Noutăți literare 1-7 iunie

Noutăți literare 1-7 iunie

Cu ocazia Bookfest 2015, în ultimele săptămâni a fost o avalanșă de noutăți pe care le-am grupat în articole separate pe edituri ca să fie mai ușor de urmărit. A fost o perioadă foarte aglomerată, așa că nu am mai avut timp și de articolul săptămânal cu noutăți, dar acum m-am liniștit, iar lucrurile vor reveni la normal. 

Săptămâna asta am fost la Suedia Creativă de la Roaba de Cultură unde am participat la un Book Café cu romane polițiste (prima întâlnire a unui nou club de carte organizat de Editura Trei și centrat pe romanele polițiste nordice) și am aflat că Jeff VanderMeer a câștigat Premiul Nebula 2015 pentru romanul Anihilare, primul volum din trilogia „Southern Reach”. 

 

Noutăți editoriale

ADENIUM – 69 de motive stupide ca sa te apuci de citit, un proiect Hyperliteratura.ro; 25 de ani după. Alternative și provocări, de Paul Cernat și Alexandru Matei; Lecții de seducție, de Pilar Sordo; Je suis Charlie? Regândirea libertății în Europa multiculturală, de Sorin Bocancea; Infernala comedie, de Emil Brumaru, cu ilustrații de Felix Aftene; Civilizația română modernă neîmplinită. Un eseu post-lovinescian, de Alexandru Radu.

 

ALL – Bujor Nedelcovici: Conștiința de scriitor, de de Anastasia Dumitru. Alte apariții recente găsiți în articolul Noutăți ale Grupului Editorial All la Bookfest 2015.

 

ART – Primul număr al revistei de scriere creativă Ordinul Povestitorilor. Alte apariții recente găsiți în articolul Noutăți ale Grupului Editorial Art la Bookfest 2015.

 

BAROQUE BOOKS&ARTS – Puterea puterii, de Reiner Neumann, și Ciudată e lumea, până la urmă!, de Jean d’Ormesson.

 

CARTIER – Du-te free, de Aura Maru, și Întemeierea Statului Israel, de de Aurelian Rugină.

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂCaiet de lucrări practice pentru teatru de păpuşi, de Emilia Mureşan; Elemente de lingvistică generală, de Oana Magdalena Cenac; Universul explicat nepoţilor mei, de Hubert Reeves; Gheorghe Crăciun: Cele două utopii, de Liliana Truţă.

 

CORINT Piatra lunii, de Wilkie Collins. Alte apariții recente găsiți în articolul Grupul Editorial Corint la Bookfest 2015.

 

CURTEA VECHERegalitatea, astăzi, de Principele Radu al României; Cotroceniul regal, de Diana Mandache; Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? Regele Mihai, românii și regalitatea după 1989, de Alexandru Muraru; Maria a României, Regina care a iubit viața si patria, de Adrian Cioroianu, Mihaela Simina; Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă, de Tomas Zmeskal; Povestiri din Malá Strana, de Jan Neruda; Primul pas, de Klaus Iohannis; Sfaturi pentru o viață mai sănătoasă, de Ligia Pop; O mie și una de nopți. Repovestire după basmele arabe.

EPICA Cerul e pretutindeni, de Jandy Nelson.

 

HERALD – Duh și contemplatie, de Alan Watts; Einstein pentru debusolați: Soluții atomice pentru probleme relativ grave, de Allan Percy; Primește iubirea pe care o dorești: Ghid pentru cupluri, de Harville Hendrix; Dăruiește iubirea care vindecă: Ghid pentru părinți, de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt.

 

HERG BENET – Memoriile Domnului Roșu, de Celestin Cheran; Malad, de Alexandru Voicescu; Anamneza, de Ana Săndulescu; Pălăria albastră și alte povestiri, de Andrei Crăciun; Oral, de Cosmin Carciova.

 

HUMANITAS – Faust, de Johann Wolfgang Goethe, și Nenorocirea secolului: Despre comunism, nazism și unicitatea „Șoah“-ului, de Alain Besançon. Alte apariții recente găsiți în articolul Noutăți ale Grupului Humanitas la Bookfest 2015.

 

INSTITUTUL EUROPEANMit, magie și manipulare politică, de Nicu Gavriluță, și Cuvintele puterii: Literatură, intelectuali și ideologie în România comunistă, de Mioara Anton, Bogdan Crețu, Daniel Șandru.

 

LITERA – Ne-am ieşit cu toţii complet din minţi, de Karen Joy Fowler; Cavalerii Pardaillan. Pardaillan şi Fausta (vol. 6) și Cavalerii Pardaillan. Iubirile lui Chico (vol. 7), de Michel Zévaco; Al doilea război mondial. Pearl Harbor 1941, de Carl Smith; Al Doilea Război Mondial. Moscova 1941, de Robert Forczyk; Enciclopedia pentru toţi copiii, de Clive Gifford, Mike Goldsmith, Sean Callery. Alte apariții recente găsiți în articolul Editura Litera la Bookfest 2015.

 

METEOR PRESS – Istoria comunismului prin bancurile epocii, de Ben Lewis; Interogatoriu în depărtare, de Václav Havel; Lev Troţki. Viaţa mea. Autobiografie, de Lev Troțki; Agentul Storm: Spion în al-Qaeda, de Morten Storm cu Paul Cruickshank și Tim Lister; Borș ucrainean: De la statul sovietic la revoluția demnității, de Piotr Pogorzelski; Neînvins de viață, de Louis Zamperini cu David Rensin.

 

NEMIRA – Copilăria românească, coordonator: Nicoleta Roman; 111 cele mai frumoase poezii, de George Bacovia; Bronto, un dinozaur încă mic, de Valentin Nicolau; Luna ucigașă, de N.K. Jemisin; Ierusalim: Sensul Lumii (Scurte însemnări despre Locurile Sfinte), de Monahia Stavrofora Theodora (Videscu). Alte apariții recente găsiți în articolul Noutățile Editurii Nemira la Bookfest 2015.

 

PARALELA 45Cele mai frumoase povești și povestiri, de Ion Creangă; 642 de exerciții de scriere creativă pentru copii între 8 și 12 ani; Ileana Mălăncioiu 75. De anima, de Ioan Es. Pop; Autorul, un personaj, de Simona Popescu; Cartea de astronomie a copiilor, de Sheryl Racine, Kathi Wagner; Opere II, Mircea Nedelciu.

 

POLIROM – Schimb de dame (Ediția 2015), de David Lodge; Gen și reprezentare în România comunistă: 1944-1989, de Luciana M. Jinga; Cele zece iubiri ale lui Nishino, de Hiromi Kawakami; Corespondența completă. Volumul al II-lea: 1639-1644, de René Descartes; Ravelstein, de Saul Bellow; România ca părere, de Dorin Tudoran; Nicio clipă Portasar, de Cătălin Pavel; Eschiva, de Vlad Drăgoi. Alte apariții recente găsiți în articolul Polirom și Cartea Românească la Bookfest 2015.

 

PUBLICA – Nu mâncaţi niciodată singuri: Cum să construim prin networking o comunitate durabilă de colegi, parteneri, prieteni şi mentori, de  Keith Ferrazzi și Tahl Raz. Alte apariții recente găsiți în articolul Noutăți ale Editurii Publica la Bookfest 2015.

 

RAO – Sabotorul, de Clive Cussler; Legea umanității, de Jakob Vedelsby; Miniaturista, de Jessie Burton; Mesagerul, de Markus Zusak; Lumea de azi 2015. Enciclopedie Politică și Militară, de Teodor Frunzeti și Vladimir Zodian; Jihadul islamic, de Anghel Andreescu și Nicolae Radu; Arta crimei, de Michael White; Act de război, de Brad Thor; Pe aripi de vultur, de Ken Follett; Papa și Mussolini, de David I. Kertzer; Vocile nopții, de Augustin Buzura; Reconstrucție postconflict, Iulian Chifu și Alexandru Voicu; Război în eter, de Florian Bichir; Atentat la Mareșal, de Florian Bichir; Jurnalul banalității, de Marian Nazat; România versus Rusia, de Remus Stefureac; Diplomația publică, de Christian Ciocan; Monografia SRI, SRI.

 

TREI – Luni de fiere și Paradoxul iubirii, de Pascal Bruckner; Noua dezordine amoroasă, de Pascal Bruckner, Alain Finkielkraut; Spuneți-mi Jake (2). Pe viaţă şi pe moarte, de Jake Marcionette. Alte apariții recente găsiți în articolul Noutăți ale Grupului Editorial Trei la Bookfest 2015

 

VELLANT – Ce e dificil la lucrurile dificile: Cum să construiești o afacere când nu există variante ușoare, de Ben Horowitz; Arta de a călători, de Alain de Botton; Efemeride și alte povești de psihoterapie, de Irvin Yalom. 

 

VREMEA – Istorii din Bucureştiul neogotic, de Emanuel Bădescu; Catastih de bucureştean, de Nicolae Vătămanu; Emanoil Protopopescu-Pake. Portret de bucureștean, Dragoș Lucian Țigău; Metamorphosis, de Mihai Giugariu; Frontieriștii, Dan Dănilă; Lacrimile tale, ploaia mea. Dialoguri. Prezența lui Arnost Lustig, de Eva Lustigova. 

 

 

Articole interesante

• Bookaholic – Dana Jenaru scrie despre Tuck pentru totdeauna, de Natalie Babbitt, și eu am făcut un articol-sinteză: Literatura română la feminin: 10 cărți semnate de scriitoare autohtone de citit vara asta

• Bookblog – recenzii despre Testul fierului, de Holly Black și Cassandra Clare, și Profeții din Fiordul Veșniciei, de Kim Leine, plus un interviu cu Kim Leine: „Există o mulțime de mașini, dar nu șosele”.

• Bookhub – un interviu cu Alexandru Coman, managerul Librăriei Bizantine: „Cartea este prieten!”; un nou librar de poveste: Alexandru Manea, de la Librăria Mihai Eminescu din București; Gabi Mozorov îi pune în paralel pe Marius Chivu vs. Augustin Cupșa; iar Dan Stanca vorbește despre Moartea lui Siegfried, de Octavian Soviany.

• Colț Firesc de Refugiu – recenzii pentru Sticletele, de Donna Tartt, Trenuri cu prioritate, de Bohumil Hrabal și Viața de poveste a lui A.J. Fikry, de Gabrielle Zevin.

• Diacritica – săptămâna asta Diacritica a scris mai multe articole interesante despre tarele sistemului educațional românesc și ce înseamnă să fii profesor în România: Despre şcoală, din nouDin seria „să râdem cu Pătrăţelul de la Educaţie”Meseria de profesorD’ale şcoalei: de ce mi se rupe de progresul odraslei dumitale.

• Dilema veche –  două articole foarte bune ce, aparent, se bat cap în cap, dar, de fapt, vorbesc despre același lucru: că literatura e fundamentală și că se poate integra în peisajul contemporan natural, fără a fi forțată să se deformeze – Paul Balogh, unul dintre inițiatorii proiectului Read Forward, într-un dialog cu Mircea Vasilescu, Cartea nu mai e un produs, e un serviciu, și un articol foarte frumos al lui Horia Corcheș, Ea mirosea a literatură; iar Marius Chivu scrie despre două cărți recent apărute, Prin fereastră, de Julian Barnes, și Şi dacă dragostea ar dăinui, de Alain Finkielkraut: Amanți și autori, iar Radu Paraschivescu vorbește despre Barbarii de tirani ai limbii.

• Filme-Cărți – recenzii pentru: Efigii ale unui coşmar istoric, de Vladimir Tismăneanu; Suita franceză, de Irène Némirovsky; Parcul cioburilor, de Alina Bronsky; Opere VI, Memorialistică, de Ioan Slavici; Sensul nopții, de Michael Cox; Despre o altfel de Românie: Cum s-a românizat România, de Lucian Boia.

• Filosofiatis – Valeriu Gherghel scrie despre Sticletele, de Donna Tartt, și Patimile după G.H., de Clarice Lispector, și comentează într-un articol lista celor 10 cele mai valoroase romane din secolul XX în viziunea lui Gheorghe Crăciun

• LaPunkt – recenzii pentru Cronică de Cotroceni, de Adriana Săftoiu; Legile frontierei, de Javier Cercas; Privește-i pe arlechini, de Vladimir Nabokov.

• Miscellanea – pe Urbanology, un interviu cu Claudiu Komartin: „Elevilor încă li se spune că scriitorii sunt persoane moarte“; Mircea Vasilescu scrie în Adevărul un articol despre necesitatea unor campanii de încurajare a cititului în România: Cititul şi pandaliile; Constantin Piștea scrie pe blogul său, C.P., despre Numărul zero, de Umberto Eco, și Exercițiul miraculos, de Daniel Glattauer; Dana Dumitru scrie pe Bookish Style despre Maestrul și Margareta, de Mihail Bulgakov, și Fetița cu ochi albaștri, de Michel Bussi; Camelia Cavadia scrie pe Cărți cu suflet despre Legea copiilor, de Ian McEwan; Mihaela Buruiană scrie pe Cărți și călătorii despre Creștetul ghețarului, Jurnal 1969-1971, Constanța Buzea; Dragoș Butuzea scrie pe Chestii livrești o recenzie pentru Supunere, de Michel Houellebecq; Ema Cojocaru de la Lecturile Emei a scris despre Maestrul și Margareta, de Mihail Bulgakov, și a mers prin Barcelona pe urmele personajelor lui Carlos Ruiz Zafón; Sever Gulea scrie pe Libris blog despre România medicilor, de Constantin Bărbulescu; pe LiterNet, Ștefan Burileanu scrie despre Cronică de Cotroceni, de Adriana Săftoiu. 

• Observator cultural – recenzii pentru Parisul personal. Casa cu daruri, de George Banu; Pogromul de la Iași și Holocaustul în România, coord. Carol Iancu, Alexandru-Florin Platon; Alina Purcaru îi ia un interviu scritoarei chineze Jung Chang, autoarea cărții Lebedele sălbatice. Trei fiice ale Chinei; iar Cristina Manole scrie un articol despre Scriitori români la Bookfest.

• Presa străină: Brain Pickings: Gaston Bachelard on the Meditative Magic of Housework and How It Increases the Human Dignity of Everyday Objects; The Brothers Grimm Fairy Tales, Reimagined in Uncommonly Soulful Illustrations by Austrian Artist Lisbeth Zwerger; ElectricLit: Ursula K. Le Guin: „I keep Asking You Not to Buy Books from AmazonFlavorwireAre Literary Awards Biased Against Books About Women?; Open Culture: Eugène Delacroix Illustrates Goethe’s Faust, „One of the Very Greatest of All Illustrated Books”The Guardian: Sarah Waters vorbește despre noul său roman: „Writing The Paying Guests took trial, error and redrafting”; un articol despre literatura pentru adolescenți: Why YA fiction is a dark mirror reflecting our own real lives; un interviu cu câștigătoarea premiului Bailey de anul ăsta: Baileys prize winner Ali Smith: „The canon is traditionally male. That is what this book is about”; și două articole destul de incomode: Want to win big literary prizes? Make sure your story is about men și Books about women less likely to win prizes, study finds; The New York Times: un interviu cu Stephen King, By the Book.   

Comentarii

M-am bucurat cand am vazut ca ai inclus o recenzie pt The Children Act a lui Ian McEwan. Unele carti de-ale lui McEwan mi-au placut enorm, in vreme ce altele fie m-au plictisit, fie mi s-au parut fara sens.Ultima lui carte am asteptat-o cu nerabdare pt ca subiectul mi se parea foarte interesant. Cartea incepe bine ( pt ceea ce imi doream eu de la ea ) cu prezentarea diferitelor cazuri ale unei judecatoare la curtea pt copii. Ma interesa f tare partea asta despre cum hotarasti in functie de lege, in vreme ce nu poti justifica deciziile in dihotomia bine-rau cu care suntem obisnuiti noi, ca oameni ce nu lucram in sistemul legislativ.Insa cartea, dupa inceputul bun, trece intr-un fel de melodrama de familie care nu ma interesa catusi de putin si intr-un final alearga dupa 2 iepuri si nu prinde nici unul. Nici drama personala a judecatoarei nu e aprofundata, nici partea despre cazul legal nu e bine tratata.Una peste alta, cartea se citeste usor dar nu lasa urme.

irina

11 iun. 2015

PS - am uitat sa spun ca am primit cadou cartea pt care ai pus aici o recenzie dintr-un blog \" Romania medicilor \" - pare foarte interesanta, inca nu am citit-o, dar iti zic dupa ce o fac.

irina

11 iun. 2015

Eu încă nu am citit nimic de \'mnealui, deși mi l-ai tot recomandat. Apropo de ultima carte, a mai apărut o cronică, destul de entuziastă, din câte mi-am dat seama, dar tu poți să-ți dai mai bine cu părerea (http://www.bookaholic.ro/legea-omenescului-despre-legea-copiilor-de-ian-mcewan.html). Și mie mi s-a părut interesantă „România medicilor”, dar chiar sunt curioasă cum o să ți se pară ție :)

Laura Câlțea

11 iun. 2015

Laura, oare nu poti sa faci cumva sa trimita site-ul notificare pe email daca apare raspuns la un comentariu ? Cred ca ar fi mai usor de urmarit discutiile.Am citit si recenzia pe care ai adaugat-o. Evident fiecare cu sensibilitatea lui. Pe mine m-a enervat din start faptul ca daca faci un personaj femeie si daca aceasta se ocupa de legislatia ce implica copii, atunci hai sa trecem si la stereotipuri ca nu le-am mai citit de mult - sa fie oarecum pedepsita pt ca si-a pus cariera pe primul loc prea multa vreme si apoi nu a mai putut avea copii si bineinteles,daca este femeie, este musai sa-si doreasca copii si sa caute in nepoti si in copii din sala de judecata un fel de surogat pt copilul pe care nu-l are. Nu stiu altii cum, dar mie imi ridica tensiunea chestii din astea.

irina

11 iun. 2015

ps - mi-a aparut notificarea pe mail...... nu stiu de ce aseara nu o vedeam......

irina

12 iun. 2015

Mersi că mi-ai spus, mă îngrijorasem :)

Laura Câlțea

12 iun. 2015

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter