Noutăți literare (2-8 martie 2015)

Noutăți literare (2-8 martie 2015)

De săptămâna asta mi-am propus să inaugurez o nouă categorie pe blog, intitulată Noutăți editoriale, unde să scriu despre ultimele noutăți din domeniul editorial de care am aflat. Îmi propun să nu scriu mult ca să nu vă plictisesc, dar suficient cât să vă faceți o idee despre cărțile care au mai apărut, alături de câteva articole interesante. Nu voi vorbi aici și despre evenimente, pentru că ele au o categorie separată pe site pe care o actualizez în fiecare zi.

Primul articol va fi puțin mai lung, am pus câteva titluri care au apărut nu neapărat în săptămâna care a trecut, dar sunt oricum foarte recente. De săptămâna viitoare o să încerc să postez doar ultimele noutăți săptămânale. Nu știu dacă voi reuși întotdeauna, totul depinde și de cât de repede își actualizează fiecare editură propriul site. Aș vrea să precizez că articolele de genul ăsta nu-și propun și nici nu pot fi exhaustive. Pur simplu semnalez câteva noutăți editoriale pe care le-am văzut și care mi s-au părut interesante și bune de dat mai departe. Articolele vor apărea lunea (ca să începem săptămâna cu bine).

 

Noutăți editoriale

 

Adenium: Literatura modernistă, de Cezar Zaharia, Daniela Zaharia; Să mâncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale, de de Gary L. Francione, Anna Charlton; Petru și Pavel, de  Mircea Danieluc; Amintiri din copilărie. Povestiri - Benzi desenate, adaptare după I.Creangă, ilustrații: Ș. Andreescu, scenariu: Liviu Antonesei, Adriana Nazarciuc.

 

 

Art (plus Arthur și Paladin): Al cincilea val, de Rick Yancey; Nu există lumină pură, de Pablo Neruda; Materiile întunecate (III). Ocheanul de ambră, de Philip Pullman; Contele Zero, de William Gibson; O vrăjitoare îngrozitoare, de Jill Murphy; Flora şi Ulise. Aventurile iluminate, de Kate DiCamillo; O poveste grimminală, de Adam Gidwitz.

 

 

 

Corint: un album despre viața lui Sissi, celebra împărăteasă a Austro-Ungariei, Sissi. Biografia împărătesei Elisabeta de Austro-Ungaria, de Ángeles Caso, ediția tie-in a celui de-al doilea roman din seria Divergent de Veronica Roth, Insurgent, o carte pentru copii Blogul privat al lui Joe Cowley, de Ben Davis și o serie nouă de romane clasice: Litera stacojie, de Nathaniel Hawthorne, Fii și îndrăgostiți, de D.H. Lawrence și Departe de lumea dezlănțuită, de Thomas Hardy. 

 

 

Humanitas: De ce e Darwin important, de Michael Shermer, Și dacă dragostea ar dăinui, de Alain Finkielkraut, Nuditatea, de Giorgio Agamben, Trilogia cosmologică a lui Lucian Blaga, M-am săturat să fiu prost: Incursiune în gândirea critică pentru oameni de afaceri și nu numai, de Peter H. Frank.

Humanitas Fiction: Pasiune pură, de Lena Andersson, O regină pe eșafod, de Hilary Mantel și Mătase, de Alessandro Baricco.

 

La Nemira a apărut Cartea ororilor II, o antologie coordonată de Stephen Jones și Oriunde mă duc numai de mine dau, ultimul volum al regretatului Valentin Nicolau, o colecție de texte dramatice. De asemenea, una dintre cele mai longevive colecții de literatură SF de la noi, Nautilus, va avea de luna asta o nouă prezentare grafică, odată cu apariția a trei romane noi: Furnicile, de Bernard Weber, Robocalipsa, de Daniel H. Wilson și Hoțul cuantic, de Hannu Rajaniemi.  

PoliromO plimbare în pădure: Redescoperind America pe cărările Munților Apalași, o nouă carte a inepuizabilului Bill Bryson, un nou volum editat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Marginalități, periferii și frontiere simbolice: Societatea comunistă și dilemele sale identitare, o nouă carte semnată de Aurora Liiceanu, Valurile, smintelile, păcatele: Psihologiile românilor și un volum semnat de Adrian G. Romila cu un titlu foarte interesant, Pirați și corăbii: Incursiune într-un posibil imaginar al mării.

În privința aparițiilor fiction, oferta este, ca de obicei, foarte variată. Mie mi-au atras atenția patru titluri: Pavilionul femeilor, de Pearl S. Buck, Vreme ciudată la Tokio, de Hiromi Kawakami, Dușmanca. Balul, un nou volum semnat Irène Némirovsky și Femeia de hârtie, de Rabih Alameddine. 

 

 

 

Trei: două noi apariții în colecțiile de psihologie, 101 tehnici favorite ale terapiei prin joc, coord. Heidi Gerard Kaduson, Charles E. Schaefer, și Copilărie și societate, de Erik H. Erikson, mai multe apariții fiction, Ghici cine moare primul, de M.J. Arlidge, Cazul Linda, de Leif G.W. Persson, Regina Adevărată, de Erika Johansen, și romanul Vă amintiţi de David Foenkinos?, de David Foenkinos, apărut la Pandora M.

 

 

 

 

Editura Univers a inițiat o nouă colecție de romane destinate femeilor, „Ora 11”, iar primul roman ales a fost Plopii din Berlin, de Anne B. Ragde. De asemenea, în „Colecția Globus” a apărut un nou titlu, Roman rusesc al scriitorului israelian Meir Shalev.

 

Articole interesante

 

1traducator's Blog: a apărut un articol ce ar putea fi util traducătorilor, dar nu numai: Resurse pentru traducători: ghiduri stilisticepe Atelier LiterNet, Maria Andrieș ne spune de ce să vedem De ce eu?, iar Teodora Lascu are un articol interesant despre Ideile feministe ale secolului al XX-lea.

BookMag: Smaranda Liubiov scrie despre O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi de Bill Bryson, Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor, de Aurora Liiceanu, Dușmanca. Balul de Irène Némirovsky și despre romanul istoric Prințesa albă de Philippa Gregory, Liviu Radu vorbește despre Zei americani de Neil Gaiman, Petru Costeschi scrie, la 8 ani, prima sa recenzie pentru Testul fierului, de Holly Black și Cassandra Clarke, iar Virginia Costeschi îi ia un interviu lui Andrei Ciobanu, autorul cărții cu titlu extrem de incomod, nu mai spun, știți voi care.

Bookaholic: Eli Bădică scrie despre ultimul volum de poezii al lui Iv cel Naiv, 16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă n-ai fi fost tu, iar Dana Jenaru, care a debutat săptămâna asta pe Bookaholic, a scris o cronică la Manualul întâmplărilor de Ștefan Agopian. Just for fun, vă puteți uita și pe articolul Bijuterii inspirate de filmul Alice în Țara Minunilor pe care l-a realizat Irina Dumitru și, până pe 14 martie mai puteți participa la concursul ce are ca premii trei volume din ultimul volum Eric-Emmanuel Schmitt, Elixirul dragostei, și o sacoșă de pânză asortată.

Bookblog: Răzvan Timar scrie despre Un dulce miros de moarte, de Guillermo Arriaga, Roxana Rosebud, despre Preaiubita de Toni Morrison și Andreea Balint despre antologia Pisica neagră.

Pe blogul său Constantin Piștea a scris despre Felii de lămâie, de Anca Vieru, Jurnal (1938-1945). Povestea unei fete care a supravieţuit Holocaustului, de Helga Weissová și Galápagos, de Kurt Vonnegut.

Filme-Cărți: Dan Gulea îi ia un interviu lui Dan Sociu, Dan scrie despre Aerul pe care îl respiri, de Care Santos, Codruț despre Oameni din Dublin, de James Joyce și Jovi despre Podul cu trei arce, un nou roman de Ismail Kadare tradus în română.

Wilkins Micawber, scrie pe blogul său despre Putere şi teritoriu. Ţara Românească medievală (secolele XIV-XVI), de Marian Coman, pe Lecturile Emei am găsit o recenzie pentru J. Ființa sexuală, de Kenzaburō Ōe, Cătălin Badea-Gheracostea, scrie în Observatorul cultural despre romanele Rodicăi Bretin, iar în Dilema Veche, Marius Chivu vorbește despre Bărbaţi fără femei, de Haruki Murakami și ultimul volum al lui Saramago apărut în română, Halebarde, halebarde, archebuze, archebuze.

În final, aș vrea să mai semnalez un articol pe DilemaBlog, semnat de Stela Giurgeanu, De ce nu mai citesc copiii?, un Manifest pentru sănătatea scriitorilor al lui Valeriu Gherghel și câteva articole despre lumea cărții din România apărute în revista Forbes: un interviu cu Ana Nicolau, directorul general al Editurii Nemira, „S-a format şi la noi un nucleu de cititori de cursă lungă, eterogen în privinţa gusturilor literare”, și două studii Forbes: Cele mai vândute cărți ale anului 2014 și Românii cumpără o carte pe an

Comentarii

Mulțumim pentru semnalarea articolelor noastre și mult succes cu noua rubrică, Laura!O să urmăresc și eu noutățile propuse de tine, chiar mă bucur că le sintetizează cineva precum tine ;)

Jovi

9 mar. 2015

Ce de link-uri!!! Vor fi cam aglomerate dimineţile de luni. :D

Mersi mult pentru apreciere și încurajări, Jovi! Mă bucur că ți-a plăcut, am avut mici emoții să nu cumva să fie redundant un astfel de articol, dar m-am liniștit :) Mult spor și vouă!

A fost puțin cam lung primul articol, recunosc, dar următoarele vor fi ceva mai scurte. Am simțit nevoia să nu trec cu vederea anumite apariții :D

Faina ideea. Si eu am incercat chestia asta la un moment dat dar platforma free pe care o am nu ma lasa sa le prezint frumos si se vad tare urat. :)Ai ceva de munca dar o sa ai vizitatori multumiti si fericiti, sa stii. Eu am sa fiu unul dintre ei pentru ca imi este mult mai usor decat sa trec prin vizita saptamanal pe siturile editurilor ca sa vad ce a mai aparut.Spor si bafta! Spun asta pentru ca nu e usor sa strangi atatea informatii :)

R van F

9 mar. 2015

Aaaa, sa nu uit! Pe mine nu ma deranjeaza lungimea articolului! Cu cat mai multe informatii, cu atat mai bine! :D

R van F

9 mar. 2015

Foarte incantata de initiativa dumneavoastra. Mi-a placut totul chiar daca as fi fost cumva mai bucuroasa sa ma vad pe undeva si eu (plus fiul meu) luata in seama. Dar Editura RAO nu este prezenta. Poate altadata, poate altceva. Mai avem cateva timide sperante de aparitii. Dar aparitiile nu tin de dragostea cu care le-am trudit, stiti si dumneavoastra...uneori traduci sute de pagini,cu pasiune si daruire, pagini care din pacate nu mai apuca sa vada lumina tiparului, ca sa zicem asa...Mult succes!

Mersi mult pentru încurajări, Răzvan :) Am încercat să combin informațiile pe care le parcurg zilnic, dar fără a face un articol prea stufos și plictisitor. Inițial, mă gândeam să-l fac o dată pe lună, dar ieșea kilometric. Apoi am zis să fie săptămânal, chiar dacă voi lucra mai mult. Într-un fel nu mi-e greu pentru că ani de zile asta am făcut, căutam noutăți editoriale pentru Infocarte, așa că sunt obișnuită să „colectez” noutăți, nouă (pentru mine) este doar forma asta a articolului de pe blog. Sincer, nu mă așteptam să fie întâmpinat cu atâta entuziasm, în week-end era cât pe ce să renunț, așa că toate încurajările de azi m-au liniștit :) Să ai spor la citit în continuare!

O să țin minte când o să-mi fac probleme că scriu prea mult :))

Mulțumesc mult pentru apreciere, doamnă Ferent. Am menționat la începutul articolului că nu este și nu poate fi exhaustiv pentru că asta este o muncă imensă pentru un singur om. Am vizitat și site-ul RAO, dar singurele cărți care mi-au atras atenția apăruseră la finalul anului trecut și deja lungeam prea mult perioada de timp pe care îmi propusesem s-o acopăr prin acest tip de articole. De acum înainte îmi propun să semnalez doar noutățile fiecărei săptămâni ce tocmai a trecut. Nu vreau să se creadă că fac părtinire, însă articolele ce apar pe blog sunt niște articole ce reprezintă punctul de vedere al unui singur om, iar un blog personal nu este o revistă culturală. Este imposibil să țin pasul cu toate aparițiile editoriale de una singură. Sper că înțelegeți și nu luați în nume de rău această selecție. Vă doresc numai bine și spor în tot ceea ce faceți!

Multumesc. Am inteles. Va urmaresc cu drag si interes saptamana viitoare si celelalte care vor veni!

Mulţumim pentru listă. Cred că e destul de greu să fii la curent cu toate noutăţile. Din lista noilor apariţii mă tentează Pasiune pură de Lena Andersson şi Plopii din Berlin de Anne B. Ragde

Bookish Style

10 mar. 2015

Sunt foarte multe apariții noi, într-adevăr... Eu mă uit săptămânal pe site-urile editurilor, librăriilor, ale altor publicații etc., așa că am zis că n-ar strica o sinteză. Apoi, fiecare își alege ce-l interesează :)

Laura Câlțea

10 mar. 2015

Mulțumesc mult! Toate cele bune!

Laura Câlțea

10 mar. 2015

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter