Cărți interesante august 2023

Cărți interesante august 2023

„Așa să faci, dragul meu Luciliu; dedică-te ție însuți, și timpul care până acum ți se răpea, ți se lua pe furiș sau îți scăpa adună-l și păstrează-l. Fii convins că este așa cum îți scriu: unele ceasuri ni se răpesc, altele ne sunt luate fără s-o știm, altele ne scapă. Totuși cea mai rușinoasă pagubă e cea din nepăsare.” (Scrisori către Luciliu, Seneca, Humanitas, 2023, trad. Gheorghe Guțu)

Deși, teoretic, lună de vacanță editorială, august a fost o lună plină în noutăți editoriale și dezbateri (mai ales dezbateri). În primul rând a apărut Forbes deja tradiționalul bilanț al pieței editoriale românești, Anul editorial 2022: Supraviețuirea, vechea și noua normalitate în piața de carte, iar în Franța editurile s-au pregătit pentru la rentrée littéraire 2023, anul ăsta anunțându-se 321 de noi romane în limba franceză și 145 de traduceri. 

Pe plaiurile mioritice am avut parte de o querelle (nu știu dacă-i pot spune dezbatere) generată de un articol din 24 august apărut în cotidianul Libertatea în care activistul Valeriu Nicolae acuza volumul Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu, de rasism la adresa minorității rome: „Cine sunt „borâți”, violenți, obsceni și arată ca niște „șobolani”. Pasaje din cartea unui apreciat scriitor român contemporan”. Puțin mai târziu în aceeași zi a apărut și replica scriitorului, în același cotidian: „Ciocanul și cuiele. Răspuns la critica lui Valeriu Nicolae”. Reacțiile din mediul online au fost, de ambele părți, imediate, dure și destul de inflexibile. S-a scris mult, s-a jignit mult, și se scrie în continuare, ceea ce arată că o astfel de dezbatere se cere purtată în spațiul cultural românesc, mai ales în condițiile în care noile norme ale corectitudinii politice schimbă percepția asupra operelor literare (clasice sau contemporane). Am mai pus aici, de-a lungul timpului, articole despre cum opere de Agatha Christie sau Roald Dahl sunt rescrise de și pentru „sensitive readers”.  Mărturisesc că am avut și eu dorința de a scrie despre asta și am și făcut-o într-o seară când nu puteam să dorm: am scris vreo 10 pagini de mână într-un caiet, dar acolo au rămas pentru că, în lumina dimineții, nu mi s-au mai părut a fi atât de relevante. Mai las aici, pentru posteritate, câteva articole pe tema asta: „Pe de altă parte. Note la o discuție despre rasism” (Mihai Iovănel, în Scena9); „Limitele responsabilității estetice” (Iulian Bocai, în revista Familia); „A fost sau n-a fost rasism? Câteva gânduri despre scandalul BAS–Valeriu Nicolae” (Mihnea Bâlici, în Scena9).

 

Cărți interesante august 2023
 

FICȚIUNE

Ficțiune literară

Aici mă regăsesc, de Jhumpa Lahiri: „O călătorie fascinantă și inspirațională, care evidențiază importanța deschiderii către noi experiențe despre identitate și căutare de sine.” (Ed. Nemira; trad. Alina Sârbu)

• Și caii se împușcă, nu-i așa?, de Horace McCoy: „Și caii se împușcă, nu-i așa? îl așază pe Horace McCoy alături de alți mari autori, precum Nathanael West sau F. Scott Fitzgerald, cei care au pus sub lupă atmosfera viciată a Hollywoodului și, prin aceasta, capcanele și falsitatea visului american.” (John Harvey) (Ed. Humanitas Fiction, trad. Dan Croitoru)

• Lunga scurtime a vieții, de Antonio Lobo Antunes: „În 70 de cronici mai intimiste decât marile sale construcții romanești, deghizate sub caracterizarea sarcastică de „chestiuni alimentare“, Lobo Antunes abordează o vastă diversitate de teme precum copilăria, familia, iubirea, moartea, războiul colonial, fragmente caleidoscopice dintr-o viață dedicată literaturii legate de travaliul scriitorului sau de prietenie, ce condensează un univers individual ardent, plin de melancolie, și se constituie într-un adevărat exercițiu de deziluzionare, în care emoția este frustă, neornamentată, aproape dureroasă.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Dinu Flămând)

 Caietele lui don Rigoberto, de Mario Vargas Llosa: „Continuare a Elogiului mamei vitrege, acest roman este un elogiu al senzualităţii ce va fi citit cu plăcere de toţi cei care ştiu să recunoască în dragoste forma perfectă a artelor frumoase.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Marin Mălaicu-Hondrari)

Fetele moarte, de Jorge Ibargüengoitia: „Exponent de marcă al literaturii latino-americane și unul dintre cei mai apreciați autori mexicani, Jorge Ibargüengoitia – dramaturg, scenarist și romancier – intrigă prin scriitura sa impregnată de umor negru, însă care își trage seva din teme sociale și filozofice esențiale.” (Ed. Corint; trad. Coman Lupu)

Hoțul și câinii. Cafeneaua Al-Karnak, de Naghib Mahfuz: „Hoţul şi câinii este unul dintre cele mai apreciate romane ale scriitorului egiptean Naghib Mahfuz. Cafeneaua Al-Karnak este un roman politic a cărui acţiune se desfăşoară în turbulenţii ani ’60, într-un Egipt măcinat de conflicte ideologice şi războaie, de nedreptăţi şi nemulţumiri sociale profunde.” (Ed. Polirom; trad. Nicolae Dobrișan, Costel Dina)


Ficțiune contemporană

• Librăreasa din Paris, de Kerri Maher: „Romanul oferă o perspectivă seducătoare asupra istoriei unei librării iconice și a fascinantei sale fondatoare.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Rodica Ștefan)

 Cântul lui Ahile, de Madeleine Miller: „Prins între împlinirea destinului și fericirea pe care i-o aduce iubirea, Ahile descoperă că adevăratul război este cu el însuși.” (Ed. Paladin; trad. Ioana Filat, Mihai-Dan Pavelescu)

Clitemnestra, de Constanza Casati: „Plasată în universul Greciei Antice și spusă din perspectiva celei mai mărețe eroine ale sale, Clitemnestra este o poveste despre putere și profeție, despre ură, dragoste și o regină de neuitat, care i-a ucis cu înverșunare pe cei care au nedreptățit-o.” (Ed. Trei; trad. Laura Karsch)

• Secretele fericirii, de Joan Silber: „Animat de un spirit generos şi plin de umanitate şi orchestrând o poveste care se desfăşoară pe cuprinsul a trei continente, romanul Secretele fericirii elucidează felul în care oamenii îşi concentrează resursele aflate la îndemână pentru a-şi făuri propriile bucurii.” (Ed. Polirom; trad. Veronica D. Niculescu)

Colivia, de Eve Chase: „Colivia este un roman plin de mistere și de secrete întunecate, în spiritul Lisei Jewell și al lui Kate Morton, despre trei surori, a căror competiție, uneori dură, pentru atenția și afecțiunea tatălui lor are un deznodământ tragic ce marchează nu doar viețile lor, ci și pe ale celor pe care i-au ignorat constant.” (Ed. Litera; trad. Mihaela Serea)

Fotograful amintirilor pierdute, de Sanaka Hiragi: „Într-un studio foto, unde ceasul de pe perete a stat de mult, un bărbat își întâmpină oaspeții. Numele lui este Hirasaka și colecționează vechi aparate de fotografiat.” (Ed. Litera; trad. Iolanda Prodan)


Crime fiction & thriller

• Holly, de Stephen King: „Holly Gibney, unul dintre cele mai captivante personaje create de către Stephen King, se reîntoarce în acest thriller pentru a rezolva misterul înfiorător al mai multor dispariții dintr-un orășel american.” (Ed. Nemira; trad. Ruxandra Toma)

Ne răspândim, de Iain Reid: „Un thriller în care granița dintre realitate și reflexia propriilor noastre spaime e aproape invizibilă.” (Ed. Curtea Veche; trad. Ludovic-Stefan Skultety)

• Păcat de moarte, de Maria Grund: „O fată de 14 ani e găsită moartă într-o carieră de calcar inundată de pe o insulă din Marea Baltică. A doua zi, în partea cealaltă a insulei, o anticară în vârstă e găsită înjunghiată. Pe gât are un semn straniu, în formă de cruce.” (Ed. Crime Scene Press; trad. Daniela Ionescu)

• Bântuind prin Veneția, de Agatha Christie: „Când o fetiță este găsită moartă, înecată, după ce s-a lăudat că a văzut o crimă, faimoasa scriitoare de romane polițiste Ariadne Oliver îl cheamă pe vechiul său prieten Hercule Poirot pentru a-l descoperi pe ucigaș. Cine și de ce ar fi avut motiv să omoare un copil nevinovat?” (Ed. Litera; trad. Laura Frunză)


SF&F

 Un strop de ură, de John Abercrombie: „Primul volum al trilogiei VEACUL NEBUNIEI ne poartă în viitorul lumii descrise în PRIMA LEGE. În Adua a început o adevărată revoluție industrială, totul pare să se schimbe, dar vechile dușmănii cer încă răzbunare.” (Ed. Nemira; trad. Ruxandra Toma)

 

Literatură română 

• O bombă pentru Revelion, de Rodica Ojog-Brașoveanu: „Un vizitator intră într-un magazin de antichități, lasă un aparat-capcană și se face nevăzut. Poliția află pericolul, numai că unul dintre angajați ia casetofonul la petrecerea de Anul Nou. Autoritățile au câteva ore să descopere bomba. Începe o cursă nebună pentru viață. Misiunea trebuie să aibă succes. Cum se sfârșeste goana pentru viață?” (Ed. Nemira)

Vezi mâinile mele, de Gabriel Macsim: „Stranietatea dă farmecul povestirilor lui Gabriel Macsim, un prozator cu o preferință evidentă pentru întâmplări, situații și cazuri neobișnuite, la limita paranormalului cu fantezia. Uneori întunecate, cu implicații metafizice, parabolele și scenariile imaginate de Gabriel Macsim au un aftertaste prelung și neliniștitor.” (Marius Chivu) (Ed. Polirom)

• Nu spune asta!, de Florin Irimia: „Deopotrivă realiste și fantastice, hilare și triste, cathartice și copleșitoare, prozele lui Florin Irimia oferă piesele unui puzzle care, odată asamblat, își schimbă funcția pentru a crea noi imagini și, implicit, sensuri.” (Ed. Polirom)


NONFICȚIUNE


Istorie

• Maria Antoaneta. Procesul Reginei, de Raphaël Dargent: „Autorul trece în revistă faptele ultimei regine a Franței, de la căsătoria cu moștenitorul tronului, prieteniile ei echivoce, cheltuielile nebunești și capriciile sale, legăturile cu țara de origine, tenebroasa Afacere Colierul până la împrejurările arestării, condamnării și execuției sale, readucând la viață una dintre cele mai cunoscute eroine din istoria Franței și a Europei.” (Ed. Corint; trad. Ramona-Eliza Dumitrescu) 

Ce am văzut în România Mică. Anecdote istorice, de Gheorghe Rădulescu: „Amintirile lui Archibald, cu toate micile feste pe care i le joacă memoria, construiesc un tablou original și plin de sevă despre ce au însemnat cele două mari partide din România regelui Carol I, liberalii și conservatorii, iar ilustrația de epocă a volumului de față ne ajută să intrăm în atmosfera socială, culturală și politică a vremii.” (Ed. Corint)

În inima regalității, Jean des Cars: „Cleopatra, Teodora, Maria Tereza, Maria Antoaneta, Eugenia – împărăteasa Franței, Maria – regina României, Elisabeta a II-a a Marii Britanii… iată numai câteva dintre marile nume care se regăsesc în această carte cu parfum de epocă.” (Ed. Corint; trad. Lia Decei) 

Războiul lui Stalin. O nouă istorie a celui de-Al Doilea Război Mondial, de Sean McMeekin: „În această carte cu totul inedită, Sean McMeekin marchează o schimbare fundamentală de optică în ceea ce privește abordarea lui Stalin ca aliat în cel de-al Doilea Război Mondial. Singurul lucru care l-a diferențiat pe Stalin de Hitler, susține autorul, este faptul că a fost un criminal de succes.” (Ed. Litera; trad. Gabriel Tudor) 

• Hitler și Stalin. Aliați și inamici. Tiranii în cel de-Al Doilea Război Mondial, de Laurence Rees: „Un istoric premiat care disecă regimurile de teroare ale lui Hitler și Stalin și arată gradul de brutalizare extremă la care au supus lumea din jurul lor.” (Ed. Litera; trad. Aurelia Ulici)

Republica piraților, de Colin Woodard: „Colin Woodard spune povestea reală, fascinantă și prea puțin cunoscută a republicii piraților, bazându-se, în special, pe sursele primare descoperite în arhivele din Marea Britanie și cele două Americi. La începutul secolului al XVIII-lea, mai mulți proscrişi ai mărilor, printre care faimoșii Barbă-Neagră, Sam cel Negru şi Charles Vane, şi-au unit fortele pentru a pune bazele unei democrații primitive in Bahamas. Datorită surprinzătorului ei egalitarism, aceasta a zguduit fundamentele Imperiului Britanic şi ale Imperiului Spaniol, trezind în colonii o dorință de emancipare ce va duce, în cele din urmă, la Revoluția Americană.” (Ed. Art; trad. Alfred Neagu)

Cine a facut România. Răscrucile noastre, de Cristian Ghinea: „Cine a făcut România spune istoria modernă a țării din perspectivă liberală: România a fost un proiect patriotic iluminist de eliberare a unor provincii care rataseră primul val european de modernizare. Generația pașoptistă a profitat de înfrângerea militară a Rusiei pentru a-i scoate pe români din scenariul absorbției în imperiul feudal rusesc. Cristian Ghinea folosește teoriile modernizării pentru a interpreta istoria noastră și constată că visul românesc a fost deturnat – și înainte, și după comunism – de idei opuse celor care au creat statul și de interese înguste ale elitelor de pradă care au refuzat mereu soluțiile democratice.” (Ed. Humanitas)

 

Memorii, jurnale, biografii

Hitler. Doar lumea era de ajuns, de Brendan Simms: „Cea mai nouă biografie a lui, avându-l ca autor pe reputatul istoric Brendan Simms, este prima care explică pe deplin convingerile lui Hitler şi demonstrează cum, ca întoteauna, ideile sunt sursa ultimă a celor mai criminale acţiuni.” (Ed. Polirom; trad. Andrei Pogăciaș)

• Skanderbeg. Noul Alexandru al Balcanilor, de Oliver Jens Schmitt: „Cititorul român va constata că această carte nu este doar o contribuție la istoria națională albaneză. Ea este concepută în sensul unei istorii medievale a Balcanilor, având legături cu spațiul Mării Adriatice, al Europei Centrale și de Est și cu cel al Anatoliei, o istorie a Balcanilor care privește și Transilvania.” (Oliver Jens Schmitt) (Ed. Polirom; trad. Rudolf Gräf)

 Pallady. Ulise legat de catarg, de Anca Vieru: O nouă biografie în colecția „Biografii romanțate” al cărui protagonist este pictorul român Theodor Pallady. (Ed. Polirom)

Prin deșert spre libertate. Fuga mea din Coreea de Nord, de Eunsun Kim și Sebastien Falletti: „Eunsun Kim s-a hotărât să scrie o carte despre experiența ei, pentru ca întreaga lume să-i cunoască povestea. Însă ca ea mai sunt mii de barbați și femei care în fiecare zi încearcă să traverseze frontiera pentru a scapa de foamete și de regimul totalitar nord-coreean.” (Ed. Corint; trad. Mihnea Gafița)

Exportații, de Sonia Devillers: „Reconstituind povestea propriei familii în perioada interbelică și mai ales în cea de după instaurarea regimului comunist, când Delenii au fost siliți să părăsească țara, cartea sa retrasează o mică istorie dureroasă ce se înscrie în marea istorie a eliminării evreilor din România.” (Ed. Polirom; trad. Doina Marian) 

Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a, de Radu Pavel Gheo: O nouă ediție (a IV-a) al unui volum de memorii cu statut de carte-reper în cultura română. (Ed. Polirom)

Printre zeii goi. India, între extaz și miracol, de Radu Polizu: „Am vrut să scriu despre India pe care o iubesc, menționând mai puțin bijuteriile sale arhitecturale sau destinațiile turistice promovate în pliante și concentrându‑mă pe perspectiva călătorului care nu‑și poate reține uimirea în timp ce descoperă această țară minunată.” (Radu Polizu) (Ed. Polirom)

• Metamorfoze. David Bowie: O viață în imagini, de Chris Welch: „Această carte celebrează momente din viața artistică a lui Bowie, prin instantanee uimitoare, care-i surprind toate ipostazele.” (Ed. Casa)

 Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană, de Cristian Mungiu: „Încep însă să am sentimentul, astăzi, că nu atât pentru ea am hotărât să-i consemnez viața, nu doar ca să-i dau ei sentimentul că n-a trăit degeaba – căci nu știu dacă bunica era așa de obsedată de zădărnicie –, ci mai mult pentru mine, ca să pot eu accepta mai ușor zădărnicia vieții ei – și a vieții în general.” (Cristian Mungiu) (Ed. Humanitas)

Mai-mult-ca-trecutul Jurnal, 31 august 1988–12 decembrie 1989, de Ana Blandiana: „Pentru că cel mai greu dintre toate enormele eforturi la care este supus spiritul creator, într-o lume și într-un timp ca acesta, este acela de a privi cu neînduplecare tot răul, toată urâțenia din jur, găsind în același timp puterea de a descoperi urmele de frumusețe și bine capabile să păstreze vie iubirea care mișcă soarele și celelalte cuvinte.” (Ana Blandiana) (Ed. Humanitas)

Scrisori către Luciliu, de Lucius Annaeus Seneca: „Una dintre marile cărţi despre condiţia umană.” (Gabriel Liiceanu) (Ed. Humanitas)


Eseuri

• Artă și iluzie. Studiu de psihologie a reprezentării picturale, de E.H. Gombrich: „Artă și iluzie rămâne un titlu de referință în dezbaterile filozofice și critice despre istoria artei.” (The Guardian) (Ed. Polirom; trad. D. Mazilu) 

 

Politică

De ce ațipesc parlamentarii și cum plagiază miniștrii? Plus alte 21 de întrebări pestrițe despre politica românească, de Cristian Preda: „Cartea lui Cristian Preda e un ghid oportun pentru cei care vor să deslușească lumea politică în care trăiesc. La vot și nu numai. De ce ațipesc parlamentarii? e în același timp o carte utilă pentru risipirea confuziilor și pentru priceperea câtorva lucruri despre care avem păreri inflamate, uneori cu accente isteroide: mecanismele de producere a compromisului politic, logica alternanței la guvernare, importanța votului, coabitarea politică, mizele cooperării, igiena politică, importanța statului de drept văzut ca domnie a legii.” (Radu Paraschivescu) (Ed. Humanitas)

Orizonturi roșii. Crimele, corupția și moștenirea Ceaușeștilor, de Ion Mihai Pacepa: „Această nouă ediție, care conţine o introducere din 2019 a autorului, aniversează 30 de ani de la Revoluția – sau „revolta populară confiscată de comuniști“, cum o caracterizează generalul Pacepa – din decembrie 1989.” (Ed. Humanitas; trad. Aurel Ștefănescu, Horia Gănescu)

•  Comunism și cultură. O introducere, de Radu Stern, Vladimir Tismăneanu: „Vladimir Tismăneanu și Radu Stern examinează atent întrepătrunderea dintre scopurile utopice și practicile culturale din domenii precum literatura, artele vizuale, filmul sau muzica și se completează strălucit: discută, printre alții, despre Maxim Gorki, Picasso, Soljenițîn sau Bulgakov, explică impactul mitologiilor politice care mizau pe artiști care să înlocuiască tradiția „burgheză“, decadentă și să provoace o revoluție socială, culturală și umană. Și, poate cel mai important, cei doi autori delimitează clar adevărul de propagandă.” (Ed. Curtea Veche; trad. Marius Stan)


Științe exacte și naturale

• What if? 2 Alte răspunsuri științifice serioase la întrebări ipotetice absurde, de Randall Munroe: „Milioanele de oameni din toată lumea care au citit și au îndrăgit What If? încă au întrebări, din ce în ce mai ciudate. Ce noroc că Randall Munroe, creatorul webcomicului xkcd, e aici ca să le dea o mână de ajutor!” (Ed. Publica; trad. Smaranda Nistor)

Inevitabilul. Cele 12 forțe tehnologice care ne modelează viitorul, de Kevin Kelly: „Cartea aceasta este indispensabilă celor ce vor să identifice direcția optimă pentru afacerea și domeniul lor de activitate sau chiar pentru propriile aspiraţii, pe măsură ce această lume nouă prinde contur.” (Ed. Art; trad. Mihaela Sofonea)

Începutul și sfârșitul dinozaurilor, de Steve Brusatte: „Cu dramatism, dar și cu umor, Steve Brusatte narează incredibila sagă a dinozaurilor, de la modestele lor începuturi la perioada de glorie și la dispariția lor subită, cu 66 de milioane de ani în urmă.” (Ed. Art; trad. Teodor Marian Ionașcu și Renata Ungureanu)

Timp și frumusețe. De ce timpul zboară și frumusețea rămâne, de Adrian Bejan: „Constrângerile din anii de școală ne împiedică uneori să vedem frumusețea fizicii. Însă Adrian Bejan trece prin conceptele ei cu asemenea lejeritate, încât ne vrăjește pe loc.” (Ed. Curtea Veche; trad. Cristina Stan)


Parenting

• Cum să fii un părinte mai bun. Ajută-ți copilul să învețe din greșeli, de Jessica Lahey: „Jessica Lahey, profesoară, scriitoare și mamă, se concentrează asupra anilor esențiali din perioada școlară, când părinții trebuie să învețe să le permită propriilor copii să experimenteze dezamăgirea și frustrarea trăite uneori, astfel încât aceștia să poată deveni adulți de succes, rezilienți și autonomi.” (Ed. Corint; trad. Andra Cristina Manole)

Ține-ți copiii aproape. De ce părinții trebuie să conteze mai mult decât anturajul, de Gordon Neufeld și Gabor Maté: „ Vei afla de ce este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, cum să-l recâștigi pe cel mic, cum să restabilești bazele atașamentului, atât de important în relația cu el, și cum să contrabalansezi tendințele decadente ale societății, care țintesc direct la tineri.” (Ed. Curtea Veche; trad. Oana Pascu) 


Dezvoltare personală

• 366 de legi ale succesului. Totul despre putere, seducție, control, strategie și natura umană, de Robert Greene: „Timp de peste două decenii, Robert Greene a consiliat milioane de oameni și i-a ajutat să obțină ceea ce-și doresc, să înțeleagă motivațiile altora și să-și stăpânească impulsurile. 366 de legi ale succesului sintetizează toată această înțelepciune în texte ușor de înțeles, pe care le poți citi zilnic, care abordează subiecte precum putere, seducție, strategie, politică, productivitate, psihologie, măiestrie, oameni toxici și creativitate.” (Ed. Litera; trad. Andreea Popescu)

Arta simplității în bucătărie, de Dominique Loreau: „Dacă bucătăria s-ar transforma în refugiul tău de calm și senin? Un vis prea frumos ca să fie adevărat? Dominique Loreau ne arată că nu este imposibil. Inspirându-se din cultura japoneză, al cărei principiu de bază este «bucură-te cu puțin și înnobilează-ți existența de zi cu zi», Dominique Loreau ne învață... poezia bucătăriei: cum să gătim fără rețete, păstrând în minte legile fundamentale ale sobrietății – ingredientele de calitate, doar ustensilele necesare și o atitudine responsabilă.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Ines Hristea)

Creativitate. Rolul fluxului în psihologia descoperirii și a inventării, de Mihály Csíkszentmihályi: „Cartea de față este totodată mărturia unui umanist care își dorește ca omenirea să încline balanța spre armonie, compasiune și fericire.” (Ed. Curtea Veche; trad. Irina Dinescu)


CĂRȚI PENTRU COPII

Cărți ilustrate

Curajos, puternic, încrezător, de Patricia Mennen: „Există multe moduri care te învață să devii curajos, puternic și încrezător. Răsfoind paginile cărții și deschizând ferestrele copiii învață cum să-și învingă frica, timiditatea și lipsa de încredere.” (Ed. Casa; il. Susanne Szesny)

Câinele meu, de Patricia Mennen: „Răsfoind paginile cartonate, frumos ilustrate ale cărții, copilașii fac cunoștință cu cele mai cunoscute rase de câini, ce le place acestora să facă, cum comunică cu stăpânul, ce trebuie învățat cățelușul.” (Ed. Casa; Ursula Weller) 

Ce se întâmplă la spital?, de Andrea Erne: „Din paginile cărții copiii află ce este un spital, cum se ajunge acolo, cine își desfășoară activitatea la spital. Pe lângă investigații multe, consulturi și administrări de tratament, copiii internați se pot distra, învăța și juca.” (Ed. Casa; il. Marion Kreimeyer-Visse)

Frați și surori, de Andrea Erne: „Oare cum e când te trezești cu un frățior sau o surioară? La această întrebare și la multe altele află răspunsul copilașii, răsfoind paginile cartonate cu multe ferestre ale cărții Frați și surori.” (Ed. Casa; il. Susanne Szesny)

Pădurea, de Angela Weinhold: „Pădurea, îi conduce pe micii cititori în lumea fascinantă a pădurii, unde, ca într-o mare familie, conviețuiesc copaci și plante, care oferă hrană, protecție și un cămin pentru animale.” (Ed. Casa; il. Angela Weinhold)

Bebelușul nostru, de Angela Weinhold: „Deschizând numeroasele ferestre de pe pagini, micii cititori văd cum se dezvoltă fătul în burtica mamei, cum vine acesta pe lume, ce știe să facă și mai ales ce-i place bebelușului și, nu în ultimul rând, cum e când ai frați sau surori.” (Ed. Casa; il. Clara Suetens)

 

Benzi desenate

• Ruine, de Miruna Șmit: „O tânără curajoasă descoperă o hartă veche ascunsă undeva în inima munților. În clipa în care înțelege că traseul marcat pe hartă duce chiar spre locul despre care îi povestise demult tatăl ei, tânăra simte că nu are de ales: trebuie să plece la drum.” (Ed. GraficArt)


Romane
• Spiridușa adevărului merge la școală, de Matt Haig: „O nouă aventură fermecătoare, în care Spiridușa Adevărului și prietena ei, Aada, merg la școală și învață cât e de important să fii prietenos și să rămâi tu însuți.” (Ed. Nemira; trad. Anastasia Gavrilovici)

Aventura goblinilor, de Philip Reeve: „Scrisă cu umor şi plină de suspans, Aventura goblinilor vorbeşte despre eterna încleştare dintre bine şi rău, dintre lumină şi întuneric.” (Ed. Polirom; trad. Anca Papana)

O fată pe nume Willow, de Sabine Bohlmann: „O carte pentru cei care vor să știe ce forțe tainice îi întâmpină în lumea înconjurătoare.” (Ed. Pandora M; il. Simona Ceccarelli; trad. Iulian Bocai)

 

Nonficțiune

• Istoria lumii: „O primă carte despre istorie care îi va amuza pe cei mici și-i va purta într-o călătorie înapoi în timp: vor vedea cum arăta o vânătoare preistorică de mamuţi, vor afla secretele mumiilor de faraoni, vor citi despre asediul cavalerilor asupra unei fortăreţe medievale și vor petrece o zi la Versailles, la curtea Regelui-Soare…” (Ed. Litera; trad. Adriana Bădescu)

Atlasul oceanelor și mărilor lumii, de Ana Delgado: „Descoperă minunile din oceanele și mările Pământului, pline de viață și de istorie, în această carte cuprinzătoare, care include 20 de hărți.” (Ed. Girasol)

Cărți citite și recomandări

Țara zăpezilor: de Sebastian Faulks (Ed. Litera; trad. Petru Iamandi): Un roman istoric și de atmosferă, centrat în jurul nașterii și evoluției psihiatriei ca știință, cu acțiunea plasată în Viena de dinainte și de după Primul Război Mondial. Sebastian Faulks are o preferință pentru această temă pe care a exploatat-o (pe larg) și în Amprenta omului. Mi-a plăcut cartea, am scris și vorbit despre ea luna trecută. 

• Prizonieri în noaptea polară. Roald Amundsen, Emil Racovita și Expediția „Belgica”, de Julian Sancton (Ed. Corint; trad. Alina Popescu): O foarte bună relatare a celebrei expediții de exploarare a Polului Sud organizată de Adrien de Gerlache și la care a participat, ca biolog, și Emil Racoviță. Rămasă legendară în analele explorărilor, și nu numai, expediția „Belgica” este și acum material de studiu pentru cercetătorii NASA care pregătesc viitoarele expediții marțiene. Foarte bine documentată și excelent scrisă și construită, este o carte care se citește pe nerăsuflate (în ciuda faptului că, în mare, se cam cunosc faptele și deznodământul). Am avut cartea și la clubul online, iar discuțiile au fost savuroase. 

Ultimul copil, de John Hart (Ed. Trei; Mihaela Apetrei): Un crime fiction care se anunță a fi greu de dus (acțiunea se centrează în jurul unor copii răpiți), dar care reușește să se transforme într-o lectură agreabilă. Autorul (fost avocat) mai degrabă lasă detaliile întunecate pe seama imaginației cititorului și are decența de a nu se folosi de ele pentru a-și ține cititorul „prins”. În schimb, scriitura și construcția narativă, precum și personajele bine conturate, te fac să nu mai vrei să lași cartea din mână. Și asta a fost carte de club și, în ciuda temerilor noastre că o să ne cam dea peste cap cu detaliile violente, am citit-o pe nerăsuflate și am discutat cu plăcere despre ea (și în jurul ei, ca de obicei).

• Despre consolare. Cum să-ți găsești alinarea în vremuri întunecate, de Michael Ignatieff (Ed. Trei; trad. Cezar Petrilă): O antologie de texte despre consolare, de la Cartea lui Iov, la Montaigne sau Primo Levi. Michael Ignatieff reușește să fie foarte bine ancorat în tema aleasă și să urmărească ideea consolării prin diferite texte celebre aparținând culturii scrise (texte pesonale sau cu valoare culturală, nu texte de ficțiune). Este o călătorie interesantă și incitantă prin istoria gândirii, urmând acest fir al consolării și felului în care oamenii și-au găsit alinarea de-a lungul timpului. Pentru mine a completat o lectură din luna precedentă, din cartea lui Alberto Manguel, Un cititor în Pădurea din Oglindă, și care mi-a creionat mie o tematică pe care vreau s-o explorez mai în profunzime (...to be continued). 

 

TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI (august 2023) 
 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

1. Revoluția glucozei, Jessie Inchauspé (trad. Smaranda Nistor)

2. Din cer au căzut trei mere, Narine Abgarian (trad. Luana Schidu)

3. Atomic Habits, James Clear (trad. Otilia Tudor)

4. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius (trad. Cristian Bejan)

5. Acolo unde cântă racii (ediție tie-in), Delia Owens (trad. Bogdan Perdivară)

6. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns, de Gabor Maté (trad. Adriana Ionescu) 

7. Simon, Narine Abgarian (trad. Luana Schidu)

8. Acționează și gândește ca o pisică, Stephane Garnier (trad. Oana-Ilinca Moldoveanu)

9. Nu mă poți răni, David Goggins (trad. Sabrina Florescu)

10. Garoafe la bordel, Radu Paraschivescu 

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ

1. Fourth Wing, Rebecca Yarros

2. Icebreaker, Hannah Grace 

3. A Good Girl's Guide to Murder, Holly Jackson

4. Bell Jar, Sylvia Plath 

5. The 48 Laws of Power, Robert Greene

6. Atomic Habits: An Easy Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, James Clear

7. Twisted Love, Ana Huang 

8. 1984 (Signet Classics), George Orwell 

9. The Cruel Prince, Holly Black

10. The Seven Husbands of Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter