Regulile geo-descoperirii: „ia ceva, lasă ceva”

Regulile geo-descoperirii: „ia ceva, lasă ceva”

Toate acele lucruri minunate, de Jenniffer Niven e o carte dulce-amară, te face să râzi și să plângi, sau, mă rog, să te întristezi puțin, se citește repede și ușor și te lasă cu multe lucruri la care să te gândești.

Mi-a plăcut foarte mult un fragment de la început, intitulat „Regulile de călătorie ale lui Finch” (personajul principal masculin), reguli pe care el le-a stabilit pentru un proiect de la ora de geografie în care, împreună cu un coleg, trebuiau să bifeze cât mai multe locuri pe care nu le văzuseră din statul în care locuiau (Indiana).

Era vorba de locuri aparent nesemnificative, dar care, ca orice lucru din lumea asta, poate căpăta o importanță specială dacă te oprești să le privești, dacă le faci să conteze. Ideea cea mai importantă e că totul pornește de la tine. („Uite ce cred: cred că am în mașină o hartă care abia așteaptă să fie folosită și cred că sunt locuri unde putem merge, care merită să fie văzute. Poate că nu le-a vizitat nimeni și nu a dedicat timp ca să se gândească la cât sunt de importante, dar poate că și cele mai neînsemnate locuri înseamnă ceva. Și, dacă nu, poate că ar putea însemna ceva pentru noi. La sfârșit, când le vom lăsa în urmă, vom și că noi le-am văzut. Așa că hai să mergem. Hai să facem să conteze.)

 

Regulile de călătorie ale lui Finch

 

1. Nu există reguli, pentru că viața, așa cum e ea, conține oricum prea multe reguli.

2. Există însă trei „linii directoare” (ceea ce sună mai puțin rigid decât „reguli”):

a) Nu folosim telefoanele ca să ajungem la destinație. Trebuie să folosim numai metode de modă veche, adică să învățăm să citim hărți reale.

b) Alegem pe rând locurile unde mergem, dar trebuie să fim, totodată, dornici să mergem încotro ne duce drumul. Asta înseamnă locuri mărețe, neînsemnate, ciudate, poetice, frumoase, urâte, surprinzătoare. Exact cum e viața. Dar absolut, necondiționat, cert, nimic banal.

c) În fiecare loc vom lăsa ceva, aproape ca o ofrandă. Acesta ar putea fi propriul nostru joc de geo-descoperire („activitate recreațională constând în căutarea și găsirea de obiecte ascunse, folosind coordonate GPS postate pe un site”), doar că nu este un joc și este doar pentru noi. Regulile geo-descoperirii sunt „ia ceva, lasă ceva”. Felul în care văd eu lucrurile este că, dacă suntem gata să luăm ceva din fiecare loc, de ce să nu oferim ceva în schimb. În felul ăsta, dovedim că am fost acolo și lăsăm în urmă o parte din noi.

 

Toate acele lucruri minunate, de Jenniffer Niven, Ed. Trei, 2015, trad. Mihaela Apetrei, col. „Fiction Connection” (Young)

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter

Clubul cititorilor de cursă lungă