Caută în blog

Un an de lecturi

Un an de lecturi

Un an nou cere și planuri, rutine și obiceiuri noi. Măcar la început, când avem impresia că o putem lua (din nou) de la capăt. Până la urmă, au și aceste sărbători și praguri rolurile lor, chiar și într-o societate laicizată precum a noastră. 

Mie îmi plac planurile de început de an. Ca urmare a unei provocări în Clubul cititorilor de cursă lungă, anul trecut mi-am făcut (încă o dată) acel „book jar”, un borcan în care am pus mai multe bilețele (mai exact 12) cu titluri de cărți pe care le-am tot amânat și îmi propusesem să extrag câte unul pe lună și să și citesc respectiva carte. M-am ținut doar vreo 2-3 luni de planul ăsta, apoi au început abandonurile (Familia mea și alte animale, de Gerald Durrell, Meteorii, de Michel Tournier, și parcă a mai fost un roman de Gabriela Adameșteanu, nu mai știu exact care, Drumul egal al fiecărei zile, parcă). Restul biletelor le-am lăsat acolo, ca soluție de rezervă pentru când sunt în pană de idei de citit. De asemenea, începusem la un moment dat o agendă în care să notez zilnic lecturile, dar am reușit vreo două luni să fac asta, apoi am renunțat.

Pentru 2024 mi-am făcut, însă, niște planuri mai ample și ceva mai distractive, o chestie care implică mai multe cărți, agende frumos ilustrate, calendare și abțibilduri de tot felul. Am constatat că în anul ce tocmai a trecut am citit destul de haotic, am lăsat puțin timp reflecției și notițelor și simt nevoia să schimb asta. Și, după cum spune o vorbă din bătrâni, sharing is caring, o să vă povestesc pe larg ideile mele de organizare a lecturii, poate vreuna vă inspiră și pe voi. 

 

Să începem cu cărțile. În primul rând, am adunat câteva volume care organizează zilele și lunile anului după lecturi și evenimente literare. Un fel de calendare zilnice sau lunare, care vor sta pe biroul meu tot anul și le voi folosi pentru inspirație și serendipitate. De exemplu, cea mai recentă achiziție de acest fel (cartea pe care mi-am făcut-o în dar de Crăciun) este The Book Lover's Almanac. A Year of Literary Events, Letters, Scandals and Plot Twists, de Alex Johnson, apărută în toamna lui 2023 la British Library, și care notează câte un eveniment literar (mai serios sau nu) pentru fiecare zi a anului și le acompaniază cu minunate ilustrații alb-negru sau color (din arhiva The British Library). Notițele sunt interesante și, pe alocuri, de-a dreptul înduioșătoare, cu atât mai mult cu cât amestecă date reale cu date din „realitatea ficțiunii”, ambele fiind pentru un cititor la fel de importante (după cum bine știm). 

De exemplu: pentru data de 1 ianuarie este notat:

„1909: Marcel Proust's biographer George Painter estimates that on (or about) this day, Proust eats some toast soaked in tea that brings back many childhood memories and inspires the madeleine incident in his Remembrance of Thigs Past.”

Iar pentru 6 ianuarie:

„1482: Quasimodo is voted Pope of Fools in The Hunchback of Notre Dame (1831) by Victor Hugo during the annual Feast of Fools celebration.”

Ambele sunt reale în lumea cititorilor, nu? 

Pe lângă notițele zilnice, fiecare lună începe cu nașteri și decese din lumea literară, alături de date de lansare ale cărților, și se termină cu o secțiune de „Final Words” ale scriitorilor (o chestie care pare să se aplice mai ales scriitorilor clasici, nu cred că am auzit vreodată cuvinte celebre spuse de autorii contemporani pe patul de moarte). 

Este o ediție splendidă, o ocazie perfectă de a-ți începe frumos ziua, cu o deturnare a gândurilor cotidiene către lumea literaturii pe cărări mereu surprinzătoare și necunoscute. Alex Johnson are mai multe astfel de cărți și antologii realizate (multe pentru British Library) și este unul dintre puținii oameni din lumea literară al căror job îl invidiez din inimă (am mai spus-o: când o să fiu mare, vreau și eu să fiu Alex Johnson). 

 

Pe același model este realizat și Reading Room: A Year of Literary Curiosities, de Ian Sansom (tot o antologie British Library), cu mențiunea că, de data asta, sunt notate citate din diferite opere literare, câte unul pentru fiecare zi a anului. Și, tot la fel ca volumul de mai sus, citatele sunt însoțite de ilustrații alb-negru sau color din arhiva The British Library. Este un volum-excurs care te plimbă prin cărți (cunoscute sau mai puțin cunoscute), oferindu-ți o clipă de răgaz și de evadare în mintea sau lumea fictivă a altcuiva. Cu margini generoase, volumul permite și intruziunea cititorului, permițând cu generozitate și eventuale notițe (sau, de ce nu?, ilustrații) pe marginea celor notate de antologator. 

 

Un al treilea volum este The Literary Almanac. A year of books, de Francesca Beauman, organizat nu pe zile, ci pe luni. Și acesta este însoțit de ilustrații și își propune să ofere un model de organizare a anului pe lecturi. Cărțile prezentate (unele pe larg, în câteva pagini, altele pe scurt, în câteva rânduri) au fost selectate pentru a se potrivi lunilor calendaristice și a oferi prilejuri de lecturi tematice. Nu sunt doar prezentări, ci și tot felul de liste tematice sau cronologii livrești sau citate deosebite. Dintre cărțile prezentate până acum, modelul acesta mi se pare cel mai ușor de a fi urmat și replicat, nu neapărat cu lecturi tematice, ci pentru o organizare a propriilor lecturi. 

 

Mai sunt și alte posibile volume pe aceeași tematică. De exemplu, am mai găsit zilele trecute și Bedside Companion for Book Lovers. An Anthology of Literary Delights for Every Night of the Year, de Jane McMorland Hunter, pe care cel mai probabil nu voi rezista să nu mi-o cumpăr, sau, în limba română, volumul Iscoditorii. Un an de cugetări, băutură, tristețe și lecturi, de Anne Gisleson, care reprezintă consemnarea unui an de lecturi avute la un club de carte organizat de autoare. Acesta poate fi o bună inspirație pentru crearea propriului club de lectură sau, pur și simplu, pentru urmarea unui plan de lecturi lunare pe care să le notezi atent (cu alte cuvinte, să nu te mai mulțumești doar cu simpla lectură, să-ți propui să și reflectezi asupra lor). Eu am început de vreo 2-3 ori cartea asta și n-am reușit niciodată să o termin din cauza faptul că mereu mi se pare că autoarea se concentrează mai mult pe relatarea propriei vieți decât pe cea a discuțiilor de la cluburile de carte (care m-ar fi interesant mai mult). Oricum, dincolo de ce i-a ieșit ei, ideea este bună și merită pusă în practică. 

 

Și, apropo de practică, iată cum m-am gândit să-mi organizez eu propriul an de lecturi. Sunt trei direcții pe care am decis să le urmez, sper să reușesc să mă țin de toate. În primul rând, am început din luna decembrie 2023 să țin un jurnal de citate într-o agendă splendid ilustrată, și anume Wild Beauty, ilustrată de Katie Daisy. Deși asta e genul de agendă care pare prea frumoasă ca să o strici scriind în ea, mie mi s-a părut că e, de fapt, prea frumoasă ca să o lași să stea degeaba, așa că n-am mai ținut-o doar de expoziție, am început s-o și folosesc. Și adevărul e că îmi face cu adevărat plăcere s-o deschid zilnic și să notez câteva rânduri (uneori frumoase, alteori interesante, alteori aproape banale) din cartea pe care o citesc.

Având în vedere că eu citesc mereu mai multe cărți deodată citatele sunt destul de diverse, ceea ce creează un efect interesant și insolit. Se mai întâmplă, evident, să nu reușesc să notez fix în ziua respectivă, dar, tocmai pentru asta mi-am luat mai multe post-it-uri index ca să las un semn acolo unde am găsit un citat frumos și să-mi fie ușor să-l găsesc. Știu că există aplicații cu ajutorul cărora poți face asta mult mai simplu, dar momentan îmi place ideea de a scrie de mână într-un carnet frumos pe care îl pot răsfoi peste ani, așa că, momentan, mă lipsesc de avantajele tehnologiei în cazul ăsta. 

 

Pentru a face asta e suficientă orice agendă datată (de exemplu, anual apar jurnalele ilustrate Paulo Coelho care sunt perfecte pentru asta) sau poți folosi orice agendă nedatată sau un caiet mai special pe care îl poți ilustra (dacă ai talente d-astea) sau, și mai simplu, îl poți umple de abțibilduri frumoase. Mie mi se par splendide cele de la The Antiquarian Sticker Book, care merg de minune pentru a înviora orice fel de notițe. Singura problemă e că sunt așa de frumoase că chiar nu-ți vine să le folosești. Sau îți vine să-ți iei două exemplare: unul de expoziție și unul de folosit. Eu mi-am luat Bibliophilia, mai există și Imaginarium și The Antiquarian Sticker Book. An Illustrated Compendium of Adhesive Ephemera. Mă rog, astea sunt cam din categoria ifose și lux, poți găsi și chestii mai ieftine și drăguțe (de exemplu, eu am luat Stickere - Princesses Tea Party, teoretic pentru Ilinca, dar le-am făcut jumi-juma cu ea și chiar sunt super simpatice). De asemenea, agenda Floribunda care are pe margine ilustrații ce pot fi colorate poate fi o idee bună pentru un asemenea plan. 

Cea de-a doua direcție de organizare vizează notarea lecturilor zilnice într-o altă agendă pe care o s-o țin special pentru asta. Am decis să fac asta pentru că atunci când am vrut să fac bilanțul cărților care mi-au plăcut în 2023 mi-am dat seama că nu pot face și un bilanț al celor care nu mi-au plăcut din simplul motiv că nu am notat nicăieri ce cărți am abandonat din cauză că nu mi-au plăcut. În ultimii ani, am renunțat fără regrete să termin anumite cărți care nu-mi plăceau și, cum notez doar cărțile terminate, cele abandonate au rămas într-o gaură neagră a memoriei. Așa că acum mi-am propus să notez pur și simplu ce carte am citit în fiecare zi (doar titlul și autorul) și să notez printr-un semn dacă a fost abandonată din motive de nepotrivire în gusturi literare. Pentru asta o să folosesc o agenda One Line a Day. A Five-Year Memory Book (care era menită să fie folosită pentru notarea de citate, însă mie mi se pare că e prea mic spațiul alocat fiecărei zile, așa că am decis să nu mă chinui). Mi se interesantă și ideea de a urmări lecturile de-a lungul a cinci ani consecutivi (sper să fiu așa de consecventă) doar prin notarea titlurilor, nu neapărat și prin citate. Asta ar trebui să fie mai simplu decât ce-mi propusesem să fac anul trecut (să notez și impresiile de lectură), așa că sper să reușesc să mă țin de ea. 

 

Ultima direcție, care cred că va fi cea mai complexă și ambițioasă, este una care poate aminti de The Literary Almanac menționat mai sus: aș vrea să acord puțin timp și reflecțiilor despre cărți sau listelor tematice (pe mine o carte mă duce mereu cu gândul la altele pe aceeași temă și-mi place să notez aceste liste). Încă nu m-am decis ce carnet să folosesc pentru asta, aș vrea să fie unul cât mai simplu ca să-mi lase mie libertatea de a face notițe diferite și de a lipi cât de multe abțibilduri vreau pe margine (din păcate, nu mă chinuie talentele artistice, o să rămân la abțibilduri). De exemplu, anul ăsta am găsit la Legami mai multe modele de caiete cu coperte foarte frumos ilustrate și unul în format A5 ar fi perfect pentru ce-mi trebuie (de exemplu, Written in the Stars sau Bee Inspired; eu mi-am luat Today I Choose Happiness dictando și îmi place și hârtia și formatul).

 

Și, tot de la Legami, oarecum în legătură cu planul meu de organizare, mi-am luat și calendarul de birou The Book Lover's 2024 Calendar care are câte o recomandare de carte pe lună, așadar un posibil plan de lectură anual, sau Calendar 2024 - Bookmark - Book Lover's (cu semne de carte și câte un citat livresc motivațional). 

 

Mă rog, pentru această ultimă secțiune, aș putea să fac o aroganță și să-mi iau carnetul Ancient Illumination. Spinola Hours de la Paperblanks, la care mă tot uit de ceva timp, dar parcă presimt că o să-l țin de expoziție, așa că mai bine rămân la cel cu flori de la Legami sau la Floribunda pe care le am deja și mă pun pe treabă. 

Multe, multe planuri, nu-i așa? Dar sunt și frumoase și merită încercat. Simt nevoia de ceva timp de mai multă organizare în lecturi și sper ca anul ăsta să pot relua și niște proiecte mai vechi care au rămas abandonate din lipsă de timp și pentru că am avut prea multe obligații profesionale. Poate găsiți inspirație în ideile mele sau poate măcar un imbold să reluați idei mai vechi care vi s-au părut interesante. În rest, vă urez să aveți parte de lecturi minunate și experiențe frumoase în noul an! 

Comentarii

Este foarte amabil din partea dumneavoastră. Mă bucur atât de mult că îți place. Dar nu sunt sigur că ai putea numi asta o slujbă!

Alex Johnson

17 ian. 2024

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter