Cărți interesante aprilie 2024

Cărți interesante aprilie 2024

Născut de Ziua Morților și mort cu cinci luni înainte să împlinească douăzeci și nouă de ani, Stephen Crane a prins cinci luni și cinci zile din secolul XX, răpus de tuberculoză înainte să aibă ocazia să conducă un automobil sau să vadă un avion, să vadă un film proiectat pe un ecran mare sau să asculte un radio, o figură a lumii trăsurilor cu cai care n-a apucat viitorul care-i aștepta pe congenerii săi, nu doar construcția acelor mașinării și invenții miraculoase, ci și ororile epocii, inclusiv distrugerea a zeci de milioane de vieți în două războaie mondiale. Contemporanii săi au fost Henri Matisse (cu douăzeci și două de luni mai în vârstă decât el), Vladimir Lenin (cu șaptesprezece luni mai în vârstă), Marcel Proust (cu patru luni mai în vârstă) și scriitori americani ca W. E. B. Du Bois, Theodore Dreiser, Willa Cather, Gertrude Stein, Sherwood Anderson și Robert Frost, care au prins cu toții o parte bună din noul secol. Dar opera lui Crane, care a ocolit aproape toate tradițiile de dinaintea lui, a fost atât de radicală la vremea ei, încât astăzi l-am putea considera primul modernist american, cel căruia îi datorăm schimbarea felului în care vedem lumea prin mijlocirea cuvântului scris.” (Băiatul sclipitor, de Paul Auster, Ed. Pandora M, 2024, trad. Iulia Gorzo)

Mai jos, ca de obicei, o selecție a aparițiilor editoriale interesante din luna aprilie, câteva cuvinte despre cărțile citite luna asta și Top 10 vânzări carte românească și carte străină în lanțul librăriilor Cărturești. 


Cărți interesante aprilie 2024

FICȚIUNE

Ficțiune literară

• Legământul apei, de Abraham Vergese: „Cu acțiunea plasată în Kerala, pe Coasta Malabar a Indiei, Legământul apei urmărește, între 1900 și 1977, trei generații ale unei familii care suferă de o tulburare aparte: în fiecare ramură a arborelui genealogic, cel puțin o persoană moare prin înec – iar în Kerala apa este pretutindeni.” (Ed. Litera; trad. Adriana Bădescu)

• Eu rămân aici, de Marco Balzano: „Roman istoric de mare anvergură, Eu rămân aici prezintă lupta unei femei și a unui sat împotriva războiului, rasismului și devastării mediului înconjurător.” (Ed. Litera; trad. Elena Bănică)

Ochelarii cu ramă de aur, de Giorgio Bassani: „Ochelarii cu ramă de aur este un studiu pasionant, dar tragic, despre cum ne pot fi distruse viețile de către cei pe care-i considerăm apropiați.” (Ed. Pandora M; trad. Rodica Locusteanu)

• Văduva, de José Saramago: „Romanul Văduva, scris de tânărul Saramago, lasă să se întrevadă autorul colosal pe care îl cunoaştem. Modul lui unic de-a privi lumea şi unele particularităţi ale celor mai lăudate cărţi ale sale sunt deja vizibile în acest prim roman.” (Ed. Polirom; trad. Simina Popa) 

Jos, în vale, de Paolo Cognetti: „În această carte minunată – sclipitoare ca un cristal de gheaţă – vedem cum, pe cursul râului Sesia, absolut totul resimte acţiunile speciei noastre: copaci, femei, bărbaţi şi animale.” (la Repubblica) (Ed. Polirom; trad. Cerasela Barbone)

Acolo unde urlă șacalii. Povestiri, de Amos Oz: „În cartea sa de debut, Acolo unde urlă șacalii, Amos Oz își adună laolaltă primele zece povestiri pline de forță, scrise între 1962 și 1964, și nimic din ele nu trădează o operă de început.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Marlena Braester)


Ficțiune contemporană

• Paisprezece zile, ed. Margaret Atwood & Douglas Preston: „ O narațiune uluitoare, înduioșătoare și, în ultimă instanță, surprinzătoare, Paisprezece zile este o odă închinată puterii pe care o au arta povestirii și conexiunea umană.” (Ed. Corint; trad. Mihaela Sofonea)

• Nicio slujbă nu-i ușoară, de Kikuko Tsumura: „Considerat o revelație în momentul publicării, romanul explorează, printre altele, traumele emoționale pe care le poate provoca munca indivizilor într-un sistem capitalist hiperconsumerist.” (Ed. Polirom; Magdalena Ciubancan)

Cioburile, de Bret Easton Ellis: „Romanul urmăreşte destinele unui grup de elevi privilegiaţi de la un liceu privat din Los Angeles în timp ce un criminal în serie bântuie oraşul, în căutare de victime adolescente. Cartea, a cărei acţiune are loc la începutul anilor ’80, este o poveste despre sfârşitul inocenţei şi despre trecerea primejdioasă de la adolescenţă la maturitate.” (Ed. Polirom; trad. Bogdan Perdivară)

Sau-sau, de Elif Batuman: „O continuare a poveștii din Idioata, un roman al devenirii și al adaptării, scris cu umor, autoironie și inteligență, cu trimiteri la autori importanți; o analiză a vieții într-un mediu multicultural.” (Ed. Curtea Veche; trad. Andreea Florescu)

Furtuna pe care am dezlănțuit-o, de Vanessa Chan: „Curajos și deosebit de emoționant, Furtuna pe care am dezlănțuit-o este unul dintre cele mai impresionante și mai reușite romane de debut pe care le-am citit vreodată.” (Tracy Chevalier) (Ed. Trei; Monica Șerban) 

Zbuciumul somnului, de Clara Kumagai: „Acest debut provocator, care te pune pe gânduri, îmbină realismul magic cu miturile japoneze într-o explorare a durerii, a timpului și a memoriei.” (The Bookseller) (Ed. Trei; Dana Ionescu)

• Cântecul munților, de Nguyễn Phan Quế Mai: „Cartea redă istoria, cultura și tradiția vietnameză și vorbește despre costurile umane din timpul conflictului armat, dezvăluindu-ne, în același timp, puterea bunătății și a speranței.” (Ed. Nemira; trad. Andrei Dosa) 

Măreața elvețiană, de Jean Beagin: „Îndrăzneață, excentrică și plină de umor și personaje irezistibile, Măreața elvețiană este atât o poveste despre traumă și obsesie, cât și o cercetare abilă a infidelității, a sănătății mintale, a stereo tipurilor sexuale și a multor altor aspecte, pe care o realizează această scriitoare uimitor de talentată, o voce unică în ficțiunea contemporană.” (Ed. Trei; trad. Elena Marcu)

Librăria pierdută, de Evie Woods: „Un roman evocator si incantator, plin de romantism si secrete, aflat pe lista scurta pentru British Book Awards 2024 la categoria Pageturner!” (Ed. Storia Books; trad. Irina Stoica)

Umbra mamei, de Nikola Scott: „În debutul cu succes răsunător și tradus în 15 limbi al scriitoarei Nikola Scott ‒ autoarea bestsellerului Fetele din livada cu meri ‒, trecutul bântuie prezentul prin remarcabila poveste din jurul unei familii în care secretele sunt cel mai puternic liant.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Carmen Pațac)


Ficțiune clasică

• Foamea, Knut Hamsun: „Knut Hamsun, unul dintre cei mai importanți și mai controversați scriitori ai secolului al XX-lea, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1920, creează în Foamea portretul tulburător al unui tânăr scriitor norvegian strâmtorat, care rătăcește pe străzile din Christiania.” (Ed. Corint; trad.  Valeriu Munteanu) 


Thriller, crime fiction

• Memoria, de David Lagercrantz: „Claire Lidman e înmormântată de 14 ani, dar soțul ei, Samuel, vrea să demonstreze că ea trăiește. Hans Rekke și Micaela Vargas acceptă fără tragere de inimă cazul, mai mult ca să aibă ocazia de a lucra din nou împreună.” (Ed. Trei; trad. Ioana Ghișa)


Poezie

• Ce-ți spui noaptea înainte de culcare. O antologie a clubului de lectură Noise Poetry, ed. Mihai Marian: „Antologia cuprinde poezia tinerilor din clubul de lectură Noise Poetry în formele sale cele mai variate. Veți găsi poezie postmodernistă, postumană, militantă, feministă, queer, ermetică, lirică, romantică, dramatică, narativă, elegiacă.” (Ed. Cartex) 

Ca într-o povestire de Carver, de Mihai Duțescu: „Experiența paternității întâlnește noul ruralism într-un volum care înregistrează unele note mai reflexive și poate mai lirice decât ne-a obișnuit Mihai Duțescu până acum.” (Andrei Doboș) (Ed. OMG Publishing)

De dor de sufletul lui Andersen, de Nichita Stănescu: „Texte cu o circulație foarte restransă și texte inedite ale poetului Nichita Stănescu – un mic tezaur, care a stat ascuns vreme de decenii. Volumul conține și un corp de texte originale, recoltate din arhiva personală a autorului de soția sa. Volumul este însoțit de un Cuvânt înainte, scris de criticul literar și universitarul Felix Nicolau, și este ilustrat de Clara Vasilescu, care semnează și coperta.” (Ed. Rentrop & Straton)


Literatură română 

• Dincolo nu e nimeni, de Stelian Tănase: „Romanul se desfășoară în jurul pictorului Adam Bruno, a cărui moarte misterioasă îl conduce pe jurnalistul Ghiță Macarie la o investigație care ne dezvăluie viața și destinul unui artist transformat în mit de Dăscălime după 1989.” (Ed. Corint)

• Picioare de lotus, de Bogdan Răileanu: „Proza scurtă a lui Bogdan Răileanu are ceva din Wells Tower, iar despre Wells Tower s-a scris că e cea mai bună dovadă că America nu are nevoie de un au-delà suprarealist, America e deja au-delà, trebuie doar să o descrii în amănunțime. În Picioare de lotus această impresie înșelătoare vine dintr-o tehnică subtilă, a colajului.” (Augustin Cupșa) (Ed. Polirom)

• Vreau să aud numai de bine, de Tudor Ganea: „În Vreau să aud numai de bine Toma își spune povestea cu autoironie și mult umor negru – o poveste despre spectrul omniprezent al morții, despre succese care ascund eșecuri inimaginabile și secrete ce pot distruge vieți.” (Ed. Polirom)

• Ultima carte, de Marian Coman: „Cel mai recent roman al lui Marian Coman se deschide cu cea mai veche istorie din lume: una de iubire.(…) Ultima carte are, de altfel, darul acela aparte al literaturii bune: să schimbe ceva în tine la finalul lecturii.” (Ed. Nemira) 

• Punk requiem, de Goran Mrakić: „Punk requiem, volum de debut, publicat acum într-o formă nouă, revizuită și adăugită cu două proze proaspete, la nouă ani distanță de prima ediție, nu face decât să demonstreze, dacă mai era nevoie, de ce scriitorul bănățean de origine sârbă este o voce aparte în peisajul contemporan.” (Eli Bădică) (Ed. Nemira)

Balada necunoscutului, de Cristina Vremeș: „Dacă orice călătorie este, până la urmă, o coborâre în infernul lăuntric, nu multe povești încep în bardo, limbul fragil dintre moarte și reîntrupare.” (Ed. Humanitas)

 

NONFICȚIUNE


Istorie

• Războiul Sfânt al României. Militarii, motivația și Holocaustul, de Grant T. Harward: „O privire sintetică asupra participării armatei române la campaniile Frontului de Est (1941-1944) și asupra abuzurilor și crimelor comise de unii militari români în această perioadă.” (Ed. Corint; trad. Alina Pavelescu)

• Partea lor de adevăr, de Lavinia Betea: „Volumul Partea lor de adevăr reunește convorbirile înregistrate și redactate, pe parcursul a opt ani (1993–2001), cu trei dintre liderii comuniști proeminenți ai României: Ion Gheorghe Maurer, Alexandru Bârlădeanu și Corneliu Mănescu. Prin micile istorii ale vieții lor, acești foști demnitari sunt martori angajați și personalități adecvate în formarea unor reprezentări ale marii istorii a secolului XX.” (Ed. Corint)

 Parisul la răscruce. Jean Renoir, Salvador Dali, Simone de Beauvoir, André Gide, Sylvia Beach, Leon Blum și prietenii lor în anii 1930, de Mary McAuliffe: „În această nouă carte din seria dedicată celui mai iubit oraș al lumii, Mary McAuliffe merge pe urmele intelectualilor și al elitei pariziene din anii 1930, un deceniu tumultuos, cu petreceri zgomotoase și mișcări de stradă.” (Ed. Corint; trad. Alina Pavelescu)

 Războiul secret. Spioni, coduri și partizani (1939-1945), de Max Hastings: „Printre numeroasele cărţi având ca autori sau personaje spioni celebri, multe fiind scrieri memorialistice adesea „înfrumuseţate”, lucrarea reputatului istoric militar Max Hastings se remarcă printr-o abordare globală şi obiectivă a activităţilor de intelligence din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, coroborată cu evenimentele propriu-zise de pe teatrele de luptă din Europa, Asia, Pacific sau Africa de Nord şi completată cu o serie de poveşti şi detalii captivante.” (Ed. Polirom; trad. Lucia Popovici)

Amurgul cetăților, de Katherine Pangonis: „De la Alexandru cel Mare la Hannibal, de la Nabucodonosor și Arhimede la lordul Byron și Dante, un arc peste mileniile cuceritorilor romani, bizantini, arabi și nomazi a căror măreție triumfă în șoaptă. Puterea și gloria efemeră a imperiilor, o carte strălucitoare, sofisticată și încântătoare: Tyr, Cartagina, Siracuza, Ravenna și Antiohia concurate doar de Roma, Constantinopol și Ierusalim.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Mihai Moroiu)

• Urzeala timpului. Între imperiu și anarhie, de la Mediterana la China, de Robert D. Kaplan: „Ce rămâne din valorile universale ale democrației și drepturilor omului azi, când doar o jumătate de lume le mai consideră universale? Robert Kaplan a umblat vreme de decenii prin Orientul Mijlociu, iar cartea pe care a scris-o după atâta amar de călătorii este unul dintre cele mai convingătoare răspunsuri la această întrebare.” (Iulian Comănescu) (Ed. Humanitas; trad. Iulian Comănescu)

Delicioasa poveste a cozonacului românesc, de Tatiana Niculescu: „Istorie culturală presărată cu amintiri și anecdote, povestea cozonacului e o fereastră spre istoria României.” (Ed. Humanitas)

Scurtă istorie a lumii în 50 de cărți, de Daniel Smith: „Acest volum cuprinde o listă personalizată cu 50 dintre cele mai influente cărți din toate timpurile, plasându-le pe fiecare în contextul său istoric.” (Ed. Niculescu; trad. Smaranda Popovici) 

Scurtă istorie a lumii în 50 de minciuni, de Natasha Tidd: „Cartea de față conține doar 50 dintre acele minciuni, unele interconectate de-a lungul secolelor, altele aparent autonome; însă fiecare neadevăr provoacă val după val în cronologie.” (Ed. Niculescu; trad. Smaranda Popovici)

Istoria lumii în 100 de momente, de Neil Oliver: „De la dominația lui Genghis Han până la primii pași ai lui Armstrong pe Lună, de la Shiva și cel mai vechi cult din lume până la Martin Luther King jr. și al său vis, de la est la vest, de la nord la sud, descoperă cele 100 de momente-cheie care au definit omenirea și au modelat lumea noastră pentru totdeauna.” (Ed. Litera; trad. Elena Fofiu)

Cină la Roma. Istoria lumii într-o singură masă, de Andreas Viestad: „Andreas Viestad, un renumit critic de restaurante și un reputat specialist scandinav în gastronomie, ne serveşte, pagină cu pagină, un regal culinar şi istoric. O masă în Cetatea Eternă se transformă într-un pretext pentru a explora în tandem istoria omenirii și a bucătăriei antice, medievale și moderne. Cină la Roma nu li se adresează numai gurmanzilor; este lectura ideală pentru pofticioşii dornici să descopere atât gustul lumii în care trăim, cât şi savoarea trecutului.” (Ed. All; trad. Ivona Berceanu)

Științe exacte și naturale

 Dragul meu Wallace. Istoria zilei în care sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța, de Cătălin Vasilescu: „Scrisă alert și echilibrat, cu argumente bazate pe documente, Dragul meu Wallace oferă – pe lângă reconstituirea impecabilă a unei pagini importante din culisele istoriei științei și din biografia lui Darwin – multe bucurii scriitoricești. Cititorii vor constata, între altele, că umorul și știința nu se exclud, iar povestea pasionantă a unei descoperiri poate deveni aproape detectivistică.” (Ioana Pârvulescu) (Ed. Humanitas)

Secretele creierului uman, de Sandra Aamodt, Sam Wang: „Sandra Aamodt și Sam Wang, renumiți specialiști în neuroștiințe, ne dezvăluie mecanismele, dar și trucurile care ajută creierul să lucreze eficient. Autorii demontează câteva dintre miturile des întâlnite, de exemplu, faptul că folosim doar 10% din creier sau că bebelușii care ascultă Mozart devin mai inteligenți.” (Ed. Litera; trad. Maria Melania Tudorancea)

• Când cerurile au fost scoase la vânzare. Ciudații și genialii care se întrec să ne aducă spațiul mai aproape, de Ashlee Vance: „Când cerurile au fost scoase la vânzare spune poveștile remarcabile, în plină desfășurare, ale acestei curse intergalactice nebunești pentru spațiu. În stilul său jurnalistic captivant care l-a consacrat, Ashlee Vance urmărește traseele a patru companii care fac pionierat – Astra, Firefly, Planet Labs și Rocket Lab –, în timp ce-și construiesc noi sisteme spațiale și încearcă să lanseze rachete și mii de sateliți pe orbită.” (Ed. Publica; trad. Andreea Călin)


Eseu

• Discursul filosofic, de Michel Foucault: „Ce este filosofia și care este rolul ei astăzi? În perioada iulie-octombrie 1966, Michel Foucault, într-un manuscris scris cu foarte multă grijă, dar pe care nu îl va publica, oferă răspunsul său la această întrebare mult dezbătută:” (Ed. Trei; trad. Ciprian Mihali)

• Originile romantismului, de Isaiah Berlin: „Într-un stil sclipitor și cu instrumentele unei erudiții de mare calibru, marele gânditor Isaiah Berlin oferă o interpretare cu totul personală a mișcării romantice, în care vede expresia cultural-istorică a unei profunde aversiuni față de încrederea nelimitată în puterile rațiunii caracteristică tradiției filozofice occidentale.” (Ed. Humanitas; trad. Diana Mite Colceriu)

Pascal și proiectul creștin, de Pierre Manent: „Scriind despre Pascal – celălalt chip al spiritului francez, alături de Descartes –, Pierre Manent ne invită să ne punem întrebarea privitoare la sensul creștinismului și la relația sa cu civilizația occidentală. Cartea pe care i-o dedică se adresează deopotrivă celor fascinați de gândirea sa și celor preocupați de marile teme ale lumii contemporane.” (Miruna Tătăru-Cazaban) (Ed. Humanitas; Cristian Preda, Miruna Tătaru Cazaban)


Memorii, biografii, jurnale, corespondență

• Băiatul sclipitor, de Paul Auster: „Stephen Crane, scriitorul care a transformat literatura americană de la începutul secolului trecut, este protagonistul cărții lui Paul Auster.” (Ed. Pandora M; trad. Iulia Gorzo)

• Cuțitul. Reflecții în urma unei tentative de asasinat, de Salman Rushdie: „N‑am văzut cuțitul sau cel puțin nu‑l țin minte. Nu știu dacă a fost unul lung sau scurt, cu lama lată, de vânătoare, sau îngustă, ca un stilet, zimțată ca la un cuțit de pâine sau curbată ca o seceră, un briceag de copil al străzii sau chiar un cuțit obișnuit de tăiat carnea, furat din bucătăria maică‑sii. Nici nu‑mi pasă. Arma aceea nevăzută a fost suficient de utilă și și‑a făcut treaba.” (Salman Rushdie) (Ed. Polirom; trad. Dana Crăciun)

• Buddha, de Karen Armstong: „Pe fundalul cultural al lumii sale, Armstrong îmbină istoria, filosofia, mitologia și biografia pentru a crea un portret convingător al unui om a cărui iluminare continuă să fie o sursă de inspirație, o punte peste milenii.” (Ed. Nemira; trad. Carmen Neacșu)

• Moonwalk, de Michael Jackson: „În Moonwalk, o carte remarcabil de sinceră și de curajoasă, Michael Jackson sparge pentru prima dată bariera de tăcere care l-a înconjurat de-a lungul timpului.” (Ed. Nemira; trad. Adriana Voicu)

• Jurnal de călătorie. Scrisori, de Michel de Montaigne: „După cele trei cărți ale Eseurilor în tălmăcirea lui Vlad Russo, volumul de față încheie publicarea la Humanitas a operelor lui Michel de Montaigne în traducere românească. El este alcătuit din Jurnalul de călătorie în Italia prin Elveția și Germania (1580–1581), scriere de mare interes pentru cunoașterea lumii europene de la sfârșitul Renașterii, și din cele 38 de scrisori rămase de la Montaigne – printre care cea către tatăl său despre moartea lui Étienne de La Boétie și cea adresată regelui Henric IV, adevărat testament politic al autorului. Este o întregire fericită a portretului pe care Michel de Montaigne și-l face în fiecare pagină a Eseurilor.” (Ed. Humanitas; trad. Anca-Maria Christodorescu)

• Purici, nomazi și supă de șobolani. Povești din Africa ecuatorială, de Andrei Daniel Mihalca: „Andrei Mihalca reușește cu măiestrie să calce pe urmele exploratorilor pentru care acest continent, cel mai bătrân și cel mai tânăr deopotrivă, a fost teren de cercetare, tărâm de seducție și spațiu al provocărilor – locul unde fiecare bucată a corpului, a minții și a sufletului este chemată să se întrebe care este sensul vieții, cu umilitate, spaimă și admirație.” (Ciprian Mihali) (Ed. Humanitas)

• Oppenheimer. Portretul unei enigme, de Jeremy Bernstein: „Ce deosebește cartea lui Jeremy Bernstein de celelalte biografii dedicate lui Oppenheimer este faptul că autorul, el însuși fizician de renume, l-a cunoscut personal pe „părintele bombei atomice“ și a fost prieten apropiat cu colaboratorii săi, de la care a obținut mărturii inedite.” (Ed. Humanitas; trad. Walter Fotescu)

• Oppenheimer. Povestea omului de știință J. Robert Oppenheimer și rolul său în dezvoltarea bombei atomice, de Michel Rouzé: „Cunoscutul publicist francez Michel Rouzé prezintă o imagine vie a evenimentelor științifice și politice din preajma și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.” (Ed. Bookzone)

• Alpiniștii lui Stalin, de Cédric Gras: „Vitali și Evgheni Abalakov sunt astăzi două nume căzute în uitare. Și totuși, frații Abalakov au fost adevărate vedete ale alpinismului sovietic, escaladând – uneori în premieră – cele mai înalte vârfuri din URSS: Lenin, Stalin (Vârful Comunismului), Khan Tengri, Pobeda…” (Ed. Polirom; Giuliano Sfichi) 

• Băi, hammamuri, desfătări. O istorie ilustrată a băilor din Țara Românească și Moldova, de Tudor Dinu: „Neobosit în cercetările sale, Tudor Dinu documentează, cu aceeași erudiție cu care și-a obișnuit cititorii, un subiect prea puțin studiat până acum: evoluția băilor în Țara Românească și Moldova din secolul al XVI-lea până la jumătatea secolului al XIX-lea, atunci când are loc trecerea de la stilul de viață de inspirație orientală la cel occidental.” (Ed. Humanitas) 

• Meditații, de Marcus Aurelius: „Meditații de Marcus Aurelius rămâne una dintre cele mai mari opere de reflecție spirituală și etică scrise vreodată. Oferind cititorilor o perspectivă atemporală profundă asupra umanității, filosoful stoic Marcus Aurelius împărtășește lecții despre cum să facem față provocărilor vieții cu stoicism și cum să cultivăm o viață bazată pe integritate și autenticitate.” (Ed. Litera; trad. Mihaela Paraschiv)

• 24 de creatoare, de Bertrand Meyer-Stabley: „Povestea succesului lor reprezintă o palpitantă frescă de epocă, plină de geniu, pasiune și dispreț, de curaj, suferință, izbândă și trădare, într-o lume a contrastelor, unde au transformat moda în arta de a te afișa în toată splendoarea. Odată cu ele, savoir-ul a intrat în competiție cu frivolul, iar glamour-ul, cu seducția.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Ines Hristea)


Parenting

• Destinație: copii fericiți. Ghid practic pentru a fi părinți mai buni, de Susanna Isern: „Un ghid în care vei găsi explicații pentru o multitudine de situații și comportamente, soluții aplicate pentru ele, dar și strategii pe termen lung, de care te poți folosi pentru a susține dezvoltarea sănătoasă a copilului și a relației cu el.” (Ed. Corint; trad. Elena Anca Coman)

• Părinți liniștiți, copii fericiți. Caiet de lucru cu tine, de Laura Markham: „Cum să folosești conectarea ca să-ți vezi copilul înflorind. Un instrument interactiv care te ajută să-ți reglezi propriile emoții, regăsind bucuria de a fi părinte.” (Ed. Zyx Books; trad. Marta Coso) 

• Poftă bună. Soluții practice pentru mesele copiilor și pentru cele mai frecvente probleme alimentare, de Sarah Ockwell Smith: „O carte valoroasă pentru oricine dorește să-și îmbunătățească relația cu mâncarea și să abordeze alimentația într-un mod mai blând și sănătos.” (Ed. Zyx Books; trad. Maria Tănăsescu) 

Sănătate

•  Oameni ultra-procesați. Despre capcanele industriei alimentare, de Chris van Tulleken: „În cartea sa, Dr. Chris van Tulleken dezvăluie adevărul șocant despre impactul negativ al alimentelor ultraprocesate asupra sănătății noastre, dar și despre industria alimentară care ne propune tot mai multe produse concepute pentru a fi profitabile, nu hrănitoare.” (Ed. Bookzone; trad. Valentina Georgescu)  


Dezvoltare personală

• Traume mici. Când nu știi ce e greșit, dar nimic nu pare prea bine, de Meg Arroll: „Vei afla din paginile acestei cărți, prin numeroasele exemple și exerciții pe care le vei găsi aici, cum au apărut traumele tale mici și ce poți face pentru a scăpa de efectele lor nedorite. Metoda în 3 pași (conștientizare, acceptare și acțiune) propusă de autoare este ușor de pus în practică, urmând ghidajul și tehnicile ce-ți sunt oferite cu generozitate.” (Ed. Trei; trad. Mihaela Olinescu) 

Gândește mai repede, vorbește mai inteligent. Cum să fii spontan când ești pus în dificultate, de Matt Abrahams: „În cartea de față, Matt Abrahams oferă instrumente tangibile, pentru a-i ajuta până și pe cei mai temători dintre noi să vorbească spontan. Autorul ne furnizează strategii întemeiate pe știință pentru controlarea anxietății, pentru adaptarea la atmosfera din sală și pentru crearea unor enunțuri concise, relevante, interesante și ușor de ținut minte.” (Ed. Publica; trad. Adina Avramescu)

• Potențial ascuns. Știința de a realiza lucruri mărețe, de Adam Grant: „Adam Grant îmbină dovezi revoluționare, observații surprinzătoare și povestiri pline de viață, care ne duc de la sala de clasă la sala de ședințe, de la terenul de joacă la olimpiade și de sub pământ în spațiul cosmic. El demonstrează că progresul nu depinde doar de cât de mult muncești, ci și de cât de bine înveți.” (Ed. Publica; trad. Iulia Bertea-Nani)


CĂRȚI PENTRU COPII


Cărți ilustrate

• Basme și povești românești. Ivan Turbincă și alți viteji, cu il. de Diana Tivu: „Basmele și poveștile îi așteaptă pe toți copiii, mici și mari, cuminți sau răsfățați, cum era și iedul cu trei capre, corecți și dârzi, ca Afin sau George cel viteaz, zurbagii, ca Ivan Turbincă, sau șugubeți precum Păcală.” (Ed. Corint)

Labirintul Minotaurului, de Elisa Mazzoli: „Descoperă miturile grecești într-o fascinantă călătorie, alături de eroi legendari!” (Ed. Corint; trad. Laura Frunză; il. Emanuela Di Donna)

Calul troian, de Elisa Mazzoli: „Menelau și fratele lui, Agamemnon, se pregătesc să-și conducă armatele în luptă contra Troiei, cu scopul de a o readuce acasă pe frumoasa Elena. Pentru a-și înfrânge dușmanii, se bazează pe cel mai puternic luptător al lor, Ahile, și pe cel mai viclean dintre greci, Ulise.” (Ed. Corint; trad. Laura Frunză; il. Emanuela Di Donna)

Cum să creezi o bandă desenată, de Manuela Manița: „Desenul nu este doar un mod de a ne petrece timpul liber. Desenând, construim lumi în care putem trăi de-adevăratelea!” (Ed. Humanitas Junior)

Cei trei răi, de Julia Donaldson: „Ești gata să-i întâlnești pe cea mai nesuferită vrăjitoare, pe cel mai periculos trol și cea mai fioroasă fantomă din lume? Sunt amuzanți... cam prostuți... și răi cu adevărat!” (Ed. Litera Mică; trad. Alexandru M. Călin; il. Axel Scheffler) 

Kitty nu e o pisică. Păstrați liniștea: câine de pază, de Jess Black: „O locuință plină de pisici cu ureche muzicală care trebuie să facă LINIȘTE? Ce fel de casă mai e și asta?” (Ed. Pandora M; trad. Ana-Maria Stuparu)

Iepurașul Sato, de Yuki Ainoya: „Lumea Iepurașului Sato este un tărâm al fanteziei, iar aventurile sale, un amestec de tandrețe, poezie și suprarealism, îi inspiră pe copii să descopere că prin puterea imaginației devin liberi și pot crea o lume întreagă, oricât de spectaculoasă și colorată își doresc.” (Ed. Cartea Copiilor; trad. Iolanda Prodan)

Merișor, de Roger Duvoisin: „Nu e de ajuns să vorbești ca să te faci auzit, ne spune această poveste, una dintre cele mai amuzante și, în același timp, subtile dintre cărțile lui Roger Duvoisin. Și îți poți găsi oriunde un prieten, oricât de diferit ți se pare la început.” (Ed. Cartea Copiilor; trad. Anamaria Manolescu)

Poveste de primăvară, de Jill Barklem: „Desișul de Muri este lumea mea ideală. Șoriceii mei trăiesc în mijlocul naturii, sunt plini de iubire și grijă unii față de alții, iar tot ce crește în jur e frumos și folositor în multe feluri. Eu așa cred că ar trebui să fie viața.” (Jill Barklem) (Ed. Cartea Copiilor; trad. Mara Wagner)

• Cuțu, povestea unui cățel de pluș, de Shirley Hughes: „A fost odată un cățel de pluș cafeniu, pe nume Cuțu. O ureche îi stătea în sus, iar cealaltă i se pleoștea în jos. Pe alocuri i se cam rărise plușul pentru că era bătrân. Era jucăria lui Dave. Dar într-o zi, Dave l-a pierdut pe Cuțu. Unde, când? Nu se știe.” (Ed. Cartea Copiilor; trad. Florin Bican)

Cântecul greierașului, de Eric Carle: „Un greieraș iese din ou și începe să facă primii pași prin lume. Paginile sunt cartonate şi au colţuri rotunjite, iar ultima pagină conține un insert sonor care sugerează cântecul greierașului din poveste.” (Ed. Portocala Albastră; trad. Alex Călin) 

Mașina domnului Pleașcă, de John Burningham: „Este o zi frumoasă, așa că domnul Pleașcă pornește la o plimbare cu mașina. Dar îi ies în cale copiii, iepurele, motanul, câinele, porcul, oile, găinile, vițelul și capra. Cu toții sunt dornici să-l însoțească.” (Ed. Portocala Albastră; trad. Florin Bican) 

Nea Fier-Vechi, de Jan Loof: „Kalle primește cu bucurie vestea că părinții lui vor pleca în concediu, iar el va merge la unchiul Nils. Lui Kalle îi place mult să stea la unchiul Nils sau „nea Fier-Vechi”, cum îi zice lumea. Mereu meșterește câte ceva și casa lui e plină cu tot felul de lucruri interesante.” (Ed. Portocala Albastră; trad. Andreea Caleman) 

Prietenele noastre, animalele, de Alice & Martin Provensen: „Cu un text simplu, dar savuros, care degajă afecțiune, și ilustrații irezistibile, care mustesc de personalitate, Alice și Martin Provensen dau viață prietenilor lor din ogradă, pentru deliciul tuturor iubitorilor de animale, copii și adulți deopotrivă.” (Ed. Portocala Albastră; trad. Florin Bican) 

O vară cu Olenka, de Gaya Wisniewski: „Olenka este o fetiță bună la inimă, înconjurată de patru prieteni speciali. Ei sunt bizonul Tomek, motanul Mirko, păsăroiul Emil și Zaharia.” (Ed. Frontiera; trad. Raluca Dincă) 

Eu sunt cel mai deștept, de Mario Ramos: „Eu sunt cel mai deștept este o nouă poveste amuzantă cu lupul cel fanfaron, după Eu sunt cel mai puternic și Eu sunt cel mai frumos.” (Ed. Frontiera; trad. Alexandru Gurău)

De ce trebuie să dorm la prânz?, de Armelle Modéré: „Complicitatea emoționantă dintre un tată și fiul său în timpul somnului de prânz își face apariția cu multă tandrețe.” (Ed. Didactica Publishing House; il. Amélie Videlo) 

Ema și Eric descoperă Europa, de Ioana Chicet-Macoveiciuc: „Dacă aceasta este prima carte din serie pe care o citești sau deja ești prieten cu frații Ema și Eric, noua aventură prin nordul și vestul Europei te va cuceri, fie că ești mare sau mai mic!” (Ed. Didactica Publishing House)

Pandahat are o surioară, de Alexandra Lopotaru: „Povestea de față ne conectează cu un mod creativ în care părinții se pot așeza cu respect față de sentimentele și nevoile copiilor atunci când familia se mărește cu un nou membru.” (Ed. DIdactica Publishing House; il. Theodora Morărescu)

Lighioane spurcate, de Roald Dahl: „Umorul poznaș al lui Roald Dahl strălucește în această colecție de poezii despre animale misterioase și malițioase.” (Ed. Arthur; trad. Florin Bican; il. Quentin Blake)

Muni, la răsăritul Lunii, de Adina-Marina Tabacu, ilustrații color de Ana-Maria Gălețeanu.

 

Nonficțiune

• Scurtă călătorie prin corpul uman. Un uimitor tur ghidat din cap până-n picioare, de Bill Bryson: „Bogat în date știinţifice despre modul uimitor în care funcţionezi, acest minunat tur ghidat ilustrat prin corp este o adaptare după bestsellerul lui Bill Bryson, Corpul.” (Ed. Polirom; trad. Ioana Aneci; il. Daniel Long, Dawn Cooper, Katie Ponder)

Tu și universul, de Stephen & Lucy Hawking: „Incluzând întrebări și răspunsuri la câteva subiecte științifice importante, explicate pentru tinerii cititori de Lucy Hawking, Tu și universul este lectura perfectă pentru mințile curioase.” (Ed. Humanitas Junior; trad. Iustina Croitoru; il. Xin Li)

Cartea emoțiilor mele: Frica & Cartea emoțiilor mele. Timiditatea, de Stephanie Couturier: „O serie de cărți care explorează diferite emoții și le oferă copiilor modalități de a le înțelege și gestiona.” (Ed. Didactica Publishing House) 

Ciclul vieții. O călătorie despre evoluția naturii, de Gabby Dawnay: „Aceasta enciclopedie cu ilustrații minunate prezintă cele mai uimitoare și frumoase povești de viață de pe Pământ, care se petrec chiar sub ochii noștrii, an de an.” (Ed. Didactia Publishing House)


Romane

• Cazul buchetelor bizare, de Nancy Springer: „O fată puternică, inteligentă și capabilă… și un mesaj important, anume că poți face orice îți propui, dacă îți dorești cu adevărat.” (Millie Bobby Brown) (Ed. Humanitas Junior; trad. Maria Rizoiu)

A cui pălărie zboară, de Barbro Lindgren: „A cui pălărie zboară este primul volum din trilogia Pentru ce trăim, o serie despre un copil, jucăriile și lumea imaginației lui. Cu mult umor, nostalgie și empatie, dar și cu o abilitate admirabilă de a îmbina ironia și absurdul de care sunt atât de atrași copiii, Barbro Lindgren ne oferă o perspectivă rafinată și atentă asupra copilăriei.” (Ed. Cartea Copiilor; trad. Andreea Caleman; il. Eva Eriksson)

Calm ecuatorial. Blestemul Casei Helmsley, de Nicholas Gannon: „Întâmplări amuzante, expediții trăsnite și situații-limită, în care eroii noștri scapă de bucluc ca prin urechile acului.” (Kirkus Reviews) (Ed. Arthur; trad. Ciprian Șiulea)

Sconcs și viezure, de Amy Timberlake: „Klassen propune o combinație reușită de ilustrații color cu aer vintage și desene alb-negru. Cartea asta e o comoară.” (Booklist) (Ed. Arthur; trad. Iulian Bocai) 

Serpentine, de Philip Pullman: „Serpentine, aflată la intersecţia seriilor Materiile întunecate și Cartea Prafului, este povestea căutării de sine prin intermediul celuilalt.” (Ed. Arthur; trad. Iulia Arsintescu; il. Tom Duxbury)


Cărți citite și recomandări 

• Somnul bebelușilor. Metoda științifică pentru a-i ajuta să doarmă neîntrerupt noaptea, de Sofia Axelrod (Ed. Curtea Veche Publishing; trad. Alina Iacob): O carte citită din interes, evident. Am găsit câteva sfaturi bune (deși, ca în multe dintre astfel de cărți mult lungite și repetate), însă metoda nu e printre favoritele mele (e vorba de clasica metodă americană de a lăsa bebelușul să doarmă singur în cameră). 

Respiră, de Mihai Radu (Ed. Polirom): O carte foarte bine scrisă, cu o poveste simpatică, deși destul de înspăimântătoare. Un soi de thriller neaoș, cu personaje interesante (deși cu evidente probleme psihice), în care povestea pare pretext pentru etalarea unui dublu talent: al scriiturii și al observației. Mihai Radu este deopotrivă un foarte bun scriitor, cât și un bun observator al caracterelor umane. 

• Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Lee (Ed. Art; trad. Claudia Popa): O excelentă aventură livrescă în bibliotecile și librăriile renascentiste, dar și pe drumurile cărții în susul și josul Europei. Fernando Columb, mezinul celebrului navigator care a descoperit Americile, a fost, se pare, un extraordinar bibliofil, iar ambiția vieții sale a fost de a alcătui o bibliotecă universală, asemenea celei legendare din Alexandria. A reușit să adune undeva între 15.000-20.000 de cărți tipărite în biblioteca sa din Sevilla, însă, din păcate, moștenirea sa nu s-a păstrat intactă. Cartea este excelent scrisă și documentată, și, chiar dacă nu te pasionează subiectul, tot poți afla o grămadă de detalii despre viața în Europa Renascentistă sau despre contextul epocii în care lumea s-a schimbat definitiv odată cu inventarea tiparului și descoperirea Americilor. 

• De mână cu moartea, de Ottessa Moshfegh (Ed. Litera; trad. Alexandru Cormoș): Mie îmi place Ottessa Moshfegh pentru stilul ei incisiv și felul în care demontează locuri comune ale literaturii și gândirii. În romanul de față imaginează o intrigă polițistă pornind de la un indiciu straniu găsit de o bătrână în pădure, în timp ce-și plimba câinele. Tot eșafodajul ei literar se bazează pe un bilețel misterios scris de mână, iar miza finală a autoarei pare a fi (ca și în alte romane) demonstrația că poți face literatură din orice (atâta timp cât stăpânești niște tehnici specifice și o scriitură bună). E un fel de deconstrucție a literaturii toată treaba asta și este foarte ușor să nu-ți iasă, însă Ottessei Moshfegh îi iese. De fiecare dată. 

• Fata din vecini, de Jack Ketchum (Ed. Behemot; trad. Bogdan Ghiurco): Un thriller pe bune de data asta, din mai multe puncte de vedere, cu atât mai mult cu cât a fost inspirat din fapte reale (și, pare-se, „îndulcit” în ficțiune, ceea ce e de-a dreptul de groază). O poveste tipic americană, avem la îndemână și imaginile cu care s-o construim (de pildă, Stranger Things), foarte bine scrisă și care redă o poveste reală petrecută prin anii 60 în care o adolescentă a fost torturată luni de zile în casa rudelor sale și nimeni nu a intervenit. E genul de carte indigestă, pe care faptul că știi că a fost reală o face și mai dificil de citit, dar care pune în discuție subiecte „grele”, precum inocența copilăriei, natura răului, sănătatea psihică, cruzimea (și pe care le găsești dezvoltate și în alte romane, precum Împăratul muștelor, Ochi-de-pisică, O viață măruntă, Răul etc.) 

• Cum încărunțește o blondă, de Adriana Bittel (Ed. Humanitas): Probabil una dintre cele mai bune cărți de proză scurtă citite vreodată. O scriitură bogată, expresivă, observații fine și sugestive, cu povești și personaje vii, înduioșătoare în umanitatea lor imperfectă (și fără mizantropia pe care o simt oriunde în proza scurtă a noii generații de scriitori români). Excelentă, sper să aibă parte de o reeditare! 

•  Un copil pentru Rosemary, de Ira Levin (Ed. Art; trad. Irina Horea): Am citit-o ca un fel de completare la Fata din vecini; nu știu de ce, dar am crezut că sunt asemănătoare, însă nu sunt. Tot un context tipic american, dar de data asta de metropolă, o poveste plină de mister gotic, interesantă ca atmosferă mai degrabă. 

•  În creștere, de Mihai Mateiu (Ed. Trei): O carte ce poate fi văzută și ca roman, și ca proză scurtă (protagonistul pare a fi același la vârste diferite). Povești și personaje interesante pentru cititorii 40+, o scriitură frumoasă, dialoguri reușite; per total, o lectură lejeră, interesantă.

 

TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI
(aprilie 2024) 

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

1. Ne vedem în august, de Gabriel García Márquez (trad. Tudora Șandru Mehedinți)

2. Revoluția glucozei, Jessie Inchauspé (trad. Smaranda Nistor)

3. Problema celor trei corpuri, Liu Cixin (trad. Nina Iordache) 

4. Atomic Habits, James Clear (trad. Otilia Tudor)

5. Insula copacilor dispăruți, Elif Shafak (trad. Ada Tănasă) 

6. Furia, Alex Michaelides (trad. Dana-Ligia Ilin) 

7. Numele mi-l știe vântul, Isabel Allende (trad. Cornelia Rădulescu) 

8. SpongeBob Comics #3: Povești din Ananasul bântuit, de Stephen Hillenburg (trad. Ioana Tudor)

9. Pădurea întunecată, Liu Cixin (trad. Nina Iordache)

10. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns, Gabor Maté (trad. Adriana Ionescu) 


CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ

1. Powerless, Lauren Roberts 

2. King of Sloth, Ana Huang 

3. Twisted Love, Ana Huang 

4. A Good Girl's Guide to Murder, Holly Jackson

5. Bell Jar, Sylvia Plath 

6. The Prisoner's Throne, Holly Black 

7. If He Had Been with Me, Laura Nowlin

8. 1984, George Orwell 

9. Icebreaker, Hannah Grace

10. A Court of Thorns and Roses, vol. 1, Sarah J. Maas 
 

https://carturesti.ro/
 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter