Cărți interesante februarie 2023

Cărți interesante februarie 2023

„... poeții, îndrăgostiți și nebunii, aflăm de la marele elisabetan, au puterea să schimbe visul în halucinația mult mai bizară pe care-o numim realitate.”

(Theodoros, Mircea Cărtărescu)

În luna februarie am avut o dezbatere aprinsă legată de cărțile lui Roald Dahl și de problematica pe care o pun cititorilor contemporani anumiți termeni, acum incorecți politic. După ce editura Puffin a anunțat că va publica ediții revizuite ale acestor cărți, au urmat o serie de reacții critice din partea scriitorilor (și nu numai), iar editura după ce a încercat să-și justifice decizia, a hotărât să împace și capra și varza și a anunțat, în cele din urmă, că va publica ambele variante ale operelor (și cele adaptată de și pentru „sensitive readers”, și cele originale). Nu e prima discuție de genul ăsta, și nu va fi probabil nici ultima, Roald Dahl fiind urmat, la scurt timp, și de Ian Fleming din ale cărui romane cu James Bond vor fi eliminate „cuvintele cu N”, precum și alte referințe rasiale.  

Sursă foto

Mai jos aveți o selecție a celor mai interesante cărți apărute pe piața de carte românească în februarie 2023, iar la final (o categorie nou introdusă) Top 10 cărți românești și Top 10 cărți în limba engleză din librăriile Cărturești (pentru aceeași lună februarie 2023).  

Cărți interesante februarie 2023


FICȚIUNE

Ficțiune literară 

• Magul de la Kremlin, de Giuliano da Empoli: romanul distins în 2022 cu Marele Premiu al Academiei Franceze, „un roman în același timp documentar și vizionar, cu accente profetice, dorința de a sonda misterele Kremlinului și ale Rusiei, actuale și dintotdeauna”. (Ed. Humanitas Fiction)

• Anii, de Annie Ernaux: „Cu acest roman total, care s-a sedimentat de-a lungul a trei decenii, Annie Ernaux își exploatează în mod magistral întreaga memorie.” (Le Monde) (Ed. Pandora M)

• Chimie, Weike Wang: „un roman de maturizare fermecător, luminos, care explorează, cu enorm de mult umor și candoare, teme dintre cele mai serioase: relația părinți – copii, descoperirea de sine și sănătatea mintală.” (Ed. Vellant)

• Către paradis, de Hanya Yanagihara: „un roman îndrăzneț, sclipitor, întins pe trei secole și cuprinzând trei versiuni diferite ale experimentului american, despre iubiți, familie, pierdere și promisiunea intangibilă a utopiei.” (Ed. Litera)

• Tomás Nevinson, de Javier Marías: „o reflecție profundă asupra limitelor între care se poate acționa, asupra com promisului pe care îl presupune evitarea răului mai mare și asupra dificultății de a stabili care este acesta.” (Ed. Litera)

• Oameni de porumb, de Miguel Ángel Asturias: „Romanul aduce laolaltă plămădirea omului de porumb cu denunțarea incisivă a efectelor devastatoare pe care le-a avut capitalismul asupra obiceiurilor și credințelor ancestrale ale populațiilor rurale.” (Ed. Curtea Veche)

• Prin celălalt capăt al telescopului, de Rabih Alameddine: „prezintă experienţele traumatizante ale refugiaţilor în paralel cu cele ale persoanelor LGBTQ – un proiect literar pe care Alameddine mizează mai mult decât pe construirea unei structuri clasice de roman.” (Ed. Polirom)

 Sutton, de J.R. Moehringer: „Sutton reprezintă portretul fascinant al unui om remarcabil. Talentul lui Moehringer de a surprinde spiritul epocii şi bogăția detaliilor face ca fiecare oprire din călătoria exterioară şi lăuntrică a lui Sutton să fie zguduitoare.” (Publishers Weekly) (Ed. Pandora M)

• Toate familiile fericite, de Carlos Fuentes: „Scriind cu voracitatea lui Octavio Paz și făcând oscilații continue între viață și moarte ca Juan Rulfo, Fuentes alcătuiește în Toate familiile fericite o polifonie de voci și idei despre deziluziile societății mexicane și ale lumii moderne.” (Ed. Curtea Veche)

• Uimire, de Richard Powers: „Cu o viziune rară asupra lumii și descrierea uneia dintre cele mai răscolitoare apropieri dintre tată și fiu, Uimire este cel mai intim și mai tulburător roman al lui Richard Powers.” (ED. Pandora M)

• Un Om, de Oriana Fallaci: „Un Om este o carte despre viața lui Alekos Panagoulis, poet mai mult decât erou, așa cum l-a definit Fallaci, dar este și un roman de dragoste, pentru că, fără niciun filtru, jurnalista deschide ușa către viața sa privată, relatând cu furie acea pasiune care i-a dat viața peste cap și care a umplut-o de bucurii și dureri, inclusiv cea a pierderii fiului lor nenăscut.” (Ed. Lebăda Neagră)

 

Ficțiune contemporană 

Dacă am fi ticăloși, de M.L. Rio: un campus novel centrat în jurul pieselor lui Shakespeare și al unei crime între prieteni.  (Ed. Alice Books)

• A mea e răzbunarea, de Marie Ndiaye: „Marie NDiaye ne oferă o poveste întunecată și profundă despre memorie și identitate, în care pasiunea se învecinează cu moartea.” (La Croix) (Ed. Trei)

Viața mea în libraria Morisaki, de Satoshi Yagisawa: un roman a cărui acțiune este plasată în Jimbōchō, Tōkyō. Cartierul librăriilor și al anticariatelor, un veritabil paradis pentru cititorii pasionaţi. (Ed. Litera)

• Electra, de Jennifer Saint: „o fascinantă reinterpretare a legendei Electrei, una dintre cele mai faimoase antieroine din mitologia greacă.” (Ed. Litera)

Tot albastrul cerului, de Mélissa da Costa: „„În cărțile mele, vorbesc despre timpul care stă în loc, despre cât este de important să ne luăm câte un răgaz. Personajelor mele nu le este frică să lase totul în urmă și să deschidă noi capitole în viața lor.” (Mélissa Da Costa) (Ed. Trei)

• Vânduți într-o zi de luni, de Kristina McMorris: „Vânzarea a doi copii duce la consecințe îngrozitoare în această ficțiune tulburătoare... Acțiunea este plasată în perioada dură a Marii Crize, iar personajele altruiste, deși uneori rănite sufleteşte, au o consistență morală realistă. O poveste de dragoste tandră îmbogățește intriga complexă, oferind cititorilor o poveste curajoasă, cu miez și detalii istorice bogate.” (Publishers Weekly) (Ed. Corint)

 

Ficțiune clasică 

Ulise, de James Joyce: o nouă traducere (Rareș Moldovan), îndelung așteptată, a unui roman clasic al epocii moderne. (Ed. Polirom)

Crime fiction

• Bărbatul rătăcit, de Jane Harper: „O poveste cu suspans, intensă și dură, care se desfășoară într-un peisaj copleșitor.” (Ed. Trei)

• Cult, de Camilla Läckberg și Henrik Fexeus: al doilea volum din seria Vincent și Mina. (Ed. Trei)

• Împărăția orbilor, de Louise Penny: Un roman din seria Inspectorul Gamache. (Ed. Trei)

• Insula șobolanilor și alte povestiri, de Jo Nesbø: „Nesbø expune ingredientele-cheie care îi caracterizează și romanele: intrigi construite diavolește, în care străfulgerări de sentimente umane etalate de personaje cu defecte profunde se află într-un pericol permanent să fie înăbușite de întunecimea din ele.” (Booklist) (Ed. Trei)

 

Proză scurtă 

 Vânturile, de Mario Vargas Llosa: „Publicată de revista Letras Libres în octombrie 2021, elegie crudă pentru sfârșitul umanismului, povestirea Vânturile reunește speranțele și angoasele începutului de mileniu XXI și ne oferă o viziune devastatoare asupra unei lumi invadate de inteligența artificială, din care au dispărut sărăcia și maladiile, dar și idealul.” (Ed. Humanitas Fiction)

 Melancolica moarte a băiatului-stridie & alte istorii, de Tim Burton: „Melancolica moarte a Băiatului-stridie exprimă cu intensitate suferinţa unui adolescent marginalizat. Ca și filmele sale, poemele lui Tim Burton reușesc să fie deopotrivă copilărești și sofisticate, împletind inocenţa cu macabrul.” (New York Times) (Ed. Humanitas)

 

Poezie

• Îngeriada, de Judith Mészáros: o recuperare, deloc facilă, a unei poete de excepție. Ediție îngrijită de Claudiu Komartin, cu o prefață de Rita Chiran și o postfață de Anastasia Gavrilovici. (Ed. Cartier)

• Vremea poemului înalt, de Magda Cârneci: „Ca și alți optzeciști din prima linie (…), Magda Cârneci e consecventă și înflăcărată în bătălia de generație, militând și cu intervenții programatice, și cu poeme cu steagul sus.” (Al. Cistelecan, ed.) (Ed. Cartier)

• În mijlocul unei istorii tragice, imobile, de Cosmin Perța: o antologie de poeme întinse pe două decenii, 2002-2022. (Ed. Cartier)

 

SF&F

 Semne bune, de Terry Pratchett și Neil Gaiman: „O farsă escatologică demențială. Extrem de amuzantă, este exact ceea ce te-ai aștepta de la o colaborare între Gaiman și Pratchett.” (Kirkus Reviews) (Ed. Paladin)

 

Literatură română

• Ca să nu se aleagă praful de toate, de Cosmin Perța: „Romania anilor ’90. Eroul romanului, Samson, sunt eu, e Cosmin, e o intreaga generatie care a supravietuit celor mai ciudati ani din istoria recenta nu doar a Romaniei, ci a unei intregi regiuni aflate la periferia Europei, Statele Unite ale Violentei.” (Bogdan-Alexandru Stanescu) (Ed. Polirom)

• Depravatul din Gorgani. Alte 52 de ciudățenii, de Doina Ruști: „52 de povestiri dintr-o lume halucinantă, cu o geografie insolită, pe care Doina Ruști a plasat-o în secolul al XVIII-lea, dând naștere unui adevărat fanariot-cult în literatura de azi. Povestirile sunt însoțite de ilustrații.” (Ed. Litera)

 


NONFICȚIUNE 

Istorie, biografie, memoir

• Dragostea în vremea urii. Cronica unui sentiment. 1929-1939, de Florian Illies: „Trecând de la scriitori la pictori, de la filosofi la regizori și vedete de cinema, Florian Illies zugrăvește o istorie alternativă a epocii interbelice, cea a iubirilor și a legăturilor pasionale din lumea culturală, surprinse în desfășurarea lor tumultuoasă.” (Ed. Polirom)

• Români deportați în ghețurile Siberiei. Mărturii, de Dan Cristian Turturică: „Volumul este atât o repunere în drepturi a unei memorii prea des eclipsate la scara grozăviilor totalitare, cât și un reflector îndreptat spre actualitatea «banalității răului». Trauma dezrădăcinării, mărturii cumplite ale supraviețuitorilor, aventuri siberiene la limita suprarealismului, dar și scenete de un umor nebun – toate acestea își găsesc în stilul reportericesc al lui Dan Turturică un amestec copleșitor de empatie, literaritate și speranță.” (Liviu G. Stan) (Ed. Litera)

• Pași prin lume. Cum am devenit jurnalist de călătorie, de Simon Reeve: „Pași prin lume este în egală măsură povestea emoționantă a spiritului de aventură al lui Reeve și a pasiunii lui pentru jurnalism, precum și un ghid la firul ierbii al unora dintre cele mai îndepărtate zone de pe glob.” (The Independent) (Ed. Pilot Books) 

• Copiii Frasinului și ai Ulmului. O istorie a Vikingilor, de Neil Price: o istorie a vikingilor de la artă și cultură la politică și cosmologie. (Ed. Lebăda Neagră)

• The Beatles: O istorie, de Craig Brown: „o biografie fascinantă, amuzantă și bine documentată despre The Beatles, trupa care a marcat din punct de vedere muzical, și nu numai, frumoșii ani 1960.” (Ed. Nemira)

• Diavolii din Loudun, de Aldous Huxley: o minuțioasă cercetare a unei istorii cu vrăjitoare, demoni și arderi pe rug, considerată una dintre cele mai bune lucrări non-ficționale ale lui Aldous Huxley. (Ed. Polirom)

• Iuliu Barasch. Medicină de pionierat în Țara Românească, ed. îngrijită de Lidia Trăușan-Matu: biografia unui medic german, întemeietorul primului spital de copii din Valahia. (Ed. Corint)

Biblia, de Karen Armstrong: Karen Armstrong prezintă modul în care a luat naștere și a evoluat Biblia, analizând contextul social și politic în care diverse tradiții orale au fost consemnate în scris și modul în care ele au fost reunite într-o colecție de texte ce a devenit cartea sfântă a creștinismului. (Ed. Nemira)

• Pe urmele Timișoarei evreiești. Mai mult decat un ghid, de Getta Neumann: „O incursiune în istoria, viața socială și culturală și tradițiile religioase ale evreilor din Timișoara, care și-au pus amprenta asupra identității orașului.” (Ed. Humanitas)

• Războaiele lui Putin. De la războiul din Cecenia la invazia din Ucraina, de Mark Galeotti: „Venirea la putere a lui Vladimir Putin a inaugurat epoca cea mai agresivă din punct de vedere militar din istoria Rusiei de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial încoace.” (Ed. Humanitas)

• Shakespeare. Lumea ca o scenă, de Bill Bryson: „Cernând și discernând informaţii din surse extrem de variate, volumul repune în scenă lumea în care a creat William Shakespeare, și totul în stilul antrenant și savuros care este marca inconfundabilă a lui Bill Bryson.” (Ed. Polirom)

• Trupul nostru muritor. O istorie universala a morții, de Andrew Doig: „o poveste captivantă a cuceririlor din domeniul medicinei și al organizării sociale, o istorie scrisă cu mult talent de un autor atent la cele mai fine detalii și care știe cum să privească cu optimism către viitor.” (Ed. Polirom)

 

Științe exacte și naturale

• Dincolo. Un medic explorează ce ne spun experiențele la limita morții despre viață, moarte și lumea cealaltă, de Bruce Greyson: „Ca psihiatru fără vreo convingere religioasă, dr. Greyson a studiat ELM dintr-o perspectivă științifică. În Dincolo, el împărtășește lecțiile transformatoare pe care le-a învățat în mai bine de 40 de ani de cercetare.” (Ed. Litera) 

• În zona cenușie. Un neurocercetator explorează granița dintre viață și moarte, de Adrian Owen: „Lucrarea lui Owen îi poartă pe cititori la marginea unei frontiere uimitoare în modul nostru de a înțelege creierul: așa-numita «zonă cenușie», aflată între conștiința deplină și moartea creierului.” (Ed. Trei)

• Miros, deci exist, de Bill S. Hansson: o istorie a mirosurilor în lumea naturală. (Ed. Baroque Books&Arts)

 Dacă Nietzsche ar fi fost un narval. Ce dezvăluie inteligența animalelor despre prostia omenească, de Justin Gregg: un nou volum în Co-Lecția de știință care pornește de la o întrebare cel puțin incitantă - „Este inteligența noastră mai mult un blestem decât un dar?” (Ed. Publica)

 

Eseuri

 Despre natura umană, de Roger Scruton: un volum care cuprinde principalele teme de reflecție ale filozofului Roger Scruton. (Ed. Humanitas) 

Secretul, de Francesco Petrarca: „Un răscolitor examen al conștiinței și un dialog cu Augustin și cu Adevărul, după modelul Consolării Filosofiei al lui Boethius, Secretul este locul reorientării gândirii lui Petrarca spre grija față de moarte.” (Ed. Polirom)

 

Filozofie

 Cele două cărți despre excelență și progresul cunoașterii divine și umane. Opere filozofice I, de Francis Bacon: una dintre operele fundamentale ale filozofiei occidentale. (Ed. Humanitas) 

 

Parenting

• Tot ce am mai drag, de Einat Nathan: „Pornind de la experiența ei bogată și, de multe ori, dureroasă de părinte, Einat Nathan propune un model de parenting care vine în sprijinul tuturor, mame, tați și copii deopotrivă.” (Ed. Curtea Veche)

 

Psihologie

Arta de a asculta, de Erich Fromm: un volum care te lasă să intri în cabinetul lui Erich Fromm și să descoperi elementele esențiale ale metodei sale de ascultare a pacienților. (Ed. Trei)

 

Sănătate

 Medicina profundă. Sănătatea redevine umană cu ajutorul inteligenței artificiale, de Eric Topol: „Autorul demonstrează că IA eliberează medicii de sarcinile anoste și repetitive care îi împiedică să se conecteze cu pacienții, și că vindecarea începe odată cu ascultarea celor suferinzi și a nevoilor acestora.” (Ed. Corint)

 

Diverse

• Arta de a face curat în casă și în suflet, de Dominique Loreau: „ când și mai ales în ce fel putem să facem ordine și curățenie în casă, în minte și în suflet, astfel încât propria existență să-și redobândească eleganța, stilul și candoarea?” (Ed. Baroque Books&Arts) 

 

CĂRȚI PENTRU COPII

• O casă capricioasă, de Olga Grebennik: „O carte ilustrată cu gingășie, în ediție bilingvă româno-ucraineană, dedicată copiilor care nu ne lasă sufletul să îmbătrânească.” (Ed. Seneca)

• Casa în timpul nopții, de Susan Marie Swanson: „Teama de întuneric, firească pentru mulți copii, e destrămată de tonul duios și liniștitor al textului și de frumusețea ilustrațiilor create prin linogravură de Beth Krommes.” (Ed. Cartea copiilor)

• Descătușarea și alte reverii, de Jackie Morris: „O carte bogat ilustrată care stimulează creativitatea și visarea, o carte despre dragoste, speranță și liniște.” (Ed. Didactica Publishing House) 

• Tina și primii ei pantofi de balet, de Alexandra Boiger, Marilyn Singer: „Copiii vor călători în lumea fascinantă a baletului, alături de Tina, micuța dansatoare, învățând lecții importante de viață.” (Ed. Nemi)

• o serie de cărți de Paul Steward, reeditată la Panda: Bulgăraș de primăvară, Cadou de ziua ta, Dorința Iepurașului.

 

Cărți citite și recomandări

Theodoros, de Mircea Cărtărescu: o roman scris într-o minunată limbă română și care atestă talentul de povestitor al lui Mircea Cărtărescu. O carte scrisă doar pentru plăcerea povestirii și a „zicerii”, de îndrăgit mai ales de filologi (dar nu numai). (Ed. Humanitas)

Măsurarea lumii, de Daniel Kehlmann: povestea a două minți strălucite ale secolului XIX, naturalistul și exploratorul Alexander von Humboldt și matematicianul și fizicianul Carl Friedrich Gauss, și al încercărilor acestora de a înțelege, prin mijloace diferite (cu pasul sau cu gândul) lumea în care trăim. (Ed. Pandora M)

Dacă am fi ticăloși, de M.L. Rio: un campus novel centrat în jurul operei lui Shakespeare, amintind pe alocuri de Istoria secretă a Donnei Tartt, cu multe referințe la opera bardului elisabetan, dar și cu o intrigă plină de suspans și răsturnări de situație. (Ed. Alice Books)

De ce iubim. Noua știință din spatele celor mai strânse relatii dintre noi, de Anna Machin: o foarte bună sinteză a felurilor în care s-a construit iubirea de-a lungul timpului, de la perspectiva biologică-evoluționistă, la psihologie și antropologie culturală. Conținut bine organizat și informații diverse și interesante. (Ed. Trei)

 

TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI (februarie 2023) 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ 

1. Rezervă, de Prințul Harry

2. Totul începe cu noi, de Colleen Hoover

3. Atomic Habits, de James Clear

4. Theodoros, de Mircea Cărtărescu

5. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns, de Gabor Maté

6. Un bărbat pe nume Ove, de Fredrick Backman

7. Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică, de Gabor Maté, Gabriel Maté

8. Poarta cerului, de Eric-Emmanuel Schmitt

9. Totul se termină cu noi, Coleen Hoover

10. Arta manipulării, de Kevin Dutton

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ 

1. Final offer, de Lauren Asher

2. Twisted Love, de Ana Huang

3. It Ends with Us, de Colleen Hoover

4. A Good Girl's Guide to Murder, de Holly Jackson

5. Stolen Heir, de Holly Black

6. The 48 Laws of Power, de Robert Greene

7. It Starts with Us, de Collen Hoover

8. Babel, de R.F. Kuang

9. Shatter Me, de Tahereh Mafi

10. Atomic Habits. An Easy Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, de James Clear

 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter