Recomandări și listă pentru Bookfest 2018

Recomandări și listă pentru Bookfest 2018

Mâine (30 mai) începe cea de-a 13-a ediție a Bookfest și avem, ca întotdeauna, noutăți cu care să ne delectăm. În luna mai am tot răsfoit noutățile anunțate de edituri ca să fiu la curent cu surprizele pregătite și această ediție mi se pare că are destule noutăți interesante. 

Am făcut două liste de cărți: una cu cărțile pe care am apucat să le citesc și pe care le recomand (unele dintre ele au apărut de curând, altele încă nu au apărut, dar am avut ocazia să le citesc în avanpremieră) și una cu cărțile care mi se par interesante și vreau să mi le iau. Din fericire (pentru mine) a doua listă e mai scurtă: are doar 17 titluri, dintre care 4 sunt cărți de copii, una sunt în dubii dacă s-o iau sau nu, iar una nu e sigur că apare la târg. Așa că, din punctul meu de vedere, asta e cea mai realistă listă pe care am făcut-o până acum și chiar sper să mă țin de ea. 

M-am gândit că articolul poate fi cu adevărat de folos și dacă scriu câteva cuvinte în dreptul fiecărei cărți, suficient pentru a se vedea care e părerea mea, dar fără să plictisesc. Majoritatea recomandărilor au și un link către prezentarea cărții pentru cei care vor să știe mai multe. Vă doresc să vă puteți face cu toții liste cât mai realiste (nu-i ușor, știu, tsundoku e boala recunoscută a cititorilor) și să le citiți apoi cu plăcere! Și, cum se spune la târgurile internaționale, have a good fair

 

Cărți noi pe care le-am citit și mi-au plăcut
(Recomandări Bookfest 2018)

Ficțiune

●​ Băiatul cel nou, de Tracy Chevalier – Al cincilea volum din proiectul Hogarth Shakespeare, romanul lui Tracy Chevalier este o reinterpretare la Othello. Povestea unor copii dintr-o școală americană a anilor 70, romanul este o o incursiune surprinzătoare în universul copilăriei (atât de diferită de inocența pe care lumea adultă o atribuie acestei vârste), având una dintre cele mai bune construcții și dozări ale suspansului pe care le-am întâlnit în literatură. 
Ordinea de zi, de Éric Vuillard –​ Câștigătoare a Premiului Goncourt în 2017, cartea lui Éric Vuillard ​își propune să demaște toată ipocrizia din jurul lui „nu am știut ce se întâmplă”, des citată în ceea ce privește susținerea acordată de numeroși oameni de afaceri armatei celui de-Al Treilea Reich. Cu o claritate înspăimântătoare, demostrația lui Vuillard nu mai lasă loc de scuze. Și, alături de devoalarea ororii, una dintre cele mai frumoase scriituri și asumări a artificialității literaturii și a poveștilor de care ne înconjurăm.  O lectură extrem de incomodă, dar necesară și foarte frumos scrisă. 
Și, deodată, cineva bate la ușă, de Etgar Keret –​ Un volum de proză scurtă, surprinzător și bine scris; pastile de viață și literatură. Recomandat de Mircea Cărtărescu și Salman Rushdie, merită o șansă.(Apropo, părerea mea e că volumul ăsta e mult mai bun decât Șapte ani buni, cel cu care scriitorul israelian a debutat pe piața românească)
Puterea, de Naomi Alderman –​ Una dintre cele mai de succes cărți apărute anul trecut, Puterea este o distopie recomandată, printre alții, de Margaret Atwood și Barack Obama. Ideea care stă la bază este cum ar fi lumea dacă puterea ar aparține femeilor. Interesantă prin subiect, se citește repede, te face curios și te ține în suspans. 

Non-ficțiune

Cartea vieților mele, de Aleksandar Hemon –​ Cartea de memorii și publicistică a lui Aleksandar Hemon este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit. Scriitura lui Hemon e inegalabilă și, pentru prima dată în istoria marketingului editorial, prezentarea editurii are dreptate: dacă nu l-ai citit pe Hemon, cartea asta o să te facă să vrei să-i citești toate celelalte cărți. Așa e: după ce am terminat-o, mi le-am cumpărat și pe celelalte. 
●​ Jurnal necenzurat, de Vaslav Nijinski –​ Una dintre cele mai tulburătoare mărturii ale nebuniei, Jurnalul lui Nijinski este chiar o apariție de excepție. Eu am citit, acum câțiva ani, o versiune în franceză și m-a cutremurat. 
●​ Discursul îndrăgostit, de Roland Barthes –​ Scrierile lui Roland Barthes despre iubire sunt, probabil, cele mai frumoase pagini despre dragoste scrise vreodată. Volumul de față cuprinde atât transcrierile cursurilor sale pe tema iubirii, cât și fragmente inedite din minunatul Fragmente dintr-un discurs îndrăgostit. Nu e de ratat. 
●​ Darwin. Portretul unui geniu, de Paul Johnson –​ ​O biografie clasică a celebrului om de știință, foarte bună ca introducere în opera lui. Cel mai mult mi-a plăcut felul în care Paul Johnson a contextualizat viața și opera lui Darwin oferind o perspectivă de ansamblu asupra timpului în care acesta a trăit. 
●​ Creierul. Povestea noastră, David Eagleman –​ ​Una dintre cele mai accesibile cărți despre misterul creierului uman. Potrivită atât pentru cititorii care nu sunt familiarizați cu limbajul de specialitate, cât și pentru cei care au mai citit cărți pe tema asta (măcar pentru plăcerea lecturii și pentru felul în care se poate face un volum de popularizare a științei)
●​ Canonul occidental, de Harold Bloom –​ ​O reeditare necesară, Canonul occidental al lui Harold Bloom (deși intens contestată) rămâne una dintre cărțile fundamentale de critică literară. 
●​ Dicționar de idei primite de-a gata, de Gustave Flaubert (il. Mircea Pop) –​ ​La fel, o reeditare necesară a unei cărți clasice, acum și cu ilustrații de Mircea Pop. 

Cărți pentru copii

Povești dintr-o pădure 'naltă, de Shaun Micallef –​ ​ O foarte frumoasă reinterpretare a basmelor Fraților Grimm (bună și pentru copiii mai mari), cu ilustrații absolut superbe. Am văzut cartea în original, e minunată, mă bucur mult că a apărut și la noi. 
●​ Povești de seară pentru fete rebele. Vol. 2, de Elena Favili, Francesca Cavallo –​ ​ Ca și primul volum, o nouă serie de povești de seară pentru fetre rebele își propune să recupereze, textual și grafic, viețile și operele femeilor de geniu. 
●​ Charles Darwin, o revoluție, de Annabelle Kremer –​ ​O foarte bună introducere în opera lui Charles Darwin, scrisă pentru copii, dar potrivită și pentru adulți. Ilustrațiile sunt superbe. 
●​ Cea mai rea prințesă, de Anna Kemp & Sara Ogilvie –​ ​Tot în tradiția fetelor rebele, o carte ilustrată despre o prințesă care nu așteaptă să fie salvată. 
●​ Supernormal, de Greg James și Chris Smith  –​ ​Un roman pentru copii, inteligent și amuzant. 
●​ Când Findus era mic și a dispărut, de Sven Nordqvist –​ Mie îmi plac la nebunie cărțile lui Sven Nordqvist cu Findus și moș Pettson. Sunt povești clasice, amuzante și emoționante, iar ilustrațiile sunt superbe. Nu te poți plictisi nicicând privind o ilustrație a lui Sven Nordqvist. 
● Auzi cum vorbesc copacii? O drumeție scurtă în inima pădurii, de Peter Wohlleben – Versiunea pentru copii a celebrei cărți a pădurarului Peter Wohlleben (Viața secretă a copacilor). Cartea e plină de informații interesante, foarte bine structurate și cu ilustrații. Este primul volum dintr-o nouă colecție a Editurii Publica (Publica Youngster) în care vor apărea versiunile pentru copii și adolescenți ale mai multor cărți de popularizare a științei. De urmărit. ​

 

Cărți pe care vreau să mi le iau de la Bookfest 2018 
(Wishlist Bookfest 2018)

Ficțiune

●​ Camera lui Giovanni, de James Baldwin –​ Nu am citit nimic de James Baldwin, dar am auzit zvonuri că nu e de ratat. 
●​ Un zeu năruit, de Kate Atkinson –​ O iubesc pe Kate Atkinson. 
●​ Fiul, de Jo Nesbø –​ Vine vara, un Nordic Noir bun nu e niciodată de prisos, iar ​Jo Nesbø​ e unul dintre cei mai buni (apropo de Jo Nesbø​, el va scrie reinterpretarea la Macbeth pentru Hogarth Shakespeare, abia aștept).
●​ Iubire amară, de Elena Ferrante –​ E Ferrante. Punct. 
●​ Zile fără sfârșit, de Sebastian Barry –​ Am tot citit anul trecut de cartea asta, mi s-a părut interesantă. 

Non-ficțiune

●​ Ascensiunea omului, de Jacob Bronowski –​ Eu citesc de vreo zece ani tot ce-mi pică în mână despre originile umanității. După Sapiens tema a devenit mainstream, dar nu mă deranjează, din contră. 
●​ În mintea unei caracatițe: o explorare surprinzătoare a miracolului conştiinței, de Sy Montgomery –​​ Am citit astă-iarnă Celelalte minți. Caracatița și evoluția minții umane, mi-a plăcut, vreau să mai citesc pe tema asta. 
●​ Mai este oare acesta un om?, de Primo Levi –​​ Încă o reeditare necesară. Eu o aștept de câțiva ani. Am citit fragmente în facultate, abia aștept s-o citesc (deși e o lectură care-ți rupe sufletul).
●​ Sibiul veacului al XVI-lea. Rânduirea unui oraș transilvănean, de Mária Pakucs-Willcocks –​​​ Sibiul e orașul meu preferat din România și mă bucur că, în tot mai multe cărți, se recuperează istoria uitată a orașelor, oamenilor, întâmplărilor etc. 
●​ 12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru, de Jordan Peterson  –​​​ E controversată, sunt curioasă. 
●​ Lumea scrisă. Cărţi care au schimbat istoria, de Martin Puchner  –​​​ O carte despre cărți. Ce poate fi mai frumos? (p.s. dacă vă interesează subiectul ar fi bine să vă uitați și după cărțile lui Alberto Manguel)
●​ Istoria lumii. Din preistorie până în prezent, de J.M. Roberts, Odd Arne Westad –​​​ Din prezentare, pare un volum de avut în bibliotecă, genul de carte fundamentală care trebuie citită. Singurul „inconvenient” e că are puțin peste o mie de pagini și nu-mi dau seama dacă este un volum destinat publicului larg sau este de interes mai ales pentru cunoscători. De-a lungul timpului mi-am luat tot felul de Istorii și am rezonat mai bine cu cele destinate publicului larg, așa că aici sunt în dubii, mă voi hotâri chiar la târg dacă e pentru mine sau nu. 
●​ Leonardo da Vinci, de Walter Isaacson –​​​​ Una dintre cele mai importante apariții ale verii, o biografie a lui Leonardo ce va deveni, fără îndoială, clasică. Nu se știe însă dacă va ajunge la târg sau direct în librării în prima săptămână din iunie. Oricum ar fi, e o carte #decitit. 

Cărți pentru copii

●​ Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi, de Nikolai Nosov, cu il. de A. Laptev –​ Știu că pare de necrezut, dar nu am citit Aventurile lui Habarnam în copilărie, iar ediția asta pare fix ce-mi trebuie ca să recuperez. 
●​ Doctorul Aumădoare, de Kornei Ciukovski –​ Încă una de necrezut: nici p-asta n-am citit-o, dar e una dintre poveștile preferate ale soțului meu, așa că trebuie s-o recuperez. 
●​ Cotoi cu pălărioi, de Dr. Seuss –​ Abia așteptam să fie tradus Dr. Seuss în română. Și a fost tradus de Florin Bican heart
●​ Cărticică de dormit, de Dr. Seuss –​ Idem. 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter