Noutăți literare 11-17 ianuarie 2016

Noutăți literare 11-17 ianuarie 2016

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 11-17 ianuarie 2016. 

Noutăți editoriale

ARTHUR

Domnul Sconcs, de David Walliams; Povestea Ellei, de Gail Carson Levine.

CARTIER

Revolta lui Atlas. A este A, de Ayn Rand.

CORINT

Marea carte cu experimente geniale; Reverie cu flori de cireş, de Gwyneth Rees; Îngerul mecanic (Dispozitive infernale, cartea întâi), de Cassandra Clare; Prințul mecanic (Dispozitive infernale, cartea a 2-a), de Cassandra Clare; Gramatica & punctuaţia limbii engleze; Prima iubire. Apele primăverii, de I.S. Turgheniev; Cosette. Gavroche, de Victor Hugo; Răscoala, de Liviu Rebreanu; Versuri, de Ion Minulescu; Insula doctorului Libris, de Chris Grabenstein; ISTEŢ DE MIC! Lumea în care trăim, de Raluca Ilie; Baby Looney Tunes. Colorăm, ne jucăm şi citim o poveste veselă; Învăţ să citesc ceasul cu Baby Looney Tunes.

HERALD 

Odiseea umană. De la viața în copaci la înțelegerea cosmosului, de Leonard Mlodinow.

HUMANITAS 

Versuri din manuscrise, de Mihai Eminescu, Ediție de Ioana Bot și Cătălin Cioabă; Amintirile colonelului Lăcusteanu, Text integral, editat după manuscris, cu o introducere de Ion Filitti, note de Radu Crutzescu şi un comentariu istoric de Ioan C. Filitti; Walkiriile, de Paulo Coelho.

INSTITUTUL EUROPEAN 

Spiralogia. O teorie neurologică a relației cunoaștere-conștiință, de Jacques-Jean Askenasy; Revoluția română. Militari, misiuni și diversiuni, coord. Sorin Bocancea; Malcolm Bradbury. From the Language of Criticism to the Language of Fiction, de Elena Bran.

LITERA

Cortina de fier, de Anne Applebaum; Răzbunarea geografiei, de Robert D. Kaplan; Cum ucide zahărul, de John Yudkin.

NEMIRA 

Străzi întunecate (antologie de urban fantasy, vol. 2), coord. Gardner Dozois și G.R.R. Martin; Spectrul lui Phlebas (Seria Cultura, partea I), de Iain M. Banks; Maniheul medieval, de Steve Runciman. 

NICULESCU

Minidicţionar vizual englez-român; Minidicţionar vizual francez-român; Minidicţionar vizual german-român; Cosmin. Von einem, der auszog, das Leben zu lernen / Povestea lui Cosmin care a plecat de acasă să cunoască, de Karin Gundisch; Literatura română pentru bacalaureat: noţiuni teoretice, modalităţi de rezolvare, de Ion Popa, Marinela Popa.

PARALELA 45 

Ultimul nu va stinge lumina, de Marina Popescu; Ce fluieră cămilele pe malul mării, de Andreea Voicu; Dicționar praxiologic de pedagogie. Vol. I: A-D, coord. Mușata-Dacia Bocoș.

POLIROM

Romanul, de Mika Waltari; Un erou al timpului nostru, de M.I. Lermontov; Puterea și gloria, de Graham Greene; Învăluită de lumină, de Betty J. Eadie; Scandalul, de Shusaku Endo; Tao. Lumina care vindecă. Practici fundamentale pentru activarea energiei qi, de Mantak Chia; Dicționar de dificultăți ale limbii engleze, de Ileana Baird; Modele de scrisori profesionale în limba engleză. Ediția 2016, de Carole Caillaud, Patricia Janiaud-Powell; Lebăda cu două intrări, de Nora Iuga; Cartea de la Uppsala, de Gellu Dorian.

PUBLICA

Invizibilii. Puterea muncii anonime într-o eră a autopromovării necruţătoare, de David Zweig.

RAO

Peisaje de colorat, ed. Larousse; Natura. Unește punctele, ed. Larousse; Saga Daringham Hall: Moștenirea (partea 1), de Katkryn Taylor; Decizii dificile, de Hilary Rodham Clinton; Până la capăt (seria Mickey Haller), de Michael Connelly.

TREI

Numele lui Dumnezeu este Milostivirea. Un dialog cu Andrea Tornielli, de Papa Francisc; Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass, de Michael Punke; Discursuri care au schimbat lumea, de Simon Sebag Montefiore; Încă o zi, de David Levithan.

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Prietenie și iubire, de Julian Sleigh; Jocurile creative ale copiilor, de Karin Neuschütz.

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” IAȘI

Patrimoniu şi identitate locală, de Valentin Trifescu, Vali Ilyes, François Bréda; Instalaţii de ardere a ceramicii în civilizaţiile pre- şi protoistorice de pe teritoriul României, de Felix Adrian Tencariu.


Articole literare

• Blogul fanului Science-Fiction – Vampirul de pe Strada Sforii, de Sergiu Someșan; Doctor Sleep, de Stephen King.

• Bookaholic – 6 cărți pe care să le citești până la decernarea Premiilor Oscar 2016; Playlist retro: versuri de Eminescu în 10 melodii faine; Ce aflăm despre Eminescu de la liceenii care au dat BAC-ul; Listă de bookaholic: 5 cărți de memorii; Susan Sontag sau arta de a te îndrăgosti de jurnal; Inventează ceva, de Chuck Palahniuk – fragment în avanpremieră; textele unui cititor despre poeziile unor autori: Adriana Carrasco, Dezmembrați; Realitatea fantastică a căutării de sine – despre Insula la amiază de Julio Cortázar.

• BookAlarm – Cine sunt booktuberii români și care este povestea lor?

• Bookblog – Viața elfilor, de Muriel Barbery; Oona & Salinger, de Frédéric Beigbeder; 7 cărți de luat cu tine la drum – în funcție de viteza cu care citești; Care au fost cele mai vândute cărți în 2015? 14 edituri românești răspund la întrebare.

• Bookhub – Romanul, de Mika Waltari – fragment; Abominabilul Fracasse sau cum să-ți faci copilul să citească; Domnul Bliss, de J. R. R. Tolkien; Șase adaptări cinematografice așteptate pe ecrane în 2016; Lupta mea. Cartea întâi: moartea unui tată, de Karl Ove Knausgård.

• Bookish Style – Veranda cu frangipani, de Mia Couto; Harta cărţilor citite în 2015.

• BookMag – Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass, de Michael Punke, fragment; Confesiunile unui tânăr romancier, de Umberto Eco, fragment. 

• Cărți și călătorii – Colțul ideal de citit; Întâmplare cu o fetiță și o carte; David Bowie și cărțile.

• Cititori feroce – Camera de povestit, de Michael Paterniti; Nord-Vest, de Zadie Smith.

• Constantin Piștea blog  Moartea lui Siegfried, de Octavian Soviany; Alexandru Voicescu: „Lumea ar râde de editori dacă ar spune adevărul”; 100 de cărţi preferate de David Bowie.

• Cooltura Mall – Gurmanzii lui Murakami; Cele cinci limbaje ale iubirii, de Gary Chapman.

• Cutia cu litere – Eminescu, din suflet...

• Dilema Veche – Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea şi desfacerea unui mit, de Lucian Boia.

• Dromarland – Kon-Tiki. Cu pluta pe Oceanul Pacific, de Thor Heyerdahl; O stea îndepartată, de Roberto Bolaño.

• Filme-Cărți – Camera de povestit, de Michael Paterniti; Varză, de Beatris Serediuc; Oblomov, de I.A. Goncearov; Evreii și cuvintele, de Amos Oz si Fania-Oz Salzberger; Anul zero. 1945. O istorie, de Ian Buruma.

• IQAds – Ana Nicolau, director Nemira: Întreaga industrie a cărții trece prin cea mai profundă schimbare la nivel global de la invenția tiparului lui Gutenberg încoace; Silviu Lupescu, director Polirom: O carte are un autor, autorul e un nume - și el contează decisiv în promovare; Bogdan Hrib, director Editura Tritonic: Cel mai important este să duci cartea cât mai aproape de client; Iren Arsene, director editura Curtea Veche: Piața de carte este un barometru exact pentru o țară. Cu cât se citește mai mult, cu atât devenim mai competitivi în calitatea vieții și a societății; Alex Voicescu, director Herg Benet: Bugetul de publicitate al unei edituri e undeva la nivelul bugetului pentru semințe de acaju și bomboane de protocol la o firmă normală.

• La Punkt – Ioana Bot şi Cătălin Cioabă, Din penumbra tiparului (fragmente din nota editorilor la Mihai Eminescu, Versuri din manuscrise).

• Lecturile Emei All The Light We Cannot See, de Anthony Doerr; Planuri de lectură pentru 2016.

• Libris – Paturi de împrumut, de Jacob Tomsky.

• Observator cultural – Citesc poezie? Citesc poezie!; Panait Istrati: un dosar (re)deschis; Viaţa şi opera: Panait Istrati; Soarta schimbătoare a unui scriitor din Levant: Panait Istrati; Între o aniversare şi o comemorare: Panait Istrati; Panaït Istrati – écrivain sans frontières; Ultimele peregrinări ale lui Panait Istrati; Alexandru Talex despre Panait Istrati; Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia, de Andrei Cornea; Băiatul care a furat calul lui Attila, de Iván Repila; Gheorghe Asachi, o scrisoare inedită; LECTURI ÎN VREMURI DE AUSTERITATE. De toate pentru toţi; SFada cu literatura. Bilanţuri, topuri, proiecţii.

• PressOne Solenoid, de Mircea Cărtărescu.

• Secretele cărțilorCavalerul celor Șapte Regate, de G.R.R. Martin.

• Traduceri literareTraducând Foc Palid. Pe un traseu sinuos, de o năucitoare frumusețe.

• Presa străină

            – Brain PickingsWhen Breath Becomes Air: A Young Neurosurgeon Examines the Meaning of Life as He Faces His Death.

            – Literary HubThe Buzz Books Spring / Summer Preview: One Hundred and Seventeen Books to Add to Your TBR Pile; Ghost Zones on the Edge of Europe: Tamas Dezso Photographs the Vanishing World of Old Romania.

            – New RepublicJeanette Winterson’s Complicated Shakespeare.

            – The Guardian BooksTop 10 failed romances in fiction; The Prophets of Eternal Fjord by Kim Leine review – ‘utterly unpredictable to the very last page’; Food in books: sausage rolls from Harry Potter and the Goblet of FireIs James Joyce's Ulysses the hardest novel to finish?; Guardian Live | Julian Barnes.

            – The New York Times: Bill Bryson: By the Book; The Facts of Refugee Life in Fiction

            – The New YorkerThe Ideal Marriage, According to Novels.

            – The TelegraphThe Noise of Time by Julian Barnes, review: 'black humour'; Jo Nesbø interview: I'm a natural pessimist; Neil Gaiman on the meaning of fairy tales.

Comentarii

Dragă Laura,Îți mulțumim mult că ai luat în vizor și articolul pe care l-am scris despre booktuberii din RO. Apropo, înainte am povestit și despre o analiză a acestui fenomen la noi în țară, îl găsești aici: http://bookalarm.ro/blog/despre-booktubing-in-ro/De asemenea, Camera de povestit a fost lectura preferată din perioada sărbătorilor de iarnă, iar momentan citesc Oliver Sacks, varianta în EN. Apropo, cum e traducerea? Cu drag și gânduri bune! (Oana de la BookAlarm)

BookAlarm

18 ian. 2016

Mulțumesc pentru sugestii, Oana :) Sper să ajung și eu cât mai repede la „Camera de povestit”. Cât despre Sacks, este foarte bine tradus în română ;)

Laura Câlțea

18 ian. 2016

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter