• „A fi liber înseamnă a gândi totul cu mintea ta” - Petre Ţuţea

Lansare „Romanul”, de Mika Waltari

Lansare „Romanul”, de Mika Waltari

Editura Polirom și Ambasada Finlandei la București vă invită la un eveniment dedicat maestrului absolut al romanului istoric și unuia dintre cei mai mari scriitori finlandezi: Mika Waltari. 

Miercuri, 2 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Elisabeta nr. 38), va fi lansat Romanul, ultima din seria marilor opere istorice ale autorului finlandez, care încheie trilogia din care mai fac parte Egipteanul și Etruscul.

Invitați: 
Excelența Sa, doamna Päivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei la București 
Andreea Niță, traducătoarea volumului (în colaborare cu Pólika Szász) 
Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom

Lectura: actrița Nicoleta Lefter

Romanul, continuarea volumului Secretul împărăției, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba finlandeză şi note de Andreea Niţă şi Pólika Szász.

Publicat în anul 1964, Romanul zugrăveşte destinul lui Minutus Lausus Manilianus, fiul lui Marcus Mezentius din romanul Secretul împărăţiei. Ajuns la vîrsta maturităţii, Minutus îşi scrie memoriile pentru folosul fiului său, reconstituind astfel universul Romei antice din perioada împăraţilor Claudius şi Nero. Minutus îşi începe călătoria la vîrsta de cincisprezece ani şi străbate Imperiul Roman din oraşul natal, Antiohia, pînă în Roma, Britania, Corint şi Ierusalim, trecînd prin numeroase aventuri. Minutus aleargă după faimă, avere şi statut social, însă ajunge să plătească pentru lăcomia lui. Pe lîngă personajele faimoase din istoria Romei, povestea aduce în prim-plan şi începuturile creştinismului, urmărind soarta apostolilor Petru şi Pavel, dar şi persecuţiile împotriva adepţilor noii „superstiţii”.  

Romanul dovedește atîta prospețime și vigoare, încît pare a explora teritorii cu totul noi.” (New York Post)

„Contemporan al uneia dintre cele mai decadente epoci din toate timpurile, Minutus – cel neînsemnat – este martorul convertirii la creștinism a tatălui și a mamei lui vitrege, urmărește îndeaproape viața apostolului Pavel, se lasă implicat în cumplita persecuție a evreilor și a creștinilor, apropiindu-se de creștinism abia spre sfîrșitul vieții. De o autenticitate remarcabilă, Romanul lui Waltari oferă o incursiune în Roma antică prin intermediul nenumăratelor detalii ce recompun viața de zi cu zi a acelei epoci.” (Kirkus Reviews)

Fiu de preot, născut în anul 1908, absolvent al Colegiului Normal din Helsinki în 1926, Mika Waltari se bucură de un imens succes la apariţia primului său roman, de factură expresionistă, Marea iluzie, în 1928. Tînărul scriitor se află în atenţia criticilor, care fie îl contestă, fie îl laudă, comparîndu-l cu Paul Morand, Hemingway sau Scott Fitzgerald. După teologie, studiază filozofia şi estetica la Universitatea din Helsinki pînă în 1929. Redactor la Revista Finlandei, reporter la radio, cronicar literar, Mika Waltari se impune rapid ca romancier şi dramaturg. Autor extrem de prolific, scrie romane psihologice, istorice şi poliţiste, nuvele şi povestiri, literatură pentru copii, piese de teatru şi scenarii de film. Romanul Femeia şi străinul, publicat în 1937, este tradus în şaisprezece limbi. Dar notorietatea internaţională i-o aduce Egipteanul (1945), impresionantă recreare a Egiptului din secolul al XIV-lea î.Hr., tradus în peste treizeci de ţări, care-l propulsează printre cei mai citiţi autori din lume. În 1955 apare Etruscul, un incitant roman de aventuri şi, totodată, o adevărată enciclopedie romanţată a civilizaţiei mediteraneene din secolul al V-lea î.Hr. În 1957 devine membru al Academiei Finlandeze, iar în 1970 primeşte titlul de doctor honoris causa al Universităţii din Turku. Mika Waltari a murit în 1979, la Helsinki. Din opera lui, la Editura Polirom au apărut Etruscul (2002, 2010), Amanţii din Bizanţ (2003, 2008, 2011), Egipteanul (2003, 2008, 2013, 2015), Mikael Karvajalka (2005) şi Secretul împărăţiei (2007).

Adresa