Noutăți literare (9-15 martie 2015)

Noutăți literare (9-15 martie 2015)

Noutățile literare ale săptămânii 9-15 martie: la Iași a avut loc Târgul de Carte Librex, s-au anunțat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural 2015, Margaret Atwood ne va ferici cu un nou roman în toamnă, The Heart Goes Last (tot o distopie, se pare), iar lumea literară este, de săptămâna asta, mai săracă cu două nume: prolificul scriitor Terry Pratchett a murit la vârsta de 66 de ani, iar prozatorul român Alexandru Vlad s-a stins pe 15 martie.

 

Noutăți editoriale

 

Grupul ART – o nouă ediție a clasicei Madame Bovary, de Gustave Flaubert, într-o nouă traducere semnată de Florica Ciodaru-Courriol; Parrot şi Olivier în America, de Peter Carey, „o poveste picarescă minunată, de un umor colosal, cu un limbaj extraordinar”, plus un nou roman pentru copii și adolescenți, Numără stelele. O poveste din Copenhaga, de Lois Lowry.

 

BAROQUE BOOKS&ARTS – Micul infinit, de Dominique Loreau; Luna și fața ei nevăzută, de Bernd Brunner; Filozofia vinului, coord. Barry C. Smith; Înalta societate: Dolce vita nu cunoaște sfârșit, de Alexander von Schönburg (ediția a II-a); 25 de ani de democraţie şi câteva sute de partide, de Cristian Preda.

 

CARTEA ROMÂNEASCĂ ȘI POLIROM – Totul trebuie tradus: Noua paradigmă (un manifest), de Bogdan Ghiu (eseu); Ochi hăituiți de trădare, Gheorghe Vidican (poezie);  Mușcând din moarte ca din ciocolată, de Acela Varlam (proză); Înapoi în Ghana, de Taiye Selasi (roman); 860 de zile pe Amazon: O călătorie incredibilă, de Ed Stafford; Marele impas în Europa: Ce poate face România? (literatură de călătorie); de Daniel Dăianu (economie); Psihologie și tehnologie: Fundamente de roboterapie și psihoterapie prin realitate virtuală, de Daniel David, Silviu-Andrei Matu și Oana David (psihologie); Arta de a influența: Analiza tehnicilor de manipulare, de Alex Mucchielli (comunicare).

 

CARTIER – Incertitudine: Gândire strategică și relații internaționale în secolul XXI, un volum semnat de George Cristian Maior; Singur în fața dragostei, de Aureliu Busuioc; Arta refugii: O copilărie transilvană, de Paul Goma; Zeul absent: Literatură și inițiere la Mircea Eliade, de Marius Lazurca; Zeii egipteni pe înțelesul fiului meu, de Pascal Vernus; și două cărți pentru în versiunea lui de Lică Sauciuc: Cenușăreasa și Scufița Roșie.            

 

GRUPUL CORINT – Eu, superhaios! O poveste din generală (cartea a treia din seria Eu haios!) și Pericol pe Nil (vol. II din seria Vânătorii de comori), ambele de James Patterson; Onix (cartea a doua din seria Lux), de Jennifer L. Armentrout; Geometria iubirii, de Jessica Levine; o nouă apariție în colecția de literatură clasică, Dama de pică și alte proze, de Aleksandr Pușkin și Diplomația Panda, de Dan Tomozei.

 

HERALD – Mistica tantrică a Tibetului, John Blofeld; Acvariul din Ocean: Mindfulness ca stil de viață, Daniela Andreescu; Mindfulness pentru părinți, Jon Kabat - Zinn, Myla Kabat - Zinn; Shakespeare pentru îndrăgostiți: 72 de pilule pentru a ne bucura de iubire în fiecare zi, Allan Percy; Educație fără constrângeri, Michael Thompson; Meditație asupra percepției, Bhante Henepola Gunaratana.

 

GRUPUL HUMANITAS  Marea teoremă a lui Fermat, de Simon Singh; 101 nume de locuri, de Ion Toma, Lettere dal manicomio/Scrisori din casa de nebuni, de Torquato Tasso, Războiul sfârșitului lumii, de Mario Vargas Llosa, Dincolo de portocali, de Ioana Bâldea Constantinescu și Ochii doamnei mele, de Anthony Burgess, un nou roman din colecția „Raftul Denisei”.

 

LITERA – seria de cărți Labirintul, de James Dashner (Evadarea, Încercările focului și Tratament letal); Prima mea carte despre Cosmos, de Catherine D. Hughes (reeditare); 52 de week-end-uri de vis, ediție National Geographic, și o nouă apariție în colecția CEO: Cinci tentații ale unui CEO, de Patrick Lencioni.

 

NEMIRA – o nouă apariție în seria de autor Julian Barnes, Tristeți de lămâie, și un nou roman SF în vechea colecție Nautilus, acum cu o altă prezentare grafică: Hoțul cuantic, de Hannu Rajaniemi. De asemenea, de săptămâna asta am început să primesc pe mail Săptămânalul Nemira care cuprinde noutăți din presă despre cărțile Nemira. Mi s-a părut o idee foarte bună pentru a fi la curent nu doar cu ultimele apariții ale editurii, ci și cu articolele referitoare la aceste apariții. Îl puteți primi dacă vă înscrieți la newsletterul Editurii Nemira.   

 

PUBLICA – o nouă apariție în Colecția Narator, Lena Dunham, Nu genul ăla de fată, cărți de business: Minighid de profituri mari din acţiuni cu preţ mic, de Hillary Kramer, Jucătorul ingenios: Teoria jocurilor și arta transformării situațiilor strategice, de David McAdams; și mai multe cărți din lumea sportului: Eu sunt Zlatan, de David Legercrantz și Zlatan Ibrahimović; autobiografia lui Mike Tyson, Adevărul de necombătut și În culisele tenisului: Povești inedite despre jucătorii de top din circuitul ATP, de Neil Harman.

 

GRUPUL TREI – mai multe apariții în colecțiile de psihologie: Terapia centrată pe client. Practica ei actuală, implicaţii și teorie, de Carl R. Rogers; Exerciţii practice de psihogenealogie. Cum să descoperi secretele de familie, să fii credincios strămoşilor tăi şi să îţi alegi propria viaţă, de Anne Ancelin Schützenberger; Budismul Zen şi psihanaliza, de Erich Fromm, Daisetz Teitaro Suzuki, Richard de Martino; un nou roman Young Fiction Connection: Tuturor băieţilor pe care i-am iubit, Jenny Han; două cărți în afara colecțiilor: Belvedere. Cincisprezece conversaţii cu artişti contemporani, de Adina Zorzini și Pastila roşie: Eseu despre moralitate şi fericire, de Daniel Nica; și două apariții noi la Editura LifeStyle Publishing: Magia ordinii: Senzaţionala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa, de Marie Kondo; Întinerire: Metoda revoluţionară antiîmbătrânire, pentru o piele strălucitoare, de dr. Harold Lancer.

 

VELLANT – Politică de birou, de Oliver James, Cum îți poate schimba Proust viața, de inepuizabilul Alain de Botton, Cum să schimbi lumea, de Jean-Paul Flintoff, Boala ca metaforă: SIDA şi metaforele sale, de Susan Sontag, și două volume ilustrate de Vali Petridean: Dănilă Prepeleac de Ion Creagă și 16 poezii de iubire pe care mi le-aş fi scris mie dacă aş fi fost tu, un nou volum de poezii semnat Iv cel Naiv.

 

 

Articole interesante

 

Bookblog: un interviu cu Maria Stepnova, autoarea romanului Femeile lui Lazăr, și recenzii pentru Crăiasa zăpezii, de Michael Cunningham, Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi, de Herta Müller, Regina nimănui, de Vanora Bennett și una despre mult-contestata Suge-o, Ramona, de Andrei Ciobanu.

Bookaholic: recenzii despre Tinerețile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Bădescu, Călăul Dragostei sau poveștile terapeutului, de Irvin Yalom, Cristul lui Velázquez, de Miguel de Unamuno, Bucla lui T. O. Bobe, Sfâșierea cerului, de Ursula K. Le Guin, un articol despre Terry Pratchett și unul despre Biblioteca fără sfârșit din Interstellar sau despre posibilități nebănuite.

Filme-Cărți: recenzii despre Memorii de război. Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina, de G. Topîrceanu, Donul liniștit, de Mihail Șolohov, Poeme mai noi și mai vechi: Ioana Duță, Doina Ioanid, Ania Vilal, Cristina Cîrnicianu, o cronică pentru Căsnicie și un interviu cu Dan Coman.

Observator cultural: un interviu cu scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia, unul cu Silvia Colfescu, directoare a Editurii Vremea, un articol despre Mircea Cărtărescu și recentul premiu primit la Târgul de carte de la Leipzig,o recenzie a lui Bogdan-Alexandru Stănescu despre Pe fereastră, volumul de eseuri al lui Julian Barnes, și lista nominalizărilor la Premiile Observator cultural 2015.

Răzvan Van Firescu blog: recenzii despre 11.22.63, de Stephen King, MirrorMask și Mr. Punch, de Neil Gaiman (cartea și filmul), O poveste grimminală – Adam Gidwitz și Nimicul de temut, de Julian Barnes

Noutăți SF&F: pe Fan SF au apărut patru articole despre Viitoare apariții SF, Fantasy, Horror, Policier, Crime, Noir, Thriller și nu numai: Partea I – Editura Paladin, Colecțiile SF și Fantasy, Partea a II-a – Editura Trei, Colecțiile Epsilon Science Fiction și Fantasy, Partea a III-a – Editura Crux Publishing, Partea a IV-a – Editura Nemira, Colecțiile Nautilus SF & Fantasy, Young Adult, Suspans; iar pe Cititor SF un articol-sinteză interesant, Cărți science-fiction cu dinozauri, și unul mai vechi, dar încă de actualitate: Nominalizările la premiile Nebula 2014.

Alte articole din presa românească și blogosferă: Constantin Piștea scrie despre Coraline, de Neil Gaiman; Cosmin Lazăr scrie pe blogul lui despre Jurnalul complet adevărat al unui indian cu jumătate de normă, de Sherman Alexie; Dragoș C. Buzutea despre traducerea eseurilor lui Montaigne; Ema (Lecturile Emei) a făcut o recenzie pentru Medeea și copiii ei, de Ludmila Ulițkaia; pe Hyperliteratura a apărut un articol cu 16 pași de urmat dacă vrei să crești un cititor înrăit; pe Libris Blog, Sever Gulea scrie despre romanul Cristinei Nemerovschi, Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes; Valeriu Gherghel a scris despre câteva cărți din literatura japoneză, Povestiri cu mult sake; pe LaPunkt, Ioan Stanomir vorbește despre Mașenka de Vladimir Nabokov; în Dilema veche Stela Giurgeanu îi ia un interviu doamnei Aurora Liiceanu; pe blogul lui Florin Roșoga am găsit un articol-sinteză intitulat 35 de site-uri cu zeci de mii de cursuri gratuite online unde poți învăța aproape orice, iar pe TedxClujCele zece nevoi umane prezentate de domnul Solomon Marcus.

Presa străină: în The Guardian, un articol despre următorul roman al lui Umberto Eco, Numero zero (va apărea în toamnă și vorbește despre Mussolini, fraude media, bârfe și crime), lista lungă pentru Baileys women’s prize for fiction, un articol despre Los Angeles în cărți și unul despre scriitorul Terry Pratchett; în Open Culture o listă de 74 de cărți necesare în orice bibliotecă propusă de Jorge Luis Borges; în Brain Pickings un nou articol al Mariei Popova, The Illustrated Love Letters, Thank-You Notes, and Travelogues of Great Artists, from Kahlo to Calder to Saint-Exupéry; în Flavorwire, două articole interesante, Ursula K. Le Guin on How Writers Get Inspired și 35 Susan Sontag Quotes on Art, Writing, and Life; iar în Paris Review un articol a lui Andrei Codrescu despre cărțile lui Max Blecher

Comentarii

Mulțumesc mult că mi-ai menționat articolul :)

Cosmin Lazăr

16 mar. 2015

Cu plăcere, Cosmin, spor la treabă în continuare! :)

Laura Câlțea

16 mar. 2015

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter