Caută în blog

Bookfest 2024: listă de dorințe și recomandări

Bookfest 2024: listă de dorințe și recomandări

De ieri a început cea de-a XVII-a ediție a Salonului internațional de carte Bookfest, ce are anul ăsta ca invitată Republica Moldova sub sloganul foarte potrivit ales, „Te cuprind.” Țara invitată are un stand generos și foarte frumos amenajat în centrul pavilionului B și așteaptă cititorii la întâlniri și evenimente. 

Am reușit ieri să dau o tură scurtă prin târg, mai mult de acomodare așa, pentru că mi-am propus să revin în weekend și să petrec mai mult timp. Deși editurile au venit cu titluri noi, mi s-a părut că nu sunt așa de multe ca în anii din urmă și e posibil ca asta să fie o altă consecință a scumpirii hârtiei care a afectat industria de carte în ultimii doi ani. 

Pe lângă evenimentele pregătite de fiecare editură în parte, aș face o mențiune specială faptului că la Editura Litera se vor lansa două colecții de proză și eseistică românească, Pantazi & Perspektiv, ambele coordonate de scriitorul și editorul Cosmin Perța (o inițiativă editorială care dă dovadă de curaj în perioada asta), dar și faptul că am văzut la intrarea în târg o campanie de promovare a unei cărți care mi s-a părut de asemenea ingenioasă și curajoasă, și anume un „cort electoral” amenajat de Editura ZYX Books cu sloganul „Alege Maria Ressa” și dedicată volumului recent apărut al jurnalistei filipineze, Cum să înfrunți un dictator. Lupta pentru viitorul nostru

De asemenea, deși participarea mea la acest târg va fi intermitentă și neregulată (din motive ce nu țin de mine, dar extrem de nobile), anul acesta Blogul unei cititoare de cursă lungă este prezent cu un stand la Bookfest, standul G22, pe care îl împart cu buna mea prietenă Marilena Iovu, fondatoarea Agenției literare Marilena Iovu. Am pregătit semne de carte de multe feluri pe care le vom dărui cititorilor care trec pe la micul nostru stand. 

Acestea fiind spuse las și eu mai jos, pentru posteritate, o listă de recomandări și una de dorințe pentru Bookfest 2024. 

 

Recomandări Bookfest 2024

FICȚIUNE

Ochii Monei, de Thomas Schlesser:  În primul rând, o carte frumoasă ca obiect, dar și prin povestea pe care o spune. Cele 52 de călătorii în lumea artei sunt acompaniate și de reproduceri ale operelor de artă (adunate într-o coliță color). (Humanitas Fiction; trad. Daniel Nicolesco)

Antologia Kiwi 2024. Relații, ed. Marius Chivu: O nouă antologie de proză scurtă românească & străină (30 de povestiri) și care, prin tradiție, începe să se contureze ca un etalon al literaturii contemporane. (Ed. Polirom)

* Legământul apei, de Abraham Verghese: Un roman istoric construit pe mai multe planuri temporale și spațiale, genul de lectură în care te cufunzi și te cuprinde din toate părțile. Ideală pentru cei care preferă să-și ia „cărămizi” după ei la plajă. (Ed. Litera; trad. Adriana Bădescu)

* Și, dacă tot vorbim despre cărți de vacanță, iată încă două recomandări, ceva mai ușurele: Negustorul de cărți, de Carsten Henn, o carte despre cărți (Ed. Litera; trad. Valentina Georgescu), și Măreața Elvețiană, de Jen Begin, o poveste amuzantă și cu mult sex (Ed. Trei; trad. Elena Marcu) 


NONFICȚIUNE

Cultura. Surprinzătoarele conexiuni și influențe dintre civilizații, de Martin Puchner: Un periplu prin istoria lumii, urmând firul surprinzătoarelor dialoguri între culturi și opere culturale. O istorie a lumii prin prisma operelor de artă care au marcat societatea umană și care ne definesc pe noi, oamenii, drept animale culturale. (Ed. Trei; trad. Radu Șorop)

* Neîncrederea. Cum funcțíonează România profundă. O cercetare antropologică, de Radu Umbreș: O excelentă cercetare antropologică realizată de Radu Umbreș într-un sat din România. Publicată inițial în limba engleză, cartea a fost acum tradusă și în română și oferă o privire interesantă asupra societății rurale contemporane. (Ed. Humanitas; trad. Iulian Comănescu)

* Dragul meu Wallace. Istoria zilei în care sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța, de Cătălin Vasilescu: Îmi place felul în care Cătălin Vasilescu investighează poveștile dubioase ale istoriei științei, iar în acest volum se pune problema întâietății uneia dintre cele mai celebre teorii ale științei moderne: teoria evoluționismului. 

* Pentru părinții interesați de cărți de parenting, pentru prima oară la târgul de carte va fi prezentă editura ZYX Books pe care vă recomand să n-o ocoliți: găsiți cărți despre alimentația bebelușilor și a copiilor (Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman și Poftă bună. Soluții practice pentru mesele copiilor și pentru cele mai frecvente probleme alimentare, de Sarah Ockwell Smith), despre somn (Somn ușor. Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani, de Sarah Ockwell Smith) sau despre comunicare și bună-înțelegere în familie (Părinți liniștiți, copii fericiți. Cum să nu mai țipi și să educi cu blândețe, de Laura Markham; Familii fericite. Ghidul sănătății mintale a copilului tău, de Beth Mosley; Iubire necondiționată pentru copilul tău. Drumul de la pedepse și recompense la o relație bazată pe încredere, de Alfie Kohn). 

* Reeditări Ed. Humanitas: Jurnalul unui om dezamăgit, de W.N.P. Barbellion (trad. Anca Bărbulescu); Marea carte a inumanității, de Matthew White (trad. Dana Ligia Ilin); Meditații despre Don Quijote. Gânduri despre roman, de José Ortega y Gasset; Orgia perpetuă. Flaubert și Madame Bovary, de Mario Vargas Llosa (trad. nouă de Marin Mălaicu-Hondrari).

* Reeditare Ed. Corint: O zi în Roma antică, de Alberto Angela (trad. Emanuel Botezatu).


CĂRȚI PENTRU COPII 

* Cele cinci mașinării ale iubirii, de Marta Prada, & Dragonii adoră tacos, de Adam Rubin: două cărți super simpatice și amuzante (cărțile cu dragonei și pupicei, cum le zicem noi). 

Capra cu trei iezi și Ursul păcălit de vulpe, de Ion Creangă: două noi reeditări a două cărți clasice (il. Ileana Ceaușu-Pandele) în colecția Arthur Retro, venite direct în târg. 

 

Listă de dorințe Bookfest 2023 

 

FICȚIUNE

* Sunt câțiva scriitori pe care simt că i-am neglijat și ar fi cazul să-i aprofundez puțin: Brooklyn, de Colm Tóibín (Humanitas Fiction; trad. Cristina Nicolae); Scriitorul-fantomă, de Philip Roth (Ed. Polirom; trad. Dan Croitoru), Canada, de Richard Ford (Ed. Trei; trad. Mihaela Buruiană). Tot aici intră și Băiatul sclipitor, de Paul Auster (Ed. Trei; trad.Iulia Gorzo), care a apărut de puțin timp. 

* Păsări migratoare, de Fernando Aramburu: un roman despre natura umană, dragoste, prietenie și speranță (Ed. Trei; trad. Marin-Mălaicu-Hondrari)

* Cele două noi biografii romanțate din seria Polirom și care recuperează două personaje marginale ale culturii române, ambele extrem de interesante: Jean Bart. Argonautul, de Adrian G. Romila & Anton Pann. Până când nu te iubeam, de Cosmin Ciotloș

* Îți place mai întunecat, de Stephen King: Cel mai recent King, o colecție de 12 povestiri. E King, de alt motiv nu am nevoie. (Ed. Nemira; trad. Ruxandra Toma)

* Hibiscus purpuriu, de Chimamanda Ngozi Adichie: sunt mereu gata pentru o nouă carte de Chimamanda, iar aceasta e recent apărută la Ed. Black Button Books (trad. Anca Dumitrescu). 

* Aurul pisicii, de Ioana Pârvulescu: o poveste de dragoste cu timpul ca personaj principal (Ed. Humanitas). 

 

NONFICȚIUNE

* Două noi istorii ale lumii, una din perspectiva culturii și a civilizației, Civilizația, de Kenneth Clark (Ed. Trei; trad. Bertha Savu) și una din perspectiva lipsei de umanitate pe care omenirea a avut-o (și continuă s-o aibă) față de ea însăși, Ce a urmat după Eden. O scurtă istorie a lumii, de John Charles Chasteen (Ed. Litera; trad. Andreea Popescu)

* Mitologia occidentală (Măștile Zeului, vol. III), de Joseph Campbell: al treilea volum al lucrării monumentale a lui Joseph Campbell, dedicat mitologiilor occidentale, de la culturile mesopotamiană și egipteană, până la cea elenistică și romană (Ed. Trei; trad. Cezar Petrilă).

* Nerezonabil. Poveștile și lecțiile de viață a nouă oameni remarcabili, de Andreea Roșca: un volum ce are în centru mai mulți antreprenori, pionieri și inovatori de la care putem învăța (Ed. Publica)

* Potențial ascuns. Știința de a realiza lucruri mărețe, de Adam Grant: ca și cea de mai sus, tot o carte inspirațională care urmărește să ne învețe cum ne putem dezvolta. (Ed. Publica; trad. Iulia Bertea-Nani)

* Marele cod. Biblia și literatura, de Northrop Frye: o carte despre raportul Bibliei cu literatura universală (Ed. Spandugino; trad. Oana Fotache). 

 

CĂRȚI PENTRU COPII 

* De la Ed. Panda: Pettson&Findus colorează, Regele Arthur și cavalerii Mesei Rotunde, de Mauri Kunnas (trad. Andreea Niță) și Puii lui Mog. Eu şi Mog, de Judith Kerr (trad. Maria Popescu).

* Cărți educaționale care sper să mă ajute să răspund mai ușor la viitoare întrebări: Scurtă călătorie prin corpul uman, de Bill Bryson: (Ed. Polirom; trad. Ioana Aneci), Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală, de Dan Cristian Vodnar (îmi place seria asta educațională de la Ed. Corint, în timp am luat mai multe volume), Tu și Universul, de Stephen Hawking (Ed. Humanitas; trad. Iustina Croitoru). 

* Două cărți ilustrate cu povești frumoase, apărute la Ed. Cartea Copiilor: Copilul cavernelor, de Julia Donaldson (trad. Florin Bican) și Desișul de Muri. Poveste de primăvară, de Jill Barklem (trad. Mara Wagner) 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter