Toamna literară 2014 – Noutăți la Editura Nemira

Toamna literară 2014 – Noutăți la Editura Nemira

Lucrul cel mai evident pe care l-am remarcat la oferta de toamnă a Editurii Nemira a fost diversitatea titlurilor. Încet-încet, titlurile SF (până nu demult, punctul forte al editurii) sunt completate de volume din alte domenii. Astfel, colecția 111 cele mai frumoase poezii este completată cu volume de Cezar Ivănescu, Ștefan Augustin Doinaș sau Petru Creția (pe lângă cele deja apărute și dedicate lui Nichita Stănescu și Emil Brumaru), iar volumul Scrisori nedesfăcute de Nicu Alifantis, apărut de curând, este deja la a doua ediție.

Că tot vorbim de colecții, mie îmi place de mult timp Colecția Yorick a Editurii Nemira în care au mai apărut în această toamnă (și au fost lansate cu ocazia Festivalului Național de Teatru) Spațiul gol al lui Peter Brook (trad. Monica Andronescu), un volum absolut fascinant și pe care abia aștept să-l recitesc, și volumul al doilea din Munca actorului cu sine însuși, de Konstantin Sergheevici Stanislavski (trad. Raluca Rădulescu), una dintre cărțile de căpătâi ale teatrului modern.

Cât privește partea de SF&F, la Gaudeamus avem de unde alege. Una dintre cele mai importante apariții ale editurii este volumul I din seria Basmania de Valentin Nicolau (Răspântia gândurilor), o serie care vrea „să deschidă drumul pentru romanul fantasy în literatura română”. Un proiect mai amplu care pornește de la o întrebare pe care azi mulți nu și-o mai pun, „De ce oamenii nu mai cred în basme?”, Basmania este și o carte foarte frumos ilustrată (eu tot urmăresc, de câteva luni, metamorfozele cărții și ale personajelor pe pagina de Facebook Basmania).

Pe lângă Basmania, mi-au mai atras atenția câteva titluri din zona SF&F: Magicienii, de Lev Grossman (trad. Oana Chițu), Omul pictat, de Peter V. Brett (trad. Ana-Veronica Mircea), Misiunea bufonului de Robin Hobb (trad. Antuza Genescu), Atlantida, de Antoinette Wornik, și o antologie simpatică, Pisica neagră (unde apar povestiri semnate de Arthur Conan Doyle; Rudyard Kipling; Edgar Allan Poe; Villiers de l’Isle Adam; Jack London; H.G. Wells; Honoré de Balzac; Edith Wharton; Mary Shelley; Bram Stoker; Prosper Mérimée; H.P. Lovecraft). În plus, bonus vor mai apărea două cărți pe care le așteptam abia în decembrie: Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister, de George R.R. Martin și Poveste de iarnă de Mark Helprin. 

La Târgul Internațional de carte Gaudeamus 2014 Editura Nemira își așteaptă cititorii cu peste 500 de titluri, dintre care nu mai puțin de 30 proaspăt ieșite de la tipar. Mai jos găsiți descrierea câtorva dintre acestea, așa cum mi-a fost transmisă de editură: 

Poate cel mai surprinzător dintre aparițiile Nemira de anul acesta este un basm pentru copii (și în același timp roman fantasy pentru adulți) semnat chiar de Valentin Nicolau. Este vorba despre Basmania. Răspântia gândurilor (cartea 1). O lume asemănătoare celor create de J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis și J. K. Rowling, înglobând atât teme și elemente ale mitologiei și gândirii universale cât și motive și personaje autohtone. Mecanismul literar pornește de la o temă cunoscută, în cazul de față cea a dispariției lumii basmului din cauza oamenilor care nu mai vor să viseze pentru că nu mai cred în basme și eroi. Spațiul Basmaniei este o lume a spiritului ale cărei personaje seamănă cu oamenii sau mai exact invers, fiindcă suntem avertizați chiar de la început că dictonul „precum în basme așa și pe Pământ“ nu are și reciproca valabilă. Locuind în spirit, basmanii trăiesc, de fapt, în timp și nu în spațiu, iar ei există în măsura în care gândesc și sunt gândiți, conform devizei „Cred, deci exist!“

Un alt eveniment important este reeditarea unui volum de poezii cu atât mai special cu cât vine din partea unuia dintre cei mai cunoscuți cantautori români – Scrisori nedesfăcute de Nicu Alifantis. Apărut inițial într-un moment dificil al vieții acestuia, cartea a cunoscut ulterior succesul editorial, poate firesc având în vedere că vigoarea textuală și curajul liric se îmbină cu gingășia și blândețea specifice muzicii sale. Citadinul poeziei este reprezentat de apologia noului secol, de resemnare față de tehnologie, dar asta nu înseamnă că Nicu Alifantis este un revoltat împotriva vremurilor. Dimpotrivă, în această epocă a vitezei în care se simte alienat, el răzbate în ciuda oricărei opreliști, fără a fi însă o ardere completă a conceptelor, ci o distrugere și reclădire a acestora pe bazele unor valori perene, cum ar fi sinceritatea, respectul, iubirea și corectitudinea.

 

 

Și pentru că tot suntem la capitolul poezie, apreciata colecție 111 cele mai frumoase poezii a Editurii Nemira, în care au apărut deja autori precum Nichita Stănescu și Emil Brumaru, propune o triplă lansare: volume de Cezar Ivănescu, Ștefan Augustin Doinaș și Petru Creția. Astfel, iubitorii acestor nume importante se vor putea reîntâlni cu opera exegetului sobru al bucuriei, poetul aureolat de o melancolie luminoasă care a fost Petru Creția, dar și a cunoscutului membru al Cercului literar de la Sibiu, teoreticianul esteticii baladei în poezie care a fost Ștefan Augustin Doinaș. Cât despre Cezar Ivănescu, poate cel mai frumos lucru care s-a spus despre poezia acestuia a fost că „pare preparată în laboratoarele de alchimie poetică din Evul Mediu. Și totuși, nu este demodată. Ne atrage deopotrivă prin vechime și prin noutatea ei radicală.”

 

 

În afară de acestea, cititorii se vor mai putea bucura de apariția unui nou volum semnat de Mircea Opriță – Sindromul Quijote și alte ficțiuni rebele. Acesta adună între coperțile sale povestirile scrise după anul 2000, pe care scriitorul mărturisește că a decis să le publice ca urmare a faptului că „prietenii săi și le aduc aminte și astăzi“. Cât despre sine, acesta declară că „a rămas tot cel de odinioară, dar ele, povestirile, sunt altfel. Dacă tot ne-am asumat misiunea de a trimite mesaje în viitor, e cazul să le decupăm mereu din orizontul prezentului. Iar aici multe ne enervează, multe ne amuză, iar unele ne fac în continuare să visăm. Așa merg lucrurile – cum spunea un coleg mai în vârstă, de pe alte meridiane. Textele de față sunt răspunsul meu optimist privitor la faptul că lucrurile chiar merg”.

 

 

Dintre autorii străini cu apariții noi la Editura Nemira trebuie remarcat fără doar și poate noul roman semnat Connie Williams – Cartea judecății de apoi (trad. Gabriel Stoian). O scriitoare ce a mai fost publicată de Editura Nemira cu succesul Vânturile de la Marble Arch, dar care reușește în acest caz, în cuvintele reputatei publicații Kirkus Reviews, „O carte splendidă – brutală, provocatoare, tulburătoare… rodul unui cercetări ample, al scriiturii bune, al instinctelor de încredere, o carte ce trebuie să ajungă doar la iubitorii de SF“. Cât despre acțiune, așteptați-vă la un fir narativ plasat în anul 2048, unde Kivrin, student la Oxford, călătorește în timp și se întoarce în secolul al XIV-lea, într-un sat englezesc. Ajunge însă din greșeală acolo unde ciuma face ravagii, într-o lume dominată de superstiții și spaime și devine un înger al speranței într-un ceas întunecat din istoria omenirii.

 

 

Nu în ultimul rând, autoarea Lavinia Bârlogeanu, coordonatoarea nou înființatei colecții de psihologie a Editurii Nemira, Philemon, vine la Gaudeamus cu o noutate absolută: Acolo, un volum ce se adresează iubitorilor de beletristică. Imagine vie a puterii unei anime capricioase și devastatoare, această carte fascinantă reprezintă o incursiune în profunzimile sufletului unui bărbat trecut de tinerețe, Marc, și în viața lui tulburată de apariția unei tinere, Theresa, care pretinde că iubește atât de mult pictura, încât pare să sfârșească prin a nu mai distinge delirul imagistic de realitate. Fermecată de anumite picturi, inventează căi de explorare a unor lumi paralele, contorsionate, întrepătrunse cu viața ei de zi cu zi. Acolo și aici se suprapun într-o arhitectură etajată, cu planuri întrepătrunse, în care Theresa se comportă în tablou ca în realitate și ia realitatea drept tablou. Cum reușește să-l atragă și pe Marc în acest joc, sau delir, sau univers paralel? Ce urmări are această evaziune din real asupra Marthei, soția lui Marc?

 

Una dintre cele mai așteptate noutăți editoriale de către iubitorii de science-fiction și comunitatea științifică, este în sfârșit aici: Almanahul Anticipația 2015 revine cu aceeași informație de calitate cu care ne-a obișnuit: literatură speculativă la cel mai înalt nivel, articole de știință fără egal în mediul editorial din România, interviuri cu scriitori și personalități ale lumii științifice dintre care amintim nume ca: Aurel Cărășel, Cristian 

 

Puteți consulta și Programul lansărilor Editurii Nemira la Gaudeamus.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter