Noutăți literare 23-29-mai 2016

Noutăți literare 23-29-mai 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 23-29 mai. Evenimentele săptămânii aici.

 

Noutăți editoriale

 

ADENIUM

Musulmanii, obstacolul inedit. Situația Franței, de Pierre Manent; Între Grexit și Brexit. Cronica politică a celor mai recente crize europene, de Cristian Preda.

 

CARTIER 

Imperium, de Christian Kracht; Apostolov, de Sibylle Lewitscharoff. 

 

CORINT

Blestemul câştigătorului (prima parte a trilogiei Blestemul câştigătorului), de Marie Rutkoski; Jurnal secret. Serie nouă (2009-2015), de Alex. Ștefănescu; Jurnalul de la Guantanamo, de Mohamedou Ould Slahi; Aventurile lui Păienjenel, de Joe Popov; Nojoud, divorțată la 10 ani, de Nojoud Ali și Delphine Minoui; ISlamISm. Planul secret de creare a califatului, de Glenn Beck. 

 

CURTEA VECHE

În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!, de Marian Godină.

 

HERALD

Un palid punct albastru, de Carl Sagan; Peregrin în centrul lumii, de Vasile Andru.

 

LITERA

Istoria Ilustrată a lumii: Preistoria. Lumea antică (volumul 1); Ocolul pământului în 80 de zile, de Jules Verne (Clasicii literaturii universale în benzi desenate); Primele 1000 de cuvinte în limba engleză. Dicţionar ilustrat, ed. Disney; Soy Luna. Marea aventură, ed. Disney. 

 

METEOR PRESS

Alice Herz-Sommer. „Grădina Edenului în mijlocul iadului”, de Melissa Müller și Reinhard Piechocki.

 

NEMIRA

Orașul decăzut (Trilogia balcanică, partea a II-a), de Olivia Manning; Sabia destinului (Seria „Witcher”, partea a II-a), de Andrzej Sapkowski; Legile iubirii. Cum să ai o relație ideală, de Chris Prentiss; William Wenton și hoțul de luridium, de Bobbie Peers; Alice în Țara Minunilor, de Emma Chichester Clark; De ce vă certați, Matei?, de Brigitte Weninger. 

 

NICULESCU

Misiune secretă. Cazuri reale ale forţelor speciale din 16 ţări, de Judith Grohmann; Vreau să îmbătrânesc frumos. Cheia unei vieţi lungi şi de calitate, de Françoise Forette şi Laurence Dorlhac. 

 

PARALELA 45

Tequila și vara perpetuă, de Viorel Pătrașcu; Prințesa și dragonul, de Robert Munsch; Cucurigu-Gagu, roade-tot și roade-mult, de Herbert Friedrich; Micuțul Eu-Sunt-Eu, de Mira Lobe; Lumea imaginată de..., de Keri Smith.


POLIROM

Munții Înalți ai Portugaliei, de Yann Martel; Ea și El. Biografia unei relații, de Aurora Liiceanu; Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură, de Andrei Oișteanu; Șapte manifeste DADA. Lampisterii • Omul aproximativ (Ediție aniversară – Centenar DADA), de Tristan Tzara; Ridicat de la pământ, de José Saramago; Noi și Orientul arab, de Nadia Anghelescu; Copiii sălbatici, de Constantin Eftimie; Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști.

 

PUBLICA

Diavolul din oraşul alb. Crimă, magie şi nebunie la expoziţia care a schimbat America, de Erik Larson; Echipa de echipe. Noi strategii de leadership pentru o lume complexă, de Chris Fussell, David Silverman,Stanley Mcchrystal, Tantum Collins; Michael Jordan. Viaţa, de Roland Lazenby.


TREI

Psihologia Sinelui. Prelegerile de la Institutul de Psihanaliză din Chicago, de Heinz Kohut, coord. Marian Tolpin, coord. Paul Tolpin; Află adevărul! Învață de la foști agenți CIA cum să convingi pe oricine să-ți destăinuiască totul, de Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero; Mama, sunt tachinat! Cum să-ţi ajuţi copilul să facă faţă problemelor vieţii sociale, de Lawrence J. Cohen, Michael Thompson, Catherine O’Neill Grace.

 

UNIVERS

Cei care se întorc, de Jason Mott.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” IAȘI

Nazismul și Antichitatea, de Johann Chapoutot; Dreptul degenerat. Teorii juridice şi jurişti proeminenţi în cel de-al Treilea Reich, de Bernd Rüthers; Eseuri pe teme delicate, de Leon Volovici; Așa a fost? Așa îmi aduc aminte. 1945-2015, de Septimiu Chelcea; Religie și violență în Europa seculară. Dialoguri la Trinitas TV, de Nicu Gavriluță, Nicolae Dima, Sorin Mihalache

 

VELLANT 

Iocan - revista de proză scurtă; Împotriva interpretării, de Susan Sontag.


VREMEA

Salutări de la unu, de Tudor Călin Zarojanu; Poveştile unei doamne din Bucureşti. Tatiana Mărgescu, de Victoria Dragu-Dimitriu; De m-aș întoarce în timp, de Elena Otilia; Bucureştii în sărbătoare, de Lelia Zamani; Viața și moartea în Gulag, de Codruț Constantinescu; Metoda Waldorf. Bazele spirituale ale educației, de Rudolf Steiner; Lacrimi de Ceacâr, de Tessa Nadir; Educație și pace, de Maria Montessori; Exilul interior. Dan Er. Grigorescu-Negropontes, de Ariana Negropontes, Crisula Ștefănescu; Prețul aurului. Sinceritate incomodă. Memoriile unei campioane olimpice, de Maria Olaru; Bucureșteni risipiți. Am plecat care, când și cum am putut, de Dan Casassovici; Scrisori de la Lia primite şi comentate de Iacint Manoliu sau cum se câştigă o medalie olimpică de aur, de Iacint Manoliu; Icoane și fotografii de bucureșteni, de Nicolae Vătămanu.

 

Articole literare

• Adevărul  Mircea Cărtărescu: „Vârsta de 60 de ani e foarte cool“ INTERVIU; INTERVIU Norman Manea, scriitor: „Când oamenii simt nevoia să plece, problema e a ţării“; Ko Un, cel mai important poet sud-coreean, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură: „Să fiu poet e ca o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă“.

• Bookaholic  Cărți pentru copii la Bookfest 2016; Cui i-e frică de Solenoid? Harta romanului scris de Mircea Cărtărescu; Poezie Dada și poeți asiatici la FIPB; Listă de bookaholic: 5 cărți despre creierul uman; Ko Un, un poet până la ultima fibră; Lecţii de viaţă şi îndrumări de la Nichita Stănescu în volumul Amintiri din prezent; Spaţiul dintre nori. Cu rucsacul prin India, Desirée Halaseh – fragment în avanpremieră.

• Bookblog Acolo unde nu mai e trotuar, de Shel Silverstein; Top 5 cărți scrise în închisoare; Grădina botanică din Kew; 5 cărți în 5 minute.

• Bookhub – Splendoarea vieţii, de Michael Kumpfmuller; Povestiri rurale, de Mariko Nagai; Ultimii martori, de Svetlana Aleksievici; Spaţiul dintre nori. Cu rucsacul prin India, de Desirée Halaseh (fragment în avanpremieră).

• Cărturești blogWolf Hall & O regină pe eșafod, de Hilary Mantel. 

• Chestii livreștiAmurg, de Osamu Dazai.

• Cititori feroce – O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, de Ioana Chicet-Macoveiciuc; Împărăția cerurilor, de Emmanuel Carrère.

• Dilema Veche  Vremea prozei scurte.

• Dromarland  Axolotul. Povestiri cu cronopi și glorii, de Julio Cortázar.

• Filme-Cărți – Foe, de J.M. Coetzee; Spovedanie. Căutând sensul vieții, de Lev Nicolaevici Tolstoi; Poate Estera, de Katja Petrowskaja; Stalinismul de fiecare zi. Viaţa cotidiană în Rusia Sovietică a anilor 1930, de Shelia Fitzpatrick; Einstein pentru debusolați, de Allan Percy.

• Filosofiatis – Cum să devii profund în cinci pași (astăzi primii doi)...; Tot ce trebuie să știi pentru a gândi din ce în ce mai profund. Pasul trei.

• La Punkt Trei sute de ceauşeşti liliputani, de Ciprian Măceșaru și Vladimir Tismăneanu.

• Libris – Inevitabila noastră umbră, de Tom Burns. 

• Observator cultural – „Revin azi la locul meu primordial, cu melancolia şi modestia pribeagului“, de Norman Manea; Norman Manea, sărbătorit la 80 de ani; Cum te poţi rata ca eminescolog; Criticii noului val şi provocările actualităţii (II); 150 de ani de la fondarea Casei Regale. Lecturi în vremuri de austeritate; Eroi fără voie, ed. Michael Hăulică.

• PressOne  Cum l-am mâncat pe tata, de Roy Lewis.

• Roșu Vertical – Perioadele mele preferate din literatură.

• Scena9 – Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură, de Andrei Oișteanu (fragmente); Te-au făcut la cap, de Oliver James (fragmente); Trei luni de vacanță în trecut, benzi desenate de Puiu Manu.

• Suplimentul de cultură  De ce fierbe copilul în mămăligă, de Aglaja Veteranyi; Povești de dragoste, de Ludmila Petrușevskaia; Munții Înalți ai Portugaliei, de Yann Martell (fragment în avanpremieră).

Presa străină

            – Brain PickingsDaytime Visions: A Tender and Unusual Illustrated Alphabet Celebrating the Whimsy of Words

            – Flavorwire: 10 War Novels for People Who Don’t Think They Like War Novels.

            – HuffPost Books: ‘Me Before You’ Criticized For Its Portrayal Of Disability; 10 Books About Terrorism That Aren’t Stereotypes.

            – Literary Hub: On superheroes ant the myths of American power; Literature in a time of war: a reading list; Actually, all writers steal; 10 books by women we'd like to see translated: Balkan edition; 10 works of fiction to better understand Brazil; How the writer edits: Julian Barnes; When a nation loses its literature.

            – The Guardian BooksTop 10 chases in literature; Vladimir Nabokov's butterfly art – in pictures.

            – The New York TimesWho Gets to Tell Other People’s Stories?; 12 New Books We’re Reading This Summer (and 6 Not So New); ‘Secondhand Time,’ Voices From a Lost Russia.

            – The New YorkerJulian Barnes and the Shostakovich Wars.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter