Noutăți literare 9-15 ianuarie 2017

Noutăți literare 9-15 ianuarie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 9-15 ianuarie 2017. 

 

Noutăți editoriale

ART

Heidi, fetiţa munţilor, de Johanna Spyri; Doamna Doubtfire, de Anne Fine; Poveste de Crăciun - carte de colorat; Un vrăjitor din Pământșimare, de Ursula K. Le Guin; Steelheart, de Brandon Sanderson; Fangirl, de Rainbow Rowell; Elias și spioana cărturarilor (paperpack), de Sabaa Tahir; Jurnalul secret al lui Adrian Mole (paperback), de Sue Townsend.

 

CARTEA ROMÂNEASCĂ

Cu mintea mea de femeie, de Mihaela Miroiu; Calea de urmat, de Gellu Dorian; Grăsane făcând baie cu ușile larg deschise, de Marian Ilea; Delacroix este tabu: suita romînească, de Medeea Iancu; Opera dramatică 1, de Matei Vișniec; Opera dramatică 2, de Matei Vișniec; Cățărarea în cer, de Petre Barbu; Expresivitatea involuntară, de Eugen Negrici.


CARTIER

Păsările tinereții noastre, de Ion Druță. 

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ 

Frăţia paradoxală. Evrei şi egipteni. O abordare istorică şi teologică, de Ligia Istrate; Dicţionar francez-român. Termeni de cultură religioasă, de Sofia Dima; Teatru – vol. IV, de Viorel Cacoveanu.

 

CORINT

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă, de Barbara Leaming; La „Paradisul femeilor, de Émile Zola; Lars, ursulețtul polar. Lars și cățelușul husky, de Hans de Beer.

 

HUMANITAS 

Lettere/Scrisori, de Niccolò Machiavelli. 

 

LITERA

Superinteligența, de Nick Bostrom; Toamnă timpurie, de Louis Bromfield; Iluzii pierdute (vol. 1), de Honoré De Balzac; Fracurile negre. Inimă de oțel (vol. 2), de Paul Feval; Fracurile negre. Strada Jérusalem (vol. 3), de Paul Feval; Fracurile negre. Arma nevazută (vol. 4), de Paul Feval; Fracurile negre. Mama Léo (vol. 5), de Paul Feval; Fracurile negre. Înghițitorul de săbii (vol. 6), de Paul Feval; Recorduri din lumea animalelor, ed. National Geographic; Antrenează-ți mintea, de Julie K. Cohen, Stephanie Warren Drimmer; Nera, o pisicuță fără stăpân, de Holly Webb; Un cămin pentru Kuki, de Holly Webb; Soy Luna. Concurs pe role, ed. Disney

 

MILLENIUM 

Instincte umane, de Ioana Vișan; Narcopunk sau Fear and loathing in L2, de Mihai Alexandru Dincă; Fără zei, fără stăpîni, de Emil Duhnea; Luizienii, de Miloş Dumbraci. 

 

NEMIRA

Lunea începe sâmbăta, de Arkadi și Boris Strugațki; Hărțile prevestitoare (Trilogia „Marile Descoperiri”, partea a II-a), de Michael A. Stackpole; Cercul de piatră vol. 1 (Seria „Outlander”, partea a III-a), de Diana Gabaldon; Cartea pietrelor vol. 2, de Robert Simmons, Naisha Ahsian.

 

POLIROM

Miruna, o poveste, de Bogdan Suceavă; Sufletele, îngerii și ce ne ascunde știința, de Florin Gheorghiță; Teologia ca dispoziție științifică. Prolog la Comentariu la Cartea Sentințelor. Ediție critică, de Godescalc de Nepomuk.

 

PUBLICA

Euro. Cum amenință moneda comună viitorul Europei, de Joseph E. Stiglitz; Nu așa procedăm noi aici! O poveste despre cum cresc, decad și cresc din nou organizațiile, de John Kotter, Holger Rathgeber.

 

TREI

Părinte în era digitală. Învață-ți copilul cum să folosească adecvat rețelele sociale și aparatele digitale, de Jodi Gold; Psihopatologie evoluționistă, de Cezar Giosan; Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite, de Mark Wolynn; Cincizeci de umbre întunecate, de E.L. James; Cine a fost Marie Curie?, de Megan Stine.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Spărgătorul de nuci, de An Leysen; Un strop de magie, de Julia Hubery, Alison Edgson; Povestește-mi despre dragoni, de Jackie Morris; Micul prinț, de Anna Taube, Antoine de Saint-Exupéry; Micul Panda Pai, de Kerstin Schoene, Saskia Hula; Vino cu mine, elefănțelule!, Paloma Wensell, Ulises Wensell; Îmi ești foarte drag, ursulețule!, de Ulises Wensell; Povești cu animale drăgălașe, de Paloma Wensell, Ulises Wensell; Fii curajos, pisoiașule!, de Paloma Wensell, Ulises Wensell; Povești care te facvisezi frumos, de Isabel Abedi; Epopeea arheologiei. Savanți și aventurieri, de Jean-Claude Simeon.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”

