Concurs Editura Trei: despre literatură și consolare, Alberto Manguel & Michael Ignatieff [încheiat]

Concurs Editura Trei: despre literatură și consolare, Alberto Manguel & Michael Ignatieff [încheiat]

S-a întâmplat ca vara asta să citesc două cărți care te încurajează să gândești literatura (în sensul larg, general, de texte scrise, care aparțin culturii, nu neapărat ficțiuni) în profunzime, să meditezi la puterile și limitările cuvântului scris și, astfel, să o redescoperi din perspective inedite. Cele două cărți la care mă refer sunt Un cititor în Pădurea din Oglindă, de Alberto Manguel (trad. Bogdan-Alexandru Stănescu), și Despre consolare, de Michael Ignatieff (trad. Cezar Petrilă), ambele apărute la Editura Trei (prima anul ăsta, cea de-a doua anul trecut). În ambele am întâlnit ideea de literatură de consolare, de cărți (sau texte) pe care le alegem ca să ne stea alături în vremuri grele. De exemplu, Manguel povestește cum într-o perioadă dificilă a descoperit că Don Quijote este „alegerea perfectă pentru a îndura durerea”. Pentru mine, de exemplu, lectura perfectă de consolare și liniștire este Memoriile lui Hadrian, de Marguerite Yourcenar. Și fiecare dintre noi avem, cu siguranță, astfel de cărți, de suflet

Cartea lui Alberto Manguel este o antologie ce cuprinde 39 de eseuri, meditații livrești ce pornesc de la tot felul de pretexte dragi șoarecilor de bibliotecă, pe când cea a lui Michael Ignatieff este o încercare de catalogare a diferitelor texte care și-au propus, de-a lungul istoriei, să ofere oamenilor consolare (de la Psalmi și Cartea lui Iov, la Montaigne, Camus sau Primo Levi). Intențiile care stau la baza fiecăreia dintre ele sunt diferite, însă ambele prilejuiesc cititorului ocazia de a gândi literatura dincolo de poveste și postulează existența unei comunități de cititori pentru care universul cărților se constituie într-un spațiu (virtual sau fizic) pe care-l putem considera un fel de casă sau refugiu. Pe scurt, mie mi-a plăcut să le citesc pe ambele, să le compar și să le dau ocazia să se întâlnească într-un dialog al cărților și vreau să le recomand mai departe în formula asta și altor cititori. Și, pentru a sublinia acest mesaj, am organizat împreună cu Editura Trei un concurs ce are ca premii trei pachete ce conțin ambele cărți. 

 

Descrierea cărților: 

Un cititor în Pădurea din Oglindă, de Alberto Manguel (trad. Bogdan-Alexandru Stănescu)
O călătorie intimă și emoționantă prin lumea cărților.
„O meditație asupra artei de a citi.” (The New Yorker)
Împărtășindu-ne experiențele sale de cititor, cu un stil care se remarcă prin umor fin și erudiție, Alberto Manguel susține în această excelentă culegere de eseuri că lectura, în sensul său cel mai larg, definește specia noastră. Citirea propriilor vieți și a celorlalți, citirea societăților în care trăim și a celor care se află dincolo de granițele noastre, citirea lumilor care se află între copertele unei cărți sunt esența acestui volum.
Cele 39 de eseuri care compun Un cititor în Pădurea din Oglindă explorează arta cititului și a scrisului, identitatea pe care ne-o oferă literatura, legăturile dintre politică și cărți și dintre cărți și lumea fizică. Pentru Manguel și cititorii săi, cuvintele, în ciuda tuturor piedicilor, dau coerență lumii și ne oferă „câteva locuri sigure, la fel de reale ca hârtia și la fel de încurajatoare ca cerneala”.

Despre consolare, de Michael Ignatieff (trad. Cezar Petrilă)
O explorare profundă a literaturii și artei consolării — de la Cartea lui Iov și Psalmi la Albert Camus, Primo Levi, Elisabeth Kübler-Ross sau mișcarea hospice.
Când suferim pierderi sau asistăm la o catastrofă, căutăm consolare. Cândva domeniul preoților și al filosofilor, limbajul consolării a dispărut din vocabularul modern. Încă din secolul al XVI-lea, omenirea a început să renunțe la alinarea adusă de vechile texte religioase și s-a îndreptat către știință, ideologie și terapie.
Cum ne consolăm unii pe alții și pe noi înșine într-o epocă a necredinței?
Michael Ignatieff spune poveștile unor scriitori, pictori și muzicieni care au căutat consolarea și arată cum oameni aflați în situații extreme au reușit să-și regăsească speranța. Evocând momente în care personalități influente au găsit curajul să meargă mai departe, Despre consolare aduce aceste povești în prezent, susținând că putem reînvia tradițiile consolării ca să facem față suferințelor și nesiguranței secolului XXI.
„O inspirație pentru cei care au nevoie de cuvinte ca să meargă mai departe în viață.” (Kirkus Reviews)

 

Concurs: 

Pentru a participa la acest concurs trebuie doar să răspundeți la întrebarea: Care este cartea pe care o recitiți atunci când aveți nevoie de consolare?

Aștept comentariile voastre de azi, 5 septembrie, până duminică, 10 septembrie 2023 (inclusiv). Vă rog să lăsați un comentariu în josul acestui articol în căsuța de comentarii (nu pe Facebook și nici pe mail la adresa de contact) pentru că toate comentariile trebuie să fie într-un singur loc ca să participe la extragere. Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți și anunțați printr-un mail (e bine să verificați și în Spam) și pe pagina de Facebook Blogul unei cititoare de cursă lungă, luni, 11 septembrie 2023. Din rațiuni de organizare, voi aștepta răspunsul cu datele de contact maxim o săptămână. 

Premiile vor fi expediate de Editura Trei la o adresă de pe teritoriul României.

Multă baftă! 

UPDATE: Câștigătoarele concursului organizat împreună cu Editura Trei sunt: Dumitru Veronica, Georgiana Anghel și Merticariu Zenaida. Felicitări și mulțumesc tuturor pentru comentarii!

Comentarii

Cliseic putin, dar Harry Potter :D

Saftoiu Corina

5 sept. 2023

\"Femeia de hârtie\" de Rabih Alameddine

Florența

5 sept. 2023

\"Noaptea de Sânziene\", Mircea Eliade

Maria Gheorghe

5 sept. 2023

Viața începe vineri și Viitorul începe luni - Ioana Pârvulescu

Raluca Rontea

5 sept. 2023

N-am recitit niciodata o carte, desi mi-as fi dorit, pentru ca teancul de carti \"de citit\" este mereu in crestere si nu-mi mai ramane timp pentru recitire. Daaar, mi-ar placea sa recitesc \"Toata lumina pe care nu o putem vedea\" - Anthony Doerr.

Adina Bunea

5 sept. 2023

Gabor Mate - Pe taramul fantomelor infometate

20 de ani în Siberia, Anița Nandriș-Cudla

Laura

5 sept. 2023

Rar recitesc carti, dar cred ca pentru putina consolare as reintra cu drag in universul Harry Potter.

Catalina

5 sept. 2023

Biblia

Liama I

5 sept. 2023

Radu Tudoran - Fiul risipitor

Ada

5 sept. 2023

Jurnalul fericirii-Nicolae Steinhardt

Mandrie si prejudecata este cartea mea de consolare.

Raluca Carpator

5 sept. 2023

Petru Cretia-Eseuri

Adriana Popa

5 sept. 2023

Plânsul lui Nietzsche, Irvin D. Yalom

Ramona Răican

5 sept. 2023

Mi-e limpede acum de Wayne Dayer

Ioana Idiceanu

5 sept. 2023

Cartea mea de consolare este Umanii de Matt Haig

Alex M

5 sept. 2023

Totul se termină cu noi de Colleen Hoover

Stuparu Dorina

5 sept. 2023

John Steinbeck - Iarna vrajbei noastre, o alegere mai mult pentru rememorarea perioadei fericite, copilărești când am citit-o prima oară.

Vizi Iulia

5 sept. 2023

\"Gânduri către sine însuși\", de Marcus Aurelius.

Jane Austen. Mândrie și prejudecată9

Mihaela

5 sept. 2023

Acolo unde canta racii de Delia Owens

Oamenii fericiti citesc si beau cafea de Agnes Martin Lugand

Ceva scris de surorile Bronté, cu siguranță! Jane Eyre, de exemplu, cu atât mai mult cu cât zilele acestea am început să citesc o carte scrisă tot de Charlotte Bronté, numită Villette, despre care s-a spus că ar \"mai încântătoare decât Jane Eyre\". Să vedem...

Simona

5 sept. 2023

Pasaje din Biblie

ANDREEA L.

5 sept. 2023

Elif Shafak-Cele 40 de legi ale iubirii / John Fowles- Magicianul

Ghica Anca

5 sept. 2023

In cautarea timpului pierdut - Marcel Proust

Mi s-a întâmplat să recitesc o data sau de doua ori o carte, asta pentru ca uitasem c-am citit-o. Insa, daca ar fi sa recitesc ceva pentru a ma consola cred ca ar fi oricare dintre cartile Elenei Ferrante.

Privind soarele in fata - Irvin D. Yalom

Diana Placinta

5 sept. 2023

Dragostea in vremea holerei - Gabriel Garcia Marquez

\"Bucuria vieții\" - Irving Stone

Cristina M.

5 sept. 2023

\"Gânduri către sine însuși\" de Marcus Aurelius.

ANA MARIA GAV

5 sept. 2023

Biblia

Ioan

5 sept. 2023

Mereu ma Intorc la Harry Potter. Datorita acestor carti m-am apucat de citit si reprezinta un punct sensibil pentru mine.

Bianca Mitran

6 sept. 2023

Mulțumesc pentru invitație! Mă întorc mereu spre cartea Susannei Tamarom „Mergi unde e poartă inima”, povestea plină de umanitate și iubire a unei bunici care îi scrie nepoatei sale. Are câldura, dulceața și pacea poveștilor din copilărie și îmi dă mereu senzație de protecție, de apartenență. Am dăruit multe exemplare din această carte, în multe limbi, și am citit-o inițial în spaniolă, după care am citit-o în engleză și, în fine, în italiană.

Daniela S.

6 sept. 2023

Antidepresiv la purtator Manualul Epictet

Ciumasu Adina

6 sept. 2023

Cartea pe care as citi-o mereu în momentele mele de tristeţe existenţială este \"Confiteor\" de Jaume Cabre. Porţi cu tine, ca o aură, mult timp după ce ai închis cartea aceasta, o melancolie nevindecabilă şi un gust de tămâie şi îngeri. Atâtea atrocităţi în istorie şi în gând, atâtea aspiraţii şi doruri stinse, atâtea atingeri diafane şi mărturii (mărturisiri) de o sinceritate năucitoare există în această aproape 1000 de pagini, încât nu poţi să nu cazi în mod autentic, pe gânduri. Şi totuşi, dincolo de toate, există FRUMUSEŢEA. Ca un abur. Ca zorii roşii şi translucizi în violetul profund al înserării. Istoria meschină şi idealul imposibil într-o îngemănare dureroasă şi cathartică. Din carte în carte, din treaptă de înţelegere în alta, poţi intui ceva, vag şi inefabil, evanescent şi dureros, despre decăderea şi grandoarea lui a fi viu. Şi poţi suporta destinul tragic şi compensator al lui homo viator. Cartea asta are savoare de dulceaţă de cireşe amare, degustată cu un zâmbet printre lacrimi, în amurgul lumii. La propriu vorbind.

Fernando Pessoa - \"Cartea nelinistirii\"

Ion Popa

6 sept. 2023

Cartea care ma liniștește și consoleaza in vremuri grele este, surprinzator si pentru mine, Mândrie și prejudecată de Jane Austen.

Marcus Aurelius sau Thomas Mann, \"Muntele vrăjit\"

Bentia Tomita

7 sept. 2023

Cred că aș reciti All your perfects-, deși nu este o carte de dezvoltare personala - e cartea mea preferată ♥️

Ionescu

7 sept. 2023

Zuleiha franchise ochii - Guzel Iahina

\"Casa spiritelor\", Isabel Allende.Mă fascinează.Cred că am citit-o de 5 ori.

Sinziana Hagiu

7 sept. 2023

Lupul de stepa

“Refugiul timpului”, Gheorghi Gospodinov

Alina Moloce

8 sept. 2023

Marcus Aurelius - Gânduri către sine însuși

Cristiana A.

9 sept. 2023

\"Un bărbat pe nume Ove\" de Fredrik Backman

Cristina Sorica

10 sept. 2023

Gradina din adanc- Andreas Konasos

Georgiana Anghel

10 sept. 2023

Atunci cand as avea nevoie de consolare, as reciti o carte/poveste care sa ma duca in copilarie: \"ain casa bunicilor\" de Ionel Teodoreanu.Recent, am mai descoperit \"Lectii de chimie\" si o iau si pe ea in calcul

Irina

10 sept. 2023

Calaul dragostei si alte povesti de psihoterapie - Yalom

Claudia Maria

10 sept. 2023

Robert Musil- Omul fără insusiri

Negulei Elena

10 sept. 2023

Mircea Eliade - Oceanografie

Gherghelaș Dana

10 sept. 2023

O carte dragă citită în adolescență.

Marilena

10 sept. 2023

Basme şi Mary Poppins

Laura Marinescu

10 sept. 2023

Clar Plânsul lui Nietzsche de Yalom Irvin.

Când am nevoie de consolare și alinare, recitesc \"Noi suntem zeițe\", de Alice Năstase Buciuta

Jeni Plosceanu

10 sept. 2023

\"Oscar și Tanti Roz\".

Avram Gabriela

10 sept. 2023

Contele de Monte Cristo

Grigoras Camelia

10 sept. 2023

Batranul si marea este cartea ce ma linisteste

Viviana

10 sept. 2023

Brene Brown, \" Curajul de a fi vulnerabil\"

Dumnezeu s-a născut în exil - Vintilă Horia.

Florin

10 sept. 2023

Arta Conversatiei, Ileana Vulpescu

Dana Barzoiu

10 sept. 2023

„Cartea neliniștirii” - Fernando Pessoa

Pinza de păianjen de Cella Serghi

Bercea Sorina

10 sept. 2023

Câteva motive să iubești viața - Matt Haig

Andrada Vîlcu

10 sept. 2023

Noapte cu Hamlet de Vladimir Holan

Armand Dascălu

10 sept. 2023

Zuleiha deschide ochii- Guzel Iahina

Dinescu

10 sept. 2023

Cel mai mic sarut pomenit vreodata

Lidia Vladoiu

10 sept. 2023

Eu recunosc că nu obișnuiesc să recitesc, dar uneori mă vizitează nostalgia și frunzăresc lecturile copilăriei (Basmele Fraților Grimm, Morcoveață de Jules Renard etc.).

Saviuc Diana

10 sept. 2023

Au bonheur des dames, de Émile Zola

Simona Negoescu

10 sept. 2023

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter