Cărți interesante iulie 2023

Cărți interesante iulie 2023

„Vara indiană s-a prelungit până la sfârșitul lui octombrie. În ultimele zile aproape c-ai fi zis că-i august - cu răsărituri strălucitoare, cu amiezi fierbinți și apusuri nostalgice. Dacă n-ar fi fost coroanele aurii ale copacilor și pânzele de păianjen care brăzdau cu o rețea de riduri chipul neted al zilei, ai fi putut crede că toamna e încă departe.” (Simon, Narine Abgarian, Humanitas Fiction, 2023, trad. Luana Schidu)

 

Dacă tot e un fel de semi-vacanță editorială avem timp să citim nu doar cărți, ci și statistici și studii despre piața de carte. Am găsit recent o perspectivă interesantă despre trendurile editoriale internaționale în Publishing PerspectiveEuropean and International Booksellers: The 2022 Market Report, și, pentru piața editorială românească o serie de articole grupate sub denumirea „Românii nu citesc, sîntem ultimii din Europa” și publicate de Mircea Vasilescu (scriitor&inițiator al masterului Teoria și practica editării din cadrul Facultății de Litere, Universitatea București) pe blogul propriu: Episodul 1: Scurt inventar de legi respinse; Episodul 2: Citește, popor, că ți-am dat legi!…; Episodul 3: Autosatisfacția lamentării și ce-ar fi de făcutEpisodul 4: Între timp, Italia, sora noastră de gintă latină…; Episodul 5: Numărătoarea librăriilor, în Franța și în România; Episodul 6: Despre prețul cărților. Cu și fără TVA.

Și, tot legat de mica și etern fascinanta noastră lume literară, las aici și un foarte frumos articol despre traducere semnat de Florin Bican, „…toată lumea știe că în franceză rouge înseamnă roșu“. Cuvântul și dictatura discretă a contextului în traducerea literară, și, cu voia voastră, ca să rămână pentru posteritate, și un dialog despre cărți, agende și alți demoni pe care l-am avut cu Ioana Bâldea Constantinescu la podcastul său, #CuVoceTare. Ioana Bâldea Constantinescu în dialog cu Laura Câlțea

 

Cărți interesante iulie 2023

 

FICȚIUNE

Ficțiune literară

• Focul grecesc, de Leonid Iuzefovici: „Spiritual, ironic, captivant, pe alocuri aforistic sau profund poetic, Focul grecesc este un roman-puzzle neobișnuit și un tur de forță stilistic care i-a adus autorului, în 2021, cel de-al treilea premiu Bolșaia kniga.” (Ed. Litera; trad. Anca Irina Ionescu)

• Copacii, de Percival Everett: „În această carte îndrăzneață, provocatoare, Everett vizează direct rasismul și violența poliției, iar stilul său rapid și necruțător îi interzice cititorului să-și ferească privirea.” (Ed. Litera)

Mutzunaki, de Samanta Schweblin: „Romanul Samantei Schweblin ne atrage într-o lume întunecată și complexă a iubirii neașteptate, a întâlnirilor jucăușe și a aventurilor minunate. Dar sub exteriorul drăgălaș, mutzunaki ascund un adevăr neliniștitor de familiar și cât se poate de real. Acesta este prezentul nostru și îl trăim – doar că nu știm încă.” (Ed. Litera; trad. Mioara Adelina Angheluță) 

Fața întunecată a timpului, de Javier Marías: „În Fața întunecată a timpului, Marías recurge la efectele tulburătoare pe care le-a produs Romanul Oxfordului asupra vieții sale pentru a iniția o meditație extraordinară asupra caracterului tranzitoriu, efemer și fragil al vieții și a felului în care realitatea se contopește cu ficțiunea.” (Ed. Litera; trad. Iulia Bodnari)

Clara citește Proust, de Stephanie Carlier: „Clara citește Proust îți aduce zâmbetul pe buze și, inevitabil, te face să vrei să te întorci la scrierile lui Proust, dar și la toate marile opere în lumea cărora poți evada.” (La Presse) (Ed. Humanitas Fiction; trad. Mădălina Ghiu)

 

Ficțiune contemporană

• Ultimele zile în Berlin, de Paloma Sánchez-Garnica: „Ultimele zile în Berlin este o ficțiune istorică emoționantă și intimă care amintește de opera literară clasică Doctor Jivago de Boris Pasternak.” (Ed. Corint; trad. Anca Coman Doicin)

 Septembrie în Shīrāz, de Dalia Sofer: „În acest univers captivant, personajele, de care te atașezi ușor, pun în discuție chestiuni esențiale: identitatea, alienarea, exilul și dragostea.” (Ed. Corint; trad. Ioana Văcărescu) 

• Nopți în Marrakech, de Jane Green: „O incursiune psihedelică în Marrakech-ul anilor 1960.” (Ed. Corint; trad. Ioana Petridean)

 

Crime fiction 

 Un buzunar plin cu secară, de Agatha Christie: Miss Marple se implică în cel mai ciudat caz din viața ei, pentru a de ­ masca un ucigaș nemilos. (Ed. Litera; trad. Mariana Piroteală)

• Tabloul, de Agatha Christie: „…întâmplări vechi, poveşti despre copii omorâți şi... o grămadă de diamante.” (Ed. Litera; trad. Bianca Paulevici) 

 Întuneric fără sfârșit, de William McIlvanney, Ian Rankin: „Un roman noir de înaltă clasă care a primit British Book Award 2022 pentru Cel mai bun thriller.” (Ed Crime Scene Press; trad. Liviu Szoke)

• Vânătorul de fluturi, de Ann Cleeves: „Proprietarii unei vile din liniștita comunitate Valley Farm îl angajează pe Patrick, un tânăr ecolog, să aibă grijă de casă cât sunt plecați. Dar Patrick e găsit mort la marginea drumului către vale – un loc superb și izolat în care să mori.” (Ed. Crime Scene Press; trad. Roxana Brînceanu) 

• Dincolo de ură, de Barbara Abel: „Un roman psihologic intens, tulburător, care arde la foc mocnit și explorează teme precum instinctul matern, vinovăția, suspiciunea, paranoia și ura.” (Ed. Crime Scene Press; trad. Simona Brînzaru)

• O bombă pentru Revelion, de Rodica Ojog-Brașoveanu: „Un vizitator intră într-un magazin de antichități, lasă un aparat-capcană și se face nevăzut. Poliția află pericolul, numai că unul dintre angajați ia casetofonul la petrecerea de Anul Nou. Autoritățile au câteva ore să descopere bomba. Începe o cursă nebună pentru viață. Misiunea trebuie să aibă succes. Cum se sfârșeste goana pentru viață?” (Ed. Nemira) 

• Anchetă în Infern, de Rodica Ojog-Brașoveanu: „Povestea începe în Cișmigiu, unde doi bătrâni se întâlnesc pe o băncuță, continuând să depene amintiri în fața unui pahar de coniac… Încet, încet se țese o poveste captivantă, despre un grup de amici care se trezesc blocați de viscol în vila unui celebru avocat, care este omorât cu sânge-rece. Încercarea de a descoperi criminalul dă la iveală secrete oribile, moșteniri tentante, documente false și accidente aranjate.” (Ed. Nemira) 

 Cocoșatul are alibi, de Rodica Ojog-Brașoveanu: „Minciuni, crime, victime și criminali, o comoară de o valoare inestimabilă și o anchetă condusă cu multă, multă tenacitate – iată ingredientele unei povești palpitante, pline de suspans și al cărei final o să vă ia cu totul și cu totul prin surprindere.” (Ed. Nemira)

SF&F 

• Viermii de nisip ai Dunei, de Brian Herbert, Kevin J. Anderson: „Ithaca, nava refugiaților care au scăpat de pe planeta pârjolită Dune, încearcă să scape de un inamic terifiant și misterios.” (Ed. Nemira; trad. Cristina Ghidoveanu)

• Dune. Romanul grafic. Cartea a doua - Muad'dib, de Brian Herbert, Kevin J. Anderson, il. Raul Allen, Patricia Martin: „Această adaptare fidelă realizată de scriitorul Brian Herbert, fiul lui Frank Herbert, și de Kevin J. Anderson continuă să exploreze transformarea lui Paul dintr-un simplu băiat într-un personaj mesianic misterios.” (Ed. Nemira; trad. Dan Doboș)

 

Literatură română 

Groparul, de Sorin Moise: „Groparul propune cititorului o excursie în timp, care parcurge pagini din istoria contemporană a țării și care, totodată, reprezintă o poză neretușată a societății de atunci și de acum.” (Ed. Litera)

 Femei, bărbați și faptele lor, ed. Ligia Pârvulescu: „Prezentul volum propune o colecție de povestiri scrise la cererea Ligiei Pârvulescu. Numitorul lor comun este personajul principal, întotdeauna feminin. Epoci diferite, fapte atemporale, secvențe realiste – totul legat de o femeie, în jurul căreia gravitează bărbați și fapte.” (Ed. Litera)

 

NONFICȚIUNE

Istorie

• Întreabă un istoric: 50 de răspunsuri surprinzătoare despre lucruri pe care ai vrut întotdeauna să le cunoști, de Greg Jenner: „Răspunzând la 50 de întrebări venite din partea publicului, Jenner ne poartă într-un adevărat tur prin epoci ale istoriei, dezvăluindu-ne cele mai frumoase şi cele mai surprinzătoare povestiri, fapte şi personaje istorice ale trecutului.” (Ed. Litera; trad. Miruna Andriescu)

• Antoniu și Cleopatra: Adevărul din spatele celei mai frumoase povești de dragoste din lumea antică, de Diana Preston: „…una dintre cele mai cunoscute poveşti de dragoste din toate timpurile, care a durat unsprezece ani şi a creat cel mai faimos cuplu din Antichitatea romană.” (Ed. Corint; trad. Mirela Popescu)

 În inima regalității, de Jean des Cars: „Cleopatra, Teodora, Maria Tereza, Maria Antoaneta, Eugenia – împărăteasa Franței, Maria – regina României, Elisabeta a II-a a Marii Britanii… iată numai câteva dintre marile nume care se regăsesc în această carte cu parfum de epocă.” (Ed. Corint; trad. Lia Decei)

• Regina sau monarhie fără rezervă, de Alexander von Schönburg: „Strălucire și loialitate, calm imperial, iertare și credință, măreție de secole și modestie regală, datorie și răbdare, renunțare de sine, crize și tradiții, și, întotdeauna, umor fin și autoironie, pentru că într-o lume dominată de circul vanității și într-o eră a spectacolului, regina s-a ferit de tentația de a fi spectaculoasă.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Mihai Moroiu)

• Dezinformarea. Un fost spion-sef dezvaluie strategiile secrete de subminare a libertatii, de atac impotriva religiei si de promovare a terorismului, de Ion Mihai Pacepa, Ronald J. Rychlak: „După ce a demascat natura criminală a partidului comunist şi a Securităţii în bestsellerul internațional Orizonturi roșii, aducând prejudicii ireparabile regimului de la Bucureşti, Ion Mihai Pacepa, cel mai înalt oficial din blocul sovietic care a cerut vreodată azil politic într-o ţară NATO, ia în colimator, în cartea de față, o țintă uriașă: știința dezinformării, născută și perfecționată în fosta Uniune Sovietică, și astăzi uimitor de influentă.” (Ed. Humanitas; trad. Marius Stan)

• Triumful orașului. Cum ne fac mai bogați, mai inteligenți, mai prietenoși cu mediul, mai sănătoși și mai fericiți cele mai mari invenții ale noastre, de Edward Glaeser: „Un influent economist urban ne prezintă o perspectivă inedită, care dărâmă miturile legate de măreția și splendoarea orașelor.” (Ed. Publica; trad. Doru Căstăian, Eleonora Căstăian)

 

Memorii, jurnale, biografii

• Câinele meu Tulip, de J.R. Ackerley: „Câinele meu Tulip spune, retrospectiv și cu duioșie, povestea tovărășiei de șaisprezece ani dintre un om și un câine. Considerată, la momentul apariției, povestea de dragoste a anului, cartea a fost adaptată în 2009 într-un film de animație.” (Ed. Art; trad. Mihnea Gafița)

• Goodbye Ceaușescu. Road trip documentar prin România postcomunistă, de Romain Dutter: „Cum vede un francez pasionat de istorie România postcomunistă? Având în minte imaginile șocante din decembrie 1989, care au făcut înconjurul presei din lumea întreagă, Romain Dutter vrea să afle mai multe despre români și viața lor de acum, așa că pornește într-o călătorie de documentare. Istorie, tradiții, politică, religie, romi, Dracula... Dutter nu ocolește niciun subiect, oferind o imagine vie a României de astăzi.” (Ed. Grafic; trad. Mihaela Dobrescu)

• De la zero. O cronică despre iubire, despre Sicilia și despre ce înseamnă, cu adevărat, acasă, de Tembi Locke: „O poveste de dragoste emoționantă între doi oameni provenind din culturi diferite, plasată pe fundalul luxuriant al peisajului rural sicilian.” (Ed. Trei; trad. Alunița Voiculescu)

• Carnete II (Ianuarie 1942-martie 1951), de Albert Camus: „Însemnările lui Albert Camus din Carnete II dau seamă de anii maturităţii sale creatoare, care nu sunt doar anii „ciclului revoltei” (Ciuma, Cei drepţi, Omul revoltat), ci şi ai revoltei ca mod de viaţă personal. Fără aceste însemnări, opera sa nu ar fi întreagă. Ele completează esenţial lectura textelor sale majore.” (Ed. Polirom; trad. Micaela Ghițescu)

 Diverse grade de succes. Memorii (1992-2020), de David Lodge: „Când scrii ficţiune, ai libertatea să preiei ceva ce s-a întâmplat în realitate şi să-l modifici de dragul efectului artistic. Însă ar fi o greşeală să citeşti o operă de ficţiune doar ca o simplă transcriere a experienţei autorului. Evident, există aproape inevitabil elemente autobiografice în literatură. Cel puţin aşa e în cazul meu.” (David Lodge) (Ed. Polirom; trad. Radu Pavel Gheo) 

• Teodora. Actriță, împărăteasă, sfântă, de David Potter: „O narațiune modernă despre o femeie excepțional de înzestrată, care a depășit nenumărate obstacole pentru a dobândi puterea deplină, pe care a exercitat-o fără să uite o clipă de unde a plecat.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Simina Bălășoiu)

• Crassus. Primul magnat al Romei, de Peter Stothard: „Scriitorul britanic Peter Stothard a transformat istoria lui Crassus, totodată cel mai bogat om și cel mai faimos învins din Roma antică, într-o incredibilă parabolă despre bani, ambiție și putere. Rezultatul: o carte de istorie care se citește cu sufletul la gură și care îți arată cât de puține lucruri s-au schimbat în ultimii 2000 de ani în legătura indestructibilă dintre politică și avere.” (Ed. All; trad. Bogdan Voiculescu) 


Eseuri

• Munca actorului asupra rolului. Etica, de Konstantin Stanislavski: „Prin volumul Munca actorului asupra rolului, Konstantin Stanislavski încheie trilogia dedicată «sistemului» său, care a revoluționat modul de a privi lumea și de a o reda pe scenă.” (Ed. Nemira; trad. Raluca Rădulescu)

Un cititor în Pădurea din Oglindă, de Alberto Manguel: „Împărtășindu-ne experiențele sale de cititor, cu un stil care se remarcă prin umor fin și erudiție, Alberto Manguel susține în această excelentă culegere de eseuri că lectura, în sensul său cel mai larg, definește specia noastră.” (Ed. Trei; trad. Bogdan-Alexandru Stănescu)

• Autoritățile lui Aristotel: „Autoritățile lui Aristotel sunt un florilegiu filosofic de largă răspândire în universitățile europene ale Evului Mediu. El a funcționat pentru medievali ca un filtru de cunoaștere a operei aristotelice și, mai larg, a gândirii antice.” (Ed. Polirom; Studiu introductiv, traducere din limba latină şi comentarii de Vlad Ile) 

 

Științe exacte și naturale

 Forma. Geometria ascunsă a informației, biologiei, strategiei, democrației și a orice altceva, de Jordan Ellenberg: „Această carte vorbește despre geometria din spatele unora dintre cele mai importante probleme științifice, politice și filosofice cu care ne confruntăm.” (Ed. Publica; trad. Dan Bălănescu)

 

Timp liber&Hobby

• Weekenduri de vis în România, de Alexandra-Elena Marcu, Răzvan Marcu: „România poate fi călătorie, weekend, vis și vacanță, dar noi credem că este astăzi, mai mult decât oricând, despre timpul petrecut cu tine într-un loc pe care l-ai numi ușor acasă.” (Ed. Litera)

• Tabelul periodic al vinurilor, de Sarah Rowlands: „O nouă manieră de a aprecia vinul, amuzantă, concisă și atrăgătoare, pentru consumatorii care promit să devină pasionați și cunoscători.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Simina Balasoiu; il. Stela Lie)

• Shopomania. Psihologia instinctului de a cumpăra, de Paul Berton: „O enciclopedie a exceselor inteligentă și subtilă, o cursă a extravaganțelor care sintetizează psihologia instinctului dezlănțuit de a face cumpărături.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Simina Bălășoiu) 

• Alb, de Sylvain Tesson: „Albul monoton al decorului alpin devine pentru Sylvain Tesson o substanță și, chiar mai mult decât atât, o stare: o uitare de sine a celui care se luptă să-l străbată, dublată de o atenție îndreptată spre lume, într-o alternare permanentă între pândă și retragerea în sine.” (Ed. Polirom; trad. Marina Vazaca)

• Munții din viața mea, de Walter Bonatti: „Considerat cel mai mare alpinist italian al vremii sale, Walter Bonatti a devenit încă din timpul vieții o legendă pentru iubitorii muntelui din întreaga lume. Ascensiunile pe care le-a realizat în 17 ani de alpinism de performanță uimesc și astăzi prin îndrăzneala și dramatismul lor. Cartea sa de memorii le prezintă în succesiune cronologică pe cele mai importante.” (Ed. Polirom; trad. Mihai Tănase)


Parenting

• Cum să te apropii de copilul tău, de Daniel J. Crawford: „Ușor de parcurs, această carte este un instrument neprețuit care ne oferă 444 de întrebări diverse și deschise, unele distractive, altele serioase, menite să ne ajute să ne apropiem de copilul nostru, indiferent de vârsta lui.” (Ed. Litera; trad. Iulia Onofrei)

• Cum să fii un părinte mai bun. Ajută-ți copilul să învețe din greșeli, de Jessica Lahey: „Jessica Lahey, profesoară, scriitoare și mamă, se concentrează asupra anilor esențiali din perioada școlară, când părinții trebuie să învețe să le permită propriilor copii să experimenteze dezamăgirea și frustrarea trăite uneori, astfel încât aceștia să poată deveni adulți de succes, rezilienți și autonomi.” (Ed. Corint; Andra Cristina Manole)

• Pro sau contra? Dispute mari în jurul copilăriei mici – ce ne spune știința, de Héloïse Junier: „Incluzând numeroase cazuri concrete și sfaturi practice, cartea se adresează în primul rând educatoarelor de creșă și asistenților maternali, dar va fi de un real folos și pentru părinți, pediatri, psihoterapeuți și alți specialiști în copilăria mică (0-3 ani).” (Ed. Trei; trad. Olga Ceaușu)

• Metoda Good Inside. Bunătatea interioară a copilului tău, de Becky Kennedy: „Nemaidorind să urmeze sfaturi nefolositoare sau cu care nu rezonau, milioane de părinți au adoptat metoda Good Inside, un model eficient și încurajator care pune legătura cu cei mici mai presus de dorința de a le corija comportamentele.” (Ed. Trei; trad. Mihaela Olinescu)

• Cele 100 de limbaje ale copiilor. Experiența Reggio Emilia în transformare, de Carolyn Edwards, Lella Gandini, George Forman: „Având o introducere scrisă de psihologul american Howard Gardner, cartea este structurată în cinci părți, fiecare dintre acestea conținând o serie de eseuri care deslușesc particularitățile unei abordări unice a educației timpurii – experiența Reggio Emilia.” (Ed. Signatura; trad. Roxana Sahanagiu, Adina Iacob)

• Cum să îi atragem pe copiii mici în uluitoarea lume a muzeelor, de Sharon E. Shaffer: „O abordare multidisciplinară care elaborează metode de dezvoltare informală prin activități cu copiii în muzeu, devenind un instrument puternic pentru orice persoană interesată de educație.” (Ed. Signatura; trad. Alina Hucai)

• Harta parentingului modern. Cum să construiești pas cu pas o relație sănătoasă cu copilul tău, de Shefali Tsabary: „Prin acest ghid practic de parenting, Dr. Shefali oferă soluții pas cu pas, care ne învață pe noi, părinții, să punem capăt ciclurilor generaționale toxice și să ne creștem copiii altfel decât am fost noi crescuți, lăsându-i să fie autentici, independenți și sănătoși din punct de vedere emoțional.” (Ed. Bookzone)

 Fără țipete, de Hal Runkel: „Fără țipete este un ghid practic și eficient care te învață să construiești o relație sănătoasă cu copilul tău, indiferent de vârsta sa. Cartea îți propune strategii și principii moderne de parenting care te vor învăța să îți păstrezi controlul și să gestionezi cu calm cele mai imprevizibile situații ivite în familie.” (Ed. Bookzone)

 Manual pentru bunici, de Arcadia Solum: „…memoria afectivă nu este un seif pentru bijuterii, ci pentru mirosuri, gusturi, simțăminte și amintiri.” (Ed. Paralela 45)

• Psihologia copilului. Un GPS pentru navigarea dezvoltării până la vârsta adultă, de Maria Victoria del Barrio: „Această carte ilustrează aspectele și factorii implicați în această fază fundamentală a dezvoltării și oferă căi și propune instrumente care să o însoțească într-un mod optim și să abordeze în mod adecvat problemele care pot interveni în această perioadă.” (Ed. Litera; trad. Diana Cosma)

 

Dezvoltare personală

• Dragoste între egali. Relația ca o cale spirituală, de Polly Young-Eisendrath: „Pornind de la bogata sa experiență de psihoterapeut și de la studiile recente din psihologia contemporană, Polly YoungEisendrath ne oferă un mod de a înțelege relația de cuplu ca dragoste între oameni egali, care împărtășesc aceleași valori și obiective și un ghid în construirea acestui tip de relație.” (Ed. Trei; trad. Irina Henegar)

• Cartea speranței. Ghid de supraviețuire în vremuri grele, de Jane Goodall, Douglas Abrams, Gail Hudson: „Bazată pe istorii extraordinare extrase din întreaga carieră a lui Jane Goodall, Cartea speranței ne convinge că ne putem bizui pe iscusinţa speciei umane de a rezolva problemele, chiar şi pe acelea pe care tot ea le-a creat.” (Ed. Art; trad. Renata Ungureanu)

• Arta prieteniei. Cum ne poate ajuta știința atașamentului, de Marisa G. Franco: „Prietenia – valorizată de-a lungul secolelor, redusă la câteva click-uri și clickuri în prezent, ne poate ajuta să ne dezvoltăm emoțional, să ducem o viață mai lungă și mai sănătoasă, și chiar să ne revigorăm relațiile de cuplu, uneori împovărate de singurătatea celor doi parteneri.” (Ed. Trei; trad. Ruxandra Rădulescu)

• Arta de a vorbi în public, de Stephen E. Lucas: „Complet actualizat pentru această nouă ediţie, volumul de referinţă Arta de a vorbi în public oferă celor interesaţi toate informaţiile necesare pregătirii şi susţinerii unui discurs. Stephen E. Lucas îşi fundamentează demersul pe teoriile clasice şi contemporane ale retoricii, pe care le valorifică într-o manieră practică, propunând diferite activităţi pentru exersarea abilităţilor oratorice.” (Ed. Polirom; Miruna Andriescu)

 

CĂRȚI PENTRU COPII


Cărți ilustrate

• Maestro, de Thibault Prugne: „O poveste impresionantă despre ceea ce înseamnă să ai un vis și despre cum poate el influența nu doar un om, ci o întreagă comunitate.” (Ed. Signatura)

Drumul lui Olaj, de Martin Leon Barreto: „O poveste jucăușă și colorată despre valoarea prieteniei și despre puterea acesteia de a schimba viața și perspectiva omului.” (Ed. Signatura)

• La coadă, de Clarise Lochmann: „O narațiune veselă și antrenantă despre (ne)răbdare, despre călătorie și destinație, dar și despre cei pe care îi întâlnim în drumul nostru.” (Ed. Signatura) 

• Așteptarea, de Daniela Iride Murgia: „Răbdarea fiind cea mai mare virtute, contemplația așteptării și doleanța lăuntrică vor transforma, în cele din urmă, virtualitatea în realitate.” (Ed. Signatura)

• 9 povești cu mustăți despre niște hamsteri cu adevărat adevărați, de Voicu Bojan: „Cine ar fi zis că viața unor hamsteri poate fi atât de aventuroasă și de plină de neprevăzut?” (Ed. Humanitas Junior)

Nu e nicio clipă fără o pisică, de David Grossman: „Într-o dimineață magică, Maayan, Alma și ceilalți colegi de la grădiniță își dau seama că în noaptea dinainte au avut cu toții același vis: se făcea că o pisică gălbuie și cu ochi albaștri le spune „Nu e nicio clipă fără o pisică“, apoi țuști într-un copac și dispare!” (Ed. Humanitas Junior; trad. Gabriela Myers; il. Naama Benziman)

• Două titluri noi în seria „Prietena mea, Conni”: Conni și secretul motanului Miau, de Liane Schneider (il. Janina Gorrissen), și Conni joacă fotbal, de Liane Schneider (il. Eva Wenzel-Bürger) (Ed. Casa)

• O serie de 4 cărți dedicate celor 4 anotimpuri, apărută la Curtea Veche și semnată de Giuditta Campello, cu il. de Adianna Ciccio (trad. Diana Ilie): E primăvară, dragă VeverițăE vară, dragă PițigoiE toamnă, dragă AricelE iarnă, dragă Iepuraș.

• Madeline Finn și câinele de terapie, de Lisa Papp (Ed. Pandora M; trad. Petru Aron Costeschi). 

• Scuze!, de Sean Julian, Barry Timms: „Povestioara perfectă pentru a-i învăța pe copii cât de important e să cerem iertare cu sinceritate.” (Ed. Litera; trad. Justina Bandol)

• Un prieten de mare ajutor, de Suzanne Chiew: „O poveste despre prietenie, curaj și protejarea naturii.” (Ed. Litera; trad. Justina Bandol)

 

Benzi desenate

• Aventurile Căpitanului Chilot. Ediția color, de Dav Pilkey: „George Beard şi Harold Hutchins sunt clovnii clasei a patra. Singurul lucru care le place mai mult decât să facă farse este să creeze benzi desenate. Şi împreună îl inventează pe cel mai grozav supererou din şcoala lor primară: Căpitanul Chilot! Identitatea lui e ATÂT de secretă, încât nici măcar EL nu ştie cine e!” (Ed. Grafic; trad. Delia Zahareanu)

Clubul bonelor. Ideea grozavă a lui Kristy, de Raina Telgemeier: „Cele patru prietene – Kristy, Mary Anne, Claudia și Stacey – au decis să înființeze Clubul Bonelor, iar acum primesc o mulțime de slujbe. Dar nu e floare la ureche să fii bonă, mai ales când ai de-a face cu copii neastâmpărați, câini imenși sau vecini înspăimântători.” (Ed. Grafic; trad. Lavinia Mihók)

 Teatrul corpului uman, de Maris Wicks: „O să râzi! O să plângi! O să înțelegi de ce râzi și de ce plângi. O să devii expert în toate oasele și oscioarele corpului uman.” (Ed. Grafic; trad. Ioana Tudor)

• Copacul cu 39 de etaje, de Andy Grffiths: „Andy și Terry sunt de neoprit. Căsuța lor a ajuns la 39 de etaje. Au îmbunătățit-o, iar acum te poți da pe trambulină (fără plasă de siguranță), poți să-ți bucuri papilele gustative la cascada de ciocolată – miam! – sau la vulcanul activ unde se coc tare bine bezelele.” (Ed. Arthur; trad. Mihaela Buruiană; il. Terry Denton)

• Copacul cu 13 etaje, de Andy Griffiths: „Andy și Terry locuiesc în cea mai tare căsuță din copac. Au un bazin cu rechini care mănâncă oameni! Și o mașinărie care îți aruncă bezele în gură atunci când ți-e foame!” (Ed. Arthur; trad. Mihaela Buruiană; il. Terry Denton)

 

Romane

• Comoara din insulă, de R.L. Stevenson: „ Cel mai celebru roman de aventuri, unde realul întâlneşte fantasticul, Comoara din insulă e totodată un roman al trecerii la maturitate, o pledoarie pentru onestitate și curaj.” (Ed. Arthur; trad. F. Brunea-Fox; il. Dan Ungureanu)

Arici și baloanele, de David Gruev: „Ți-ai dorit vreodată un lucru foarte tare? Atât de tare încât să-ți iei inima în dinți și să fii în stare de orice pe a-l obține? Atunci o să-l înțelegi perfect pe Arici, care e fascinat de frumusețea baloanelor.” (Ed. Arthur; il. Andreea Chele)

• Lalani și marea cea îndepartată, de Kelly Erin Entrada: „Ce este obișnuit nu e mereu așa cum pare a fi: curajul și dorința de a aduce în sat cele mai de seamă comori ale vieții o împing pe Lalani să se abată de la calea bătătorită.” (Ed. Arthur; trad. Tatiana Dragomir; il. Lian Cho)

• Casa. Cartea întâi, de Alex Moldovan: „România, anul 2045: un regim despotic pe care o tânără nu se teme să-l sfideze O POVESTE din viitor & O EROINĂ în căutarea adevărului” (Ed. Arthur)

Mica vrăjitoare, de Otfried Preußler: „O poveste nemuritoare despre dârzenie.” (Ed. Athur; traducere din limba germană de Christa Richter și Cristian Sencovici; il. Done Stan)

• Năstrușnicul motan Maurice, de Terry Pratchett: „Capodopera lui Sir Terry Pratchett, distinsă cu Carnegie Medal.” (Ed. Arthur; trad. Iulia Arsintescu)

• Dențiana. Regina Armatei Zânelor Măseluță. Străjerii copilăriei, de William Joyce: „Înainte de a fi Zâna Măseluță, a fost Dențiana - o regină pe cât de mică la statură, pe atât de neiertătoare și neînfricată, a cărei putere vine din misiunea sa: este apărătoarea amintirilor din copilărie.” (Ed. Arthur; trad. Iulia Arsintescu)

• Regele hoților, de Cornelia Funke: „Un roman captivant despre copii care nu vor să fie controlați de adulți.” (Ed. Arthur; trad. Iulian Bocai)

• Circul Mirandus, de Cassie Beasley: „O ștrengărie în plină lume a circului… O născocire delicioasă: ne arată cât este de fragilă inima oamenilor, cât contează de mult și câtă grijă e nevoie să avem de ea.” (Kirkus Reviews) (Ed. Arthur; Iulia Arsintescu; il. Diana Sudyka)

 

Nonficțiune

• Anatomia naturii. Curiozitățile lumii naturale, de Julia Rothman: „O enciclopedie fascinantă care înlesnește cunoașterea și înțelegerea lumii înconjurătoare, de la constelații, până la straturile pământului.” (Ed. Signatura)

• Anatomia fermei. Curiozitățile vieții la țară, de Julia Rothman: „O fascinantă incursiune într-un spațiu aparent familiar, punând într-o lumină nouă viața și practicile rurale, pentru a le dezvălui frumusețea, rigoarea și complexitatea.” (Ed. Signatura)

• Seria „Lumi viitoare”, de Julie Lardon, la Ed. Niculescu: Biodiversitatea; Orașele; Rețelele sociale; Explorarea Lunii.

 

Cărți citite și recomandări

• Un cititor în Pădurea din Oglindă, de Alberto Manguel (Ed. Trei; trad. Bogdan-ALexandru Stănescu): O antologie de eseuri cu și despre cărți, scrise de cel mai simpatic și seducător cititor, Alberto Manguel. Călăuză în Pădurea (livrescă) din Oglindă ne este, evident, Alice și pasiunea pentru cărți a lui Manguel. De la rolul editorului, la prietenia sa cu Borges sau cum a luat naștere pasiunea sa pentru citit, de la literatura gay la posibile definiții ale cititorului sau bibliotecii ideale, orice plimbare livrescă alături de Alberto Manguel este prilej de bucurie intelectuală și sufletească. 

Natură moartă, de Sarah Winman (Ed. Omnium; trad. Veronica Tomescu): O foarte frumoasă carte despre viață, prietenie, artă și... bella Italia. Mie mi s-a părut lectura perfectă de vacanță, e frumos scrisă și are o poveste interesantă, cu personaje complexe. Îți face un chef nebun să vizitezi Florența sau orice părticică de Italia în care se mănâncă paste și se bea vin. Am luat-o pentru copertă, dar am avut surpriza să descopăr și o poveste pe care am citit-o cu plăcere. 

Străinătate, de Augustin Cupșa (Ed. Humanitas): Un nou volum de proză scurtă de Augustin Cupșa (mă rog, nu chiar cu totul nou, primele patru proze sunt cele care au fost adăugate în ediția nouă Marile bucurii și marile tristeți), cu același accent pe psihologia personajelor, viața lor interioară și urmărirea trăirilor (interioare și exterioare) cu încetinitorul. Augustin Cupșa are o scriitură aparte și este, cu siguranță, unul dintre cei mai buni scriitori de proză scurtă din literarura română contemporană. 

Ținutul nomazilor. Cum să supraviețuiești în America secolului 21, de Jessica Bruder (Ed. Trei; trad. Mihaela Apetrei): O cercetare despre un fenomen aparte al lumii contemporane americane, și anume cel al oamenilor din clasa de mijloc care, din varii motive (faliment personal, șomaj, divorț, sistem de pensii privat etc.) au ajuns ca în ultima parte a vieții în loc să se bucure de tihna propriului cămin să cutreiere țara în lung și-n lat în căutare de joburi sezoniere. Este o foarte bună mostră de jurnalism participativ (autoarea nu doar că intervievează mai mulți astfel de nomazi contemporani, dar locuiește la rândul ei în rulotă și se angajează în locurile lor de muncă, pentru a putea reda cât mai bine existența lor). Volumul te face inevitabil să te gândești și la faptul că ăsta poate fi un viitor posibil pentru mulți dintre noi, întrucât un colaps al sistemului de pensii (și al asigurărilor sociale, în general, așa cum sunt ele construite acum) e foarte posibil. Scriitură onestă, directă; povești de viață detaliate; e o carte care se citește cu interes până la capăt (și care mie mi s-a părut mult mai interesantă și mai bună decât filmul-documentar multipremiat care s-a făcut după ea). 

Culoarul morții, de Stephen King (Ed. Nemira; trad. Oana Dușmănescu): Mi-era dor de o poveste de King și mi-am adus aminte de cartea asta pe care o pusesem „la păstrare” fix pentru astfel de momente. Un roman psihologic care amintește mult de Închisoarea îngerilor (povestire inclusă în volumul Anotimpuri diferite), care e lipsit de elementul horror specific lui King (deși găsești aici cea mai bună și groaznică descriere a unei infecții urinare, analizată în cele mai mici și mai convingătoare detalii, cum numai King știe s-o facă), dar nu și de cel paranormal în care nu se poate abține să nu alunece. Poveste foarte bine scrisă, personaje interesante și bine construite, atmosferă asemenea . Mi-a plăcut de la primul la ultimul rând și, la fel de mult, mi-a plăcut și filmul făcut după carte. 

• Confesiunile unui librar, de Shaun Bythell (Ed. Pandora M; trad. Mihaela Buruiană): Un nou an din viața ternă și etern palpitantă a unui librar-anticar scoțian. Este la fel de bună, de tristă și de amuzantă în același timp ca primul volum, Jurnalul unui librar

 Ce înseamnă, oare, toate acestea? O foarte scurtă introducere în filozofie, de Thomas Nagel (Ed. Humanitas; trad. Mircea Dumitru): Un scurt volum de introducere în filozofie, mai mult un fel de compediu de întrebări filozofice care putea foarte bine să aibă ca subtitlu ceva de genul „O mie de feluri în care filozofia poate despica firul în patru”. Are avantajul că se citește repede, însă mie mi s-a părut destul de seacă și neatrăgătoare metoda lui Nagel de a te introduce în filozofie. 

Simon, de Narine Abgarian (Ed. Humanitas Fiction; trad. Luana Schidu): Un nou roman de mult-îndrăgita scriitoare armeană, Narine Abgarian, la fel de luminos și de plin de pitoresc precum și cel dintâi tradus în română, Din cer au căzut trei mere. Este o foarte bună lectură de relaxare, Narine Abgarian deja are un univers fictiv foarte bine construit și recognoscibil, o lume imaginară care-ți face bine doar să știi că există (sau că ar putea exista). Traducerea în română sună foarte bine, foarte poetic, iar poveștile de viață pe care le înșiruie scriitoarea îți rămân în minte ca și cum le-ai fi trăit tu aievea. 


TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI (iulie 2023) 

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

1. Din cer au căzut trei mere, Narine Abgarian (trad. Luana Schidu)

2. Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung, Frederik Backman (trad. Andreea Caleman) 

3. Acolo unde cântă racii (ediție tie-in), Delia Owens (trad. Bogdan Perdivară)

4. Atomic Habits, James Clear (trad. Otilia Tudor)

5. Copacul cu 52 de etaje, Andy Griffiths (trad. Mihaela Buruiană)

6. Garoafe la bordel, Radu Paraschivescu 

7. Acționează și gândește ca o pisică, Stephane Garnier (trad. Oana-Ilinca Moldoveanu)

8. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius (trad. Cristian Bejan)

9. Revoluția glucozei, Jessie Inchauspé (trad. Smaranda Nistor)

10. Inocenții, Ioana Pârvulescu

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ

1. Beyond the Story: 10-Year Record of BTS, Myeongseok Kang&BTS

2. A Good Girl's Guide to Murder, Holly Jackson

3. Atomic Habits: An Easy Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, James Clear

4. Twisted Love, Ana Huang 

5. The 48 Laws of Power, Robert Greene

6. Bell Jar, Sylvia Plath 

7. 1984 (Signet Classics), George Orwell 

8. Shatter Me, Tahereh Mafi 

9. Better than the Movies, Lynn Painter 

10. King of Pride, Ana Huang 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter