Caută în blog

Să-ți visezi ursitul

Să-ți visezi ursitul

Multe tradiții și superstiții sunt legate de noaptea Sfântului Andrei în cultura română: de la usturoiul care trebuie avut în casă ca să te aperi de vrăji și de strigoi la grâul încolțit care să-ți arate cât de bogat va fi anul următor, până la noaptea în care „lupii își primesc pentru tot anul merticul lor de prăzi” (pe care o descrie extrem de frumos Vasile Voiculescu în povestirea În mijlocul lupilor).

Am avut surpriza să mai găsesc o actualizare a acestor credințe populare și în romanul Lilianei Corobca, Imperiul fetelor bătrâne, o actualizare făcută în contextul unui cămin studențesc de fete ce amestecă iubirea cu umorul, credințele populare cu adaptarea la viața modernă, și care mi s-a părut absolut delicioasă.

 

În fiecare an, de Sfântul Andrei, era mare agitație. Dacă doreai să-ți afli ursitul, trebuia să aduni apă cu gura de la nouă izvoare, într-o farfurie, în care topeai o lumânare, descântând. Izvoare au devenit în căminul nostru nouă robinete de la etaje diferite. Ne umfla râsul, înghițeam apa sau împroșcam fetele care ne făceau să râdem, imitând obrajii noștri gata să crape, ca la hârciogi. În cele din urmă, adunam cantitatea necesară de apă, stingeam lumina și aprindeam lumânările. Mai urmau câteva etape vrăjitorești, apoi fiecare trebuia să stea cu o lumânare aprinsă deasupra farfuriei și lăsam să cadă trei picături care formau o literă sau ceva care semăna cu o literă, a inițialei ursitului, adică. Mai era o vrajă, tot cu picăturile de ceară, de data asta o picătură erai tu, alta el, apa trebuia rotită, făceai un cerc mare cu degetul, dacă picăturile se întâlneau repede și se lipeau una de alta, te căsătoreai în curând, dacă nu, te căsătoreai mai greu, în câțiva ani, iar dacă rămâneau la distanță una de alta, altul era ursitul, nu acela la care te gândiseși. Uneori tu vei umbla după el, alteori, el va umbla după tine. Că nu vei avea niciodată unul, nu se punea problema. Această situație nu exista. Se spune că numai la Rafira picăturile de ceară se comportau ciudat, adică se duceau la fund și nimeni nu a găsit explicația.

 

Imperiul fetelor bătrâne. Roman sentimental, de Liliana Corobca, Ed. Cartea Românească, 2015

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter

Clubul cititorilor de cursă lungă