lungă, pagina de Instagram Laura Câlțea și, din 2019, comunitatea de cititori din grupul Clubul cititorilor de cursă lungă).

Laura Călțea

Abonează-te la

Newsletter

Clubul cititorilor de cursă lungă