Les relations Israel – Diaspora à travers l’histoire, ed. Carol Iancu, Michaël Iancu; Cultura scrisă în limba română în Moldova la mijlocul secolului al XVII-lea. Contribuții,  de Cătălina Chelcu; Calendare şi almanahuri româneşti din Bucovina (1811–1918). Contribuţia lor la propăşirea cultural-naţională a românilor bucovineni, de Vasile I. Schipor; Literatura din exil, de Briscan Zara; Auditul intern, de la teorie la practică, de Ionela-Corina Chersan, Cristina-Ionela Precob.

 

UNIVERSITATEA DIN TIMIȘOARA

La Tolce Vita, Robert Șerban în dialog cu Marcel Tolcea; Trilogie imperială, de Dan Negrescu; Un ev enorm și delicat. Poeți ai veacului de mijloc și ai Prerenașterii franceze, tălmaciri și glose de Șerban Foarță; Rădăcinile libertății, de Basarab Nicolescu, Michel Camus; Basme din Banat, de Otilia Hedeșan; Heloïse și Abélard dincolo de epistole, introducere, traducere din limba latină și note de Dan Negrescu.

 

Articole literare

• Adevărul – Mircea Cărtărescu este laureatul din acest an al Premiului Opera Omnia de la Botoşani, dedicat lui Mihai Eminescu; Mihai Şora despre Eminescu: „Cel mai trist lucru pentru un scriitor ar fi să devină ingredient în zacusca naţională“; Excluderi cu scandal din Uniunea Scriitorilor. Manolescu e numit „Niki Întâiul, regele spumelor“; Noi excluderi din Uniunea Scriitorilor. Printre excluşi: celebrii Radu Aldulescu şi Adrian Lustig, precum şi tânărul scriitor Mugur Grosu.

• Atelier LiterNet  – Vegetariana, de Han Kang.

• Blogul fanului Science-Fiction – Colți-Lungi. Uniunea Triburilor, de Alex Cuc.

• Bookaholic Listă de bookaholic: 5 cărți de dezvoltare personală; Cele mai citite articole de pe Bookaholic în 2016; Prizonieră în Teheran. Cum am supravieţuit într-o închisoare iraniană, de Marina Nemat – fragment. 

• Bookblog – A șasea extincție, de Elizabeth Kolbert; Privighetoarea, de Kristin Hannah; Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu, de Diana Mandache. 

• Bookhub – Michael Jordan. Viața, de Roland Lazenby; Carol I al României. Un monarh devotat, de Sorin Liviu Damean (lansare de carte); Mici schimbări în viață, de Adrian G. Romila; Ma part de Gaulois, de Magyd Cherfi; Binevoitoarele, de Jonathan Littell; Homo Aggressivus. De ce nu se opresc războaiele și violența, de Dorian Furtună; ISIS: Armata Jihadului, de Michael Weiss, Hassan Hassan; Citind Lolita în Teheran, de Azar Nafisi; Antropologie și o sută de alte povestiri, Dan Rhodes; O paranteză în timp, de Jeanette Winterson. 

• Bookish StyleÎmpreună, de Anna Gavalda.

• Cărți și călătorii – Interior zero, de Lavinia Braniște; Cititorul ideal

• Chestii livrești – O dramă la marginea mării. Gambara, de Honoré de Balzac.

• Cititor fantasy  Cele mai bune cărți fantasy ale anului 2016.

• Cititori feroce – Chemarea cucului, de Robert Galbraith; Ce are asta de-a face cu mine? Povestea familiei mele, de Sacha Batthyany; Cei care pleacă și cei ce rămân, de Elena Ferrante.

• Cititor SF – The Black Company (Chronicles of the Black Company), de Glen Cook. 

• Constantin Piștea blog Interior zero, de Lavinia Branişte; Tătănuş Pipăruş. Câinele-fantomă, de Claire Barker (ilustraţii de Ross Collins); Chimista, de Stephenie Meyer.

• Cooltura Mall Noul roman al lui Murakami se numește „Killing Commendatore”; Debbie Reynolds și Carrie Fisher, actrițe și scriitoare.

• Dilema Veche – Inocenții, de Ioana Pârvulescu.

• Diana Solomon blog – Cartea despre hygge, de Louisa Thomsen Brits. 

• Dromarland Zgomotul timpului, de Julian Barnes; Cinci colțuri, de Mario Vargas Llosa; Domnii Golovliov, de M. E. Saltikov-Scedrin.

• Filme Cărți – Toate focurile. Focul, de Julio Cortázar; Dincolo de frumusețea perenă. Viață, moarte și speranță în orașul de jos din Mumbai, de Katherine Boo; Bucuria de a nu fi perfectă. Memorii București | Tel Aviv 1941-2015, de Riri Sylvia Manor; În punctul lui rebbe G., de Dan Alexe. 

• Filosofiatis – În ce chip s-a aurit măgarul lui Apuleius, deși era cît se poate de sur, iar Comedia lui Dante a devenit divină; Cînd ai impresia că nu mai ești cel de ieri, și nici cel de alaltăieri, s-ar putea să trăiești o experiență încercată și de Montaigne.

• Hyperliteratura Lupta mea. Cartea 1: Moartea unui tată, de Karl Ove Knausgård; Confesiunile unei dependente de artă, de Peggy Guggenheim.

• Jurnalul unei cititoare – Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul, de Philip K. Dick; Colți-Lungi, de Alex Cuc. 

• La Punkt – Calea Idei Brown, de Ricardo Piglia; Un castel cu vinuri vechi, de Ovidiu Forai; Faces of moderation, de Aurelian Crăiuţu; Mile End, de Ciprian Popescu; Cum alegem? Un portret al democraţiei pe înţelesul tuturor, de Cătălin Avramescu. 

• Literomania In memoriam Gheorghe Crăciun; Viața și faptele lui Ilie Cazane, de Răzvan Rădulescu; Părți de cărți; Poezia este arta ultimelor cuvinte; Soții Woolf și cărțile proaste

• Lecturile Emei – Câteva cărți despre iarnă (neapărat cu zăpadă); Tristețea îngerilor, de Jón Kalman Stefánsson. 

• Libris blogMeseria de romancier, de Haruki Murakami.

• Observator cultural – Scrisoare deschisă către Conducerea Uniunii Scriitorilor din România; Mică retrospectivă literară 2016; Discontinuități salvatoare; Privind în urmă… printre traduceri; S-a stins o stea: Romulus Rusan; Eu, Dracula și John Lennon, de Jan Cornelius; Sentimentul primar al nevinovăției, de Dana Grigorcea; Jocul și fuga, de Nicolae Breban; Acumva, de George Geacăr; Trustul patriotismului și alte grotești, de Paul van Ostaijen; Ultimul Barthes românesc: postmodernul anilor ’90; Lecturi la început de an; Chanson douce, de Leïla Slimani; „Cînd am început să-mi pun întrebări, am devenit mult mai tînără“. Interviu cu Riri Sylvia MANOR; SFada cu literatura. Despre nerecunoașterea unei revoluții: Ovidiu Bufnilă (I).

• Pălărisme Orașul oaselor (Instrumente Mortale #1), de Cassandra Clare; Cu el pentru totdeauna (Destine la limită #3), de Katie McGarry. 

• PressOne  Fiica Papei, de Dario Fo.

• Scena 9 2016 în 10 shoturi literare; Ce mai zice Eminescu în 2017; Și ție îți place Elena Ferrante?

• Semne bune – „Casa de Editură Max Blecher are și-n 2017 planuri mari” – Interviu cu Claudiu Komartin.

• Suplimentul de cultură – Război și pace, de Lev Tolstoi; Poezie: ca de obicei, înghesuială. Una bună; Citind în urmă

• Yorick Inocenții, de Ioana Pârvulescu. 

• Ziarul Metropolis – Cele mai bune 10 cărți apărute în 2016; Dragoste la 17.50$, de Charles Bukowski.

Presa străină

            – BBC CultureThe racy side of Jane Austen.

            – Book Riot100 Recommended Books by Arab Women for Your 2017 Reading Resolutions; Most Anticipated Books of 2017; Books to Get You Writing

            – Flavorwire: Marlon James’ Follow-Up to ‘A Brief History of Seven Killings’ Is an African Mythology-Inspired Fantasy Trilogy

            – Literary HubA brief survey of the great american novel(s); Classic literary obituaries, from Virginia Woolf to Marcel Proust; The Murakami effect; 12 contemporary writers on how they revise.

            – Open Culture: The American Novel Since 1945: A Free Yale Course on Novels by Nabokov, Kerouac, Morrison, Pynchon & More.

            – The Guardian BooksBooks in 2017: a literary calendar; Top 10 books about wild women; Nobel prize winner Svetlana Alexievich quits 'shameful' Russian PEN; 'I fell out of bed laughing': writers on their favourite funny book

           – The New York Review of BooksPaul Auster: By the BookThe Author of ‘The Vegetarian’ Takes On Korea’s Violent Past; 11 New Books We Recommend This Week

Comentarii

Mulţumim pentru semnalare!

Cu plăcere, Horia! Mult spor în continuare!

Laura Câlțea

17 ian. 2017

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter